as.83 02.03.09, 21:54 Proszę o pomoc!!! Jak się zabrać do golenia włosów łonowych po raz pierwszy? Czym i jak??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gonia28b Re: golenie!!! 02.03.09, 22:04 ze swojego własnego doświadczenia mogę polecić wtym celu maszynkę do golenia tę taką z elastycznym ostrzem wilkinsona, ale nie pamiętam dokładnie nazwy - one są pakowane w przezroczyste pudełka po 4 sztuki. golenie przeprowadzić przy uzyciu nie pianki do golenia podebranej mężowi, ale delikatne mydełko, takie jak dla dzieci, np. bambino. po goleniu koniecznie użyć żelu do higieny intymnej, ponieważ wygolone miejsce intymne jest nieco zubożone o korzystną florę bakteryjną i łatwiej można "złapać" jakąś grzybicę można zastosować później cieniutką wastewkę oliwki dla dzieci. generalnie ja zawsze to robię (i robiłam) w trakcie kąpieli. w czasie ciąży, jeśli duży brzuch to uniemożliwia, to skorzystać z lustra (dużego) lub poprosić męża/partnera Odpowiedz Link Zgłoś
atra1 Re: golenie!!! 03.03.09, 09:08 na poczatek raczej "z włosem", pod włos dokładniej, ale bardziej można się podrażnić Odpowiedz Link Zgłoś
kkkluska Re: golenie!!! 04.03.09, 14:21 jesli to pierwwszy raz to proponuje najpierw przyciac troszke nozyczkami. Potem maszynka jednorazowa (ja uzywam biedronkowych, sa tanie i jest ich duzo) i koniecznie żel a nie pianka!!! Zel bardziej rozmiekcza wloski i skore. No i lustro jesli brzuszek juz jest duzy Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: golenie!!! 03.03.09, 08:45 Ja to robię elektryczną maszynką do strzyżenia włosów mojego mąża, ustawiam na max. Szybko i sprawnie. Niedobitki potem golę pianką i maszynka jednorazową ręcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
izzzkaaa Re: golenie!!! 03.03.09, 09:43 jeśli to robisz pierwszy raz przygotuj sie ze jak beda odrastac mozesz odczuwc świąd pieczenie i taki dyskomfort,róznie to jest zalaży wbduzym stopniu od grubosci włosów,sprawdzaj czy ci nie wrastaja bo czasem sie zdaża.Ja akurat nie mam z tym żadnych problemów mam słabe włosy. Odpowiedz Link Zgłoś
magdad5 Re: golenie!!! 03.03.09, 10:23 A ja stosuje krem depilujacy (ten delikatny Veet) - jest super - skora jest gladka, nie zostaja zadne zadrapania, nie robia sie pryszcze ani nie swedzi. Wszystko pieknie schodzi. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.46 Re: golenie!!! 03.03.09, 10:25 Przypuszczam że golisz się do porodu, ja robie to co jakiś czas dla estetyki i higeny, więc mam łatwiej w pozbyciu się niewielkiego zarostu, poza tym przyzwyczaiłam już skórę do częstych zabiegów i nie wywołują już u mnie podażnień skóry. Kup sobie maszynki jednorazowe dla kobiet (przeważnie koloru różowego) dobrze żeby były dosyc' ostre i więcej szt. ponieważ golisz się pierwszy raz a maszynki się tępią i zapychają, ja golę na sucho a potem smaruje balsamem ale tak jak pisałam moja skóra już jest przyzwyczajona, u ciebie może wywołac' to podrażnienia użyj więc pianki do golenia a potem dodatkowo posmaruj balsamem. Mój brzuch w 9mieś był już duży i nie mogłam się dostatecznie przychylic' więc użyłam lusterka. Jeżeli nie dasz rady a nie krępujesz się to poproś o pomoc najbliższą osobę, męża, chłopaka, narzeczonego... Najlepiej zrobic' to na 2 tyg. przed pordem... a wmiarę potrzeby podgalac' systematycznie co kilka dni będzie łatwiej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ann21ann Re: golenie!!! 03.03.09, 14:17 Jak zarosne bardziej, to biore maszynke do golenia męża i 3 jade ... A maleńkie włoski normalnie maszynką do golenia GILLETTE ... Zazwyczaj wodą ... Bo syszałam, że w tych intymnych okolicach nie wolno używać zanych pianek ani kremów do golenia ... Odpowiedz Link Zgłoś
dziewucha22 Re: golenie!!! 03.03.09, 15:12 dla mnie najfajniej goli si edepilatorem z golarka - po prostu ucina włoski zaraz przy skórze - no ale delikatny jezyk zostaje... podobnie jak któras jzu pisała - pozycza golarke elektryczna od meza wtedy na pewno nie ma zadnych krostek jak po maszynce i piance - jak to bywa... Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: golenie!!! 03.03.09, 15:45 pianki i kremy depilujące ja stanowczo odradzam w miejscu intymnym można się dorobić meeeega-swędziawy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agick Re: golenie!!! 03.03.09, 16:24 a ja kupiłam sobie elektryczna maszynkę remington dla kobiet z trymerem i goli się bardzo przyjemnie - na pewno sie nie zatnęna razie sięgam, ale jak przestanę, to mąż mnie bedzie golił. Odpowiedz Link Zgłoś
anka7961 Re: golenie!!! 03.03.09, 16:31 jeśli pierwszy raz sie golisz, to nie polecam maszynki i pianki bo się możesz podrażnić i będziesz odczuwała duży dyskomfort. polecam piankę do depilacji, taką którą nałożysz na kilka minut, a potem ściągnięsz ją razem z włoskami. Ja osobiście używam depilatora, ale nie każdy wytrzymuje ten ból, więc nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: golenie!!! 03.03.09, 22:17 Też polecam piankę do depilacji. Z wielkim brzuchem lepiej się nie łapać za maszynkę, bo zamiast golenia wyjdzie rytualne obrzezanie... Depilatora osobiście nie polecam, mi leciała krew z każdej wyrwanej cebulki, ale może przy regularnym stosowaniu tego nie ma...? Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: golenie!!! 03.03.09, 17:12 Osobiście polecam kremy do depilacji typu Veet lub Tanita - nakładasz na owłosioną skórę, po 10 minutach ściągasz specjalną szpatułką wraz z włoskami. Odpada ryzyko, że się zatniesz. Włosy odrastają znacznie wolniej, niż po goleniu zwykłą maszynką. Niektóre osoby te środki mogą podrażniać - mnie osobiście o wiele bardziej podrażnia golenie i szybko odrastające po nim włoski. Aha - jeśli nigdy tego nie robiłaś, a teraz masz już duży brzuch, to będziesz miała z tym duuuży problem Może lepiej poproś swojego faceta o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
owca2105 Re: golenie!!! 03.03.09, 17:38 podobnie jak kilka koleżanek polecam pożyczyć od męża maszynkę elektryczną. Ogolisz się najszybciej, nie zatniesz a i włoski potem nie będą wrastać. A z drugiej strony, skoro nigdy wcześniej tego nie robiłaś, to widocznie nie przeszkadzało Ci owłosienie łonowe. Po co w takim razie chcesz się golić do porodu? Przecież nie ma to żadnego uzasadnienia medycznego, poza tym, że łatwiej utrzymać higienę, ale skoro do tej pory dbałaś o siebie z włosami to niby czemu po porodzie miałoby się nie dać. Nikt nie powinien kazać Ci się golić. Sama masz prawo zdecydować. A robić coś dla wygody innych to nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiowa.waw Re: golenie!!! 03.03.09, 18:15 Zastanawiam się, jak masz zamiar dobrze zająć się dzieckiem i zadbać o jego bezpieczeństwo, skoro nie potrafisz sprawdzić w googlach jak się golić (pomijam fakt, że dorosła dziewczyna nigdy tego nie robiła, bo to już kwestia indywidualnych upodobań). Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.46 Re: ktosiowa.waw 03.03.09, 19:12 Nie oceniaj dziewczyny przez swój pryzmat. Ma prawo pytac' po to jest forum. Co ma golenie do dobrego zajęcia się dzieckiem??? Pobudzona jakaś jesteś. Nie musisz odpowiadac' jak nie rozumiesz dziewczyny! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.46 Re: golenie!!! 03.03.09, 19:06 owca2105 napisała: Akurt! jak się nie wygoli to położna to zrobi, na sucho, nie zbyd delikatnie i pozacina,,,, nikt nikogo nie pyta o zdanie, zawsze położne golą zapobiega to zakarżenią, większa higena itp, nie wprowadzaj więc dziewczynę w błąd... > podobnie jak kilka koleżanek polecam pożyczyć od męża maszynkę elektryczną. > Ogolisz się najszybciej, nie zatniesz a i włoski potem nie będą wrastać. > > A z drugiej strony, skoro nigdy wcześniej tego nie robiłaś, to widocznie nie > przeszkadzało Ci owłosienie łonowe. Po co w takim razie chcesz się golić do > porodu? Przecież nie ma to żadnego uzasadnienia medycznego, poza tym, że łatwie > j > utrzymać higienę, ale skoro do tej pory dbałaś o siebie z włosami to niby czemu > po porodzie miałoby się nie dać. > Nikt nie powinien kazać Ci się golić. Sama masz prawo zdecydować. A robić coś > dla wygody innych to nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
owca2105 Re: golenie!!! 04.03.09, 10:09 wcale nie zawsze golą, więc nikogo nie wprowadzam w błąd, a raczej Ty to teraz robisz. A jeśli Ty miałaś takie nieprzyjemne doświadczenia, że golili Cię na sucho i pozacinali to bardzo mi przykro. Szkoda , że trafiłaś na niedelikatną położną. A tak apropo to fajne zapobieganie zakażeniom, jeśli położne zacinają. Trzeba po prostu wybrać normalny szpital, gdzie golenie, lewatywa i nacinanie krocza nie jest rutynowym działaniem. Tam gdzie rodziłam sama musiałam prosić o lewatywę, bo jej nie robią a golenie to chyba w ogóle nikomu nie przychodzi do głowy. Z higieną się zgadzam, ale jeszcze raz powtarzam, że jeśli dziewczyna ma to zrobić tylko ze względu na poród, to nie ma to najmniejszego sensu, bo do tej pory higienę utrzymywała. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: golenie!!! 04.03.09, 19:54 tam gdzie ja rodziłam, wygalano tylko wąski pasek w miejscu gdzie przewidziane jest nacięcie - tak mówiła moja położna przed porodem, ale ja się ogoliłam sama. Mimo to położna i tam w miejscu nacięcia zrobiła "poprawkę". Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: golenie!!! 03.03.09, 20:37 zawsze musi być kiedyś ten pierwszy raz m,nie wcześniej duża ilość włosków też nie przeszkadzała, ale zaczęłam to robić właśnie w ciąży, wtedy akurat kiedy trafiłam tu na forum i zauważyłam, że dziewczyny to robią nie tylko w celach przygotowawczych do porodu, ale dlatego, że tak też jest przyjemnie. pomyślałam więc, dlaczego by nie spróbować... Odpowiedz Link Zgłoś
kamajaz Re: golenie!!! 03.03.09, 18:28 przede wszystkim pianka dla kobiet nie od męża ( bo mi się czasem zdarza a nieraz uczula) i dobra maszynka. jeżeli rzeczywiście robisz to pierwszy raz skróć trochę włosy nożyczkami a potem maszynką ale nie pod włos. dużo pianki powoli i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
habibeti Re: golenie!!! 03.03.09, 20:16 a moze po prostu idz na depilacje bikini. kosmetyczka zrobi to sprawnie i szybko i znacznie dluzej utrzyma sie gladka skora. ja tak chodzilam przed ciaza, wybieralam rozne wzorki, ale teraz w ciazy jakos pzrestalam... moze tez sie przejde przed porodem, hmmm Odpowiedz Link Zgłoś