Dodaj do ulubionych

Test Pappa - cieszę się

23.11.03, 12:28
Hej dziewczyny,

muszę się Wam pochwalić, bo po prostu strasznie się cieszę.

Oczywiście z wyników tego testu - prawdopodobieństwo wad genetycznych (w tym
zespołu Downa) mam znacznie niższe niż wynika to z mojego wieku. USG też
pokazało właściwą przezierność karkową. Tak, że cieszę się z wyników i z
tego, że zrobiłam ten test. Ostatnio już byłam strasznie zestresowana, a
teraz się rozluźniłam. Na prawdę warto! I ja osobiście bardzo polecam dr.
Dudarewicza w Łodzi, bo USG zrobił naprawdę super. Robiłam w medicover - może
ładniejsze gabinety, ale podejście nieporównywalne.

Aha - coś mi tam wyszło nie bardzo jeśli chodzi o moje zdrowie, ale mam się
nie bać tylko kontrolować. A kobieta w ciąży zmienia się niesamowicie - nie
sądziłam, że o tyle bardziej będę się przejmować fasolką niż sobą.

Tak, że ja bardzo polecam ten test wszystkim takim panikarom jak ja!

Pozdrawiam,

M.
Obserwuj wątek
    • morym Re: Test Pappa - cieszę się 23.11.03, 16:39
      Jaką miałaś przezierność karkową? Ja też robiłam PAPP-A i krew była bardzo dobra
      ale przezierność 3mm. Bardzo się wystraszyłam (zanim dostałam wynik krwi) ale
      moja lekarka powiedziała, że to wcale nie jest źle. Ponoć krew i tak
      najważniejsza a ja miałam ryzyko z krwi 1:10 000. Pozdrawiam Monika
      • agaa5 Re: Test Pappa - cieszę się 23.11.03, 20:07
        Oba testy Pappa i przeziernośc karku wykrywają ponad 90% przypadków Downa. USG
        tylko 60%.
        Co do przezierności karku. ''Ten pomiar jest najbardziej miarodajny między 11 a
        14 tygodniem ciąży.Jego norma jest uzależniona od wymiaru CRL, jednak nie
        powinna przekraczać 2,5 mm''. Nie jestem lekarzem ale 3mm to nie tak mało. Ja w
        13 tyg miałam 1.6mm wg lekarza w normie. Może swoje wyniki skonsultuj z innym
        ginem bo wg mnie mogli Ci żle zmierzyć przezierność.
        Pozdrawiam Aga
        • matizka Re: Test Pappa - cieszę się 23.11.03, 22:57
          Hej,

ja miałam w 11 tygodniu przezierność równą 1 mm, a więc mniej niz Aga, ale i
          dzidziuś znacznie mniejszy. A więc to właśnie USG mnie najbardziej cieszy.

jesli chodzi o krew to ja jestem trzydziestolatką i mam ryzyko niższe niż
          wynika z mojego wieku.

jedyny problem to dość wysokie b-hcg(podobno kobiety mają b. zróżnicowane
          poziomy. mam się pilnowac, bo w późniejszym czasie mogę mieć problemy z
          prawidłowo funkcjonuącym łożyskiem.

Generalnie te badania są dość specjalistyczne i myślę, że najważniejszy jest
          komentarz lekarza. Do Dudarewicza przychodzą próbki z całej Polski, więc
          myslę, że jego opiniom można zaufać.

Chyba musimy się opanować i nie interpretować same tylko słuchać swoic ginów.

Pa, pa, (co za skojarzenie smile)

M.
          • gochagocha Re: Test Pappa - cieszę się 24.11.03, 10:03
            No to troszeczke Was zmartwie. Tez myslalam, ze jak test potrojny PRISCA,
            badanie przeziernosci karku w 13 tygodniu (1,7 mm u mnie) oraz badanie dzidzi
            na tzw. USG polowkowym - wyszlo dobrze (tzn. dlugosc kosci udowej ok, rozmiar
            mozdzku ok itd.) to moge byc spokojna, ze moje dziecko nie ma zespolu Downa.
            NIC BARDZIEJ MYLNEGO.
            Potwierdzilo mi to trzech lekarzy - na 100 % zespol Donwna moze wykluczyc
            tylko amniopunkcja. Nawet jezeli wszystkie ww. badania sa ok dziecko MOZE
            urodzic sie z zespolem Downa, poniewaz zadne testy z krwi ani badanie USG nie
            sa niestety wiarygodne w 100 %.
            Oczywiscie Down wykazuje niekiedy pewne znamiona w USG tzn. wlasnie skrocenie
            kosci udowej, zmiany w mozdzku, wady serduszka ale rownie dobrze w obrazie USG
            moze byc wszystko ok a dziecko rodzi sie z zespolem.
            Pozostaje nam byc zatem optymistkami i wierzyc, ze nasze testy z krwi i
            badania USG sa jednak w naszych przypadkach wiarygodne w 100 % !!!
            • gawliki Re: Test Pappa - cieszę się 05.12.03, 19:23
              A CZY WIECIE MOZE CO OZNACZA TROCHE PODWYZSZNY WOLNY ESTRIOL?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka