kasica1980 02.03.08, 07:40 ja biorę jak na razie tylko kwas foliowy, 26.02 byłam u gin,ale zapomniałam zapytać co najlepiej brać,jakie witaminy. wy co bierzecie,podobno jak się bierze kwas foliowy,to witaminy nie mogą go mieć w składzie:/. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lila.star Re: jakie witaminy brałyście w ciąży? 02.03.08, 07:52 Kwas foliowy do ok. 3 miesiąca, później przerwa, ponieważ wyniki miałam bardzo dobre, od ok. 6 miesiąca - Prenatal Classic, od ok. 8 - Prenatal DHA (powinno się go zacząć brać wcześniej, ale za późno doczytałam - będę jednak kontynuować podczas karmienia). Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: jakie witaminy brałyście w ciąży? 02.03.08, 08:37 Całą ciążę biorę kwas foliowy i Maternę. Nigdy nie słyszałam, o takim ograniczeniu dotyczącym kwasu foliowego. W poprzedniej ciąży brałam tylko kwas foliowy i MagneB6 do pewnego czasu i przejechałam sie, bo nagle dostałam anemii. Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: jakie witaminy brałyście w ciąży? 02.03.08, 09:43 Nie bralam kwasu foliowego bo dostalam na niego uzulenie (swedzaca wysyka na udach,przeszla po odstawieniu kwasu foliowego).Od poczatku ciazy bralam Plenatal. Odpowiedz Link Zgłoś
claudiaa3 Re: jakie witaminy brałyście w ciąży? 02.03.08, 09:59 O tym czy powinnaś brać witaminy i jakie,powinien zadecydować lekarz,on też dobrałby Ci preparat-witaminowy najlepiej dopasowany do zapotrzebowania Twojego organizmu.Wiele kobiet nie potrzebuje przyjmować witamin w ciąży, gdyż ma dobre wyniki badań(morfologii). Ja brałam Falvit ,w obu ciążach,ale tez nie od początku. Jeśli chodzi o kwas foliowy ,to nigdy go za wiele,ja biorę 5 mg(ze względu na to że jedno z moich dzieci w poprzedniej ciąży miało wadę cewy nerwowej ),gdy normalna dawka wynosi 0,4 mg. Odpowiedz Link Zgłoś
24lena Re: jakie witaminy brałyście w ciąży? 02.03.08, 10:10 kwas foliowy,a z witamin owoce,warzywa i soki, zelazo (skurcze lydek) w postaci pomidorow i salaty Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: jakie witaminy brałyście w ciąży? 02.03.08, 11:26 a również do 3 mc. brałakkwas foliowy, a później FEMINATAL. musze dodatkowo brać jeszczecze zelazo. nie bierz nic na własn a ręke. lekarz wie co robi Odpowiedz Link Zgłoś
gondziakoja Re: jakie witaminy brałyście w ciąży? 02.03.08, 13:12 ja od początku ciąży biorę falvit M Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: jakie witaminy brałyście w ciąży? 02.03.08, 13:22 Na skurcze łydek to raczej nie żelazo, tylko magnez Ewentualnie potas, jeśli jest niedobór - naturalny w bananach, o ile dobrze pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
alinaseremet Re: jakie witaminy brałyście w ciąży? 07.03.08, 10:23 ja brałam tylko centrum materna bo ma i kwas foliowy i witaminy Odpowiedz Link Zgłoś
irer Feminatal N 03.03.08, 09:45 zawiera w swoim składzie kwas foliowy, więc jeśli boisz się przedawkowania to wystarczy już kwasu nie brać, a tylko zestaw witaminowo-mineralny Odpowiedz Link Zgłoś
reewa Re: jakie witaminy brałyście w ciąży? 03.03.08, 09:50 Na początku brałam folik,potem,już do końca ciąży lekarka kazała mi brać asmag i biofer folik pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: jakie witaminy brałyście w ciąży? 07.03.08, 10:26 w I trymestrze kwas foliowy, w II Feminatal N, w III Feminatal i Prematal DHA. Co drugi dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapro1 Re: jakie witaminy brałyście w ciąży? 07.03.08, 10:48 kwas foliowy-3 m-ce przed ciaza do 5 m-ca ciazy. Pozniej bralam elevit(nie ma jodu,co jest wazne w przypadku chorej tarczycy),niestety po 4 tab.dostalam strasznego uczulenia i zmienilam na prenatal clasic(bralam w poprzedniej ciazy,dobrze mi sluzyl). jak witaminy ciazowe to po co jeszcze kwas?Przeciez tam jest caly komplet Odpowiedz Link Zgłoś
catan4 Re: jakie witaminy brałyście w ciąży? 07.03.08, 11:42 kwas foliowy i jod profilaktycznie przez cala ciaze, zelazo w razie niedoboru we krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: jakie witaminy brałyście w ciąży? 07.03.08, 13:54 witaminy dla kobiet w ciąży mają w swoim składzie kwas foliowy, więc jeśli bierzesz fitaminy to kwas foliowy odstawiasz ogólnie do drugiego trymestru witaminy nie są zalecane a ja jestem żywym przykładem na to, że można się spokojnie bez nich obejśc, jestem w 23tc, wyniki mam wzorcowe, jeśli chodzi o witaminy to wzięłam tylko kilka tabletek feminatalu (i odstawiłam) (no i folik w I trymestrze) Odpowiedz Link Zgłoś
londine Re: jakie witaminy brałyście w ciąży? 07.03.08, 16:33 A ja jadę na witaminach od samego początku ciąży 1 x dziennie. Do 20tyg. Prenatal Complete + Folic + SlowMagB6 (skurcze łydek i macicy). Od 20 tyg. Prenatal Classic + Folic + SlowMagB6. Okresowo Biovital (jak mi morfologia spadła. Kwas foliowy trudno przedawkować, bo po prostu go wysikasz (witamina rozpuszczalna w wodzie). Większy problem jest z witaminami nie rozpuszczalnymi w tłuszczach (ADEK), bo te można przedawkować. Dlatego brać należy tylko te witaminy, które zaleca Ci lekarz, bo on kontroluje skład wszystkich podawanych Ci preparatów. (ja kontroluję to sama ) Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: jakie witaminy brałyście w ciąży? 09.03.08, 13:20 Zadnych witamin nie bralam. Na poczatku obowiazkowo kwas foliowy i magnez, w calkiem sporych ilosciach. Od ok 28 tc dostalam zelazo, poniewaz hb zaczelo spadac. I to wszystko. Tutaj gdzie mieszkam (Niemcy) ostroznie podchodzi sie do wszelkich preparatow witaminowych w ciazy. Nie znam zadnego przypadku wsrod znajomych i kolezanek, ktorym lekarz zalecalby branie witamin w ciazy! Nie ma nawet reklam wspierajacych preparaty witaminowe dla ciezarnych! Nalezy dbac o prawidlowe odzywianie, tzn duzo warzyw i owocow, duuuuuzo pic. Nie bralam wiec zadnych "wspomagaczy", malutka urodzila sie zdrowiutka, z waga 4150g. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: jakie witaminy brałyście w ciąży? 09.03.08, 15:37 No to ja sie odrobine wylamie. Oprocz jedzenia codziennie warzyw i owocow, biore witaminy prenatalne Ethex, a do kompletu witaminy dla kobiet aktywnych-z tego powodu ze maja najpelniejszy komplet makro i mikromineralow, ktore trudno zbilansowac w diecie. Kiedy bylam tylko na prenatalnych, mialam bolesne kurcze nog,zreszta znalazlam sklad prenatalnych i bylo to w zasadzie pare podstawowych skladnikow, 1/5 w porownaniu z One Source dla aktywnych. Odpowiedz Link Zgłoś
anew3 Re: jakie witaminy brałyście w ciąży? 09.03.08, 17:54 W trakcie staran kwas foliowy + jakies inna multiwitamina.Od pozytywnego testu Prenatal Classic.Mieszkam w Austrii, tu wszystkim kobietom daje sie od poczatku Elevit ale ja powiedzialam lekarzowi, ze wole Prenatal, zgodzil sie, choc do ksiazeczki wpisal jednak Elevit.Potem probowal mi jeszcze wscisac magnez-ale siie nie dalam.Popijam goraca czekolade -zawsze to przyjemniejsze niz tez ten magnez,ktory mi zapisal-niejako z rozbiegu-nie mam brakow, wyniki OK. Odpowiedz Link Zgłoś