Dodaj do ulubionych

pappa czy amniop.

24.11.03, 12:14
ja juz sama nie wiem co lepiej...
nie dostane od swojego lekarza skierowania na potrojny, bo stwierdzil "po co
to pani?", wiec dla swojego spokoju zrobie "sama"... dzisiaj przeczytalam
watek o tescie pappa, ze nie daje takiej pewnosci co amniopunkcja...
i jeszcze jedno pytanie - ile placilyscie za potrojny?
jestem z Wawy, a tu ceny w granicach 500 - 600zl sad
nie wykluczam wizyty w innym miescie smile

pozdrawiam,
KaGS
Obserwuj wątek
    • kags hej dziewczyny!!! 25.11.03, 09:19
      nic na ten temat???
      • jaga2003 Re: hej dziewczyny!!! 25.11.03, 09:27
        Cześc,
        ja trochę z innej beczki - skoro lekarz nie zlecił, to po co chcesz robić te
        badania? Wiesz, że one nie dają prostej odpowiedzi, a tylko określają
        prawdopodobnieństwo wystąpienia wady? I możesz sobie niechcący zafundować
        ciężki stres na resztę ciąży? A z amniopunkcją wiąże się ryzyko poronienia,
        czyli możesz zabić swojego dzidziusia?
        Było tu już kiedyś o takich badaniach - może zbyt dawno, za to dogłębnie, wiec
        polecam odszukać wątek.
        Jeżeli nie ma zaleceń lekarza, w życiu nie robiłabym takich badań na własną
        rękę.
        jaga

• pati_pati Re: hej dziewczyny!!! 25.11.03, 09:30
        W Łodzi można zrobić za 250 zł w Uni Medzie, adres: ul. Łagiewnicka 54/56.
        Skontaktuj się z doktorem Dudarewiczem, on Ci powi co i jak. Tel 602 166 978
        • agaa5 Re: hej dziewczyny!!! 25.11.03, 10:26
          Testy Pappa i test potrójny określają tylko prawdopodobieństwo statystyczne
          wyst choroby Downa czy otwartej wady cewy nerwowej (tj brak mózgu, rozszczepy
          kręgosł). Z tego co mówił lekarz łączne bad. usg+ Pappa daje 90% wykrywalności
          Downa. Sam test potrójny i sam test Pappa sporo mniej.Rzeczywiście tylko
          amniopunkcja daje 100% gwarancję wykrycia większości chorób chromosomalnych no
          ale wiąże się też ze sporym ryzykiem.
          Myślę sobie tak, że jeśli nie jesteś w gr ryzyka (tj wiek powyżej 35l, ew
          urodzone wcześniej dziecko z wadą wrodzoną ewent obciązający wywiad rodzinny)to
          zrób sobie u dobrego specjalisty usg w 13 i 21-23 tyg również w kier chorób
          genet (najlepiej genetyczne) i ewentualnie test Pappa. Co do testu potrójnego
          to wyczytałam, że rzetelnie wykonane usg połówkowe wystarczy by wykryć to co ma
          na celu test potrójny. Ja zdecydowałam się na regularne usg i test Pappa i na
          razie na tym poprzestanę.
          Nie martw się na zapas bo to najb szkodzi i Tobie i dziecku.
          Pozdrawiam Aga

• kags Re: hej dziewczyny!!! 25.11.03, 10:43
            dzieki za odpowiedz smile
            to ja juz zupelnie nie wiem po co robi sie badania prenatalne?!
            czy zdrowe kobiety, przed 35 r.z., rodzace swoje pierwsze dziecko nie rodza
            dzieci z zespolem downa lub innymi wadami???
            gdzies tu czytalam o amniopunkcji, ryzyko nie jest az takie wielkie... z
            drugiej strony lepiej "isc na zywiol" i w razie czego urodzic dziecko z wada?
            wiem, mozna sie "uczepic" mojego sumienia, ale to juz inna sprawa...
            nie mniej jednak dzieki za odzew.
            pozdro,
            KaGS

• agaa5 Re: hej dziewczyny!!! 25.11.03, 20:52
              Nie miałam wcześniej dostępu do internetu ale już Ci odpisuję. Niestety tak
              dobrze nie ma dzieci z chorobami genetycznymi (w tym Downem) rodzą o wiele
              młodsze kobiety często bez wyraźnej przyczyny . Ale tak jak napisałam do
              bezpłatnej amniop. w Polsce są uprawnione kobiety z gr podwyższonego ryzyka (z
              poprz. postu ewent gdy złe wyniki testów Pappa /potrójnego czy usg) . Wynika to
              z kilku powodów m.in. amiopunkcja jest drogim zabiegiem rzędu 1000zł i o dość
              dużym ryzyku dla płodu. W zależności od tego kto wykonuje amnio ryzyko może być
              od 0,5%-1%. Oczywiście amniop jest nieporównywalnym badaniem do nieinwazyjnych
              metod bo wykrywa wiele chorób genetycznych nie przejawiających się np
              anatomicznie (tak jak Down).
              Jeszcze niedawno też rozważałam amnio bo przekroczyłam 30 a podręczniki
              straszą że Down ściśle skorelowany z wiekiem.Ale raz że nie jestem w gr ryzyka
              (nie było chorób genet w rodzinie a usg i pappa też prawidłowe) więc uznałam że
              amnio byłaby nieuzasadniona i kosztowna. Mało tego amnio wyklucza tylko choroby
              genetyczne ale nie gwarantuje że dziecko będzie na 100% zdrowe .
              Prywatnie gdyby badanie nie wiązało się z ryzykiem i kosztami to bym się nawet
              nie zastanawiała.Pozdrawiam ciepło Aga

• kags Re: hej dziewczyny!!! 25.11.03, 13:48
          dzieki smile
          pozdrawiam,
          KaGS
    • medunia Re: pappa czy amniop. 25.11.03, 13:19
      Ja też się martwiłam, czy jest wszystko w porządku. Lekarze wcale tak chętnie
      nie dają skierowania na takie badania, bo są drogie. Ja zdecydowałam się na
      test PAPPA z badaniem przezierności karkowej i obecnością kości nosowej na USG
      u dr Dudarewicza w Łodzi. To badanie ma większą wykrywalność wad niż test
      potrójny i robi się je wcześniej (ja robiłam w 11 tyg.), co pozwala w przyp.
      nieprawidłowych wyników na dodadkowe przeprowadzenie amniopunkcji. Trochę to
      kosztowało (chociaż i tak mniej niż w Warszawie - 250 zł), ale teraz jestem
      spokojna, bo dr Dudarewicz to świetny specjalista. Bardzo dużo widział na USG w
      tak wczesnej ciąży i wszystko nam objaśniał (kość nosową, mózg, budowę
      kręgosłupa, przezierność karkową, uszy, kończyny, pępowinę, serce). Badanie
      kości nosowej podwyższa czułość testu do 95%.
      Pozdrawiam.
      medunia
      • kags Re: pappa czy amniop. 25.11.03, 13:48
        medunia, dzieki smile
        wlasnie sie dziwie dlaczego nie chca dawac skierowania. ja od razu
        powiedzialam, ze za to normalnie zaplace, ale 600zl to jakies przegiecie!
        dlatego ustalilismy z tatuskiem, ze lepiej wydac ta kase (a nawet wiecej) i
        ruszyc posladki w Polske wink tak wiec nie jest wykluczone, ze odwiedze w
        najblizszym tygodniu Lodz smile
        a! jeszcze jedno pytanko - na duzo wczesniej trzeba sie dr Dudarewiczem
        umawiac?
        dzieki, pozdro,
        KaGS
        • medunia Re: pappa czy amniop. 25.11.03, 14:49
          Jeśli chcesz się umówić na konkretny termin (i nie czekać w kolejce), to
          najlepiej tydzień przed. On zawsze przyjmuje wszystkich, którzy przyjdą, ale
          trzeba długo czekać. Najlepiej zadzwoń do niego i powiedz, że jedziesz z
          Warszawy i w zw. z tym na kiedy najlepiej się umówić. Bo nie wiadomo, czy nie
          będziesz musiała pojechać na pobranie krwi do tego testu do laboratorium, bo
          doktorek nie bardzo sobie radzi z pobieraniem (mnie pokłuł przeokropnie, a i
          tak mu się nie udało hihi). Polecam ci go gorąco, bo oprócz tego, że jest super
          fachowcem, jest przemiłym facetem, mającym ogromny szacunek do pacjentki. Wejdź
          sobie na jego stronę: www.genetyka.hg.pl i poczytaj o badaniach, jeśli jeszcze
          tego nie robiłaś. Napisz o wrażeniach z wizyty.
          Pozdrowionka
          medunia
          • kags Re: pappa czy amniop. 25.11.03, 15:10
            dzieeeki smile
            kurcze, tyle informacji!!!
            dzisiaj pogadam z tatuskiem i chyba sie wybierzemy smile wiec dam znac jak bylo wink
            jeszcze raz dzieki,
            pozdrawiam,
            KaGS.
            • medunia Re: pappa czy amniop. 25.11.03, 16:58
              Nie ma sprawy, zawsze chętnie pomogę, jeśli tylko mam możliwość. Ja z kolei
              chyba niedługo odwiedzę Warszawę, bo zamierzam tam rodzić i chcę jezcze pogadać
              o szczegółach z właścicielem kliniki.
              Trzymaj się cieplutko!
              medunia
              • marta_km Re: pappa czy amniop. 25.11.03, 21:05
                Byłam w Poradni Genetycznej. W moim wieku ryzyko urodzenia dziecka z zespołem
                Downa, Patau czy Edwardsa wynosi łącznie 1:190. Dla mnie to bardzo dużo.
                Wprawdzie planuję na dniach wykonanie testu PAPP-A, ale on daje czułość ok.
                80%, a ja chcę mnieć pewność w 100%, że urodzę zdrowe dziecko. Dlatego
                zdecydowałam się też na amniocentezę. Zwłaszcza, że test przezierności karku
                wyszedł trochę powyżej normy.
                Pozdrawiam
                Marta
                • matizka Re: pappa czy amniop. 25.11.03, 21:21
                  A ja zrobiłam ten test Pappa i tak ogólnie to wyniki powinny cieszyc; test
                  przezierności karkowej super; ryzyko nizsze niż wynika z mojego wieku; ale
                  trochę mnie zdenerwował opis. Widnieje tam informacja, że znacznie podwyższony
                  poziom beta-hcg. Ten znacznie powyzszony jest jednak niższy od górnej normy. I
                  tu nie wiem czy się martwić czy nie. Dr Dudarewicz mówi, że ryzyko wady
                  genetycznej jest niskie, że raczej ja mogę mieć problemy z ciśnieniem lub
                  nerkami. Na razie nie mam.

I tak sobie myslę, że każde badanie zostawia jakieś wątpliwości. Niby w normie,
                  ale czemu blisko górnej granicy? To juz bardziej takie filozoficzne
                  przemyslenia, ale tak mnie te wyniki nastroiły, ze ciąża i "powstawanie
                  człowieka" jest jednak ciągle zagadką. Ja postanowiłam po prostu troche
                  wyluzować - dbać o siebie, ale nie przesadzać z tym martwieniem.

Pozdrawiam was kochane serdecznie

M.
                • kags marta_km!!! 26.11.03, 10:45
                  Marta_km, mozesz cos wiecej o tej amniocentezie?! Jestem zielona w te klocki,
                  a czasu na wszystkie badania co raz mniej, bo jutro zaczyna sie 13 tydzien...
                  Pozdrawiam,
                  KaGS
    • morym Re: pappa czy amniop. 26.11.03, 13:25
      Do marty_km
      Proszę napisz mi jaką Twoja dzidzia miała przeziernośc karkową. Wiem, że dla
      każdego lekarza te "normy" są różne. Ja robiłam papp-a wraz z przeziernością,
      która u mnie była 3mm - to też ponoc za wysoko ale dla niektórych "górna granica
      normy". Dzięki Bogu krew była bardzo dobra i to mnie trochę uspokoiło.
      Pozdrawiam Monika
      • marta_km Re: pappa czy amniop. 26.11.03, 13:37
        Taką samąsad Czyli 3 mm. Norma jest właśnie do 3 mm. Ale wyczytałam w sieci, że
        poprzednia norma była do 2,5 mmsad Dziś pobrałam PAPP-A, ale nie wiem, czy to
        nie będzie za późno, bo powinno się go wykonywać najpóźniej do końca 12
        tygodnia. A ja zaczęłam właśnie 13-ty.
        Co do amniocentezy- jest to nakłucie owodni przez powłoki brzuszne matki, pod
        kontrolą usg oczywiście, pobiera się ok.13-15 ml płynu owodniowego, z którego
        izolowane są komórki płodu, poddawane hodowli (dlatego na wynik, niestety,
        trzeba czekać 2-3 tygodniesad i oceniany kariotyp płodu (czyli układ
        chromosomów) W ten sposób wcześnie można wykryć trisomię 21 (zł Downa),
        trisomię 18 i 16. Obecnie możliwe jest wykonanie amniopunkcji wczesnej czyli
        właściwie już od 12-13 tygodnia, warunkiem jest odpowiednia ilość wód
        płodowych- u mnie niestety, jak się dowiedziałam jest na razie mało i muszę
        tydzień odczekaćsad
        Pozdrawiam wszytkie Mamy
        M.
        • indeborga Re: pappa czy amniop. 29.11.03, 12:41
          czy któraś z was robiła biopsję kosmówki, to badanie można zrobic dość wcześnie
          między 6 a jedenastym tygodniem?
          • marta_km Re: pappa czy amniop. 29.11.03, 14:45
            nie poleca się biopsji kosmówki teraz, gdy można wykonać wczesną amniocentezę
            (już od 10-tygodnia), bo b.k. obarczona jest znacznie większym ryzykiem (chyba
            jakieś 5-10%)
            M.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka