Dodaj do ulubionych

pytanie o USG

11.12.08, 21:32
W którym tygodniu robi się to drugie USG,to pierwsze,które wyklucza różne wady
miałam chyba ok 14tc.
Czy jeśli na tym pierwszym wyszło wszystko OK,to może sie okazać na tym
drugim,że jednak dziecko ma jakieś wady albo choroby?
Mam jeszcze takie pytanie,czy to USG 3D lub 4D to robi się dla siebie,żeby
miec pamiatkę-filmik czy lekarz to zaleca?W którym tyg robi sie takie USG?
Obserwuj wątek
    • krysiia Re: pytanie o USG 11.12.08, 21:36
      3/4D robi sie przedewszystkim dla siebie, chyba że na genetycznym
      (do 14tc) były nieprawidłowości.
      Następne po genetycznym jest połówkowe (20-24tc) musi być zrobione
      przez rozpoczęciem 24tc.
      Obraz 3/4D to świetna pamiątka, polecamsmile
      Pozdrawiamsmile
    • urszula.slo Re: pytanie o USG 11.12.08, 21:38
      Drugie USG - około 20 tyg. Nazywa się "morfologia" i jest to najważniejsze USG.
      Tam widać, czy narządy rozwijają się prawidłowo - serce, nerki, brzuszek itd.

3/4D robi się po 20 tyg (najlepiej nawet po 24) - i robi się go przede wszytskim
      dla siebie. Z punktu widzenia "medycznego" więcej widać na normalnym aparacie.
      • anick5791 Re: pytanie o USG 11.12.08, 21:40
        A ja słyszałam, że połówkowe robi się między 18 a 22 tc. Miałam je właśnie w 18.
    • seytan_a_22 Re: pytanie o USG 11.12.08, 21:56
      to zalezy jakiego masz lekarza i czy chodzisz prywatnie czy panstwowo, ja usg
      mam co miesiac a teraz co dwa tygodnie (29tydzien) ogolnie to niby to polowkowe
      mialam w 21 tyg bo tak akurat wypadla wizyta, ale zalezy, moze byc robione od 20
      bodajze. Usg 3 i 4D sa glownie dla ciebie i najlepiej je robic o 30tyg gdy
      twarzyczka maluszka jest juz w pelni uksztaltowana, albo gdy lekarz ma
      watpliwosci co do plci, o ile chcesz ja znac...to wszystko co wiem...
    • jestem_mama Re: pytanie o USG 11.12.08, 22:40
      Usg 4d i 3D miałam po 30 tyg.robi się je wtedy gdy dokładnie widać już
      dzieciątkosmileWykluczenie wad miałam po 20 tygodniu,ale to chyba lekarz sam ustala
      kiedy USG się robi.Pozdrowki
    • elektra13 Re: pytanie o USG 11.12.08, 23:34
      Na połówkowym można wykryć ewentualne wady serca, przepuklinę
      brzuszną i mnóstwo rzeczy można sprawdzić. Przeliczyliśmy nawet
      paluszki.
      Generalnie 3/4d jest raczej na pamiatke ale nam na połówkowym lekarz
      powiedział, że warto buzie tak obejrzeć bo można zobaczyć czy maluch
      nie ma tzw. zajęczej wargi.
      • sialalka Re: pytanie o USG 12.12.08, 14:56
        dzieki serdeczne
        • sialalka Re: pytanie o USG 12.12.08, 15:03
          a to jeszcze zapytam...gdzie mozna zrobić takie USG 3D/4D?
          Możecie polecić jakies miejsce w Warszawie?
          Ja jak miałam robione USG to opis był wydrukowany na zwykłej kartce A4,ale ja
          robiłam je podczas zwykłej wizyty u swojej dr...a wiem,że koleżanka jak robiła
          USG,to zawsze miała zapakowane w taką ładną okładeczkę z datą,łatwe i ładne do
          przechowywania,ale ona chodziła do innego lekarza na USG
          • maya28 Re: pytanie o USG 12.12.08, 15:28
            USG ok 20/22 tyg to chyba jedno z najważniejszych badań, więc polecałabym lek
            który sprawdzi tez przepływ krwi w serduszku itp, i najcześciej taki specjalista
            ma już u siebie w gabinecie również USG 3D/4D. W Wawie ja robiłam to badanie u
            dr. Roszkowskiego na Findlandzkiej i z tego badania dostałam tez film z
            maluszkiem. Z tego co wiem takie USG może tez dużo powiedzieć lek., więc nie
            chodzi tylko o ucieszenie oczu rodziców smile Opinie o tym lek i namiary łatwo
            możesz wyszukać w necie.
    • alicja0000 usg 3D/4D NIE JEST tylko dla siebie 12.12.08, 18:52
      "Najnowsze doniesienia wskazują, że niewielkie (w sensie rozległości) wady
      wrodzone, takie jak rozszczepy wargi, podniebienia, polidaktylia (dodatkowe
      palce), zniekształcenia dłoni i stóp, niewielki rozszczep kręgosłupa można
      bardziej miarodajnie ocenić dzięki obrazowaniu 4D. Również pewne subtelne cechy
      nieprawidłowe, jak np. nisko osadzone uszy, nieprawidłowości rysów twarzy,
      zniekształcenia dłoni są w obrazie 4D wyraźniej widoczne niż w badaniu
      klasycznym, co ma duże znaczenie w diagnostyce zespołu Downa i innych
      nieprawidłowości chromosomowych i genetycznych.
      Dzięki obrazowi trójwymiarowemu możliwa jest bardziej precyzyjna ocena kości
      nosowych płodu, czyli parametru bardzo ważnego w ocenie ryzyka zespołu Downa.
      Właśnie dzięki badaniu 3D okazało się, że niektóre płody z zespołem Downa mają
      nieprawidłową tylko jedną z dwóch kości nosowych, co jest znacznie trudniejsze
      do weryfikacji w obrazie dwuwymiarowym i stanowi wskazanie do inwazyjnych badań
      genetycznych. U niektórych zdrowych płodów istnieje dość szeroka przerwa
      pomiędzy prawą i lewą kością nosową, która w obrazie płaskim może być błędnie
      interpretowana jako brak kości nosowych, co może prowadzić do niepotrzebnej
      amniopunkcji. W obrazie trójwymiarowym ocena tej przerwy i prawidłowego
      wykształcenia kości nosowych jest łatwiejsza, co może oszczędzić pacjentce
      niepotrzebnego niepokoju. Ocena przezierności karkowej w obrazie 3D również jest
      nieco dokładniejsza i bardziej powtarzalna niż w standardowym badaniu
      dwuwymiarowym. Serce płodu jest narządem o skomplikowanej strukturze
      anatomicznej, którego budowę ocenia się w kilkunastu wybranych przekrojach,
      zwanych projekcjami. Podstawowe projekcje to czterojamowa, dróg wypływu z obu
      komór, przekrój dużych naczyń w śródpiersiu, łuku aorty i przewodu tętniczego.
      Jeżeli płód leży niekorzystnie, to nie da się zobaczyć tych wszystkich
      przekrojów w badaniu dwuwymiarowym, bo do płodu nie mamy dostępu z każdej
      strony. Dwuwymiarowe badanie USG można wykonać tylko przez brzuch i pochwę
      ciężarnej, gdyż płód jest zasłonięty od dołu przez kości miednicy, z boku i od
      góry przez gaz w jelitach i żebra ciężarnej a od strony grzbietu przez jej
      kręgosłup. W badaniu 3D lub 4D możemy płód obracać prawie dowolnie na ekranie
      aparatu, uzyskując przekroje niedostępne w badaniu tradycyjnym. Sądzę, że to
      jest największa diagnostyczna zaleta badania trójwymiarowego."

AUTOR: Lech Dudarewicz - ginekolog-położnik
      Dr nauk med., Zakład Genetyki Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi
      • ire-na1 Re: usg 3D/4D NIE JEST tylko dla siebie 07.04.09, 14:08
        czy pan doktor wykonuje takie badania? w którym tygodniu ciąży najlepiej zrobić
        to badanie? proszę podać adres gabinetu gdzie pan doktor przyjmuje i jaki jest
        koszt takiego badania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka