1973ak 18.12.08, 12:52 Witam, jestem w 5 tyg. ciąży ( 3 tyg. od zapłodnienia ) wczoraj byłam u gin, który wykonał mi usg dopochwowe, ale martwię się, bo nie było widać zarodka, tylko pęcherzyk na 5, 5 mm. Co o tym myślicie. ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fabiankaa Re: wczesna ciaża 18.12.08, 13:19 Myslimy, ze to jak najbardziej prawidlowe. Serduszko widac dopiero w 7-8 tygodniu ciazy. Wiec spokojnie czekaj na kolejne USG. Odpowiedz Link Zgłoś
anick5791 Re: wczesna ciaża 18.12.08, 13:20 Za wcześnie zrobiłaś usg. Mój gin zrobił mi w 7,0tc przy becie 60 tys. właśnie dlatego czekał, żeby uniknąć nerwów w razie gdyby "jeszcze nic nie było widać". Z resztą nie tylko od niego słyszałam, że pierwsze usg dla potwierdzenia ciąży robi się w 7-8 tc. Wtedy już można sprawdzić, czy jest tętno. Nie martw się tylko cierpliwie czekaj. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
inez82 Re: wczesna ciaża 18.12.08, 13:22 Witam!wg moich obliczeń ja jestem w 4 tyg ciąży.Do ginekologa idę po Nowym Roku.Jest to moja druga ciąża. W pierwszej ciąży w 5 tygodniu też był widoczny tylko pęcherzyk.to normalne dla tak wczesnej ciąży.Nie martw sie już nie długo zobaczysz jak fika koziołki i ssie palec Odpowiedz Link Zgłoś
kotecek81 Re: wczesna ciaża 18.12.08, 13:23 Nie martw sie. Ja bylam u lekarza w piatym tygodniu i tez jeszcze nie bylo widac zarodka, tylko pecherzyk. Podobno najlepiej jest isc po 8 tygidniu - wtedy juz na 100% powinno byc widac. Teraz jestem w 8 tygdniu a na wizyte ide za 2 tyg - COS juz tam chyba bedzie!!! Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: wczesna ciaża 18.12.08, 14:17 za wcześnie zrobione usg, zarodek jest tylko tak mały, że jeszcze za wcześnie by go dojrzeć na usg. Z dnia na dzień rośnie i niedługo zobaczysz na usg zarodek i bijące serduszko. Odpowiedz Link Zgłoś
1973ak Re: wczesna ciaża 18.12.08, 14:41 Dziękuję Wam bardzo za pocieszenie, proszę jeszcze o odpowiedż, czy ciąże liczy się w końcu od dnia ostatniej miesiączki, czy też od dnia zapłodnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
m-ysza Re: wczesna ciaża 18.12.08, 15:09 witaj, ja mam tak samo, wiem, że TO było 1 grudnia, więc dla mnie 3 tydz, i wczoraj lekarz też widział tylko pcherzyk, ale stwierdził, że na ten etap jest ok. To samo piszą w necie. Następne usg 2 stycznia. Tak że u Ciebie napewno tez ok. Co do tyg ciąży to fakt, gdzieś czytałam, że lekarze liczą od I dnia ostatniej miesiączki.Ale np ja mam cykle 38 dniowe, ostatnią @ miałam 6.11, więc tu chyba bez sensu tak liczyć bo wychodzi 6 tydz. A maleństwo i tak wybierze sobie dzieńa tak na marginesie napiszę, że 8 lat się starałam, leczenie, szpitale. Ostatnie półtora roku sobie odpuściłam i ups... bez stymulacji się udało!! Pozdrawiam i spokojnego ciążowania. Odpowiedz Link Zgłoś
1973ak Re: wczesna ciaża 18.12.08, 15:47 My-sza , gratuluję w takim razie ciąży, mniej więcej w tym samym czasie "zaciążyłyśmy " , ja 25.11, a powiedz mi jak wczoraj byłaś na badaniu to w jakiej wielkości był Twój pęcherzyk. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jaroosi Re: wczesna ciaża ja też 5 tydz. 19.12.08, 09:14 Witaj 1973ak Ja 18 grudnia też się dowiedziałam, że jestem w ciąży i też 5 tydzień. Jak na razie mój gin kompletnie nie wspomina o usg, nie założył książeczki ciąży. Jedyne badania to: jego potwierdzające wynik testu, poziom Beta HCG 2816, no i kazał zrobić cytologię. Jaj przed samą wigilią pójdę w sprawie cytologii to zapytam o usg, ale podejrzewam, że będzie dopiero po nowym roku. Pozdrawiam i rośnijcie zdrowo Odpowiedz Link Zgłoś
m-ysza Re: wczesna ciaża 19.12.08, 14:50 No właściwie to nie wiem ile ma ten pęcherzyk, gin mi tylko powiedział że jest dobrze i zaprosił na 2 stycznia, ma już wtedy byc więcej widać. Po raz pierwszy mi się udało zajść, więc nawet nie wiedzialam o co pytać. Bety nie kazał robić, stwierdził, że już zbędna. Trochę się martwię, bo cały czas "ciągnie" mnie dół brzucha, nie jak na miesiączke i owulację, ale czuję ten ból. Mam też od czasu do czasu lekkie upławy, jasno brązowe,nie dużo, ale jest.Gin mnie uprzedził, że tak może być. Ale się martwię, lecieć do niego? Odpowiedz Link Zgłoś
efidorek Re: wczesna ciaża 20.12.08, 12:24 jeśli lekarz powiedział, ze tak może być, to ja bym mu zaufała i poczekała do stycznia z wizytą. W pierwszej ciąży tez pobiegłam do lekarza dzień po zrobieniu testu, oczywiście nic się nie dowiedziałam i przez dwa tygodnie do następnej wizyty byłam w ciągłym stresie. Teraz spokojnie czekałam z pierwszą wizytą i wybrałam się do lekarza w takim okresie, żeby mieć już potwierdzenie ciąży. Niestety taka prawda, że na samym początku lekarz nie może potwierdzić, że wszystko jest ok. Trzeba cierpliwie poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
marica79 Re: wczesna ciaża 20.12.08, 13:48 Jeśli plamisz to moim zdaniem powinnaś iśc do lekarza. To na pewno nic złego, ale dla pewności niech sprawdzi czy wszystko ok.! Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: wczesna ciaża 20.12.08, 16:36 Ja bylam potwierdzic ciaze w 6 tygodniu i lekarka powiedziala ze moze byc jeszcze nic nie widac....ale bylo widac 2 mm pecherzyk, ale nie zawsze w tym tyg juz widac Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: wczesna ciaża 20.12.08, 16:37 Aha i w tym pecherzyku bylo widac bijace serducho taka malenka ruszajaca sie kropeczka Odpowiedz Link Zgłoś
ankad81 Re: wczesna ciaża 02.01.09, 16:02 HMMM... ja właśnie się zastanawiam, czy iść już do gina. Także jestem w 6tc i nie wiem czy to nie jest za wcześnie? Odpowiedz Link Zgłoś