dorota975 13.10.08, 11:19 dziewczyny, skąd czerpiecie (lub czerpałyście) informacje na temat diety kobiety ciężarnej? Znacie jakieś ciekawe kciążki na ten temat? Dorota Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: dieta kobiety ciężarnej 13.10.08, 11:26 A po co Ci książki na ten temat? Wystarczy jeść rozsądnie,racjonalnie i w rozsądnych ilościach. Popadanie w skrajnosć też nie jest dobrym wyjściem. Jedynie co to unikaj ff,nie mytych warzyw i owoców- ew.toksoplazmoza,nie jedz surowego mięsa-też toxo. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Wklejone przez moderatora 13.10.08, 11:31 Re: dieta przed i w ciąży Autor: marrea11 Odpowiedz trzymam sie z daleka od rad i ksiazek, slucham siebie i tego co mi moj organizm podpowiada, przed ciaza odzywialam sie jak zawsze, nie nastawialam sie na natychmiastowa produkcje dziecka, zylam normalnie, ciaza przyszla, w pierwszych tygodnciach rowniez sluchalam organizmu, ktory odrzucil wszelkie herbaty i slodycze, a skoro innych rzeczy nie odrzucil, to je ze smakiem zajadalam, zwiekszyl sie apetyt na mieso, ktore przed ciaza jadlam w znikomych ilosciach, wiec tez slucham siebie i jem, natomiast nic nie wciskam na sile, jogurt i mussli leza i gnija, bo na mysl o nich mam mdlosci, kawa smakuje, wiec pije, jem po prostu to na co mam ochote, osobiscie uwazam, ze ograniczanie sie w ciazy do produktow z listy wbrew swoim smakom i ochotom kulinarnym jest gorsze i nie przyniesie nic dobrego, organizm pobiera to co jest dla dziecka najlepsze, wciskanie w siebie soczkow, jarzynek gotowanych i inynch produktow, ktore nie wchodza badz sa jedzone na sile.. to pomylka. Odpowiedz Link Zgłoś
anick5791 Re: dieta kobiety ciężarnej 13.10.08, 11:36 No i podobno unikać serów pleśniowych, fety i innych z niepasteryzowanego mleka oraz ryb wędzonych. Ten temat był już tu wałkowany, musisz poszukać w starszych wątkach. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: dieta kobiety ciężarnej 13.10.08, 12:46 Jaka dieta? Jesz to, co dyktuje organizm, czego on i dziecko potrzebują. Ja prawie całą ciążę nie jem mięsa, bo odczuwam wstręt, hemoglobinę mam w normie, a na siłę nie wcisnę w siebie kotleta. Wszystko po nadzorem lekarza. Słuchaj organizmu, a nie diet. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: dieta kobiety ciężarnej 14.10.08, 14:16 anick5791 napisała: > No i podobno unikać serów pleśniowych, fety i innych z niepasteryzowanego mleka > oraz ryb wędzonych. Miliard razy na forum było mówione, że dostępne w Polsce sery pleśniowe i feta są robione z mleka pasteryzowanego, więc są bezpieczne. Wynika to z norm unijnych. Wszystkie Turki, Sekrety Mnicha, Valbon itp. można jeść. Unikać należy co najwyżej serów "regionalnych", wobec których owe normy nie obowiązują (np. prawdziwy oscypek), ewentualnie jakichś regionalnych francuskich rarytasów. I wiejskiego twarogu (i zasadniczo w ogóle nieprzegotowanego wiejskiego mleka). Odpowiedz Link Zgłoś
miska-moniska Re: dieta kobiety ciężarnej 13.10.08, 12:53 To moja pierwsza ciąża i to dopiero poczatek, więc mam małe doświadczenie, ale po przeczytaniu "poradnika" diety stwierdziłam, że to bzdura, bo gdybym miała zjeść tyle co tam napisane, to bym chyba pękła. Jem prawie tak jak przed ciążą, jedyne co to zamiast kanapek na sniadanie jem musli bo to blonnik, żeby nie mieć problemów z wypróżnianiem. Herbatę piję normalnie, mięso jem normalnie. Nie mam ochoty na slodycze - więc ich nie jem. Moja dieta niewiele się zmieniła. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota975 Re: dieta kobiety ciężarnej 13.10.08, 19:46 Dzięki dziewczyny, każda opinia jest dla mnie cenna. Chciałam się tylko wytłumaczyć z użycia słowa dieta. Mam pod tym określeniem na myśli to co jemy, a nie jakąś konkretną dietę. Może jeszcze któraś się wypowie? Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
archeopteryx Re: dieta kobiety ciężarnej 13.10.08, 20:48 Podobnie jak poprzedniczki jem to, na co mam ochotę. Zdarza mi się odżywiać w fastfoodach, nie unikam Coca-coli, od czasu do czasu piję kawę. Serów typu feta z pasteryzowanego mleka (np. Falvita) też sobie nie odmawiam, podobnie jak wędzonego łososia, którego sporadycznie zjadam. Odpowiedz Link Zgłoś
beatazet Re: dieta kobiety ciężarnej 13.10.08, 21:30 Jem zupełnie normalnie jak codziennie. W pierwszej ciąży z uwag na zdrowe odżywianie wcinałam szpinak i rzeżuchę wychodowaną na parapecie. Jęsli Ci bardzo zależy staraj się odżywiać zdrowo. Dużo warzyw , owoców, produktów bogatych w żelazo i magnez. Za bardzo się jedzeniem nie przejmuj. Będziesz się przejmować co jeść jak się dzidziuś urodzi (jeąli będziesz karmiła piersią). Oczywiście nie zawsze trzeba, ale czasem tak na wszelki wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: dieta kobiety ciężarnej 13.10.08, 23:21 nie stosowalam zadnych diet ani przed ciaza, ani w ciazy. w ciazy jadlam normalnie, jak przed. tyle tylko, ze odrzucalo mnie od slodyczy i tak zostalo mi juz do dzis dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
gos85 Dorota 14.10.08, 10:20 W tym co napisały dziewczyny jest bardzo dużo prawdy.. generalnie należy jesc to na co masz ochote jest kilka rzeczy których powinnaś unikać (surowe:jajka, mięso ryby, ja nie jem też wędzonych ryb ani wędlin. unikaj mleka NIEpasteryzowanego i jego przetworów- przeczytaj skład na opakowaniu sera, generalnie żółte są bezpieczne, pleśniowe pod warunkiem że z pasteryzowanego mleka, feta też.) pozatym dieta powinna być poprostu zdrowa.. unikaj fast foodow i dań wysoko przetworzonych (zup z proszku, kostek rosołowych, słoików z gotowymi daniami itp) ale tego powinniśmy unikać wszyscy bo to szkodzi nam.. a w ciąży po prostu trzeba pamiętać że dziecko je to samo co Ty bo nie ma wyboru pozdrawiam i życze powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ana_dud Re: dieta kobiety ciężarnej 14.10.08, 14:10 Polecam książkę "Ciąża zdrowa i bezpieczna" Dr Elisabeth A. Aron,Paula Ford-Martin Książka ciekawa,prosto i dokładnie opisuje cały przebieg ciąży,poród oraz pierwsze dni z życia dziecka.Znalazłam w niej wiele ciekawych porad,również w sprawie diety!! Odpowiedz Link Zgłoś