asiulenka1981 21.02.08, 10:01 jestem w 23 tc i chcialabym zaczerpnąc jakieś fachowej literatury na temat niemowląt, ich pielęgnacji, zdrowia, itp. Mamuski - co polecacie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
metis1 Re: książka dzieciowa 21.02.08, 10:34 Jak dla mnie i kilkunastu obdarowanych lub przekonanych przeze mnie osob, zdecydowanie najlepsza tego typu ksiazka jest "Male dziecko" J. Zdzienickiej. Mielismy ja pod reka przez caly 1 rok zycia synka, a moze i nieco dluzej. To polska ksiazka, polska autorka, znajaca nasze realia (w przeciwienstwie do amerykanskich glupkowatych poradnikow dla kobiet w ciazy i matek, gdzie np. w poczatkowej fazie porodu zaleca sie natychmiastowe wlozenie ... szampana do lodowki!!! To najwazniejsze, nie?). Na koncu ksiazki jest tez sporo przepisow, ktore moga byc podpowiedzia lub inspiracja, czym karmic malucha. Bardzo polecam! merlin.pl/frontend/browse/product/1,288052.html No i na pewno bardzo dobra jest nowosc P. Zawitkowskiego z DVD - ale twierdze tak tylko po nazwisku autora i zajawkach na eDziecku. W "moich czasach" jeszcze tego nie bylo. merlin.pl/frontend/browse/product/1,568570.html Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: książka dzieciowa 22.02.08, 13:16 Książka Zawitkowskiego jest świetna na świeżych tatusiów- dokładnie, krok po korku uczy takich podstaw, jak noszenie dziecka, przekładanie, kąpanie, ubieranie i wszystkich innych rzeczy, które my przetrenowałyśmy już dawno na naszych lalkach Wszystko opatrzone zdjęciami i filmem. Dla facetów i mam, które nigdy nie miały na rękach zadnego noworodka- wspaniała sprawa Dla znających się na rrzeczy- już niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
moni-ka7 Re: książka dzieciowa 21.02.08, 10:46 w calej ciazy nie rozstawalam sie z "w oczekiwaniu na dziecko"potem kontynuacja serii:"pierwszy rok z zycia dziecka" oraz "drugi i trzeci rok z zycia dziecka".to jest moj elementarz do ktorego niejednokrotnie zagladalam w srodku nocy.nie ma tam niczego czego bym nie znalazla. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: książka dzieciowa 21.02.08, 11:41 Pierwszy rok życia dziecka - Arlene Eisenberg. Wg mnie zawiera odpowiedź, na wszystkie nawet wydające się najgłupszymi pytania. "Np. Wydaje mi się, że moje dziecko "tika" co to może być?". W pierszym roku życia moje córki, ta książka wyprowadzała mnie z chwilowych ataków paniki. Odpowiedz Link Zgłoś
kontra24 Re: książka dzieciowa 21.02.08, 12:55 Dla ciężarówek " W oczekiwaniu na dziecko",dla świeżych mam "Pierwszy rok z życia dziecka". One są najlepsze.Wiem ,bo miałam 3 rózne w okresie ciąży i w tej jest najwięcej informacji, najklarowniej opisanych Odpowiedz Link Zgłoś
annasi23 Re: książka dzieciowa 21.02.08, 19:00 Zdecydowanie odradzam te pozycje. Mam całą serię, dostałam w prezencie. Te książki były dawno wydane (pierwsze wydanie chyba w latach 80), niby je aktualizowano, ale znalazłam tam wiele głupot, np. to że jak dziecko waży więcej niż 5 kg to już nie powinno się karmić piersią w nocy, że jak maluszek nie chce zasnąć to w ostateczności można go powozić samochodem itd. Tyle pamiętam, ale takich dyrdymałów było więcej. Była kiedyś rozmowa na ten temat na forum Karmienie Piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: książka dzieciowa 21.02.08, 19:08 annasi23 napisała: > Zdecydowanie odradzam te pozycje. Ale,które pozycje ksiązkowe? Ta z serii "W Oczekiwaniu" etc.? Pzdr.goska Odpowiedz Link Zgłoś
annasi23 Re: książka dzieciowa 22.02.08, 14:13 Tak, nie polecam zwłaszcza "Pierwszy rok życia dziecka". W niektórych momentach może wprowadzić w błąd. Przydatna jest jako tabela rozwoju dziecka - co mniej więcej kiedy dzieci robią, ale niektóre porady są do bani. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: książka dzieciowa 22.02.08, 10:20 Ja mam "w oczekiwaniu na dziecko" sprzed 5 lat i najnowsze wydanie i te książki znacznie się od siebie różnią. Nowe wydanie jest uaktualnione. Dlatego pierwszy rok zycia dziecka będę kupować jeszcze raz. Mnie akurat ta książka bardzo pomogła, a kwestie karmienia piersią i roszerzania diety dziecka i tak konsultowałam z neonatologiem prowadzącym dziecko. To jest książka rodem z USA, więc rady dotyczące żywienia raczej niekoniecznie stosują się do polskich warunków. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: książka dzieciowa 22.02.08, 13:58 ale znalazłam tam wiele głupot, > np. to że jak dziecko waży więcej niż 5 kg to już nie powinno się > karmić piersią w nocy, że jak maluszek nie chce zasnąć to w > ostateczności można go powozić samochodem itd. Co do wożenia samochodem- to na wiele dzieci rzeczywiście to działa... Odpowiedz Link Zgłoś
ciocia_ala Re: książka dzieciowa 21.02.08, 13:30 Ja czytam Hogg "Jezyk niemowlat". A w zwiazku z tym, ze nie mam zadnej praktyki przy dzieciach mam tez ksiazke Zawitkowskiego, ktora jest wraz z plyta DVD - jak dla mnie to dobra instrukcja. W zwiazku z tym, ze zawsze lubilam joge kupilam jeszcze ksiazke dla kobiet w ciazy o tej wlasnie tematyce. Dno totalne - nie kupowac!! To juz wiecej w gazecie jest informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ulla-74 Re: książka dzieciowa 21.02.08, 17:17 zdecydowanie W oczekiwaniu na dziecko. Co ciekawe Pierwszy rok dziecka leży na półce, chyba z raz do niej zajrzałam, pewnie dla spokojności sumienia bo przecież kupiłam... Odpowiedz Link Zgłoś
golfstrom Re: książka dzieciowa 21.02.08, 20:17 O, ja byłam wielką fanką książki Hogg. A potem urodziłam dziecko Niestety jej rady trzeba brać z duuuużą rezerwą, bo mimo że ona sama cały czas podkreśla, że każde dziecko jest niepowtarzalne i jest osobną indywidualnością, to daje bardzo mało wskazówek, jak sobie radzić z sytuacjami nietypowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: książka dzieciowa 21.02.08, 17:29 polecam naszej polskiej autorki Jolanty Zdzienickiej "Małe dziecko" wysylkowa.pl/ks243213.html Książka na masze polskie realia,a nie przedruki i tłumaczenia angielskich czy amerykańskich poradników. Pzdr.Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: książka dzieciowa 22.02.08, 11:39 Tez polecam Zdzienicką "Małe Dziecko". Dla nas super. Odpowiedz Link Zgłoś