Dodaj do ulubionych

Poród a kamica żółciowa

04.09.08, 20:39
Witam smile

Kilka dni temu dostałam silnego ataku bólu w okolicach wątroby,
zrobiono mi USG i wykryto kamienie w pęcherzyku żółciowym.
Czy ta dolegliwość może stanowić jakieś przeszkody przy porodzie sn?
Po jakim czasie od porodu macica skurczy się na tyle, by mogła być
przeprowadzona operacja?

Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • rupiowa Re: Poród a kamica żółciowa 04.09.08, 20:54
      Ja wiedzialam przed zajsciem w ciaze o kamieniach wiec usunelam pecherzyk znajac
      zagrozenia: Musisz baaardzo uwazac na diete - lekkostrawna, malo tluszczu. W
      momencie kiedy dostaniesz ataku ktory jest do opanowania no-spa jest ok, ale
      przy silniejszym nie bardzo moga Ci podac cos mocniejszego i ladujesz w szpitalu
      na kilka dni (podaja wtedy lekkie przeciwbolowe i rozkurczowe dozylnie). Ponadto
      ataki w drugiej polowie ciazy moga byc czestsze ze wzgledu na to, ze macica
      uciska na pecherzyk. W drastycznym przypadku moze dojsc do calkowitego zatkania
      i zoltaczki (ale to ponoc nie jest zbyt czeste). Jesli okaze sie, ze masz stan
      zapalny przez dlugi ucisk na pecherzyk lekarze moga sie zdecydowac na usuniecie
      pecherzyka jeszcze w ciazy ale operacja jest wtedy klasyczna czyli ciecie z boku
      ciala no i narkoza. Mozna z tym zyc ale musisz uwazac bardzo na to co jesz. Nie
      wiem jak jest z porodem sn ale wydaje mi sie, ze to nie jest przeciwskazanie.
      Kolezanka miala operacje jak synek mial miesiac - laparoskopowo wiec macica nie
      przeszkadzala. Ja po laparoskopii mam 3 nieduze blizny na brzuchu.
      Zapraszam na forum "Kamica zolciowa i po zabiegu":
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30099
      • staszkamama Re: Poród a kamica żółciowa 05.09.08, 06:42
        W sumie żadnego wpływu, poza tym że woreczek boli uciskany przez dziecko, o ile
        oczywiście - odpukać - nic nigdzie się nie przytka... Ja urodziłam z kamicą,
        woreczek usunęli mi laparoskopowo jak młody miał koło 3 lat. W międzyczasie cały
        czas karmiłam piersią, byłam na diecie i musiałam uważać na to co jem, żeby nie
        wywoływać ataków...
        Pzdr,
        mama Staszka (2002) i Zojki 39 tc
    • kingadaw Re: Poród a kamica żółciowa 05.09.08, 09:19
      Cześć, moja mama właśnie wczoraj usuwany woreczek z kamieniami.

Leżała na sali w dziewczyną, która będąc w ciąży miała właśnie takie
      ataki.Zrobiono jej cięcie cesarskie, a po tygodniu (czyli wczoraj) laparoskopowo
      usunęli kamienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka