katharin 22.11.08, 10:01 Czy nosząc okulary,bo na daleko patrząc mam obraz rozmazany(posiadam 2)istnieje mozliwość skierowania na cesarskie ciecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
figa33 Re: Wada wzroku a cesarskie ciecie. 22.11.08, 10:04 To zależy jak mocna masz wadę. Ja mam na jedno oko -1,5 a na drugim -0,5 (okulary odpowiednio słabsze : -1,25 i -0,25). Moja lekarka w 26 tyg zaleciła mi zgłosić się do poradni leczenia siatkówki (czy jakoś tak się to nazywa), aby na wszelki wypadek sprawdzili mi oczy pod kątem porodu. Nie wiem dokładnie od jakiej wady można robić tylko cesarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
katharin Re: Wada wzroku a cesarskie ciecie. 22.11.08, 10:17 W tej chwili pracuje w takiej pracy gdzie w powietrzu są przeróżne pyłki,które potrafią tak wbić się w oko że to strasznie boli. Będę musiała pójść do okulisty aby dokładnie zbadał mi wzrok,ale jakich badan powinnam oczekiwać?Czy nadciśnienie też wpływa czy poród będzie siłami natury czy poprzez cc? Odpowiedz Link Zgłoś
moreczka1 Re: Wada wzroku a cesarskie ciecie. 22.11.08, 10:21 skierowanie na cc nie zalezy od wady wzroku ale od nadciśnienia w gałkach ocznych (chyba ta się to nazywa). Chociaż prawda jest taka że prywatnie lekarz może ci zapisać wszystko. Ja mam ok -6 d w obydwu oczach i rodziłam sn. Oczywiście gdybym chciała to pewnie bym dostała skierowanie na cc ale lekarze mówili, że jak poza wadą wszystko jest ok to nie ma wskazań. MOja znajoma rodziła w GB z wadą większa niż moja i tam lekarze byli zdziwieni że u nas wada wzorku jest wskazaniem do cc. Więc chyba coi lekarz to inna opinia. jeśli Ci zależy na cięciu to spróbuj, myślę że powinni dać Odpowiedz Link Zgłoś
katharin Re: Wada wzroku a cesarskie ciecie. 22.11.08, 10:32 Czy u lekarza prywatnego który przeprowadzał by mi badanie i stwierdził taka wade,czy jego decyzja moze nie być brana pod uwagę w szpitalu podczas porodu?bo mysle że taki prywatny lekarz raczej napisze to o co go poprosi pacjent tak naprawde. Boję sie naturalnego porodu,mam dosc wysokie ogólne ciśnienie krwi,oczy potrafia też czasami nieźle dać w kość,jak uwazasz moreczka1? Odpowiedz Link Zgłoś
preciosa123 Re: Wada wzroku a cesarskie ciecie. 22.11.08, 10:51 ja na prawym oku mam -0,5 a na lewe oko mam lekkiego zeza i na dodate nic nie widze , bylam u dwoch roznych okulistow zbadali mi dno oka i siatkowke i moge rodzic naturalnie i nic mi sie nie powinno stac mam to na pismie , jak tylko bedziesz mogla to nie decyduj sie na cc bo pomysl ile moze byc powiklan po takiej ingerencji , ja na poczatku balam sie porodu sn ale juz sie przekonalam do porodu sn Odpowiedz Link Zgłoś
gos85 Re: Wada wzroku a cesarskie ciecie. 22.11.08, 11:15 dziewczyny sama wada wzroku nie jest wskazaniem do CC. sa nia nieprawidłowości w budowie dna oka. Trzeba pójść do okulisty poprosić o badanie pod kątem porodu, wkraplają takie krople co rozszerzają źrenice i badają dno oka. nawet z wadą -8 ale zdrowym dnem oka można rodzić. można to zrobić u prywatnego doktora, ale wtedy jesli sie okaze ze sa wskazania do CC to radze pojsc do okulisty pracujacego w lub współpracującego ze szpitalem żeby zbadał i potwierdził. Już tu któraś z dziewczyn opowiadała historie jak poszla rodzic nastawiona na CC z zaswiadczeniem od okulisty ale okulista szpitalny nie potwierdzil i z biegu musiala rodzic siłami natury!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
myshha Re: Wada wzroku a cesarskie ciecie. 22.11.08, 13:34 Wskazaniem do cc przy wadzie wzroku jest istniejące ryzyko odklejenia się siatkówki podczas porodu, a nie sam fakt posiadania wady. Jak życie pokazuje ilu lekarzy, tyle opinii. Wybierz się do okulisty, który pracuje w szpitalu, w którym zamierzasz rodzić i poproś o konsultacje. Może się też tak zdarzyć, że okulita zaleci skrócenie drugiej fazy porodu poprzez użycie kleszczy bądź próżnociągu / uwaga, tu raczej bez nacięcia się nie obędzie/. Ja przed ciążą miałam -6,5 oraz astygmatyzm. Byłam u okulisty, który po dokładnym badaniu dna oka stwierdził, że nie widzi przeciwwskazań do porodu sn. Co ciekawe, położna podczas wywiadu, była bardzo zdziwiona, że przy takich wadach mój gin zezwolił na poród sn. Fakt faktem, że i tak urodziłam przez cc ze względu na brak postępu w II fazie porodu. Obecnie jestem ponad rok po porodzie i moja wada wzrosła do -7,5. Byłam u okulisty, który stwierdził, że sam fakt bycia w ciąży /jest to przecież obciążenie dla organizmu/, karmienie piersią /bardzo mnie to zdziwiło/ może wpłynąć na wzrok. U mnie wpłynęło na minus, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
moreczka1 katharin 22.11.08, 16:51 mi gin powiedział, żebym sobie załatwiła skierowanie na cc od okulisty. Był to zwykły prywatny lekarz okulista, który napisał skier na karteczce i podbił. Właściwie załatwiłam sobie od okulistów 3 rózne skierowania: na cc, bez przeciwwskazań i na zop. Dlatego na własnym przykładzie widzę że ilu lekarzy tyle opinii. Użyłam tylko tego od zopa i bardzo się cieszę, bo nie było tak źle, a cc to zawsze jest operacja. Przed zajściem w ciążę też liczyłam na cc z powodu wady wzroku, ale szczęśliwie mi się zmieniło Odpowiedz Link Zgłoś
mkosteczka0 Re: katharin 22.11.08, 17:33 wskazaniem moze byc duza roznica dioptrii miedzy oczami. Wystarczy badanie dna oka u zwyklego okulisty. On sprawdza w jakim stanie jest siatkowka, czy nie ma cech odklejania. WYsilek przy porodzi moze spowodwac odklejenie. Odpowiedz Link Zgłoś