Dodaj do ulubionych

Fenoterol ....i co potem???!!

10.03.05, 13:28

Witam wszystkie mamusie,
chcialabym sie dowiedziec jak to jest z tym lekiem (fenoterol)...slyszalam ze
podobno szkodzi dziecku, ze po nim rodza sie duze dzieci i ze tuz po
odstawieniu nastepuje porod. Tylko ile w tym prawdy??? Poradzcie i napiszcie
co Wy o tym sadziecie i o swoich doswiadczeniach z tym lekiem, to dla mnie
bardzo wazne.
Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam
Justyna
lilypie.com/days/050523/1/2/0/+10
Obserwuj wątek
    • olenka30 Re: Fenoterol ....i co potem???!! 10.03.05, 14:17
      brałam fenoterol i staweran w pierwszej ciąży (od końca listopada do Sylwestra)
      i 12 stycznia urodziłam zdrową śliczna córcię 3300g, 53cm. Czyli od odstawienia
      minęło 2 tygodnie, a termin miałam wyznaczony na 15 stycznia. Czyli córcia
      urodziła sie w terminie. Nie słyszałam żeby branie tych leków miało jakikolwiek
      wpływ na dzidziusia. Także - głowa do góry smile))
      OLA
      i tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;104/st/20051003/dt/-
      6/k/7c53/preg.png
    • graszka25 Re: Fenoterol ....i co potem???!! 10.03.05, 14:43
      ja brałam fenoterol pz 10 tyg. urodziłam 2 tyg po odstawieniu. moja córcia
      ważyła 3130 i mierzyłą 52 cm. dziś ma 10 mies i rozwija się prawidłowo tak, ze
      nie ma się czym martwić. pozdrawiam
    • kontoani Re: Fenoterol ....i co potem???!! 11.03.05, 12:13
      ja teraz go biore (od ok 27 tygodnia , teraz jestem w 36). Na poczatku 4x1
      tabletka, teraz 4x pol tabletki + do tego zawsze Isoptin (on niweluje wplyw
      Fenoterolu na serce, jak nie bralam Isoptinu to czulam takie "kolatanie" serca,
      jak go biore to jest ok). Moja coreczka zgodnie z tym co wskazuje USG teraz
      wazy jak najbardziej w normie (2400) i nie zanosi sie zeby miala byc jakims
      wielkoludem. JA biore ten lek z powodu przedwczesnych skurczow, ale moja
      kolezanka go brala, bo jej dzidzia byla malutka i mogla urodzic sie z niska
      waga urodzeniowa. Podobno Fenoterol oprocz dzialania hamujacego skorcze
      wspomaga tez przeplyw krwi przez lozysko i dlatego dzidzia jest lepiej
      odzywiona (no i pewnie moze byc z tego powodu poprostu wieksza). Nie sadze zeby
      to od razu mialo prowadzic do jakichs patologicznie wielkich rozmiarow. smile
    • melka73 Re: Fenoterol ....i co potem???!! 11.03.05, 12:33
      Brałam Fenoterol od 5mies. co 4-5 godz. 1 tabl. Teraz zaczynam 40 tydz. (dziś)
      i przez dwa dni jeszcze biorę raz dziennie, ograniczać zaczełam po 37tyg.
      Miałam zalecony ten lek, gdyż pojawiły się silne skurcze. Wstać i poruszać się
      po mieszkaniu (z wyjątkiem wizyt w łazience) mogłam dopiero po 2tyg. kuracji.
      Jak widać - udanej. Dzidzia faktycznie jest duża, ja raczej drobna i grozi mi
      cesarka.
    • michatka Re: Fenoterol ....i co potem???!! 12.03.05, 14:35
      fenoterol brałam w obu ciążach od ok.20 tyg ze względu na skurcze i
      rozszerzajacą się szyjkę
      dzieci mam zdrowe chociaż przed terminem urodzone
      syna urodziłam mimo brania fenoterolu, córkę natychmiast po odstawieniu
      pewnie jakieś skutki uboczne są (jak każdego leku) ale lepsze to niż
      przedwczesny poród
    • sgosia5 Re: Fenoterol ....i co potem???!! 19.03.05, 00:04
      Brałam fenoterol od 20tc. do końca, od 26 tc. 6 tabl. dziennie. Urodziłam na
      drugi dzień po odstawieniu (w 38tc) a dzidzia miała 2740g i 52cm, więc nie była
      kolosemsmile
      • maniakow Re: Fenoterol ....i co potem???!! 19.03.05, 23:04
        Też brałam Fenoterol - do 35 tyg. , urodziłam w 38 tyg córcię, która ważyła
        2650 g (dlg. 51 cm) - czyżby była Kolosem smile))?
    • dziewczynka_bez_zapalek Re: Fenoterol ....i co potem???!! 20.03.05, 20:47
      ja brałam przez tydzień (22t ciąży) bo brzuszek bolał jak chodziłam i twardniał
      co 8 godzin po pół tabletki
      teraz od tygodnia nie biore i jest już z brzuszkiem ok wink

jestem w 24t i w razie powtórki z rozrywki czyli gdyby coś się działo to mam
      wrócić do brania, przy czym ja miałam dawkę minimalną więc mogłam odstawić
      zgodnie z zaleceniami ginekolog po tygodniu

zobaczymy jak będzie dalej

pozdrawiam
      Asia i dzidziusiek
      • yo_witka Re: Fenoterol ....i co potem???!! 21.03.05, 13:54
        Ja niestety też właśnie biorę Fenoterol (30tc.) ze względu na rozszerzającą się
        szyjkę. Na razie co 8 godz. 1 tabl. potem zobaczymy chociaż obawiam się że będę
        musiała go brać już do końca. Nie wiem co prawda ile obecnie waży mój synek bo
        nie miałam dawno robionego usg. ale chyba z dwojga złego lepsze duże dziecko
        nawet z ewentualną cesarką, niż przedwczesny poród i niska masa urodzeniowa i
        inkubatorek.

Pozdrawiam
        Asia i Wojtuś (30tc.)
        • justy01 Re: Fenoterol ....i co potem???!! 21.03.05, 15:12

Zgadzam sie w 100%...Poza tym opinie na ten temat tzn wielkosci malucha po tych
          tabletach sa podzielone i podejrzewam ze jak ze wszystkim to sprawa indywidualna
          kazdego organizmu ...kazdej mamusi!!!
          Pozdrawiam
          Justyna
          lilypie.com/days/050523/1/2/0/+10
          • yo_witka Re: Fenoterol ....i co potem???!! 22.03.05, 11:51
            Właśnie wczoraj moja koleżanka urodziła synka, brała Fenoterol od 7 m-ca ciaży
            do samego końca, pod koniec co 3 godz. 1 tabl. więc w dużych ilościach i mały
            waży 2800 g. Nie jest więc jakoś super przerośnięty po Fenoterolusmile) Mnie to
            uspokoiłosmile)))
    • pluszufka Re: Fenoterol ....i co potem???!! 22.03.05, 13:44
      Hej!
      Ja biorę fenoterol praktycznie od początku ciąży, tj. od 10 tyg. Teraz jestem w 37 tyg. i nadal go biorę. Dzidzia się rozwija prawidłowo, ale ma za małą masę o jakieś min. pół kilograma, tak więc nie za bardzo bym wierzyła w te duże dzieci właśnie po tym leku.
      Pozdrowionka Bea
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka