gwiazdeczka 25.03.08, 21:52 Słyszałam, że witamina A jest bardzo groźna dla płodu. Wcześniej o tym nie wiedziałam i brałam skrzyp polny, który zawiera tę witaminę. Czy coś może grozić dziecku z tego powodu? Pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aguskin Re: Witamina A w ciąży 25.03.08, 22:11 no, nie wolno nawet kremem z A sie smarowac, w skrzypie jest niska zawartość, zalezy ile tego brałaś, ale nie myśl teraz, nie u kazdej się dobrze wchłaniają więc ryzyko niewielkie Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Witamina A w ciąży 26.03.08, 09:49 Spokojnie, witamina A jest w wielu produktach, które codziennie jemy, jest w tabletkach dla ciężarnych. Na przykład Falvit zawiera 5000j w tabletce. Płód też potrzebuje wit.A, nie można tylko przekraczać dawki, to jest szkodliwe. Najbardziej szkodliwe są jej aktywne pochodne, np. w tabletkach na trądzik (tretynoina, izotretynoina). Natomiast to, ze nie można używać kremów z wit. A to BZDURA. Składniki kremów działają tam, gdzie są nałożone- w naskórku, a ich wchłanianie do krwi jest tak minimalne, ze pomijalne. Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdeczka Re: Witamina A w ciąży 26.03.08, 09:57 Bardzo dziękuję, trochę się bałam, że mogłoby to jakoś wpłynąć na rozwój dziecka. Dzięki jeszcze raz. Nie brałam tego dużo, nawet nie codziennie, bo o tym zapominałam Mam nadzieję, że wszystko będzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś