Dodaj do ulubionych

W którym mieś. Spakowac' się do SZpitala?

18.02.09, 15:00
Dziewczyny w którym mieśiącu miałyście spakowane rzeczy do szpitala?
Jestem obecnie w 6, czy nie uważacie to za przesadę pakowania
potrzebnych rzeczy już teraz??? Mam obawy choc' bezpodstawne że mogę
rodzic wcześniej, może to głupie ale gotowe rzeczy dały by mi
większe poczucie bezpieczeństwa...jak było u was? miałyście
podobnie??? a może czegoś zapomniałyście spakowac' i dowozili wam do
szpitala?
Obserwuj wątek
    • villemo86 Re: W którym mieś. Spakowac' się do SZpitala? 18.02.09, 15:10
      Skoro da Ci to poczucie bezpieczeństwa to pakuj się teraz. Tylko, że pamiętaj,
      że do tego czasu pogoda się zmieni i itak wiele rzeczy będziesz musiała przepakować
      • ophelia78 Re: W którym mieś. Spakowac' się do SZpitala? 18.02.09, 15:21
        Torba do szpitala wychodzi OGROMNA - nawet nie tyle ciężka, co duża, bo dużo w
        niej rzeczy dużogabarytowych: paczka pieluch, ręczniki papierowe, pieluchy
        tetrowe, szlafrok, ze 3 ręczniki (2 dla Ciebie + dla dziecka), woda, ze 3
        piżamy, jasiek, podkłady poporodowe... itd itp. Jeśli nie będziesz się o nią
        potykała co chwilę (tzn. masz duże mieszkanie i masz gdzie ją upchnąć) i będzie
        się lepiej czuła, to możesz spakować się teraz. Pamiętaj tylko, że to, co do
        niej włożysz, może Ci jeszcze być teraz potrzebne w domu (ja mam np. tylko jeden
        szlafrok i tylko jeden aparat fotograficzny, więc raczej nie wpychałabym ich do
        torby 3 miesiące przed porodem). Standardowo szkoły rodzenia i szpitale
        zalecają, żeby spakować się ok. 36 tygodnia. Więc jeśli nie masz podejrzeń, że
        możesz mieć poród przedwczesny, to masz masę czasu. Ja w 6 miesiącu nie miałam
        jeszcze nic kupione, więc tym bardziej nie myślałam o pakowaniu się wink
    • rufcio Re: W którym mieś. Spakowac' się do SZpitala? 18.02.09, 15:18
      Jeśli poczujesz się bezpieczniej, a co za tym idzie nie będziesz
      przeżywała niepotrzebnego stresu to natychmiast pakuj się już
      teraz smile. Choć szczerze mówiąc jeśli ( twu twu ) nawet zdarzyłby
      się poród w 6 m-cu to torba do szpitala wyglądałaby trochę inaczej.
      Ja pakowałam sie na początku 8 miesiąca bo też różnie to mogło być.
      Najpózniej należy się spakować miesiąc przed terminem smile
      • a.bc Re: W którym mieś. Spakowac' się do SZpitala? 18.02.09, 15:22
        Do czasu porodu zapomnisz gdzie co włozyłassmile
        To może lepiej zrób potrzebne zakupy i schowaj do szafy a potem na
        spokojnie wszystko umieścisz w torbiesmile
        Ja wszystkie zakupy dla mojego malucha trzymam w jego przyszłej
        waniencesmile
    • rufcio rada praktyczna 18.02.09, 15:26
      Spakowaną torbę najlepiej umieść w bagażniku w samochodzie - jeśli
      często sie nim poruszacie z mężem. Wtedy w każdej chwili możecie
      zmienić kurs na ten w stronę szpitala bez konieczności jechania do
      domu po mega torbę smile
      • mama_pa Re: rada praktyczna 18.02.09, 15:32
        Myślę, że na pakowanie masz jeszcze czas - w końcu milej chyba zabrać świeżo
        wypraną koszulą niż taką odleżaną po 3 m-cach. Poza tym część rzeczy
        rzeczywiście ma się na ogół w 1 egzemplarzu.

Ja polecam zrobić sobie teraz listę - ale taką osobistą, na zasadzie: 3 koszule
        (ta zielona, żółta i w kaczuszki, ewentualnie dopisać gdzie co masz, gdybyś się
        miała pakować na biegu) - to na pewno Cię uspokoi.

A torbę w bagażniku też wożę, ale dopiero od tygodnia, a obecnie jestem w 39 tc.
        W domu mam tylko taką malutką z podstawowymi rzeczami typu ładowarka do
        telefonu, dokumenty, aparat foto - nie chcę tych rzeczy trzymać w bagażniku.
    • mond33 Re: W którym mieś. Spakowac' się do SZpitala? 18.02.09, 15:45
      Pakowałam się w połowie 8 miesiąca, kiedy lekarz stwierdził, że zrobiło się
      rozwarcie (2 cm) i trzeba uważać. Z tą wielką torbą przesiedziałam do
      wyznaczonego dnia porodu wciąż coś z niej wyjmując, dodając do niej lub
      zamieniającsmile Uważam, że 6 miesiąc to jeszcze wcześnie, ale jeśli właśnie to ma
      Cię uspokoić psychicznie i dać Ci to poczucie bezpieczeństwa, o którym piszesz,
      to czemu nie? Spokojna mama, to szczęśliwa mamasmile Pakuj torbę i jużsmile Pozdrawiam.
      • magda1237 Re: W którym mieś. Spakowac' się do SZpitala? 18.02.09, 17:23
        Na takim etapie jak jesteś proponuję składać wszystkie potrzebne
        rzeczy w jednym miejscu np zwolnić półkę w szafie i tam kłaść.
        Będzie Ci prościej ewentualnie coś zmodyfikować i w razie czego
        gdybyś zaczęła rodzić to mąż Ci to wszystko przełoży do torby i
        dowiezie, oczywiście gdybyś miała zacząć rodzić wcześniej czego nie
        życzę. Nam położna w szkole rodzenia radziła spakować się ok 37
        tygodnia. Ja spakowałam torbę dzień przed porodem (urodziłam w dniu
        w którym miałam termin) tzn miałam większość rzeczy wypranych i
        wyprasowanych ale do torby włożyłam dzień przed porodem. Niektóre
        rzeczy włożyłam do torby dopiero przed wyjazdem do szpitala (pasta,
        szczoteczka, antyperspirant itp. Dzień przed terminem zakończył się
        remont pokoju dla dziecka, więc posprzątałam całe mieszkanie,
        spakowałam torbę i wieczorem powiedziałam do męża: teraz mogę
        rodzić. O 9 rano następnego dnia obudziły mnie skurcze.
        • maroco1977 Re: W którym mieś. Spakowac' się do SZpitala? 18.02.09, 17:46
          Spakowalam torbe w 36 tygodniu ciazy i tak sobie ona czeka na wlasciwy momentsmile
          w sumie spakowalam ja, bo a) tak zalecala polozna, b) bo tatus dziecka
          stwierdzil, ze faceci sa do d... w pakowaniu.
          Poniewaz szczoteczke do zebow wymieniam raz na 6do8tyg to kupilam dwie i jedna
          spakowalam, drugiej uzywam. W razie paniki nie zdolam jej zapomniecsmilepodobnie z
          kosmetykami, poki co w domu mam koncowki starych, a do szpitala juz calkiem
          nowe. Uwazam to za najpraktyczniejsze rozwiazanie.
          Jesli uwazasz, ze dobrze jak bys juz teraz byla przygotowana do ''wjazdu' na
          porodowke i ma ci to zapewnic psychiczny komfort to sie spakuj, ale schowaj
          gdzies torbe, bo z autopsji wiem, ze jak magiczny 38tydzien mija i ciaza jest
          donoszona to irytujacym jest wciaz miec ja w zasiegu wzroku, szczegolnie gdy nic
          sie nie dziejesmile
          • ophelia78 Re: W którym mieś. Spakowac' się do SZpitala? 18.02.09, 18:37
            >w domu mam koncowki starych, a do szpitala juz calkiem
            >nowe. Uwazam to za najpraktyczniejsze rozwiazanie

A ja odwrotnie: po prostu potem nie będę zabierała z powrotem do domu np.
            butelki w której smutnie plączą się 3 krople szamponu wink
    • zielona-zaba Re: W którym mieś. Spakowac' się do SZpitala? 19.02.09, 09:32
      u mnie 39tc i nadal nie jestem spakowana - szczególnie, że po wczorajszej
      wizycie doktorek stwierdził, że sobie jeszcze w domku posiedze, to już mi się
      odechciało pakowania... aczkolwiek część rzeczy leży przygotowana i czeka tylko
      na włożenie do torby.

