Dodaj do ulubionych

Zmartwiona

24.01.09, 22:42
Czesc dziewczyny!
Zaczynam przygode z wamii odrazu chce rozwiac swoje watpliwosci...
Otoz,jestem w 8 tygodniu ciazy. Lekarz ginekolog stwierdzil na USG zmartwil mnie troche swoimi slowami,ze jak na jego oko ciaza wydaje sie bardzo mała...powiedział tez ze byc moze jest to ciaza wczesna i dlatego ten zarodek wydaje sie taki malutki. Kazał przyjsc tydzien pozniej wiec czekam do wtorku,przy okazji powiedzial ze gdyby cos sie dzialo to do szpitala na izbe przyjec. No wiec 3 dni temu dostalam plamienia,w sumie plamienia jak plamienia,bardziej przypominało ciemno brazowy sluz,ale sie zmartwilam i pojechalam do szpitala,pani DR przepisala mi luteine pod jezyk w razie "w" itak sobie łykam ...sama przyznała ze faktycznie jak na 7 tydzien to malo co widac na tym usg,ale zrobilam tego samego dnia hcg krwi i w poniedzialek ide je powtorzyc,no a we wtorek z wynikami do gina...dziewczyny co o tym myslicie? Powinnam sie matrwic,dodam ze piersi mnie bola okrutnie,jako tako innych objawow brak-pozatym ze chce mi sie czesciej jest i czesciej siusiam....
Obserwuj wątek
    • nglka Re: Zmartwiona 24.01.09, 22:53
      Cóż... lekarze mogą mieć świętą rację, ciąża może być młodsza. Tygodnie ciąży
      ustala się na podstawie daty ostatniej miesiączki ZAKŁADAJĄC (czyli liczenie
      statystyczne), że do owulacji i zapłodnienia doszło 14go dnia cyklu. Niemniej w
      ten sposób owuluje około 30-35% (i to w okolicy 14 dc a nie w samym 14 dc), a
      reszta? Może to być 8 dc a może być 20, może być i 30 dc jak zdarzy się
      rozregulowanie.
      Zakładając więc, że u Ciebie mogło dojść do owulacji np 28 dc to.. sama policz -
      ciąża mimo wieku liczonego prawidłowo wg OM będzie w rzeczywistości o 2 tygodnie
      młodsza od standardowej ciąży u statystycznej kobiety (przypominając - czyli u
      takiej, ktra owuluje w okolicy 14 dc).

Plamienia również zdarzają się we wczesnej ciąży. Czasem świadczą o niskim
      progesteronie (odpowiadającym za podtrzymanie ciąży na tym etapie - stąd
      przepisanie luteiny), czasem (rzadziej) o innych nieprawidłowościach, czasem
      lekarze nie znajdują przyczny n a czasem, niestety, to rozpoczynające się
      poronienie ale na prawdę nie ma co zakładać najgorszego, wiele kobiet plami we
      wczesnej ciąży, czy to w terminach (na oko) w których miała wystapić miesiączka,
      czy później.
      • gos85 Re: Zmartwiona 24.01.09, 23:27
        z testu bhcg powinien wyjsc wiek ciąży...
      • evepooh Re: Zmartwiona 24.01.09, 23:28
        Dziekuje za wyczerpujaco odpowiedz,mam nadzieje ze we wtorek pojde tam z
        badaniami w rekach i sie okarze wszystko ok. Najgorsze jest to czekanie...
        Pozdrawiam ciepło wink
        • gos85 Re: Zmartwiona 25.01.09, 00:38
          trzymam kciuki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka