Dodaj do ulubionych

wyniki FL- 32tc

23.09.08, 22:49
Witam dziewczyny, juz jakis czas podczytuje to forum, ale jakos do tej pory
nie bylam na tyle odwazna, zeby sie udzielac.
Wczoraj bylam na usg, OM 10.02.2008.
Lekarza, a przez to takze i mnie, zaniepokoil wynik FL - 5.90 (co dalo wynik
jak w 30 tygodniu). Jestem w 32tc, wyniki HC i AC wskazuja wlasnie na 32tc, a
tutaj takie odstepstwo.
Lekarz oswiadczyl, ze to moze swiadczyc o dysplazji lub tez o historii rodziny
(ja 158cm wzrostu,partner 170,nasi rodzice tez podobnie).
Martwi mnie to okrutnie i stad prosba o to, byscie wpisaly jakie na tym etapie
ciazy wychodzily Wam parametry.
Chcialabym miec rozeznanie, jaka jest srednia.
Bede bardzo wdzieczna.
Obserwuj wątek
    • quikm Re: wyniki FL- 32tc 23.09.08, 23:10
      U mnie było odwrotnie - według Om był to 32 tc, wyniki HC i AC
      odpowiadały 34 tc, a FL 36 tc - prawdopodobnie synek będzie duży po
      tatusiu (192 cm wzrostu), lekarz nie sugerował żadnych
      nieprawidłowości. Może u Ciebie dziecko po prostu bedzie mniejsze.
    • anna_izabella Re: wyniki FL- 32tc 24.09.08, 00:17
      Witam,
      nie mam wyników z 32 tygodnia ale mam za to z 33 tygodnia i 3 dnia (według OM):

BPD 89 cm
      HC 31,9
      AC 31,3
      FL 6,6 cm

Tez nie wiem co mam o tych wymiarach myśleć; mam nadzieję ze wszystko jest oki.
      Lekarz powiedział mi, że dziecko jest duże (pierwsze trzy wymiary są normą w 35,
      36 tygodniu ciąży a ostatni w 33, 34). Poza tym mały nie obrócił się i podobno
      jest już za duży na to żeby się obrócić. Z tymi wymiarami wychodzi na to, że
      jestem prawie w 36 tygodniu a to dopiero pocątek 34. Te usg chyba za dobrze nie
      mierzą z tego wniosek.
      Pozdro
    • beliska Re: wyniki FL- 32tc 24.09.08, 06:48
      Pomiary na usg są tylko i wyłącznie pomiarami orientacyjnymi, zależnymi od sprzętu, lekarza robiącego usg i w końcu od ułożenia dziecka. Nie muszą być idealane. Poza tym dzieci mogą roznie rosnąć.Moja córka przez całą ciążę była duża-niektóre parametry były 2, 3 tyg. do przodu, inne odpowiadały tygodniowi ciązy. Przykładowo pod koniec brzuś był duży. Dwa ostatnie usg przed rozwiązaniem sugerowały, że wzrost i co za tym idzie przyrost masy uspokoił się i mała równa do tc/jak najbardziej prawidłowe zjawisko dla dzieci szybko przyrastających podczas wielu miesięcy ciązy/. Okazało się,że jak całą ciążę rosła, tak i pod koniec także jej przyrosty były mniej więcej takie same i urodziła się w 37 tc. mając 3750 oraz 56 cm./ miała 0,5 kg więcej niz wskazały te dwa ostatnie usg/ będąc idelaną, śliczną dziewuszką. Nigdy żaden z lekarzy nie sugerował,że cos jest nie tak,a usg mialam robione średnio co tydzień leżąc w klinice. Nie ma sensu porównywanie z innymi, bo każde dziecię jest inne.
    • bart-ma Re: wyniki FL- 32tc 24.09.08, 10:10
      Listopadówka2008 - ja wprawdzie nie mialam ugs w tym tygodniu, wiec nie pomogę, ale wpadnij na forum listopadówek forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50965 na pewno znajdzie się ktoś kto ci pomoże smile szczerze polecam, bo przynajmniej znajdziesz kobitki w podobnym wieku ciazy smile
      • bart-ma Re: wyniki FL- 32tc 24.09.08, 11:26
        wlansie zobaczylma, ze niepotrzebnie polecam smile widzilam twoj post i tam smile
    • agazagie Re: wyniki FL- 32tc 24.09.08, 19:44
      Mam podobny problem. Wiek ciąży z OM - 31 tydzień. Do tej pory wszystkie usg (w
      tym 3D) potwierdzały go. Wczoraj robiłam usg... i tam ze wszystkich pomiarów
      wychodzi, że to 35 tc. Dziecko jest odwrócone głową w dół, waży 2400g. I teraz
      sama nie wiem... Do tej pory wszystkie badania były w prywatnej klinice, to
      ostatnie w państwowej (ze względu na konieczność korzystania z poradni
      diabetologicznej - przyplątała się do mnie cukrzyca ciążowa). I mam zgryzotę -
      do swojego lekarza idę w piątek z nakazem wydania mi wszystkich usg wraz z
      opisem. Bo są dwa wyjścia - albo dziecko jest nadzwyczaj duże (u cukrzyków się
      to zdarza - tzw. makrosomia) albo się okaże, że mi źle wyliczono termin porodu i
      urodzę o miesiąc wcześniejwink Dobrze, że się dowiaduję o tym teraz a nie kiedy by
      wody płodowe odeszły..wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka