magda101 09.11.04, 10:45 czesc Jestem w 7 tyg ciązy i nie wiem, czy zaczac juz brac witaminy. Prosze napiszcie kiedy zaczelyscie brac witaminy i jakie? magda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
78monika Re: od kiedy jeść witaminy? 09.11.04, 10:52 Czesc Magda, Mysle, ze wszystko zalezy od wynikow - ja mialam troszke slabe jeszcze przed ciaza, wiec w okresie staran jadlam juz materne, teraz wyniki duzo lepsze i mala fasolka w brzuszku Oczywiscie folik jem od kilku miesiecy, teraz tez. Pozdrawiam cieplo! Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: od kiedy jeść witaminy? 09.11.04, 10:59 Wszystko zależy od wyników - jeśli są dobre, to sztuczne witaminy nie są potrzebne. Zdaj się w tej kwestii na lekarza - nadmiar witamin, szczególnie w I trymestrze, na pewno nie jest dobry. Ja jeszcze nie połknęłam żadnej, a dzisiaj zaczynam 39 tydzień. Pozdrawiam, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
lulinka Re: witaminy?PANIKA 10.11.04, 12:01 odnoszę wrażenie, że cała masa dziewczyn(kobiet) na forum totalnie panikuje. Nie jeść wit. w I trymestrze!!!!! Ja poszłam do lekarza z podejrzeniem ciąży , bo nie miałam okresu i zrobiłam sobie test(2 kreseczki).Powiedziałam ginekologowi,że biorę kwas foliowy i falvit.Powiedział,że bardzo dobrze a nie ,że nie mam broń Boże zażywać witamin.Poszłam do specjalisty,więc chyba wie,co mówi?! A tu co druga kobieta panikuje i wprowadza niepotrzebny zamęt, strach itd.Amfy nie bierzemy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fenka Re: od kiedy jeść witaminy? 09.11.04, 10:59 W I trymeście należy bezwzględnie unikać medykamentów (w tym również witamin) - z wyjątkiem oczywiście kwasu foliowego. Zażywanie witamin w II i III trymeście jest zależne od wyników badań - jeśli są dobre, to również nie ma takiej potrzeby. Nie ma natomiast przeciwskazań co do spożywania dużej ilości warzyw i owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
o1la Re: od kiedy jeść witaminy? 09.11.04, 11:55 jak dowiedzialam sie,ze jestem w ciazy, na wlasna reke kupilam sobie feminatal i wybralalm okolo jednego listka. W 7-8 tygodniu ciazy poszlam do lekarza, ten kazal mi brac folik - po skonczeniu jednego opakowania mialam sobie kupic jakies witaminy- nie polecil konkretnie zadnych. Wybralam materne i lykam do dzisiaj (39 tc).. przez cala ciaze mialam super wyniki badan, no ale bralam witaminy- nie wiem jakby bylo bez. Troche przestraszylam sie tego, ze w pierwszym trymestrze nie nalezy lykac witamin (wg forumowiczek bo na opakowaniu nic takiego nie znalazlam)..no ale nie jest to przeciez az tak szkodliwe jak palenie czy alkohol..a niektore i takie grzechy maja na swoim koncie... wiem ze nie nalezy dublowac witamin i kwasu foliowego bo chyba wszytskie witaminy maja go w swoim skladzie...a co za duzo to niezdrowo od jakiegos czasu pije tez actimel boje sie strasznie przeziebienia..moj najmlodszy brat urodizl sie z wrodzonym zapaleniem pluc..lekarze uzasadniali to tym, ze mama byla podziebiona pod koniec ciazy i porodu..no ale jesli nie liczac miesiecznego pobytu w szpitalu wszytsko na szczescie dobrze sie skonczylo Ola Odpowiedz Link Zgłoś
fasola25 Re: od kiedy jeść witaminy? 09.11.04, 12:01 czesc Magda tez mam ten problem ja jestem w 6 tyg i od paru dni (po zaleceniach gina) bire feminatal i dodatkowo kwas foliowy dzisiaj odbieram wyniki badan, wiec sie okaze czy jest wszystko ok ale gin kazal brac feminatal + kwas f. +wit E od samego poczatku dodatkowo biore duphaston na powiekszone cialko zolte tez mnie troszke zestresowaly wypowiedzi forumowiczek, ze na poczatku nic nie powinno sie lykac (oprocz kwasu f.) no ale lekarz, mam nadzieje, wie co robi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mea8 Re: od kiedy jeść witaminy? 09.11.04, 12:49 Cześć Madziu, z moich doświadczeń "nie ukończonych" (wiesz dlaczego) wiem, że dodatkowe witaminy to się dojada ok. 10tyg. Przynajmniej ja tak jadłam, a do tego czasu tylko folic. Buziaki dla ciebie i maleństwa. A szczęśliwy tatuś jak, szaleje?) Odpowiedz Link Zgłoś
7venezia Re: od kiedy jeść witaminy? 09.11.04, 13:54 Wydaje mi sie, ze nie powinysmy uzywac stwierdzen typu "bezwzglednie zabronione", kategorycznie zakazane" bo mozemy niepotrzebnie zestersowac sie nawzajem. Kazdy orgaznim jest inny, kazda ciaza jest inna. Opinie na temat brania witamin w ciazy sa rowniez rozne, choc na pewno NIE SZKODZA! Ja biore i jestem zadowolona Pozdrawiam cieplutko! Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiawm Re: od kiedy jeść witaminy? 09.11.04, 15:09 Ja brałam tylko folik do wczoraj, a dzisiaj już nic. Jestem w 13 tyg.i 5 dniu ciąży. Moj gin powiedział, że w pierwszym trymestrze nie powinno się brać witamin, bo mogą zaszkodzić i może to się źle skończyć dla płodu. Jeżeli wyniki badań są dobre to wystarczy zdrowe odżywianie (warzywa i owoce są naturalnym,cennym źródłem witamin). Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: od kiedy jeść witaminy? 09.11.04, 15:21 ja jestem w okolo 5 tygodniu ciązy i lekarka wczoraj od razu zapisała mi feminatal 1x dziennie bo tam od razu mam żelazo+kwas foliowy no i witaminki Odpowiedz Link Zgłoś
zafiron Re: od kiedy jeść witaminy? 10.11.04, 10:31 Jestem w siodmym tygodniu i moj ginekolog kazal mi zazywac do tej pory kwas foliowy i wit C i E jako przeciwutleniacze a pelny zestaw witamin powiedzial ze dopiero od drugiego trymestru. Na poczatku dzidzius jest tak maly ze wielkie dawki witamin nie sa mu potrzebne, a tyle ile potrzebuje napewno znajdzie sie u mamy. Napewno na poczatku moze zaszkodzic wit A ktora w niektorych preparatach jest w wiekszej dawce. Jak widac lekarze jedni wiedza to drudzy tamto... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aggu Re: od kiedy jeść witaminy? 10.11.04, 16:49 ja wylądowałam u mojego gina (uznawanego w mieście za jednego z najlepszych) już w dniu spodziewanej @ z testem w ręku Zalecił mi brać witaminy od samego początku, choć brałam je już od 3 mcy przed poczęciem. Powiedzialam, żę biorę Maternę, kazał kontynuować... I rzeczywiście niektóre opinie na forum pt "bezwględnie nie wolno, bo skończy się to tragicznie" mnie przerażają, a jestem pewna, że gin wie, co robi. Poza tym, musiałabym chyba łykać 10 tabletek dziennie, żeby można mówić o nadmiarze... Trochę się o normach naczytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
e_rubi Re: od kiedy jeść witaminy? 11.11.04, 20:33 Ja jestem w 13 tyg i do tej pory mój ginekolog kazał mi łykać tylko folik, który zresztą zalecił mi już wtedy, gdy odstawiłam pigułki i zaczęliśmy starać się o Maluszka. Twierdzi, że "sztuczne" witaminy są niepotrzebne w I trymestrze, a w II to zobaczymy jakie będą wyniki. Zadecydował tak chociaż wspomniałam mu, że z powodu nieustannych mdłości, nie odżywiam się racjonalnie. Wyniki mam jednak dobre, a przed ciążą zdrowo się odżywiałam, więc podobno dzidzia czerpie z moich zapasów i nawet wymioty nie mają na to wpływu. Wiem jednak, że są różne opinie i niektórzy lekarze zapisują witaminy od samego początku. Ja jednak ufam swojemu. Odpowiedz Link Zgłoś