Dodaj do ulubionych

Fenoterol - ważne!

19.12.03, 11:52
Witajcie, właśnie dostałam fenoterol i isoptin, jestem w 30 tyg, czy wiecie
ile będę brała? do końca ciąży? Po co dostałam ten lek? Nie wiem dlaczego
mam go brać.Źle się po nim czuję, a jak Wy?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • asiulek11 Re: Fenoterol - ważne! 19.12.03, 12:00
      Witaj
      Prawdopodobnie mialas skurcze macicy, dlatego leki.
      Fentorej dziala rozkurczajaco na macice, niestety dziala tez na serce, wiec
      alby zlagodzic jego dzialanie na serce, lykasz isoptin. Nie wiadomo jak dlugo
      bedziesz je lykac, byc moze do konca ciazy. Ja jestem w 26 tyg i od prawie 2
      miesiecy jestem na lekach. Teraz zminiejszaja mi dawki w ogole mam przestac
      zazywac leki. Lekarz mnie straszy powrotem do pracy .......... brrrrr ja nie
      chcesad w koncu zostalo mi tylko 14 tygodni, wiec po co mam wracac?????? Mam
      nadzieje, ze sie nade mna zlitujesmile
      Tobie i Malenstwu zyczymy powodzenia i duzo zrdowka

Asia z Matyldziasmile
    • inga_x Re: Fenoterol - ważne! 19.12.03, 12:01
      wrzuć w wyszukiwarce hasło 'fenoterlo' lub 'isoptin' - sporo juz tego było na
      temat tych leków wink
    • asiulek11 Re: Fenoterol - ważne! 19.12.03, 12:13
      jeszcze jedno.......... jesli pijasz kawe, lepiej uwazaj, ja po lekach i kawie
      mialam takie trzesiawki, ze z poczatku bylam przerazona, dopiero doktorek mnie
      oswiecilsmile Powodzenia
    • edyta Re: Fenoterol - ważne! 19.12.03, 13:32
      To bardzo ważny lek, niestetey różnie się na niego reaguje - ręce się trzęsą,
      może byc wrażenie niepokoju itp, ale niekoniecznie. Mi lekarz kazał brać
      Isoptin pół godziny przed Fenoterolem, wtedy było lepiej. Isoptin obniża akcje
      serca bo Fenoterol podwyższa - stąd trzeba brać je razem. Zwykle lekarze każą
      go odstawić po 36 tygodniu. Jeżeli skurcze będą słabsze wtedy zwykle można go
      brać mniej, ale tę decyzje pozostaw lekarzowi. Ja pod koniec ciąży brałam tylko
      pół tabletki rano, bo po wstaniu brzuch najbardziej mi się stawiał. Z kolei w
      dni bardzo intensywne, jesli chodzi o pracę musiałam brac więcej.Ale brałam
      zawsze, ryzyko utraty ciąży mówi samo za siebie. pozdrawiam, spróbuj ten
      Isoptin chwilę wcześniej. Aha, po kilku dniach powinno byc lepiej,
      przyzwyczaisz się. powodzenia, ed
      • kobitka29 Re: Fenoterol - ważne! 19.12.03, 14:40
        ja biore Isoptin godzine przed fenoterolem. Koniecznie z jakims malym
        posilkiem, np kanapka. I trzeba zadbac o odpowiednia ilosc plynow, zeby serce
        sie nie nakrecalo za bardzo. Doszlam do tego metoda prob i bledow, rozne czasy
        odstepow itd.... Po pol godzinie delirum okropne mnie napadalo, z wymiotami i
        drgawkami. Ale godzina, jesli chodzi o mnie jest zupelnie oki. Nie czuje,ze
        biore jakiekolwiek leki.
        Pozdrawiam
    • iza231 Re: Fenoterol - ważne! 20.12.03, 19:57
      przeczytaj ulotkę od fenoterolu będzesz go brała prawie do końca 36/37 tydz.po
      kilku dniach mniej trzepie czasami wcale.Wiem bo biorę go od 5 pażdziernika
      Iza
      • aniutekm Re: Fenoterol - ważne! 01.01.04, 11:29
        Ja właśnie dostałam fenoterol - jestem w 33 tyg. skraca się szyjka macicy i
        grozi mi wcześniejszy poród. Na razie mam brać 7 dni i leżenie plackiem (na
        szczęscie pozwolili w domu). Potem na kontrolę i zobaczymy co dalej.
        To do kiedy bedziesz brała zalezy od gina.
        Mam nadzieje, ze u Ciebie wszystko OK.
        Pozdrawiam. Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka