Dodaj do ulubionych

wspólne zakupy

02.07.08, 21:47
mam propozycję smile
aby zminimalizować koszty wysyłki możemy się umawiać na wspólne zakupy
wszystko do uzgodnienia
wpisujcie miasta, w ten sposób szybciej znajdziemy wspólniczki
Obserwuj wątek
    • ala.81 Częstochowa 02.07.08, 21:47

• edit38 Re: Częstochowa 05.07.08, 11:45
        Ja również jestem z Częstochowy i zastanawiam sie nad kupnem takich pieluszek.
        Moim problemem jest mąż którego nie mogę przekonać do tego pomysłu. Sama nie
        chcę decydować ponieważ jakby nie patrzeć taki zakup to duży kosz a nie wiadomo
        jak długo Zuza będzie jeszcze pieluch używać (ma 13 m-cy) trochę się zgapiłam
        mogłam o tym pomyśleć gdy dziecko było mniejsze.
        • ala.81 Re: Częstochowa 05.07.08, 18:30
          hmm
          to oczywiście tylko Wasza decyzja, może jednak przekonasz męża, że
          pozniej można taakie pieluszki odsprzedać np na allegro? mozesz
          kupić taka pieluszke na próbę
          jesli mozna wiedzieć dlaczego Twoj mąż sie nie zgadza?
          myślę ze finansowo przy dłuższym stosowaniu wychodzi to samo
          plusów ekologicznych pieluszek jest wiele, jedyny wg mnie minus to
          pranie, jednak tym zajmuję się ja, a nie mój mąż więc myslę, że nie
          ma wiele do gadania wink
          • edit38 Re: Częstochowa 05.07.08, 19:19
            Może nie do końca to jest tak że się nie zgadza, bardziej nie jest przekonany do
            tych pieluszek a to przeważnie on i moja mama dziecko przebierają (ja mało czasu
            spędzam z dzieckiem ponieważ pracuję codziennie i jestem z nią tylko wieczorami
            i w weekendy)
            Jego argumentem jest też to że te pieluszki trochę kosztuję a my mamy w tym roku
            dosyć dużo wydatków a przychody nie najlepsze( 3 wesela i chrzciny dziecka u
            którego on ma być chrzestnym) Poza tym mamy nadzieję że nasze dziecko poda się
            do mamusi i szybko odstawi pieluchy (ja miałam rok i 4 m-ce) a w takim przypadku
            to byłby trochę niepotrzebny wydatek.
            Jeśli mogłabyś to daj znać na jakie pieluszki się zdecydowałaś/zdecydujesz i
            gdzie masz zamiar je kupić. Ja na razie mam ten problem że sama nie wiem jakie
            bym chciała. Kompaktowe są chyba najwygodniejsze ale musiałabym ich mieć chyba
            więcej bo wolno schną, formowane ze względu za potrzebę używania otulacza nie
            wydaja mi się za wygodne w użyciu a z kieszonką - sama nie wiem. Ciężki orzech
            do zgryzienia - ja niezdecydowana i niechętny mąż smile
            • ala.81 Re: Częstochowa 05.07.08, 20:08
              aha smile to zmienia postac rzeczy smile
              u nas to ja zajmuje się antośkiem a mnie częstsza zmiana pieluszek nie przeszkadza

zdecydowałam się kupić otulacz PUL z pieluszkarni za 32zł, teraz czekam na przesyłkę
              pieluszki kupowałam w ciemno - mam 2 konopne ok 16zł do składania, takie
              najprostsze i podobno najmniej chłonne wśród konopnych, jednak szybko schną
              mam jeszcze pieluszkę frotową ok13zł, wg mnie nie sprawdza sie jako pieluszka -
              jest dosyć duża 70*70 i o wieeele grubsza niż tetra, składam ją w prostokąt i
              nie mieści się dziecku w gatki smile używam jej teraz jako kocyka/podkładu, schnie
              szybko
              aha, mam jeszcze dwie wkładki bambusowe, długo schną ale fajnie wchłaniają siuśki
              to narazie tyle, bo zakupy były testowe
              teraz dokupię pieuszki konopne ale te grubsze, niesteety jedna w większym
              rozmiarze kosztuje ok 30zł
              chciałąbym jeszcze conajmniej jeden otulacz, już mam wypatrzony
              jeśli chodzi o pieluszki kieszonkowe to ja sie zastanawiam ciągle czy jest sens,
              wiadomo ze potrzeba ich więcej a do tego jeszcze wkładki
              obmyśliłam zestaw otulacz+pieluszka do składania/wkładka+wkłądka
              nieprzepuszczająca wilgoci

jeśli chodzi o finanse, to chcąc używać samych pampków to musiałabym wydać w
              każdym miesiącu min 120zł, tyle też wydałąm na pierwsze zakupy ekologiczne smile
              antoś ma 5 miesięcy więc jeszcze trochę poużywa tych pieluszek - wyszłam z
              założenia że nam się opłaca

jeśli zdecydujesz sie na jakiś zakup z ekodzieciak.pl to daj znać smile chciałabym
              kupić tam otulacz, mogłybyśmy zamówić razem
              • stokrotka.a Czy opłaca się kupić eko pieluszki ? :) 06.07.08, 15:06
                Zgadzam się z tobą ala.81.
                Z moich wyliczeń wygląda to tak:
                Wyliczenia dotyczą pieluszek Huggies 78szt(mekga paka w promocji 37 zł,cena
                regularna średnio od 42zł do 46 zł): czyli średnia cena to 41,5 za paczkę smile
                Koszt jednej pieluszki to średnio --> 0.53 zł
                1) 1 dzień to koszt --> 6-8 szt. (8*0.53zł)= 4.24zł
                2) 1 m-ce to koszt --> 30dni*4.24zł= 127,2 zł
                Moja Sara ma 5 miesięcy i co najmniej będzie pieluszkowana przez okres 1
                roku,ale różnie to bywa więc prawdopodobnie dłużej,bo średnio dzieci rezygnują z
                pampersów ok 2 roku życia uncertain
                3)12 m-ce*127,2zł= 1526,4
                Dużym plusem ekopieluszek jest to że można je odsprzedać,np. komisie
                pieluszkowym który jest na chusta.pl, a również można wykorzystać dla drugiego
                dziecka jeśli jest w planie(mi się przydadzą), no i najważniejsze nie zasypią
                nas tony śmierdzących pampersów!Dbajmy o środowisko nie tylko dla nas ale i
                naszego pokolenia.Tak na marginesie to nie jestem zagorzałym ekologiem,ale na
                pewno będę miała czyste sumienie, i więcej kasy w kieszeni którą mogę wydać na
                rozwój mojego dziecka,a nie bezsensownie wyrzucić do kosza.
                POZDRAWIAM!
              • stokrotka.a do ala.81 06.07.08, 15:07
                Witam!
                Wspominałaś coś ze chcesz zamówić ze stanów.Masz może jakieś ciekawe linki godne
                polecenia?pozdrawiam!
                • ala.81 Re: do ala.81 06.07.08, 20:39
                  www.verybaby.com/ccp0-display/splash.html
                  chcę kupić material na pieluszki i wkładki
                  • alohaa Re: do ala.81 13.02.09, 16:32
                    Ala, orientujesz się jakie sa koszty przesyłki z USA? Ja też rozglądam się za
                    materiałami na pieluszki, głównie jesli chodzi o materiały na wkładki (konopie,
                    bambus), ale nie tylko. Bo w Polsce raczej się tego nie kupi.
                    • ala.81 Re: do ala.81 13.02.09, 20:09
                      nie wiem, ale na pewno dochodzi do tego cło, więc może wyjść drogo sprowadzanie
                      z USA
                      • alohaa Re: do ala.81 14.02.09, 10:40
                        uhm, takie drobne zakupy też podlegają ocleniu?

Ja patrzyłam na strony UK, ale tam ceny nie są rewelacyjne, i właśnie wydaje mi
                        się że w USA może być taniej. Tylko ta przesyłka ... No a jeśli cło to już w
                        ogóle lipa sad
                        • ala.81 Re: do ala.81 16.02.09, 11:47
                          cło raz jest raz nie ma smile dużo razy spotkałam się już z styuacją gdzie na te
                          same przedmioty raz było pobierane a raz nie confused
                          Stokrotka.a pisała ze zapłaciła 150zł cła za pieluszki
                          musiałabyś zadzwonić do UC i zapytac o cło i VAT
                          • alohaa Re: do ala.81 16.02.09, 15:13
                            porównywałam ceny an stronach amerykańskich i angielskich i w Anglii jest
                            drożej. No ale pewnie jeśli doliczyć cła i te rzeczy, plus załatwianie
                            formalności to nie wiem czy nie lepiej próbować jednak z Europy ściągać.
                            Znalazłam ostatnio sprzedawcę mikrofibry , W Niemczech bodajże. Stron z
                            materiałem stricte pod pieluchy niestety jest w Europie b. mało, i z niewielkim
                            wyborem.
    • stokrotka.a Katowice :) 02.07.08, 23:13
      Bardzo fajny pomysł smile ,nie wpadłabym na to smile...a myślisz o zakupach z Anglii
      np. ,czy z Polski smile
      • ala.81 Re: Katowice :) 03.07.08, 07:28
        zakupy ogólnie, a zagraniczne w szczególności smile
    • ajlinka POZNAŃ 19.01.09, 12:09
      Ja jestem chętna do wspólnych zakupów, zarówno w sklepach polskich
      jak i zagranicznych (jeśli ktoś zająłby się techniczną stroną
      zamówienia bo ja nie znam angielskiego smile
    • ph78 Łódź 25.05.09, 19:01
      Witam,

przymierzam się do składania zamówień na pierwsze pieluszki dla mojego
      nienarodzonego dziecięcia smile
      Potrzebuję jeszcze ogarnąć efekty przekopywania forów od kilku dni,
      ale prawdopodobnie będzie Pieluszkarnia, Ekobaby i Rampers. Szacowany
      czas zamówienia - połowa czerwca. Chętnych do podziału kosztów
      zapraszam!
      • alohaa Re: Łódź 28.07.09, 11:43
        Też jestem z Łodzi, będę kupować w Ekobaby. Może coś potrzebujesz??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka