Dodaj do ulubionych

od kiedy jeść witaminy?

09.11.04, 10:45
czesc
Jestem w 7 tyg ciązy i nie wiem, czy zaczac juz brac witaminy.

Prosze napiszcie kiedy zaczelyscie brac witaminy i jakie?
magda
Obserwuj wątek
    • 78monika Re: od kiedy jeść witaminy? 09.11.04, 10:52
      Czesc Magda,
      Mysle, ze wszystko zalezy od wynikow - ja mialam troszke slabe jeszcze przed
      ciaza, wiec w okresie staran jadlam juz materne, teraz wyniki duzo lepsze i
      mala fasolka w brzuszku smile Oczywiscie folik jem od kilku miesiecy, teraz tez.
      Pozdrawiam cieplo!
      • monikaj1 Re: od kiedy jeść witaminy? 09.11.04, 10:59
        Wszystko zależy od wyników - jeśli są dobre, to sztuczne witaminy nie są
        potrzebne. Zdaj się w tej kwestii na lekarza - nadmiar witamin, szczególnie w I
        trymestrze, na pewno nie jest dobry. Ja jeszcze nie połknęłam żadnej, a dzisiaj
        zaczynam 39 tydzień.
        Pozdrawiam,
        Monika
      • lulinka Re: witaminy?PANIKA 10.11.04, 12:01
        odnoszę wrażenie, że cała masa dziewczyn(kobiet) na forum totalnie panikuje.
        Nie jeść wit. w I trymestrze!!!!! Ja poszłam do lekarza z podejrzeniem ciąży ,
        bo nie miałam okresu i zrobiłam sobie test(2 kreseczki).Powiedziałam
        ginekologowi,że biorę kwas foliowy i falvit.Powiedział,że bardzo dobrze a
        nie ,że nie mam broń Boże zażywać witamin.Poszłam do specjalisty,więc chyba
        wie,co mówi?! A tu co druga kobieta panikuje i wprowadza niepotrzebny zamęt,
        strach itd.Amfy nie bierzemy!!!!
    • fenka Re: od kiedy jeść witaminy? 09.11.04, 10:59
      W I trymeście należy bezwzględnie unikać medykamentów (w tym również witamin) -
      z wyjątkiem oczywiście kwasu foliowego.
      Zażywanie witamin w II i III trymeście jest zależne od wyników badań - jeśli są
      dobre, to również nie ma takiej potrzeby.
      Nie ma natomiast przeciwskazań co do spożywania dużej ilości warzyw i owoców.
    • o1la Re: od kiedy jeść witaminy? 09.11.04, 11:55
      jak dowiedzialam sie,ze jestem w ciazy, na wlasna reke kupilam sobie feminatal
      i wybralalm okolo jednego listka. W 7-8 tygodniu ciazy poszlam do lekarza, ten
      kazal mi brac folik - po skonczeniu jednego opakowania mialam sobie kupic
      jakies witaminy- nie polecil konkretnie zadnych. Wybralam materne i lykam do
      dzisiaj (39 tc)..
      przez cala ciaze mialam super wyniki badan, no ale bralam witaminy- nie wiem
      jakby bylo bez.
      Troche przestraszylam sie tego, ze w pierwszym trymestrze nie nalezy lykac
      witamin (wg forumowiczek bo na opakowaniu nic takiego nie znalazlam)..no ale
      nie jest to przeciez az tak szkodliwe jak palenie czy alkohol..a niektore i
      takie grzechy maja na swoim koncie...
      wiem ze nie nalezy dublowac witamin i kwasu foliowego bo chyba wszytskie
      witaminy maja go w swoim skladzie...a co za duzo to niezdrowo

od jakiegos czasu pije tez actimelwink boje sie strasznie przeziebienia..moj
      najmlodszy brat urodizl sie z wrodzonym zapaleniem pluc..lekarze uzasadniali to
      tym, ze mama byla podziebiona pod koniec ciazy i porodu..no ale jesli nie
      liczac miesiecznego pobytu w szpitalu wszytsko na szczescie dobrze sie skonczylo

Ola
    • fasola25 Re: od kiedy jeść witaminy? 09.11.04, 12:01
      czesc Magda
      tez mam ten problem
      ja jestem w 6 tyg i od paru dni (po zaleceniach gina) bire feminatal i
      dodatkowo kwas foliowy
      dzisiaj odbieram wyniki badan, wiec sie okaze czy jest wszystko ok
      ale gin kazal brac feminatal + kwas f. +wit E od samego poczatku
      dodatkowo biore duphaston na powiekszone cialko zolte

tez mnie troszke zestresowaly wypowiedzi forumowiczek, ze na poczatku nic nie
      powinno sie lykac (oprocz kwasu f.) no ale lekarz, mam nadzieje, wie co robi

pozdrawiam
    • mea8 Re: od kiedy jeść witaminy? 09.11.04, 12:49
      Cześć Madziu, z moich doświadczeń "nie ukończonych" (wiesz dlaczego) wiem, że
      dodatkowe witaminy to się dojada ok. 10tyg. Przynajmniej ja tak jadłam, a do
      tego czasu tylko folic. Buziaki dla ciebie i maleństwa. A szczęśliwy tatuś jak,
      szaleje?smile)
    • 7venezia Re: od kiedy jeść witaminy? 09.11.04, 13:54
      Wydaje mi sie, ze nie powinysmy uzywac stwierdzen typu "bezwzglednie
      zabronione", kategorycznie zakazane" bo mozemy niepotrzebnie zestersowac sie
      nawzajem. Kazdy orgaznim jest inny, kazda ciaza jest inna. Opinie na temat
      brania witamin w ciazy sa rowniez rozne, choc na pewno NIE SZKODZA!
      Ja biore i jestem zadowolona smile
      Pozdrawiam cieplutko!
      • sylwiawm Re: od kiedy jeść witaminy? 09.11.04, 15:09
        Ja brałam tylko folik do wczoraj, a dzisiaj już nic. Jestem w 13 tyg.i 5 dniu
        ciąży. Moj gin powiedział, że w pierwszym trymestrze nie powinno się brać
        witamin, bo mogą zaszkodzić i może to się źle skończyć dla płodu. Jeżeli wyniki
        badań są dobre to wystarczy zdrowe odżywianie (warzywa i owoce są
        naturalnym,cennym źródłem witamin).
    • dziewczynka_bez_zapalek Re: od kiedy jeść witaminy? 09.11.04, 15:21
      ja jestem w okolo 5 tygodniu ciązy i lekarka wczoraj od razu zapisała mi
      feminatal 1x dziennie bo tam od razu mam żelazo+kwas foliowy no i witaminki
    • zafiron Re: od kiedy jeść witaminy? 10.11.04, 10:31
      Jestem w siodmym tygodniu i moj ginekolog kazal mi zazywac do tej pory kwas
      foliowy i wit C i E jako przeciwutleniacze a pelny zestaw witamin powiedzial ze
      dopiero od drugiego trymestru. Na poczatku dzidzius jest tak maly ze wielkie
      dawki witamin nie sa mu potrzebne, a tyle ile potrzebuje napewno znajdzie sie u
      mamy. Napewno na poczatku moze zaszkodzic wit A ktora w niektorych preparatach
      jest w wiekszej dawce. Jak widac lekarze jedni wiedza to drudzy tamto...
      Pozdrawiam.
      • aggu Re: od kiedy jeść witaminy? 10.11.04, 16:49
        ja wylądowałam u mojego gina (uznawanego w mieście za jednego z najlepszych)
        już w dniu spodziewanej @ z testem w rękusmile Zalecił mi brać witaminy od samego
        początku, choć brałam je już od 3 mcy przed poczęciem. Powiedzialam, żę biorę
        Maternę, kazał kontynuować... I rzeczywiście niektóre opinie na forum
        pt "bezwględnie nie wolno, bo skończy się to tragicznie" mnie przerażają, a
        jestem pewna, że gin wie, co robi. Poza tym, musiałabym chyba łykać 10 tabletek
        dziennie, żeby można mówić o nadmiarze... Trochę się o normach naczytałam.
    • e_rubi Re: od kiedy jeść witaminy? 11.11.04, 20:33
      Ja jestem w 13 tyg i do tej pory mój ginekolog kazał mi łykać tylko folik, który zresztą zalecił mi już wtedy, gdy odstawiłam pigułki i zaczęliśmy starać się o Maluszka. Twierdzi, że "sztuczne" witaminy są niepotrzebne w I trymestrze, a w II to zobaczymy jakie będą wyniki. Zadecydował tak chociaż wspomniałam mu, że z powodu nieustannych mdłości, nie odżywiam się racjonalnie. Wyniki mam jednak dobre, a przed ciążą zdrowo się odżywiałam, więc podobno dzidzia czerpie z moich zapasów i nawet wymioty nie mają na to wpływu. Wiem jednak, że są różne opinie i niektórzy lekarze zapisują witaminy od samego początku. Ja jednak ufam swojemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka