kolkaonly 30.12.08, 20:36 Witam! Czy podczas ,,zwykłego'' badania usg ginekolog może także stwierdzić, że dziecko ma wadę wrodzonę czy też urodzi sie zdrowe? Czy to tylko specjalistyczne gabinety robią (badania prenatalne?). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anick5791 Re: usg 30.12.08, 21:13 Wszystko zależy od umiejętności ginekologa i od sprzętu, jakim dysponuje. Ja miałam to badanie robione u mojego w gabinecie (co prawda potem wysłał mnie jeszcze na konsultacje, ale to już inna sprawa, grunt że wynik był dobry). Odpowiedz Link Zgłoś
krysiia Re: usg 30.12.08, 21:24 obiektywność wyniku usg zależy i od jakości aparatu i od fachowości jego operatora. dobry fachowiec i na słabym sprzęcie zobaczy więcej niż konował na super aparacie. ja wybieram zaufanego lekarza, jak nie jest czegoś pewny wyśle na dodatkowe badania Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa-dluga Re: usg 30.12.08, 23:08 Zależy, o jaką wadę wrodzoną chodzi. Część wad wrodzonych widoczna jest w USG z powodu dużych zniekształceń ciała, inne wady wrodzone wiążą się z nieprawidłowymi przemianami metabolicznymi i są wykrywane przez testy DNA (badania prenatalne z płynu owodniowego). Lekarz, jeżeli wykona USG i zauważy, że coś jest nie tak, wysyła na dalszą diagnostykę. Odpowiedz Link Zgłoś
milkas20 [...] 31.12.08, 00:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś