monk164 02.04.08, 12:32 dziewczyny jak to bylo u was kiedy juz wczesniej wiedzialyscie ze urodzicie przez cc to czy musialy byc wtedy skurcze macicy czy nie?moj lekarz mi powiedzial ze muszą byc innaczej ciecia mi nie zrobi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewuncia.a Re: pytanie o planowe cc 02.04.08, 13:10 Hej! Ja mam wskazania do cc. Moja lekarka prowadząca ciążę pracuje w szpitalu, w którym będę rodzić. Jestem teraz w 37 tc, za tydzień mam ostatnie USG i jeśli dzieciaczek będzie już gotowy, by przyjść na świat, to za kolejny tydzień, tj. w 39 tc będę mieć cc. Nie ma konieczności czekania na samoczynne rozpoczęcie akcji porodowej. Tak też było w przypadku mojej koleżanki. Odpowiedz Link Zgłoś
sing11 Re: pytanie o planowe cc 02.04.08, 13:16 Miałam cc 5 dni po terminie. Skurcze się nie pojawiły i nawet chyba nie miały zamiaru . Gdyby nie planowane cc pewnie jeszcze długo chodziłabym w ciąży, bo nawet brzuch mi się nie obniżył. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: pytanie o planowe cc 02.04.08, 14:34 W moim szpitau czekali z cc do czasu aż akcja porodowa sama się zacznie za co im byłam bardzo wdzięczna bo jakieś nieludzkie mi się zawsze wydawało wyciąganie na siłę dziecka w ustalony przez jakiegoś lekarza dzień. Mój lekarz mówił mi także, że jeżeli cc jest z powodu takiego który nie wyklucza kolejnego porodu sn to najczęściej czekają na skurcze a nie tną na sucho bo przy następnym porodzie macica nie będzie "wiedziała" co robić i skurcze mogą nie wystąpić, natomiast jeżeli wiadomo, że kobieta nigdy nie będzie mogła rodzić sn to aż tak się tego nie przestrzega. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: pytanie o planowe cc 02.04.08, 15:01 Co do zasady rzeczywiście cc robi się dopiero wówczas, gdy rozpocznie się akcja porodowa, w żadnym szpitalu nie przyjmą Cię od tak. Umówienie się na konkretny termin wchodzi w grę wtedy, gdy masz w szpitalu znajomego lekarza, z którym się umówisz na konkretną datę (no chyba, że dziecko zacznie wcześniej pchać się na świat Ja akurat mam cc z takiej przyczyny, która wyklucza w ogóle na przyszłość możliwość porodu naturalnego więc nie mam żadnych oporów ani przed samą cesarką, ani "sztucznym" przyspieszeniem terminu porodu. Ale przyznam, że nigdy nie słyszałam, by cesarka przed samoczynnym rozpoczęciem akcji porodowej w jakikolwiek sposób mogła zaszkodzić ewentualnym przyszłym porodom siłami natury. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: pytanie o planowe cc 02.04.08, 22:52 slonko1335 napisała: > jakieś nieludzkie mi się > zawsze wydawało wyciąganie na siłę dziecka w ustalony przez jakiegoś > lekarza dzień. No to i tak bylabys do przodu, bo o terminie mojego cc zadecydowal nie lekarz, ale jakas sekretarka, ktora ukladala grafik pracy bloku operacyjnego (rzecz dziala sie poza Polska) Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: pytanie o planowe cc 02.04.08, 15:00 Miałam cc bez rozpoczęcia skurczy, tydzień przed terminem. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: pytanie o planowe cc 02.04.08, 15:06 Zdrowiej dla matki jest, jeśli cc robione jest po rozpoczęciu skurczy. Ja miałam tak mieć, ale niestety stało się inaczej i miałam cc bez ani jednego skurczu. Spowodowało to problemy z kurczeniem się macicy i teoretycznie słabszą bliznę. Teraz będę miała drugie cc, właśnie w związku z tym, że pierwsze miałam "na zimno". Myślę, że Twój lekarz ma rację i chce w tym wypadku jak najlepiej dla Twojego zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
monk164 Re: pytanie o planowe cc 02.04.08, 15:32 dzieki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi termin mam na poniedzialek wiec sobie poczekam i na spokojnie udam sie do szpitala pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bianekangel Re: pytanie o planowe cc 02.04.08, 21:55 Hej!Ja mam termin na 15 kwietnia a już 7-go jadę do szpitala na cc,mam ułożenie pośladkowe.Tak umówiłam się z moją lekarką.Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze.)) Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: pytanie o planowe cc 02.04.08, 22:58 jak widac z wypowiedzi, to raczej kwestia lokalnego folkloru. Ja mialam 2 cc "na zimno" i bardzo je sobie chwale. Za cieciem na zimno przemawia wiekszy spokoj, w trakcie rozpoczetej akcji porodowej, ktora moze ´postepowac z rozna szybkoscia i moze sie w miedzyczasie powiklac jest znacznie bardziej stresujaco , zarowno dla rodzacej, dziecka, jak i zespolu operacyjnego, niz w przypadku ciecia planowego, na zimno, gdy jest czas, aby spokojnie przygotowac kobiete do zabiegu (chocby sprawa bycia na czczo), spokojnie znieczulic, przeprowadzic zabieg bez stresu i niepotrzebnej nerwowki. Chyba, ze na cc bedziesz czekac ,lezac w szpitalu (ale nawet wtedy istnieje duze ryzyko, ze akcja porodowa zacznie sie po obfitym posilku, czego anestezjolodzy nie lubia..). Odpowiedz Link Zgłoś
mlagodna Ja też mam planowe cc 03.04.08, 00:25 W poniedziałek mam wizytę i ustalimy konkretny termin. Z kalendarza termin mam na 27 kwietnia a z USG na 1 maja. Narazie wiem że cc wyznaczymy między 17 a 21 kwietnia. Pierwszą miałam cc ze względu na odklejone łożysko. Skurcze to ja miałam od kilku tygodni. Jak odstawiałam tylko kroplówki. W końcu wdało się zakażenie i trzeba było rodzić ... w 28 tyg. Lekarz mówi że najlepiej na spokojnie i bez pośpiechu przyjść i urodzić a nie kroić na chybcika. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Re: pytanie o planowe cc 03.04.08, 11:27 Ja tez milam planowane cc, 12 dni przed terminem, teraz mam zaplanowane 10 dni przed terminem, przynajmniej bedzie spokojnie i bez niespodzianek ( a w kazdym razie ich ryzyko jest duzo mniejsze ) powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kaja_p Re: pytanie o planowe cc 03.04.08, 09:24 Mi też tak powiedział. Ale to chyba bardziej chodziło o rozwarcie niż o same skurcze. Jak jest rozwarcie, to tnie się macicę w innym miejscu i tak jest bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
steffa Re: pytanie o planowe cc 03.04.08, 23:40 Mój lekarz uważa, że nie powinno być skurczy. Pierwsze dziecko urodziłam w 39 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: pytanie o planowe cc 04.04.08, 10:11 to w moim szpitalu bylo inaczej. ordynator powiedzial, ze dobrze by bylo, gdyby te skurcze byly. natomiast jesli nic nie bedzie sie dzialo, to ciecie i tak bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś