edyta-26 06.07.08, 18:12 Witam, jestem w 13tc.i dziś w nocy wyjeżdżamy nad morze.W związku z tym mam pytanko czy mogę się opopalać bo mam mieszane uczucia czy nie grozi to krwotokiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicja0000 Re: Czy można się opalać ? 06.07.08, 19:35 opalanie w ciąży nie jest wskazane bo jest to związane z podnoszeniem temperatury ciała. Poza tym możesz dostać plam na skórze w wyniku podniesionego poziomu hormonów. Generalnie nie, nie i jeszcze raz nie Odpowiedz Link Zgłoś
patysia00 Re: Czy można się opalać ? 06.07.08, 19:55 Ja byłam nad morzem i w sumie poleżałam trochę na brzuchu, ale leżeć na plecach nie mogłam bo bałam się "nagrzać" brzuszek i w sumie to było mi nie dobrze od takiego leżenia Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: Czy można się opalać ? 06.07.08, 20:02 Ja za ponad 3 tyg. będę też nad morzem - zacznie się 20t.c. I mam zamiar się opalać, ale nie leżąc plackiem. Mam jeszcze 4,5 letnią pociechę, więc będę pewnie z nią spacerować. Przygotowane mam luźne tuniczki na ramiączkach zakrywające brzuch. Uważać będę na brzuszek, ale nogi, ręce wystawiam bez problemu. Wszystko w granicach rozsądku. Masa kobiet ciężarnych śmiga w bikini po plaży - i pewnie czują się ok. Mam parasol, namiot - będę też w cieniu. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
aga.r.72 Dziewczynki opalajcie się!!! 06.07.08, 20:25 Tak, tak! Wystawiajcie się na zbawienne promienie wakacyjnego słoneczka, bo przecież "dziewczyny lubią brąz". I jak tu przeżyć jedno lato bez opalania?! A może i mąż doceni Waszą atrakcyjność z powodu plamek i cętek, które mogą pojawić się na Waszym ciele. W końcu niektórzy lubią wyglądać ekstrawagancko. Może przegrzanie organizmu spowoduje poronienie. Ale co tam! Zawsze można zajść w drugą ciążę. Więc dziewczyny! Wywalajcie swoje brzuszyska na cudne słoneczko. A której mało to jeszcze polecam solarium. W końcu liczy się oliwkowy kolor skóry, szczególnie przy porodzie. A reszta... to drobnostki tylko. KRETYNIZM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bestagnieszka Re: Dziewczynki opalajcie się!!! 07.07.08, 09:06 Nie mozna dziewczynie normalnie odpowiedziec tylko od razu puszczac takie zgorzkniale teksty, ohyda!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monikatra Re: Czy można się opalać ? 06.07.08, 20:19 ja się opalam, w granicach rozsadku, najcześciej tak przy okazji spaceru, czy czytania gazety i drugiego sniadanka w ogródku. Jestem przybrązowiona, może nawet az natto jak na ciężarną - jeśli pojawią mi sie plamy - no to będzie tylko i wylącznie mooja wina. napisze wam o tym Opalałam również brzuszek, niegdy nie poczułam się źle. Wrecz przeciwniem, opalenizna dodała mi wakacyjnego wyglądu na zmęczonej 9 miesiącej twarzy Odpowiedz Link Zgłoś
aga.r.72 sorry za ironię, ale 06.07.08, 20:56 w ciągu ostatniego tygodnia spotkałam się drugi raz z tematem opalania. Leżałam w ostatnich dniach w szpitalu. Na miją salę trafiła dziewczyna w ósmym miesiącu. Brzuszek maleńki, dzieciątko ułożone w poprzek. Ale ważne było dla niej solarium. Opalone pięknie ciało koloru prawie jak u Nigeryjczyka. Dziewczyny!!! Myślcie o swoich dzieciaczkach. Naprawdę lepiej dmuchać na zimne. Ten jeden raz bez opalania przeżyjecie. Ja nie mówię o zwykłym chodzeniu, czy posiedzeniu na działeczce, podczas którego słońce chwyci. Ale wystawianie się to naprawdę przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
artdesign84 aga.r.72 07.07.08, 01:12 ten przypadek o którym mówisz to hardcore, ale nie przesadzaj..trochę słonka nie zaszkodzi i nie ma co na całą ciążę kłaść się w łóżku i z niego nie ruszać żeby tylko "dmuchać na zimne" ..... ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
4ukamisia Re: Czy można się opalać ? 06.07.08, 21:20 Oprocz opalania nie mozesz tez w ciazy robic calego mnostwa innych rzeczy takich jak: picie coca-coli, red buli i innych napojow gazowanych, kawy, herbaty, jesc pasztetow, parowek, surowego miesa, wedzonych ryb, serow plesniowych, niemytych owocow, fast- foodow,palic papierosow, pic alkoholu, trzymac rak w gorze bo sie dziecko owinie pepowina, chodzic ubrana na czarno. Powiem ci tak. Najlepiej poloz sie w lozku, pij wode i jedz tylko owoce i warzywa ze swojego ogrodka bo w ciazy wszystko jest niebezpieczne! Nie wychodz nawet z domu bo zawsze mozesz upasc i poronic. A tak na powaznie. Dziewczyny przestanmy popadac w paranoje bo gdyby te wszystkie rzeczy naprawde kazdej grozily poronieniem to by sie dzieci nie rodzily. Wszystko w granicach zdrowego rozsadku. A co do opalania to owszem mozesz sie opalac, ale lepiej zakrywac brzuch np. mokrym recznikiem i nie przegrzewac sie za mocno. Ja np. siedzialam na plazy w mokrej bluzeczce i bylo ok a jestem w 30 t.c. A jak ma sie poronic to nawet lezenie w domu ci nie pomoze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
exotique Re: Czy można się opalać ? 06.07.08, 21:28 4UKAMISIA, swiete slowa. Coraz wiecej tu straszenia zamiast rozsadnych glosow. Wszytstko dla ludzi, byle z pomyslunkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czy można się opalać ? 06.07.08, 22:25 No, ale akurat opalanie MOŻE zaszkodzić, w przeciwieństwie do chociażby podnoszenia rąk. W 1 trymestrze zachodzi organogeneza, a przegrzanie ciała o 2 stopnie powoduje poważne zaburzenia tego procesu (jest bardziej niebezpieczne niż rtg), włącznie z obumarciem płodu i poronieniem. Rzecz jasna można się przegrzać jadąc zatłoczonym autobusem, ale dużo łatwiej- leżąc plackiem na słońcu. W drugim i trzecim trymestrze, po zakończeniu organogenezy dziecko nie jest bezpośrednio zagrożone, ale przyszła mama ryzykuje przebarwienia i zasłabnięcia (szczególnie, jeśli ma problemy z uciskiem na żyłę główną). Odpowiedz Link Zgłoś
monikatra Re: Czy można się opalać ? 06.07.08, 22:34 i to jest super odpowiedz na pytanie. Prosta odpowiedz na pytanie w przeciwienstwie do niektorych wypowiedzi o wywalaniu brzuszyska - czyli kretynizmie... po co sie tak unosić???? Odpowiedz Link Zgłoś
batutka 4ukamisia 07.07.08, 01:14 4ukamisia napisała: > Oprocz opalania nie mozesz tez w ciazy robic calego mnostwa innych > rzeczy takich jak: picie coca-coli, red buli i innych napojow > gazowanych, kawy, herbaty, jesc pasztetow, parowek, surowego miesa, > wedzonych ryb, serow plesniowych, niemytych owocow, fast- > foodow,palic papierosow, pic alkoholu, trzymac rak w gorze bo sie > dziecko owinie pepowina, chodzic ubrana na czarno. Powiem ci tak. > Najlepiej poloz sie w lozku, pij wode i jedz tylko owoce i warzywa > ze swojego ogrodka bo w ciazy wszystko jest niebezpieczne! Nie > wychodz nawet z domu bo zawsze mozesz upasc i poronic. > A tak na powaznie. Dziewczyny przestanmy popadac w paranoje bo gdyby > te wszystkie rzeczy naprawde kazdej grozily poronieniem to by sie > dzieci nie rodzily. Wszystko w granicach zdrowego rozsadku. A co do > opalania to owszem mozesz sie opalac, ale lepiej zakrywac brzuch np. > mokrym recznikiem i nie przegrzewac sie za mocno. Ja np. siedzialam > na plazy w mokrej bluzeczce i bylo ok a jestem w 30 t.c. A jak ma > sie poronic to nawet lezenie w domu ci nie pomoze. Pozdrawiam no, jesli chodzi o alkohol i papierosy to jak najbardziej nie wolno - nie wiem piszeesz o tym z ironia Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: 4ukamisia 07.07.08, 01:16 batutka napisała: > > no, jesli chodzi o alkohol i papierosy to jak najbardziej nie wolno - nie wiem > piszeesz o tym z ironia mialo byc "nie wiem dlaczego piszesz o tym z ironia" Odpowiedz Link Zgłoś
bestagnieszka Re: tak 07.07.08, 09:12 Ja jutro wyjezdzam w bardzo gorace miejsce (Texas). Chcac nie chcac bede prawie caly czas na sloncu, ale wiem ze nie mozna przesadzac bo to sie moze naprawde zle skonczyc, wydaje mi sie ze wszystko jest w granicach rozsadku, ale po pierwsze dziecko. Co z pieknie opalonego ciala jak pozniej mozna chore dziecko urodzic. A jesli chodzi o solaria w ciazy to dla mnie to jest nie do pomyslenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
aliska2000 Re: Czy można się opalać ? 08.07.08, 17:37 Znam osobe,ktora poronila,bo zachcialo jej sie opalac. Odpowiedz Link Zgłoś