joan.29 24.07.09, 16:30 Witam, czy Wasi lekarze zlecają Wam posiew moczu na paciorkowce? Mój niestety nic mi nie mówił o wykonaniu tego badania, dowiedziałam się od położnej że trzeba mieć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
18_lipcowa1 Re: Posiew w kierunku Streptococcus 24.07.09, 16:44 moczu? ja robie wymaz z pochwy i odbytu a nie z moczu Odpowiedz Link Zgłoś
laurah Re: Posiew w kierunku Streptococcus 24.07.09, 20:22 A mój ginekolog nie wykona mi takiego badania. Jestem załamana, bo termin porodu za 3 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Posiew w kierunku Streptococcus 24.07.09, 21:18 laurah napisała: > A mój ginekolog nie wykona mi takiego badania. Jestem załamana, bo termin porod > u > za 3 tygodnie. Zmien lekarza. Ja mialam posiew pobrany dziecko zdrowe ,z kuraja dla mnie antybiotybitykowa.Posiew pobrany ponownie podczas porodu ,zero bakterii. > Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Posiew w kierunku Streptococcus 25.07.09, 09:20 laurah napisała: > A mój ginekolog nie wykona mi takiego badania. Jestem załamana, bo termin porod > u > za 3 tygodnie. > No ja to robie sama i wysylam probki do laboratorium. Sama nie mozesz? A moze prywatnie da rade? Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: Posiew w kierunku Streptococcus 27.07.09, 10:59 Nie wszyscy lekarze zlecają to badanie, bo nie jest obowiązkowe. Ja zrobiłam sobie prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
apetita29 Re: Posiew w kierunku Streptococcus 27.07.09, 11:18 Dziewczyny w którym tygodniu najlepiej jest zrobić to badanie i czy wymaz z pochwy i odbytu pobiera ginekolog? W jaki sposób z odbytu? Lipcowa napisałaś, że robisz sama i wysyłasz? Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: Posiew w kierunku Streptococcus 27.07.09, 11:25 Apetita badanie robi się pomiędzy 35-37 tyg ciąży, choć ja robiłam pod koniec 34 tyg. Poszłam do przychodni do poradni K i tam położna z rejestracji pobrała mi wymaz. Na wynik czekałam 5 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
apetita29 Re: Posiew w kierunku Streptococcus 27.07.09, 12:22 Mewa000 bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam trochę czasu żeby dopytać swojego lekarza o to badanie i ewentualnie szukać możliwośc zrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Posiew w kierunku Streptococcus 27.07.09, 19:27 apetita29 napisała: > Dziewczyny w którym tygodniu najlepiej jest zrobić to badanie i czy > wymaz z pochwy i odbytu pobiera ginekolog? W jaki sposób z odbytu? > Lipcowa napisałaś, że robisz sama i wysyłasz? Zamawiam zestaw do tego przez net ze strony medycznej i odsylam i czekam na wynik. Robi sie to ok 33 tyg ciazy Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Posiew w kierunku Streptococcus 27.07.09, 21:15 apetita29 napisała: > Dziewczyny w którym tygodniu najlepiej jest zrobić to badanie i czy > wymaz z pochwy i odbytu pobiera ginekolog? W jaki sposób z odbytu? > Lipcowa napisałaś, że robisz sama i wysyłasz? Najbardziej wiarygodny jest z 35 tc .... Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_wk Re: Posiew w kierunku Streptococcus 29.07.09, 11:44 Z moczu też warto zrobić, bo jesli okaze się, że bakteria zaatakowała również układ moczowy, to należy ją leczyć jeszcze w czasie ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Posiew w kierunku Streptococcus 29.07.09, 17:57 alicja_wk napisała: > Z moczu też warto zrobić, bo jesli okaze się, że bakteria > zaatakowała również układ moczowy, to należy ją leczyć jeszcze w > czasie ciąży. Mocz sie robi ogólny i moze w moczu nie wyjsc tak jak u mnie nic nie wykazała ,a z posiewu z szyjki wyszło ze jestem nosicielką tego dziadostwa.Bralam antybiotyk mialam zrobiony antybiogram ,na sali porodowej pobrano jeszcze raz posiew Wynik negatywny. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_wk Re: Posiew w kierunku Streptococcus 29.07.09, 19:36 Ja miałam zrobiony posiew z moczu i wyszła mi ta bakteria, mimo iż badania ogólne nie wskazywały na żaden stan zapalny. Dla potwierdzenia wyniku powtórzyłam badanie w 3 róznych laboratoriach. W dwóch wyszło, że jest czysto, a w 1 wynik potwierdził się. Myslałam, ze za pierwszym razem doszło do pomyłki, ale jak sie pozniej okazało wyniki z tych dwóch były niewiarygodne, bo próbki do nich były przewozone z punktów poboru i nie zostały posiane na odpowiednie podłoze na czas transportu, gdyz przy oddaniu moczu nalezało zaznaczyc, że badanie ma byc wykonane pod kątem tej konkretnej bakterii. Wniosek z tego taki, że jak kobieta nie wie, że takie swinstwo istnieje i nalezy w tym konkretnym celu wykonac posiew, to wynik moze byc negatywny, mimo, iż bakteria jest w organizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
mond33 Re: Posiew w kierunku Streptococcus 27.07.09, 15:37 W 36 tc zrobiłam prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ae_iwona_83 Re: Posiew w kierunku Streptococcus 27.07.09, 16:53 takie badanie warto wykonać, jeśli się okaże tfu tfu że masz tego paskudka to o tyle dobrze, że wiedząc o nim zapobiegniesz zarazeniu sie dziecka przy porodzie (antybiotyk dożylnie) Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_wk Re: Posiew w kierunku Streptococcus 29.07.09, 11:39 Mój lekarz nie zalecił mi tego badania, ale moze dlatego, ze zgodnie z rekomendacja powinno sie je wykonywac miedzy 35 a 37 tc, a ja jestem dopiero w 30. Mimo to uważam, że posiew z moczu lepiej wykonać najwcześniej jak to mozliwe, gdyż bakterie w drogach moczowych należy leczyć jeszcze w ciązy, bo mogą prowadzić do przedwczesnego porodu, więc jesli nie bedziemy wiedziec o jej obecnosci, to mozemy nawet nie dotrwać do tego 35 tygodnia. Ja o istnieniu tej bakterii dowiedziałam sie zupełnie przypadkiem, nawet nie wiedziałam, ze nalezy wykonac takie badanie. Po prostu wykonałam je profilaktycznie, zeby miec pewnosc, ze wszystko jest ok no i jak juz sie okazało, że jestem nosicielem paciorkowca zrobiłam jeszcze wymaz z kanału rodnego. Z wynikami poszłąm do swojego gina, który zalecił mi zażywanie antybiotyku, aby infekcja nie rozprzestrzeniała sie na nerki. Na forum jest sporo wątków na ten temat, większość juz zarchiwizowanych, ale jak wpiszesz do forumowej wyszukiwarki, to na pewno się pokaża. Na prawdę warto wiedzieć na ten temat jak najwięcej, zeby nie wpaść w panikę i wiedzieć, jakie jest postępowanie w takich przypadkach. A jesli lekarz nie chce Cie skierować na to badanie, to zrób je nawet prywatnie. To nie kosztuje aż tak duzo, a świadomosc tego, ze ma się tą bakterię moze byc na wagę życia naszego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
da01 Re: Posiew w kierunku Streptococcus 29.07.09, 17:18 Ja miałam zrobiony wymaz z szyjki i z kanału (36 tyd.) i niestety załapałam tą bakterię. Jestem na antybiotyku 10 tabletek co 12 h a potem jedna globulka dopochwowo i po krzyku. Do terminu porodu zostało mi 11 dni więc bakteria będzie zniszczona lub osłabiona. Dora Odpowiedz Link Zgłoś