Dodaj do ulubionych

Bakterie Coli

17.09.08, 00:31
Dziewczyny. Mam zapytanie, wątpliwość kogoś kto jest chemikiem i z
zamiłowania...używa wyłącznie Pampersów. Bynajmniej nie zwalił mnie
z piedestału i pampersem nie mamy zamiaru się zbrukaćwinknatomiast
oznajmił mi, że w obliczu prania pieluszek w 60 stopniach - nie ma
takiej mozliwości by bakterie coli zostały zabite i jest to
niehigieniczne itp Stąd prasowanie to mus i pranie w wysokiej temp
Wiem, że jestem jedną z wielu, które drugi rok pieluszkują
naturalnie i zero problemów, czyjemy się bynajmniej higienicznie smile
wygladamy chyba też. Jeszcze nie rozmawiałam z lekarzem, ale
technolog żywienia, mocno orientująca się w wirusach i bakteriach
itp, mówi, że wystarczy 65 stopni by białko się ścięło, stąd to temp
wystarczająca by było skutecznie bez bakteryjnie i bez coli.
Naczytałam się, że bakt coli są w jakiejś ilości bezpieczne w
jelitach, są jakby naturalnym środowiskiem, tylko ich anormalna
ilość jest groźna.
Co z tymi niedociągajacymi do granicy bezp 5 stopniami w pralce? A
może jest jeszcze inaczej? Może znacie jakieś konkrety?
Bardzo mi zależy, żeby móc wrócić do tej osoby i pogadać.
Mnie nie zniechęca! wolę coli od poliakroli wink
wink Oczywiście mam na myśli wstrętne poliakrylany siedzące w żelu
jednorazówek. Tak mi się tylko rymsnęło smile
Pozdrawiam ciepło
Obserwuj wątek
    • agnen Re: Bakterie Coli 17.09.08, 12:12
      Escherichia coli, czyli pałeczka okrężnicy występuje normalnie w jelitach gdzie
      wspomaga trawienie, produkuje witaminy... Problem jest jeśli
      1) namnoży się jej za dużo - toksyny mogą prowadzić do chorób przewodu
      pokarmowego, ale to przy pieluszkach nas mało dotyczy
      2) Dostanie się w miejsca w które nie powinna np. do cewki moczowej - powoduje
      zakażenie, może też powodować zapalenie spojówki, cośtam w płucach... w sumie to
      nie pamiętam wink

Natomiast Twoja koleżanka nie ma racji jeśli chodzi o wytrzymałość E. coli na
      warunki środowiska: Po 20 min spędzonych w 60st.C nie wyrastają już żadne
      kolonie, czyli pranie w gorącej wodzie je skutecznie uśmierca. To samo środki
      czystości jak n.p. proszek do prania (gorzej jak ktoś pierze w orzechach).

Polecam jeszcze wysadzanie kup. I będzie po problemie wink

To piszę ja, biolożka tongue_out
      • magnolia17 Re: Bakterie Coli 18.09.08, 19:18
        Myślę że właśnie chodziło o to co się dzieje, jeśli te bakterie nie zginą w
        praniu i dostaną się do cewki moczowej lub w jakieś inne niepowołane miejsce,
        nie mówiąc już o wspólnym praniu pieluszek z innymi ciuszkami (gdzie resztki po
        kupie jednak nadal pozostają w pieluszce)...a o ile wiem, bakterie coli nie giną
        w 40 stopniach a i w 60 raczej z tym kiepsko, dlatego nasze babki po wypraniu
        gotowały tetrę, a następnie ją prasowały, a nie dlatego że taki miały kaprys...
        • agnen Re: Bakterie Coli 18.09.08, 19:27
          magnolia, tych bakterii na pieluszce nie ma jakiś olbrzymich ilości żeby pranie
          zanieczyściły całe wink. A w 60st. giną, chyba że pierzesz krócej niż 15 min.
          Zasadniczo to są dość wrażliwe na warunki środowiska bakterie, dlatego suche i
          przewiewne miejsca też im nie służą.
          • agnen Re: Bakterie Coli 18.09.08, 19:28
            wyprane w 40st. z nieekologicznym proszkiem też giną smile
          • agnen Re: Bakterie Coli 18.09.08, 19:34
            P.S.2. Generalnie największe prawdopodobieństwo zakażenia cewki moczowej jest w
            momencie jak kupa jest w pieluszce. A to się zdarza tak samo w jedno i
            wielorazówkach. więc IMO najlepsze jest wysadzanie, przynajmniej kup big_grin
      • magnolia17 Re: Bakterie Coli 18.09.08, 19:47
        Kilka informacji o tym co może powodować ta bakteria poza środowiskiem jelita...:
        Bakterie E. coli, które są nieszkodliwe w jelicie, mogą powodować schorzenia innych układów:

1. Gdy dostaną się do układu moczowego, powodują zakażenia układu moczowego. Są najczęstszą przyczyną zakażeń (60-80%) dróg moczowych. Czynnikiem sprzyjającym jest cewnikowanie - około 80% cewnikowanych mężczyzn i 30% kobiet ma bakteriurię.
        2. Są drugim czynnikiem etiologicznym, po Streptococcus agalactiae, zapalenia opon mózgowych u noworodków.
        3. Niektóre szczepy E.coli produkujące egzotoksynę czasem powodują zatrucia pokarmowe najczęściej spowodowane spożyciem zakażonego pokarmu. Przebieg schorzenia ma różne nasilenie, czasem może być bardzo groźne, ale w większości objawy nie są ciężkie. Szczególnie ciężkie objawy powoduje szczep E. coli O157:H7, który może doprowadzić do zespołu hemolityczo-mocznicowego.
        4. Ropnie narządowe - poprzez uszkodzenie ściany przewodu pokarmowego do jamy brzusznej (spowodowane np. nadżerkami, radioterapią lub chemioterapią). Rozwój bakterii E. coli powoduje ciężkie schorzenie zapalenie otrzewnej (łac. peritonitis). Często powikłaniem zapalenia otrzewnej może być posocznica i wstrząs endotoksyczny (sepsa).
        5. Zakażenia pooperacyjne.
        6. Szpitalne zapalenia płuc.
        7. Sepsa - E.coli jest najczęstszą pałeczką Gramm (-) powodującą sepsę.
        • agnen Re: Bakterie Coli 18.09.08, 20:11
          no to prawda, ale pieluszek dotyczy pierwszy myślnik. No więc moim zdaniem
          wystarczy pieluszki prać i nawet nie trzeba prasować. Ja piorę zazwyczaj raz w
          tyg w 60st., poza tym normalnie w 40.
      • green_bebe Re: Bakterie Coli 19.09.08, 20:27
        Taaak Ci dziekuję za sumienną odpowiedź. Wielkie dzięki!
        • aurita Re: Bakterie Coli 20.09.08, 21:58
          15-20 minut to trzeba by prac ale w 120 stopniach. Wtedy dopiero pieluszki
          bylyby jalowe. W 40 stopniach E.coli radzi sobie calkiem dobrze.
          Ja pralam od czasu do czasu w 95 pieluchy tetrowe a zasikane ubranka prasowalam.
          • ewa-krystyna do aurita 21.09.08, 02:18
            aurita napisała:

> 15-20 minut to trzeba by prac ale w 120 stopniach. Wtedy dopiero pieluszki
            > bylyby jalowe. W 40 stopniach E.coli radzi sobie calkiem dobrze.
            > Ja pralam od czasu do czasu w 95 pieluchy tetrowe a zasikane ubranka prasowalam
            > .

a po co chcesz zeby pieluszki byly jalowe?
            • aurita Re: do aurita 24.09.08, 11:13
              > a po co chcesz zeby pieluszki byly jalowe?

ja chce? ja nic nie chce.
              Autorka w pierwszym poscie napisala ze 65 stopni wystarczy aby bylo
              bezbakteryjnie, wiec informuje ze nie wystarczy.

Nasze matki gotowaly tetre w jakims celu? To ze bakterie sa wszedzie to wiem ale
              warto aby zostaly na swoim miejscu.
          • agnen Re: Bakterie Coli 21.09.08, 17:24
            rzeczy które nas otaczają nie są jałowe. Pieluszki też nie. I dobrze. Olbrzymia większośc bakterii w ogóle nie ma na nas żadnego wpływu. Zasadniczo jestem przeciwna wyjaławianiu wszystkiego przy dzieciach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka