zbymig 05.05.09, 21:22 MIESZKAM ZA GRANICA BYLAM W POLSCE NA URLOPIE I ROBILAM BADANIA TE DWA WYSZLY Z WYNIKIEM DODATNIM DUZO PONAD NORME CO TO WLASCIWIE JEST ZA BADANIE CO ONO OZNACZA I JAK MAM TO WYJASNIC MOJEJ POLOZNEJ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbymig Re: CMV G i CMV M? 05.05.09, 21:31 PRZEPRASZAM ZE DWA RAZY ALE KOMP MI MULI Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Proszę WYŁĄCZ Caps Locka !! 05.05.09, 21:40 bo to w necie oznaczakrzykno i źle sie taki tekst czyta Odpowiedz Link Zgłoś
littlefroggy Re: CMV G i CMV M? 08.05.09, 23:10 Jest to badanie na cytomegalię-wirusową chorobę dla dorosłych raczej niegroźna, natomiast dla płodu wręcz przeciwnie-może być nawet śmiertelna... Odpowiedz Link Zgłoś
inez-sis Re: CMV G i CMV M? 09.05.09, 20:59 CMV-to wirus cytomegalii, częsty w populacji, baaaardzo szkodliwy dla płodu, a nawet śmiertelny w przypadku infekcji w pierwszym trymestrze. Oznaczamy dwa przeciwciała w klasie IgM i IgG. IgG-świadczą o przebytym kontakcie z wirusem lub przebytej infekcji wirusem. Jeżeli jest duże stężenie tych przeciwciał, tzn. miałaś kontakt w przeszłości i Twój organizm "w razie kontaktu" z patogenem już ma przeciwciała przeciw niemu i będzie Cię chronić. IgM świadczą o świeżej infekcji, którą właśnie przechodzisz. Jeżeli również masz wysokie wartości KONIECZNIE skontaktuj się z lekarzem, bo konieczne jest skrupulatne oznaczenie miana p-ciał CMV IgM, bo być może jesteś w trakcie infekcji. Niestety, w przypadku świeżej infekcji nie da się tego potwora wyleczyć. pozdrawiam Anka 38+4 Odpowiedz Link Zgłoś