Dodaj do ulubionych

Zatrucie ciążowe - pytanie

07.10.08, 15:24
Czy któraś z Was miała może zatrucie ciążowe? Czytałam o nim internecie i mam
jego objawy. Jutro idę do lekarza i porozmawiam na ten temat, jednak nie mogę
przestać myśleć o tym czy zatrucie ciążowe może jakkolwiek negatywnie wpłynąć
na zdrowie lub życie mojego dziecka? Wiecie coś na ten temat? Jestem w 38tc.
Obserwuj wątek
    • ania.silenter Re: Zatrucie ciążowe - pytanie 07.10.08, 15:33
      Miałam zatrucie ciążowe w 1 ciąży. O piorunującym przebiegu od stwierdzenia na
      rutynowej wizycie u gina do cc minęło 1,5 tyg. Ola urodziła się w 31 tc z wagą
      1120g. Ale na szczęście takie zatrucia nie zdarzają się zbyt często. Dobrze, że
      idziesz do gina. On postawi właściwą diagnozę i gdyby nawet zdecydował o
      wcześniejszym porodzie (a może leki wystarczą?) to Twoje dziecko jest
      donoszonesmile. Nie martw się na zapas. Przy zatruciu ciążowym podstawą jest
      kontrola przez lekarza, mierzenie ciśnienia i badania moczu na obecność białka.
    • alicja0000 Re: Zatrucie ciążowe - pytanie 07.10.08, 16:05
      "Stan przedrzucawkowy dawniej nazywany zatruciem ciążowym jest zespołem
      chorobowym mającym ścisły związek z istniejącą ciążą. Jak dotąd nie wykryto
      przyczyn jego występowania.
      Znamiona i objawy:
      Początkowo obrzęki rąk i twarzy oraz nagły i nadmierny przyrost masy ciała
      (retencja wody), wysokie ciśnienie tętnicze 140/190 lub wyższe, obecność białka
      w moczu. Stan ten może szybko postępowac: dalszy wzrost ciśnienie tętniczego,
      wzrost białka w moczu, zaburzenia widzenia, bóle głowy, swędzenie całego ciała,
      drażliwość , dezorientacja, skąpe oddawanie moczu, ból brzucha i/lub zaburzenia
      czynności wątroby, nerek i układu krzepnięcia krwi.
      Nie leczony stan przedrzucawkowy może prowadzić do trwałego uszkodzenia
      ośrodkowego układu nerwowego, , naczyń krwionośnych i nerek u matki oraz
      wewnątrzmacicznego zahamowania wzrostu płodu ( z powodu redukcji łożyskowego
      przepływu krwi i obniżenia transportu tlenu). Należy regularnie monitorować stan
      płodu, oceniając liczbę jego ruchów w ciągu dnia, przeprowadzać stresowy i
      niestresowy test kardiotokograficzny, ultrasonograficzną ocenę stanu i rozwoju
      płodu, amniocentezę. Gdy stan zdrowia ciężarnej ulega pogorszeniu, lub stwierdza
      się zagrożenie dla płodu należy rozważyć najkorzystniejszy w danej chwili sposób
      zakończenie ciąży.
      Rokowania- w łagodnej postaci stanu przedrzucawkowego dla matek objętych
      właściwą opieką medyczną są bardzo pomyślne, podobnie jak końcowy wynik
      położniczy. W sytuacji gdy płód jest niedojrzały lecz zaawansowanie ciąży jest
      powyżej 28 tygodnia ciąży większość położników decyduje się na ukończenie ciąży,
      twierdząc, że jest to postępowanie korzystniejsze dla matki oraz płodu.
      Hospitalizacja i poród powinny odbywać się w specjalistycznych ośrodkach. U 97 %
      kobiet ze stanem przedrzucawkowym ciśnienie tętnicze po porodzie wraca do normy
      o ile wcześniej nie chorowały na przewlekłe nadciśnienie."

Żródło: "W oczekiwaniu na dziecko" Poradnik dla przyszłych matek i ojców.
    • julkok Re: Zatrucie ciążowe - pytanie 07.10.08, 18:04
      nie no nie wiem czy powinnas sie stresowac jest duzo objawow ktore moga
      swiadczyc alke to jest bardzo rzadkie...
      • mysia1807 Re: Zatrucie ciążowe - pytanie 07.10.08, 18:07
        spokojnie idz lo lekarza i sie nie stresuj jakby nawet cos takiego
        bylo to i tak masz juz ciaze donoszona, bedzie dobrze 3 maj sie!!!
      • gragelka Re: Zatrucie ciążowe - pytanie 07.10.08, 18:12
        No nie wiem czy moze byc taka spokojna.....wcale ja bym nie
        byla..smyk.com/index.php?option=com_forum&action=thread&id=6262&Itemid=0
        ta dziewczyna tez na pocztaku nie wiedziala i nie skonczylo sie dla niej dobrze
        wiec raczej dobrze ze idzuiesz do lekarza...
        • mar-jen64 Re: Zatrucie ciążowe - pytanie 07.10.08, 18:36
          okropna historia...
          • kasiac23 Re: Zatrucie ciążowe - pytanie 08.10.08, 08:37
            1,5 tyg to spro czasu tez przezylam zatrucie ciazowe i na cale szczescie moja
            coreczka tez. czas rozwiniecia choroby umnie wynosil 24h to tego stopnia ze jak
            przyjechalam do szpitala mialam cisnienie 200/120 a corcia tetno 215. i tez
            mowilam "jutro ide do gin" dopiero moja babcia doslownie zaciagnela mnie na IP i
            tylko dzieki niej moja corenka zyje !!!! jesli masz jakiekolwiek objawy od razu
            bez zastanowienia biegnij do lekarza bo moze sie to zle skonczyc!!! (moja
            coreczka urodzila sie w 35tc z waga 1880g)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka