marzena19_75 24.09.08, 11:56 Dziewczyny czy któraś z Was miała cos takiego? zaczynam sie denerwować bo mam tak od kilku dni, po nocy mam całą zdrętwiałą i podobne uczucie mam co kilka minut w ciącu dnia, co to może byc??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilly80 Re: drętwienie prawej ręki 24.09.08, 13:05 ja tak mam w pracy - przy komputerze Odpowiedz Link Zgłoś
pamnowa Re: drętwienie prawej ręki 27.09.08, 11:44 ja tak mam nie tylko z prawą ręką ale i z nogami.to podobno niedobór magnezu i witaminy B6.muszę więc przyjmować je w tabletkach a że wit B6 zmniejsza wchłanianie żelaza to muszę tak kombinować z przyjmowaniem tego trzy raz dziennie z powodu przyjmowania Prenatalu.w końcu muszę jedną tabletkę magnezu brać o 4 w nocy jak wstaje na siusiu bo w 23 tyg dzidza siada mi na pęcherzu i choć bym chciała to nie prześpię całej nocy bez wstawania. Odpowiedz Link Zgłoś
missfreud Re: drętwienie prawej ręki 24.09.08, 13:58 Nie denerwuj sie! Organizm moze juz gromadzic wode w przygotowaniu do porodu i nawet jesli sa to ilosci dla ciebie niezauwazalne, to taki obrzek moze uciskac jakis nerw- stad dretwienie. Dosc czesto to sie zdarza w ciazy. Ja czasem ledwo moge utrzymac dlugopis... Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: drętwienie prawej ręki 24.09.08, 14:02 Ja też tak mam, może nie tylko drętwienie ręki, a różnch części ciała, ale mam, dosyć często. I czytałam, że to normalne, szczególnie włsnie w trzecim trymestrze, pod koniec ciąży Chyba nie mamy się co martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: drętwienie prawej ręki 24.09.08, 14:52 Ja nie mialam dretwienia calej reki, tylko dwoch palcow w kazdej z dloni. Zostalo to zdiagnozowane jako zespol ciesni nadgarstka (choroba komputerowcow, ale tez matek w ciazy i tych ktorzy duzo pracuja manualnie). Przeszlo mi pol roku po urodzeniu dziecka:]... Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: drętwienie prawej ręki 24.09.08, 16:19 tak, mi tez powiedziala dr, ze to woda sie gromadzi Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: drętwienie prawej ręki 24.09.08, 16:33 Ja miałam drętwienie lewej ręki i bóle miednicy i lewej nogi. Ręka mi drętwiała do końca 8 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
osole Re: drętwienie prawej ręki 24.09.08, 17:54 U mnie zdiagnozowano zespół cieśni nadgarstka.Ponieważ cierpię na nią od ok.9 lat (od pierwszej ciąży) muszę iść na zabieg Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakatka1 Re: drętwienie prawej ręki 24.09.08, 23:40 czesc ja mialam to samo lewa dlonia nie moglam ruszac..no i troszke noga..., okazalo sie ze mam paraliż lewej czesci ciala,przed samym porodem robiono mi rezonans mag.Przyczyna byl ucisk na jakis nerw- 3 m-ce po porodzie wszystko minelo...Corka ma juz 13 m-cy..nie matrw sie tym to sie czesto zdaza. Odpowiedz Link Zgłoś
pelagia24 Re: drętwienie prawej ręki 25.09.08, 08:48 ja na początku ciąży, miałam ciągle zdrętwiałe ręce i wrażenie jak by były z paapieru , ciągle smarowałam je kremami. Przeszło, teraz pod koniec też mam drętwienie prawej dłoni, ale wiem że to nic poważnego. Poprostu małaa waży już ponad 3 kg. i uciska nerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamciulka-nikulka Re: drętwienie prawej ręki 25.09.08, 10:11 Mi drętwiała prawa noga przez cały tydzień przed porodem - synek już był taki duży, że nóżką uciskał mi jakiś nerw, po urodzeniu miał tę nóżkę trochę skrzywioną i musiałam ją prostować częstymi masażami. Odpowiedz Link Zgłoś
pelagia24 Re: drętwienie prawej ręki 27.09.08, 10:10 mamciulka-nikulka napisała: > Mi drętwiała prawa noga przez cały tydzień przed porodem - synek już > był taki duży, że nóżką uciskał mi jakiś nerw, po urodzeniu miał tę > nóżkę trochę skrzywioną i musiałam ją prostować częstymi masażami. to teraz się trochę przestraszyłam, mi też ode paru dni drętwieje prawa noga a do rozwiązania mam jeszczę ponad 2 tygodnie i szczerze mówiąc nie jestem przygotowana jeszcze na poród. Prawda że dzidzia waży już pewnie ponad 3 kg, może dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek1010 zespół cieśni kanału nadgarstka 25.09.08, 10:13 To zespół cieśni nadgarstka. Wyleczyłam to po porodzie na rehabilitacji , no i do dzis sama ćwicze w domu. Niestety wiekszosc lekarzy od razu kieruje na zabieg... To jest problem w nietypowej budowie nadgarstka, w czasie ciązy sie nasila. W Polsce nie ma badan na ten temat, ale w np. Szwecji ten problem dotyka ponad 10% osób (chyba nie chodzi tylko o kobiety). Nie czekaj! Idź do lekarza, by Cie skierowali na rehabilitacje, mozna to smialo w czasie ciąży robic, bo potem przy małym dziecku moze nie byc czasu a uciskane nerwy maja wiekszy problem z powrotem do dobrej kondycji. Rehabilitanci Cie naucza fajnych cwiczen i sama pocwiczysz w domu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
studentka22 Re: drętwienie prawej ręki 28.09.08, 15:59 Ja nie wiem, czy u mnie to drętwienie ręki.W nocy budzę się z bólem dłoni,zdarza się to też po kilka razy wciągu dnia.Odczuwam to jakby ktoś wstrzykiwał mi jakiś kwas w żyły na dłoniach-nie dość,że potwornie boli to jeszcze nie mogę wtedy poruszać dłońmi.W środę mam wizytę więc zapytam.Któraś też tak ma? Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek1010 Do studentka22 29.09.08, 11:09 Miałam dokładnie tak samo. Najlepiej iść do neurologa, bo mi ginekolog powiedziała, ze to krążenie. A neurolog od razu stwierdziła, ze jakby był problem krązenia to nie cały czas tylko w jednej i tej samej ręce, zwłaszcza, ze objawy były typowe dla zespołu cieśni. Niestety, polscy ginekolodzy bagatelizują sprawę i zupełnie nie biorą tego pod uwagę... ja do neurologa trafiłam dopiero kilka mies. po porodzie. Potem rehabilitacja kilkumiesięczna. I o mały włos a bylby konieczny zabieg, bo stan nerwów w dłoni był juz nie najlepszy... Moge polecić swietne miejsce w warszawie do leczenia cieśni, ale niestety nie jest tanie Zdrówka życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: Do studentka22 29.09.08, 16:08 Poleć proszę! Miałam to w poprzednije ciąży i pewnie w tej też mnie to czeka. Poprzednio objawy cofnęły mi się po pół roku od urodzenia dziecka. Teraz wolałabym zapobiegać niż zmagać się z tym świństwem... Odpowiedz Link Zgłoś
agasobczak Re: Do studentka22 29.09.08, 17:36 Rehabilitacja czasem jest nieskuteczna - innych rzeczy nie stosuje sie w ciazy - bardzo rzadko zabieg... Czasem pomagaja duze dawki witaminy B6 ... JEsli po porodzie nie mija to zabieg bedzi ekonieczny. Na razie chodze na zabiegi ( w poprzedniej ciazy tez tak mialam) W czasie ciazy rozluzniaja sie stawy wiazadla nie tylko zwiazane z miednica i to wlasnie one uciskaja nerw. A zabieg nie jest skomplikowany ani niebezpieczny. Nie jest wykonywany w znieczuleniue ogolnym tylko miejscowym... i w ostatecznosci jest KONIECZNOSCIA Ale aby potwierdzic zespol ciesni nadgarstka trzeba wykonac szereg badan a miedzy innymi przewodnictwo czego nei wykonuje sie zasadniczo w ciazy ... Generalnie w wiekszosci przyapdkow ta dolegliwosc mija po ciazy Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: Do studentka22 29.09.08, 22:02 Ja wiem dużo o tej dolegliwości, bo jak już mówiłam, miałam ją. Jestem pewna jednego: nie spieszyć się z zabiegiem. Ja byłam strasznie niecierpliwa i właściwie zdecydowana na zabieg jak tylko potwierdziło się, że to zespół cieśni nadgarstka. Dopiero któryś z kolei lekarz mnie przekonał, że to mija czasami przez parę miesięcy i nie ma się co spieszyć z cięciem. I minęło rzeczywiście: po pół roku od porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: Do studentka22 29.09.08, 22:06 Zainteresowałam się powodem drętwienia rąk dopiero po porodzie. Właśnie dlatego, że to drętwienie nie ustało. Ale podkreślę jeszcze raz: lekarz odradził mi zbyt szybkie decydowanie się na zabieg. I opłaciło się Odpowiedz Link Zgłoś
agasobczak Re: Do studentka22 30.09.08, 03:41 Nie wiem czy duzo wiem czy malo ale mialam te dolegliwosc dwalata temu i ma ja teraz - i to w duzo wikeszym stopnu . Chodzilam na zabiegi chodze i wiem ze to na dluzsza mete nie pomaga.. tylko przy przemijajacym zespole ciesni. Lekarze nei naduzywja zabiegu bo i tak czeka sie wkolejc ena ten zabieg. A pani nerolog ostatnio jak sie widzialysmy mowila ze po porodzie dosc szybko trzeba dzialac szczegolnie jak sa zaniki miesniowe. Wiec nie wiem czy dwa lata z hakiem to krotki czas i pochopna decyzja o zabiegu - tym bardziej ze nadal czekam na decyzje bo jeszcze nie urodzilam. Zabieg polega na odbarczeniu nerowu i nie nacina sie go Odpowiedz Link Zgłoś