basia9989 01.12.08, 19:16 Witam.Zawsze stosowałam lekarstwa ale teraz się boje.Jeżeli znacie jakies metody to proszę piszcie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bweiher Re: Domowe sposoby na zaparcia 01.12.08, 19:22 Nie na wszystkich działa to samo.Mi pomagały kiwi i kefir.Codziennie jedno kiwi i kubek kefiru do obiadu lub po(wychwalane śliwki nie robiły na mnie najmniejszego wrażenia).I dużo pić,najlepiej wody.Tylko ważne abyś działała codziennie(chodzi o dietę) a nie przed pójściem do kibelka. Odpowiedz Link Zgłoś
ayak Re: Domowe sposoby na zaparcia 01.12.08, 19:25 Mnie pomagają dwie szklanki mleka Odpowiedz Link Zgłoś
keegan Re: Domowe sposoby na zaparcia 01.12.08, 19:26 Magiczny len mielony (siemie lniane) do kupienia za grosze w aptece, pije się rozrobiony z wodą z dodatkiem cukru, soku lub na słono z solą lub bulionem. Naprawdę działa jak nic innego. Dobre efekty też dawały świeże maliny, na czczo, ale teraz to już raczej malin nie ma. Śliwki też nigdy się u mnie nie spisały. Dobre też są otręby ale u mniej skuteczne od lnu Odpowiedz Link Zgłoś
a.bc Re: Domowe sposoby na zaparcia 01.12.08, 19:35 Zjedzenie pomarancza albo wypicie świeżego soku z pomarańczy przed snem - mnie pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
anick5791 Re: Domowe sposoby na zaparcia 01.12.08, 19:52 Kompot z suszonych owoców (śliwki, gruszki, figi) - 1 szklanka tuż przed snem, 1 szklanka rano na czczo. U mnie działa Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: Domowe sposoby na zaparcia 01.12.08, 20:13 duuzo wody i wieczorem czopek glicerynowy. dziala za piec minut. Odpowiedz Link Zgłoś
alena11 Re: Domowe sposoby na zaparcia 01.12.08, 20:37 Ja do czego tylko mogę dosypuję siemię lniane, takie surowe, niemielone,dobre sa też jedzone w ten sposób otręby pszenne.No i u mnie jeszcze rewelacyjnie działają buraczki-takie ugotowane,jedzone jako surówka Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia01 Re: Domowe sposoby na zaparcia 01.12.08, 20:46 Ja natomiast robię sobie codziennie jogurt+otręby pszenne+płatki fitnss+śliwki suszone+łyżka miodu. Jem tylko pieczywo ziarniste podjadam ziarno dyni i staram się przepijać dużą ilością wody. Zaczęło działać- w kadym razie przestałam używać czopków Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: Domowe sposoby na zaparcia 01.12.08, 21:02 U mnie zadne muesli, zadne jogurty, otreby, sliwki nie pomagaly. Czopki okazaly sie koniecznoscia i ostatecznoscia. Oczywiscie nikogo nie namiawiam, ja po prostu nie mialam juz wyjscia. Odpowiedz Link Zgłoś
olgakg Re: Domowe sposoby na zaparcia 01.12.08, 22:39 u mnie dobrym wyjsciem jest salatka owocowa,albo acti plus, cos takiego jak actimel, tylko z biedronki po tym nie ma wyjscia musze na nastepny dzien sie zalatwic. Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: Domowe sposoby na zaparcia 02.12.08, 23:39 Mi nie pomagało NIC. Moj ginekolog polecił mi boldaloin. Na ulotce pisze, że w ciąży nie brać, ale On twierdzi, że caly oddział położniczy w jego szpitalu na tym "jedzie" Działa jak nic innego. Dwie tabletki wieczorem i na następnego dnia, ewentualnie dzień po spodziewany efekt. Poza tym otręby przenne, dodane np do jogurtu czy serka homogenizowanego a potem pić duuużo wody. Mi trochę pomagało. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_st1 Re: Domowe sposoby na zaparcia 02.12.08, 23:43 woda mineralna i aktiwia przez 14 dni i później jest lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
basia9989 Re: Domowe sposoby na zaparcia 03.12.08, 08:11 Dzięki za wypowiedzi.Jestescie super Odpowiedz Link Zgłoś
korrra Re: Domowe sposoby na zaparcia 03.12.08, 10:20 Na mnie też nie działa NIC z naturalnych sposobów. W końcu spróbowałam za zgodą lekarza czopków glicerynowych i lactulosum, oczywiście sporadycznie, w ostateczności. A potrafię nie być w WC prze tydzień ..... zaparacia są straszne!! Odpowiedz Link Zgłoś
mezi6 Re: Domowe sposoby na zaparcia 03.12.08, 11:18 Mi lekarz zalecał żeby pić w dużych ilościach nawet do 3 litrów dziennie (w tym oczywiście zupy). A też miałam okropne zaparcia. Z resztą borykam się z następstwem zaparć jak hemoroidy. Odpowiedz Link Zgłoś
ivette2 Re: Domowe sposoby na zaparcia 05.12.08, 08:20 Polecam suszone śliwki, po jednej - dwie na noc. Odpowiedz Link Zgłoś
postka Re: Domowe sposoby na zaparcia 05.12.08, 11:19 Ja każdy normalny posiłek przegryzam owocami - pomarańcze, mandarynki, jabłka, kiwi, winogrona, co mi wpadnie w ręce. Zamieniłam (z bólem serca...) normalne pieczywo na pełnoziarniste i do tego bardzo dużo piję. A jak już jest dramat, to stosuję brutalne metody - ostatnio na przykład kapustę kiszoną zagryzłam ptasim mleczkiem i popiłam coca-colą... Podziałało natychmiast Ale tak naprawdę od kiedy zmieniłam dietę z zabieganej i niezdrowej to problemów raczej nie miewam. Odpowiedz Link Zgłoś
uleczka4 Re: Domowe sposoby na zaparcia 05.12.08, 12:47 Na mnie ZADNE metody nie dzialaly. Zadne otreby, sliwki, kefiry, czopki. Nic. Teraz juz urodzilam i zaparcia nie minely, mam wrazenie, ze nawet jest gorzej. Ale... kupilam w aptece Colon C. Stosuje 3 razy dziennie przed posilkiem. Przez pierwszy tydzien jelito mi sie czyscilo ze zlogow, teraz jest juz elegancko! Odpowiedz Link Zgłoś
kochasz Re: Domowe sposoby na zaparcia 06.12.08, 10:27 codziennie rano owsianka (płatki zalane na noc wrzątkiem, rano dolewam trochę mleka i podgrzewam w mikrofali, jem z cukrem, konfiturą albo śliwkami) plus dużo wody w ciągu dnia Odpowiedz Link Zgłoś