wszystko zależy od podejścia - tak jak dziewczyny pisały - jak masz być dzięki
      temu spokojna - pakuj. ja wychodze z założenia, że jak nie będe miała spakowanej
      torby, to przynajmniej do szpitala dojade trochę później = spędze w nim mnie
      czasu/szybciej zleci mi poród [te pierwsze skurcze] itp.itd. smile
    • aniaoam Re: W którym mieś. Spakowac' się do SZpitala? 19.02.09, 11:06
      Gdybyś teraz rodziła ( czego nie życzę) potrzebowała byś mini ubranek - nie wiem jakie to rozmiary - 52 ? mniejsze ? raczej takich nie masz pewnie. Może spakuj to co się nie zestarzeje - art. higieniczne, i to czego nie używasz na co dzień - np. koszule do karmienia?
      Ja jestem w 35 tc., wczoraj uprałam ubranka w rozmiarze 56, dziś upiorę koszule, szlafrok, ręczniki itp. Jutro planuję spakować pierwszą wersję torby. Nie mam jeszcze wszystkiego.
      • bweiher Re: W którym mieś. Spakowac' się do SZpitala? 19.02.09, 12:10
        Ja się pakowałam tak pomału w 7 miesiacu,ale tylko dla tego ze mi właśnie groził
        poród przedwczesny.Spakowałam tylko te rzeczy które nie używam na codzień(jak
        pieluchy,szlafrok-mam dwa,2 koszule nowe,klapki pod prysznic,gacie jednorazowe,2
        ręczniki itd).Resztę zapisałam sobie na kartce i przypięłam na
        lodowkę(dokumenty,aparat,ładowarkę,tel...),żeby potem nie latać i nie szukać w
        razie jakby co.
        Urodziłam w 34 tyg- ubranka dla dzieciaków mi się nie przydały,gdyż maluchy
        spędzały cały czas w inkubatorach(a więc mąż zabrał z powrotem).
        A więc jeśli ci będzie lżej psychicznie to spakuj takie podstawowe rzeczy a
        resztę spisz na kartce,zeby w razie jakby co-mąż wiedział co dowieźć.
    • mw144 Re: W którym mieś. Spakowac' się do SZpitala? 19.02.09, 12:49
      Pakowałam się 2 dni przed terminem pójścia do szpitala, bo lekarka
      stwierdziła, że nie ma takiej możliwości, żebym urodziła wczesniej.
      Na m-c wcześniej miałam tylko zrobiona listę co mam zabrać i
      wszelkie dokumenty i badania nosiłam w torebce przy sobie, tak na
      wszelki wypadek.
    • smerfetka8801 Re: W którym mieś. Spakowac' się do SZpitala? 19.02.09, 13:32
      w 9 jakieś 2 tyg przed tym jak trafiłam na porodówkę niczego nie zapomniałam
      spakowałam się w 10 minut zakupy zrobiłam 2 czy 3 dni wcześniej
      • dragica Re: W którym mieś. Spakowac' się do SZpitala? 19.02.09, 13:47
        Sama torbe znalazlam w 28tc,spakowana bylam ok.35tc.Urodzilam w 36tc.
    • nancy_m Re: W którym mieś. Spakowac' się do SZpitala? 21.02.09, 20:46
      Przy pierwszym maluchu, który urodził się 1,5 tygodnia przed terminem pakowałam
      się gdy zaczeły odchodzic wody i trzeba było jechac do szpitala (ale wiekszosc
      rzeczy miałam przygotowanyh i wypranych trzeba było tylko włożyc do torby.
      Zabrałam najpotrzebneijsze rzeczy a reszte pozniej dowoził mi maz do szpitala.
      Teraz jestem w drugiej ciazy i jest juz 37 tydzien i mam zamiar w najblizszym
      tygodniu spakowac torbe (na dzien dzisiejszy jeszcze nic nie przygotowałam,
      nawet nie wyprałam ubranek, mam nadzieje ze Malenstwo nie pojawi sie wczesniej.
      Miałam zamiar pakowac sie troszke wzesniej zeby na spokojnie wszystko zrobic ale
      teraz mamy w domu remont wiec nie było sensu zeby prac ubranka po to by za
      tydzien znow je prac bo po remoncie to w całym domu jest brudno, wiec czekam do
      konca remontu i zabieram sie za pranie i prasowaniesmile
    • alicja0000 Re: W którym mieś. Spakowac' się do SZpitala? 21.02.09, 23:46
      ja się spakowałam w 35 tygodniu-urodziłam w 40 t ale nie żałuję tak wcześnie
      spakowanej torby, widząc ją byłam spokojniejsza, ze jestem przygotowana do
      porodu w każdej chwili winkschiza ciężarnej baby wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka