Dodaj do ulubionych

czy ktoś wie co to znaczy cholestaza ciężarnych???

11.12.03, 18:50
Witam. Będąc w ciąży przechodziłam ostrą cholestazę ciężarnych. Wiele dni
spędziłam w szpitalu ale udało się mam slicznego zdrowego synka. Nikt mi
jednak nie powiedział że po ciąży nastąpią dalsze komplikacje. Czy któraś z
was przeszła tę chorobę i leczyła sie jeszcze długo potem ? Jeśli tak to
gdzie? Jestem trochę przerazona pozdr monika
Obserwuj wątek
    • agagoo Re: czy ktoś wie co to znaczy cholestaza ciężarny 11.12.03, 19:25
      Hej
      Może tu coś znajdziesz: www.borgis.pl/czytelnia/nm_ginekolo/34.php/
      Pozdrawiam
      Aga
    • edi.k Re: czy ktoś wie co to znaczy cholestaza ciężarny 11.12.03, 19:52
      Bedac w ciazy z mlodszym synem przechodzilam cholestaze.
      Z tego powodu znalazlam sie w szpitalu i mialam wywolywany porod, gdy tylko
      dziecko bylo gotowe.
      Wszystkie objawy cofnely sie po porodzie. Wyniki badan po dwoch miesiacach
      byly juz w normie.
      Co masz na mysli, piszac o dalszych komplikacjach? W zadnej dostepnej mi
      literaturze dotyczacej tej przypadlosci, nie natknelam sie na stwierdzenie by
      cholestaza wywolywala dalsze dolegliwosci po porodzie.
      edyta
      • monika.fron Re: czy ktoś wie co to znaczy cholestaza ciężarny 11.12.03, 22:35
        Komplikacje to różne problemy z wątrobą. Trzeba dalej zachowywac diete bo
        inaczej znow pojawia sie swedzenie i bole w okolicy brzucha. Ponadto wszystkie
        proby wątrobowe jakoś nie wracają do normy a minął już rok. To dziwne biorąc
        pod uwagę że nigdy wcześniej nie miałam problemów z wątrobą a ujawniły się one
        właśnie w ciąży.Lekarze mówią że takie komplikacje mogą si e pojawiać nawet do
        trzech lat po ciązy i że to normalne. Pozdr Monika
      • monika.fron Re: czy ktoś wie co to znaczy cholestaza ciężarny 11.12.03, 22:49
        Mam jeszcze jedno pytanie. Piszesz ze miałas cholestaze w ciazy z młodszym
        synem Czy to znaczy ze ze starszym jej nie miałaś? Czy jest nadzieja że to się
        nie powtórzy? Monika
        • usiek78 Re: czy ktoś wie co to znaczy cholestaza ciężarny 12.12.03, 12:23
          Mogę jedynie odpowiedzieć na te drugie Twoje pytanie.Przechodziłam cholestazę w
          pierwszej ciąży,ale u mnie nie skończyła się ona szczęśliwie,gdyż dziecko
          zmarło przed porodem a lekarz o cholestazie powiedział dopiero po wszystkim.Rok
          później zaszłam w ciążę po raz drugi.Od początku byłam pod bardzo dobrą opieką
          lekarską-non stop miałam robione wyniki.Tym razem wszystko było dobrze.13.11.03
          urodziłam zdrowego i ślicznego synka.
          Lekarz mówił,że istnieje u mnie ryzyko pojawienia się cholestazy w ciąży i
          dlatego ciąża była przez cały czas traktowana jako zagrożona.No ale wszystko
          się udało i jestem szczęśliwa mamą.
          Życzę powodzenia i pozdrawiam
    • anius3 Re: czy ktoś wie co to znaczy cholestaza ciężarny 12.12.03, 17:40
      Ja także miałam cholestazę. Pojawiła się w 36/37 tygodniu. Maluch urodził się
      sam w 38tyg. na szczęscie zdrowy. 2 tygodnie po porodzie zrobiłam badnia i
      wszystkie parametry wrociły do normy, tak jak mówili mi lekarze. W
      cholestazie ciązowej pełne wyleczenie nastepuje po porodzie. Jesli u Ciebie
      ciągle jest coś nie tak to najprawdopodobniej masz jeszcze dodatkowe inne
      schorzenie wątroby, może inny typ cholestazy lub zapalenie.
      A przykre jest to że ryzyko wystapienia cholestazy ciązowej wzrasta w każdej
      następnej ciąży i pojawia się ona wcześniej.
      Ania
      • edi.k Re: czy ktoś wie co to znaczy cholestaza ciężarny 12.12.03, 20:33
        Ciaza z pierwszym synem przebiegala wrecz ksiazkowo, bez jakichkolwiek
        problemow.
        W ciazy z drugim synkiem cholestaza zaczela mi sie ok 35 tygodnia, moze nawet
        wczesniej.Doktor prowadzaca moja ciaze, dlugo bagatelizowala opisywane przeze
        mnie objawy, zanim wypisala mi skierowanie na badania. Wyniki badan znacznie
        przewyzszaly norme.
        Na szczescie po zdiagnozowaniu bardzo szybko znalazlam sie w szpitalu, a tu
        stan synka byl caly czas monitorowany.
        Urodzil sie zdrowy i w dobrym stanie. Porod byl calkowicie wywolywany.
        Problemy zaczely sie po okresie noworodkowym. Ja moge sie tylko domyslac, ze
        jednym z ich powodow mogla byc cholestaza. Zaden lekarz tego nie potwierdzil.
        Natomiast USg przezciemieniowe, ktore moj synek mial robione w 3 miesiacu
        zycia, wykazalo nieznaczne niedotlenienie okoloporodowe. Byly podejrzenia o
        zmiany neurologiczne. Na szczecie wszystko jest w porzadku. Synek rozwija sie
        wspaniale. Ma teraz prawie trzy latka.
        Obecnie jestem w 22 tygodniu ciazy. Bardzo sie boje, zeby cholestaza znowu sie
        nie pojawila. Narazie wyniki badan wychodza mi w porzadku. Staram sie nie
        obciazac watroby i pozostaje na diecie, ostatnio ograniczylam tez spozywanie
        soli. Moja doktor twierdzi, ze niewiadomo dlaczego, ale cholestaza zdarza sie
        czesciej w tych ciazach, gdzie dziecko jest plci meskiej. Nie wiem ile jest w
        tym prawdy... Tym razem rowniez bedzie synek, mam jednak nadzieje, ze uda mi
        sie jakos tej cholestazy uniknac. Na pewno jest duze dziedziczenie rodzinne, w
        mojej rodzinie cholestaza wystepowala juz cztery razy. Za kazdym razem rodzil
        sie wtedy chlopiec. Jednak wszystkie objawy cholestazy u matki, cofaly sie po
        porodzie. Zdarzyla sie tez smierc dziecka przed porodem z powodu cholestazy.
        Pozdrawiam
        Edyta
        • monika.fron Re: czy ktoś wie co to znaczy cholestaza ciężarny 12.12.03, 23:43
          Chyba rzeczywiście coś w tym jest że to okropne choróbsko pojawia się gdy na
          świat ma przyjść chłopiec. Ja mam synka a wszystkie inne dziewczyny z
          cholestazą jakie poznałam w szpitalu (na żelaznej)również spodziewały się
          chłopców. Niezwykle trudno znależć jakieś info na ten temat. Zazwyczaj pisze
          sie o nadciśnieniu lub cukrzycy ciążowej tymczasem w szpitalu powiedziano mi że
          cholestazę przechodzi co piąta ciężarna. Gdybym wiedziała wcześniej że z
          początku delikatne swędzenie skóry może być objawem ciężkiej choroby,
          uniknęłabym wielu błędów które popełniłam. W ciąży często odwiedzałam Babcię na
          wsi i jakoś dziwnie po każdej wizycie tam czułam się coraz gorzej. Dopiero
          pożniej zrozumiałam że jadłam np za dużo jajek ale któż mógł przewidzieć że ten
          świeży wiejski produkt przyspieszy rozwój choroby.
          Chwile niepewności które przeszłam w szpitalu były straszne i nie życzę tego
          nikomu. Nie wszystkie pacjentki z cholestazą wychodziły do domów z dziećmi.
          Dlatego między innymi poruszam ten temat bo uważam że za mało się o tym pisze.
          Jeśli nasza wiedza uchroni choć jedną młodą mamę będę szzcęśliwa.
          Edyto życzę Ci powodzenia i trzymam kciuki! Pozdrawiam Monika
          • edi.k Re: Do Moniki 13.12.03, 10:27
            Moniko, dziekuje za mile slowa...
            Tak jak Ty, uwazam, ze zdecydowanie za malo pisze sie na temat cholestazy.
            Ja, gdyby nie krotka wzmianka w jednym z czasopism, nie skojarzylabym swoich
            objawow ze schorzeniem watroby. Jestem alergiczka, wiec najpierw wykluczalam
            najbardziej uczulajace produkty z diety i otoczenia. To oczywiscie nic nie
            pomagalo, a swedzenie bylo coraz bardziej nie do wytrzymania.
            Dopiero w izbie przyjec w szpitalu dowiedzialam sie, jak niebezpieczna w
            skutkach dla dziecka, moze byc cholestaza. Doktor, ktora prowdzila moja ciaze,
            twierdzila, ze " najwyzej szybko urodze"... A wyniki badan mialam koszmarne;
            alat i aspat - powyzej 300.
            Pozdrawiam Cie serdecznie
            Edyta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka