Dodaj do ulubionych

L4 w ciazy

22.09.03, 14:26
Witam,
mam pytanie natury prawnej - kiedy pracodawca placi kobiecie w ciazy na L4?
Czy przez pierwsze 30 dni zwolnienia a pozniej ZUS, wlacznie z macierzynskim
(tez ZUS)? Czy jesli kobieta wezmie 30dni zwolnienia - placi pracodawca,
nastepne (kolejne dni po 30) ciagle zwolnienie placi - ZUS, a jesli zrobi
kilkudniowa przerwe i wroci do pracy - nastepne pierwsze 30 dni ponownie placi
pracodawca itd?

I pytanie juz po macierzynskim (i wychowawczym na ktorym nie mozna zwolnic) -
jak szybko pracodawca moze zwolnic kobiete po powrocie do pracy i czy mozna
sie od tej decyzycji w jakikolwiek sposob skutecznie odwolac, zakladajac, ze
pracownik wykonuje solidnie swojeobowiazki, a jedynym jego przewinieniem jest
posiadani dziecka?
pozdrawiam.
Renik
Obserwuj wątek
    • lunis Re: L4 w ciazy 22.09.03, 15:23
      wiem napewno ze pracodawca placi do 33 dni w całym roku.Więc jezeli
      wykorzystasz zwolnienie 33 dni,to wtedy zawsze płaci ZUS nawet gdybyś miala
      przerwy.
    • emilia41 Re: L4 w ciazy 22.09.03, 15:28
      Witaj
      Nie wiem jak jest z liczeniem zwolnienia ale na pewno moge napisac cos na
      temat urlopu mmacierzynskiego.
      W zależności od tego czy jesteś zatrudniona na umoweę na czas nieokrreślony
      badz określony to zasady są dwie.
      Przy umowie na czas nieokreślony pracodawca po wykorzystaniu przez ciebie
      urlopu macierzyńskiego musi ci dac wychowawczy jesli o niego poprosisz.
      Natomiast po powrocie z wychowawczego moze cie zwolnic juz w pierwszym dniu
      twojego powrotu do pracy. Oczywiscie musi miec na to jakas podstawe. Gdyby
      zdarzyła ci się taka sytuacja musisz bardzo dokładnie przeczytac warunki i
      podstawę wypowiedzenia badź rozwiązania umowy o pracę i w razie czego pójść z
      tym do sądu pracy.
      Niestety ale jesli pracodawca dobrze zakombinje to moze zwolnic cie zzaraz po
      twoim powrocie do pracy.
      Inaczej jest przy umowie na czas określony. Tu umowa przedluża ci sie do czasu
      rozwiązania i wykorzystania macierzyńskiego. Natomiast nie należy ci sie juz
      wychowawczy a pracodawca po prostu nie przedłuża z toba umowy.
      Powodzenia
      Emilia +Kruszyna
      • miska77 Re: L4 w ciazy 22.09.03, 15:57
        czytalam ostatnio, ze urlop wychowawczy przysluguje kazdej kobiecie, ktora
        przepracowala co najmniej 6 miesiecy i niewazne kiedy. Tak wiec jesli jestes
        nawet na bezrobociou to urlop wychowawczy legalnie przysluguje.
    • jolwas1 Re: L4 w ciazy 22.09.03, 15:33
      Pracodawca płaci chorobowe tylko przez 33 dni w roku, tak więc nie ma znaczenie
      czy jestes na chorobowym bez przerwy czy wracasz do pracy na parę dni. Od 34
      dnia chorobowe płaci zus.
      Pracodawca może Cię zwolnić po powrocie z macierzyńskiego, nie ma żadnego
      okresu ochronnego. Musi podać jednak powód zwolnienia, jeżeli dobrze wykonujesz
      swoja pracę to nie ma podstaw aby zwolnić Cię z Tojej winy. Może wypowiedzieć
      Ci umowę o pracę również z przyczyn ekonomicznych zakładu parcy, np w przypadku
      likwidacji stanowiska pracy, ale nie może już na to stanowisko przyjąć kogoś
      innego. Zawsze możesz odwołać się do Sądu Pracy, jeżeli uważasz, że nie było
      podstaw do zwolnienie.
      • kotagus Re: L4 w ciazy 22.09.03, 16:06
        Mam pytanie już do ostatniego etapu tej "rozgrywki" a więc wypowiedzenia pracy.
        Np. po powrocie z wychowawczego dostanę wypowiedzenie do podpisu (czy tak to
        wygląda?) A ponieważ na sprawach prawnych kompletnie się nie znam czy mogę
        powiedzieć, że nie podpiszę do chwili konsultacji z "moim prawnikiem" i wziąć
        kopię lub oryginał wypowiedzenia do weryfikacji? Czy pracodawca powinien mi na
        to pozwolić, czy absolutnie nie moge tego wynieść z pracy, czy może mi kazać
        to podpisać natychmiast, a jeżeli nie podpiszę to co będzie się działo?

Jeżeli macie jakieś (pewnie smutne) doświadczenie w tej kwestii, to powiedźcie
        jak to wygląda? Bo do tej pory to ja wypowiadałam pracę za porozumieniem, więc
        okropnie się boję takiej, nieznanej mi ewentualności.

Pozdrawiam. Kotagus
      • ainer1 Re: L4 w ciazy 22.09.03, 16:27
        Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Jezeli to tylko 33 dni, to rzeczywiscie
        pozniej ZUS sie martwi - czy znacie moze numer paragrafu ktory o tym mowi?
        Co do zwolnienia - to pytanie jest hipotetyczne, chociaz obawiam sie, ze nie az
        tak bardzo. Po prostu zastanawiam sie teraz, aby pozniej nie miec z tym problemow.
        Jestem zatrudnina na czas nieokreslony, wiec biore macierzynski, wypoczynkowy i
        wychowawczy, slyszalam tez ze od 2004 MACIERZYNSKI MA BYC DLUZSZY O 2 TYGODNIE.
        Czy ktos to moze potwierdzic? To zawsze pol pensji do przodu.
        Renia
        • yasmin24 Re: L4 w ciazy 22.09.03, 19:50
          Witaj
          co do maciezynskiego dluzszego, to obawiam sie, ze niestety to nie prawda.
          Projekt nowej ustawy zostal ODRZUCONY sad(((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka