mamazuzika 04.03.08, 09:14 czy jest konieczne? mamy,ktore ostatnio rodzily,czy to jest wymagane? dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gku25 Re: badanie dna oka? 04.03.08, 09:45 Pierwsze słyszę. A w związku z czym miałoby być to badanie? Odpowiedz Link Zgłoś
irer Re: badanie dna oka? 04.03.08, 09:54 nie wiem czy jest konieczne w pierwszej ciąży nie robiłam, a teraz ginekolog zaleciła wizytę u okulisty chociaż mam wadę tylko -1,5 na pytanie -co jest przeciwskazaniem do porodu siłami natury okulistka odpowiedziała ze odklejanie się siatkówki oka co właśnie mozna stwierdzić na podstawie badania dna oka nawet duża wada wzroku nie jest przeciwwskazaniem Odpowiedz Link Zgłoś
kempy1 Re: badanie dna oka? 04.03.08, 10:00 nie sądzę, żeby było konieczne, bo niby z jakego powodu. Ja co prawda miałam robione, ale było to spowodowane wysokim ciśnieniem i lekarz chciał zobazyć czy w dnie oka nie widać jakichś zmian Odpowiedz Link Zgłoś
hatta Re: badanie dna oka? 04.03.08, 10:14 Nie jest to w zadnym wypadku typowe badanie "ciazowe". Jesli ktos ma problemy ze wzrokiem, lekarz moze zalecic badanei dna oka, jesli z kregoslupem, to wizyte u ortopedy itd. Ale nie jest przeciez tak, ze kobieta w ciazy musi zaliczyc lekarzy wszystkich specjalnosci, zeby ewentualnie wykryli u niej jakies schorzenie Odpowiedz Link Zgłoś
tetetka_81 Re: badanie dna oka? 04.03.08, 10:29 Nikt od Ciebie nie powinien tego wymagać jeśli nie masz jakiś wskazań dodatkowych, ale dla własnego spokoju można je zrobić. Siatkówka może odklejać się bezobjawowo tj. bez współistniejącej dużej wady wzroku, a wysiłek podczas porodu sn może to przyspieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
maajkuska Re: badanie dna oka? 04.03.08, 11:04 u ciężarnej? czy masz na myśli noworodka? Jeśli chodzi o noworodka to takie badanie muszą mieć wcześniaki oraz dzieci z niską wagą urodzeniową, czyli z wagą poniżej 2500gram. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: badanie dna oka? 04.03.08, 19:08 Ja miałam ostatnio to badanie, jestem w 33 tc. Ale związane było ono z tym, że mam dużą wadę wzroku (krótkowzroczność) - 6,5 i lekki astygmatyzm więc ginekolog kazała mi zrobić to badanie, czy nie ma przeciwwskazań do porodu naturalnego. No i okazało się, że będę musiała mieć cc. Jednak nie słyszałam, by to badanie było obligatoryjne. Jest ono po prostu robione dla dobra kobiety, by upewnić się, że może albo nie powinna rodzić siłami natury. Odpowiedz Link Zgłoś
tebacha Konieczne przy cukrzycy 05.03.08, 22:30 insulinozależnej Typu I czyli nieciążowej. Odpowiedz Link Zgłoś
margo13ak Re: badanie dna oka? 06.03.08, 13:54 Badanie zaleca się przy wadach wzroku u ciężarnej, przy obciążających objawach (które mogą, ale nie muszą oznaczać problemów), typu podwyższone ciśnienie, obrzęki w drugim trymestrze, cukrzyca ciążowa (zarówno ewidentna, jak i tylko tzw. nietolerancja glukozy). Jest to badanie, które warto przeprowadzić dla samej siebie, żeby nawet przy minimalnej na to szansie wykluczyć ryzyko problemów ze wzrokiem po porodzie - w niektórych wypadkach mogą być naprawdę poważne lub nieodwracalne, mimo ostatnich postępów w optycznej chirurgii laserowej. Tak więc raczej jest to kwestia badania "wszelki wypadek", jeśli nie masz poważnej wady wzroku lub ewidentnego nadciśnienia czy cukrzycy. Ale moim zdaniem warto - mniej ryzykujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
tetetka_81 Re: badanie dna oka? 14.03.08, 15:42 Mimo że moja wada wzroku jest nieznaczna i nie było innych wskazań miałam je zrobione (szpital Inflancka W-wa oferuje je na NFZ i wystarczy skierowanie od lekarza prowadzącego nawet prywatnie) i okazało się że mam zmiany które niezabezpieczone mogą spowodować w trakcie porodu SN nawet odklejenie siatkówki. W ciągu tygodnia od badania zrobiono mi zabieg laserowy zabezpieczający je tak bym mogła spokojnie rodzić naturalnie bez ryzyka. Więc naprawdę warto nawet jak nie ma wyraźnych wskazań. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabuberka Re: badanie dna oka? 14.03.08, 18:40 Miałam robione badanie dna oka przy wadzie wzroku minus 8,5. Wszystko było o.k. Mogłam rodzić naturalnie, ze wskazaniem do skrócenia fazy parcia (np. kleszcze, vacum). Skończyło się porodem naturalnym z "błyskawiczną" faza parcia. Dzięki doświadczonym położnym obeszło się bez kleszczy itp. A tego bałam się najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś