annap6 22.02.08, 10:38 Czy możecie sie podzielić swoimi doświadczeniami, odnośnie plamienia na początku ciąży? Jak długo trwało, jak obfite było i jakie postępowanie zalecił Wam lekarz wyczekiwanie czy od razu leki i leżenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vi-23 Re: Plamienie 22.02.08, 10:49 ja zaczelam plamic pod koniec 6 tygodnia i plamilam tak gdzies do 10-11, nie pamietam dokladnie...z tym ze to nie byly takie plamienia non stop tylko zdarzaly sie np pare razy na dzien a potem pare razy na tydzien, lekarz przepisal mi luteine 2xdziennie dopochwowo i kazal zyc "normalnie", oczywiscie oszczedzajac sie ale lezenie nie bylo konieczne, teraz jestem w 15 tyg i juz od kilku tyg wszytsko jest w porzadku, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alutka_karlsfeld Re: Plamienie 22.02.08, 12:10 Z mojego doświadczenia wiem, że to zależy jakie to jest plamienie, tzn. czy brązowe, czarne, beżowe itp. Wszystkie plamienia które są "żywą świeżą krwią" są bardzo groźne. Wtedy to tylko leżenie i czekanie aż się uspokoi. Inne "kolory" oznaczają że "coś" już dawno pękło i teraz tylko pochwa się oczyszcza. W pierwszej ciąży miałam plamienie w 7 tyg. i krwotok w 14 tyg. Teraz jestem w drugiej ciąży (19. tydzień) miałam już 2 plamienia "żywą" krwią. Ostatnio w 15 tyg.. Lekarze stwierdzili, że łożysko jest bardzo nisko i to może dawać takie objawy. Jak na razie oszczędzam się i mam nadzieję, że jakoś donoszę tak jak pierwszą ciążę. Jak widzisz w krwawieniach mam spore doświadczenie. Za każdym razem lekarze powtarzają jedno: "najważniejsze że brzuch nie boli", bo jeśli choćby najmniejszemu plamieniu towarzyszy ból brzucha to.... lepiej nie myśleć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beebee80 Re: Plamienie 22.02.08, 18:36 nie do konca zgodzę się z przedmowczynią. ja miałam krwawienie w 11 tyg. dosc obfite "zywa" krew. okazało się, że z maludą wszystko ok. krwawienia pojawiaja sie u mnie srednio raz na tydzien, ale juz nie tak obfite. biore leki, mam sie oszczedzac, ale lezec nie musze Teraz jestem w 21tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
mimika124 Re: Plamienie 22.02.08, 18:53 ja w 25 dniu cyklu zrobilam test i pokazał druga bladą kreskę- nastepnego dnia zaczełam mocno brązowo-brunatnie plamić - myslałam ze rozpoczyna mi się @ a test okłamał) jednak test z krwi potwierdził ciążę.lekarz natomiast potwierdził pęcherzyk ciążowy i odrazu leżenie i L4.plamiłam mocno brunatnie 2 tygodnie.brałam leki na podtrzymanie i terazjestem juz w 17tc.wciąż poleguję,mało chodzę,biorę luteinę ale wszystko na dobrej drodze-a Maluszek juz sie rusza) Odpowiedz Link Zgłoś
bania23 Re: Plamienie 22.02.08, 19:25 W pierwszej ciąży plamiłam w 7 tygodniu, nie było krwawienia. Teraz w drugiej ciąży od wczoraj też plamię.(7 tc). Dziś byłam z tym u lekarza. Wszystko w w porządku, nie znalazła miejsca, z którego mogłoby krwawić. Mam się oszczędzać. Zaproponowała mi L4 i przepisała Duphaston. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna812 Re: Plamienie 22.02.08, 19:38 plamienie cos ok 7-8 tyg delikatna rozowa krew,dostalam duphaston polezalam 2 dni i przeszlo Odpowiedz Link Zgłoś
niesia22 Re: Plamienie 22.02.08, 23:10 pierwsza ciąża z plamieniami na brazowo skończyła się obumarciem, druga również z plamieniami (3x)rozwijała sie prawidłowo, choć była wspomagana duphastonem, kapogestem lezeniem i L4...wszystko dobrze się skończyło, córka ma juz 3 mies...... Odpowiedz Link Zgłoś