1mama1 15.04.08, 12:49 od wczoraj męczy mnie kaszel. Najgorsze jest to, ze jak kaszlę to strasznie boli mnie głowa, ból tzw. zatokowy. Czy mozecie mi coś polecić na kaszel? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cynaamonka Re: kaszel 15.04.08, 12:52 Syrop z cebuli. Posiekać cebulę, wsypać do naczynia przekłądając cukrem (od serca daj tego cukru, będzie smaczniejsze); odstawić w ciemne miejsce pod przykryciem. Po kilku godzinach puści sok - można wycisnąć przez gazę. Pić po2 łyżki co 2-3h. Działa! Odpowiedz Link Zgłoś
1mama1 Re: kaszel 15.04.08, 12:56 cynamonka: o fuuuuuuuuuuu... na samą myśl mnie odrzuca. No ale czego się nie robi... idę robić, fuuuuuuu dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
k.solska Re: kaszel 15.04.08, 15:40 No niestety kaszel w ciąży to tragedia, bo nie można pić żadnych syropów mukolitycznych (wykrztuśnych). Sama męczyłam się niedawno ponad miesiąc i skończyło się antybiotykiem (( Syrop z cebuli to dobra rzecz, także w przyszłości jak twoje dziecie odpukać będzie miało kaszel. W odkrztuszaniu pomaga też ciepłe mleko z masłem. Z mniej naturalnych sposobów mój lekarz pozwolił mi na syrop Hedelix 2 x dziennie po łyżeczce (ale nie przed snem). Tutaj jednak polecałabym kontakt z lekarzem, który oceni lepiej rodzaj twojego kaszlu (mokry czy suchy). Życzę zdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
rubens22 Re: kaszel 15.04.08, 15:44 tez polecam lekarza, coby jednak osluchal. A tak na marginesie - jak mialam kaszel, pozwolono mi brac Drosetux - syrop homeopatyczny 3xlyzka i duuuzo pic. Odpowiedz Link Zgłoś
tanoshii Re: kaszel 15.04.08, 16:12 Mnie osobiście syrop z cebuli smakuje Oczywiście cebuła posypana cukrem. Wtedy sok jest taki słodziutki... Chciałabym Cie jeszcze uczulic na to, że przy kaszlu, kichaniu idt czesto bardzo mocno napisanją sie mieśnie brzucha. Dlatego najlepiej jakbyś przy kaszleniu potrzymywała sobie brzuszek (nie wiem, w którym jesteś tygodniu), albo siadała i unikała napinania brzucha o ile to mozliwe. Moja p. doktor nie wyklucza, że własnie przez zapalenie krtani/ tchawicy, czyli jednym slowem silny kaszel, dopadły mnie pozniej skurcze, które skończyły sie rozwarciem i skróceniem szyjki Na szczeście wszystko dobrze sie skonczyło. A być ostroznym chyba nie zaszkodzi Pozdrawiam i zyczę szybkiego powrotu do zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
skolgirl Re: kaszel 16.04.08, 11:02 Ja obecnie jestem w 39 tyg. i od 2 tygodni kaszlę i mam okropny katar. Brałam już antybiotyk Zinnat, ale nic nie pomogło. Wydaje mi się, że to alergiczne, bo już 3 wiosnę jestem przeziębiona. W każdym razie w niedzielę pojechałam na ktg do szpitala i lekarz powiedział, że mogę brać Flegaminę ( najlepiej w tabletkach). Trochę mi lepiej po tej Flegaminie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: kaszel 16.04.08, 11:09 Jeśli jesteś w ciąży to może coś homeopatycznego, np. syrop STODAL. Homeopatia jest dozwolona w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś