Dodaj do ulubionych

Warszawa -kiedy zapisy do przedszkoli

03.01.10, 23:22
Witam,
mam pytanko ,kiedy zaczynamy szturmowac państwowe przedszkola?
Mam starszego synka juz w zerówce ale zapomniałam kiedy składałam dokumenty do
przedszkoli.
Jestem trochę zestresowana ,bo bardzo mi zalezy aby synek dostał sie do
przedszkola blisko domu smile Starszy nie dostał sie do 7 przedszkoli obok domu i
musielismy go wozić dosyć daleko sad Teraz chciałabym to ominąć.
Dziekuję za odpowiedzi,
pozdrawiam
Martyna
Obserwuj wątek
    • dziub_dziubasek Re: Warszawa -kiedy zapisy do przedszkoli 04.01.10, 10:30
      W zeszłym roku zapisy ruszały chyba w marcu, a pierwsze info na stronach
      wydziału edukacji było chyba w lutym. Ale i tak gwarancji dostania się do
      przedszkola blisko domu nie ma, bo nie decyduje kolejnośc zgłoszeń tylko ten
      nieszczęsny system....
      • ignis1978 Re: Warszawa -kiedy zapisy do przedszkoli 06.01.10, 15:27
        System jest naprawdę nieszczęsny. Punktacja... Zrezygnowałam z pracy, by
        zajmować się Panną. Teraz dostaniemy 1 pkt, bo pracuje tylko jedno z rodziców?
        Dobrze rozumiem?
        • dziub_dziubasek Re: Warszawa -kiedy zapisy do przedszkoli 06.01.10, 17:17
          niestety tak. przynajmniej tak było w zeszłym roku...
    • olist Re: Warszawa -kiedy zapisy do przedszkoli 09.01.10, 23:04
      Punktacja... hmmm a wiecie może czy miejsce zameldowania ma jakieś znaczenie w
      przyjmowaniu do przedszkola? Jesteśmy zameldowane w innym mieście a mieszkamy w
      Warszawie, dlatego chcę mieć pewność.
      Pozdrawiam
      Aneta
      • dziub_dziubasek Re: Warszawa -kiedy zapisy do przedszkoli 10.01.10, 09:16
        W zeszły6m roku w systemie nie miało znaczenia.
        • mrowka777 meldunek ma znaczenie 10.01.10, 18:27
          oczywiscie , że ma znaczenie zameldowanie.
          Podania dzieci, które nie sa z Warszawy odrzuca nawet system ,do którego je
          wprowadzamy.
          Co więcej, dyrekcje chętniej przyjmuja dzieci z okolicy-rejonu, te mają
          pierszeństwo w przypadku, gdy duża ilość dzieci ma tę samą ilość punktów.
          • olast Re: meldunek ma znaczenie 10.01.10, 19:34
            Ale w Serwisie Biura Edukacji m. st. Warszawy (www.edukacja.warszawa.pl) w zasadach przyjęć dzieci do przedszkoli na rok 2009/2010 jest zapisane:
            2. Elektroniczny system ewidencji podań przeznaczony jest dla dzieci mieszkających na terenie m. st. Warszawy.
            3. Przy zapisach nie obowiązuje rejonizacja.

Wg mnie miejsce zamieszkania to nie to samo co zameldowanie... Chyba, że się mylę? Więc wypełniając ankietę wpisuję właśnie adres zamieszkania czyli - Warszawa a nie zameldowania.
            Jeśli któraś z Mam jest w stanie mi to wyjaśnić, to będę wdzięczna zanim zacznie się nabór smile Tym bardziej, że jestem osobą niepracującą (tylko mąż pracuje) więc w punktacji wypadamy słabo...
            • dziub_dziubasek Re: meldunek ma znaczenie 10.01.10, 21:45
              Chyba wpisywało się adres zamieszkania, nie zameldowania, ale głowy nie ddam bo
              nie pamiętam. A co do małej ilości punktów przy jednym rodzicu pracującym dla
              pocieszenia powiem, że dwoje moich znajomych w zeszłym roku bez problemu
              umieściło swoje dzieci w przedszkolach państwowych mając jedynie ten jeden punkt
              za jednego pracującego rodzica (przedszkola w Śródmieściu).
              • olast Re: meldunek ma znaczenie 10.01.10, 21:54
                No, muszę powiedzieć, że cieszy mnie taka informacja big_grin
                Ja mieszkam na Saskiej Kępie i tu jest sporo przedszkoli państwowych, więc chyba
                mamy jakieś szanse...
                A może polecicie mi któreś?
                • ignis1978 Re: meldunek ma znaczenie 11.01.10, 08:41
                  W ubiegłym roku chodziło o miejsce zamieszkania a nie zameldowania. Olast, ja
                  obawiam się, że zdobędziemy miejsce z 1 punktem, ale w przedszkolu mniej nam
                  odpowiadającymuncertain Obym się myliła...
                • ziutka23 Re: meldunek ma znaczenie 11.01.10, 12:22
                  Do przedszkoli na Saskiej Kępie wcale nie tak łatwo się dostać! Mój
                  w zeszłym roku nie dostał się na Gocławiu, gdzie mieszkamy, więc Mąż
                  jeździł w poszukiwaniu miejsca na Saską Kępę - marnie było.
    • nemezis_wl Re: Warszawa -kiedy zapisy do przedszkoli 11.01.10, 09:21
      Ja zrobiłam tak że dowiedzialam się ze strony UM że w przedszkolu
      niedaleko mnie zwolniło sie miejsce i juz teraz zapisalam malego i
      poszedł dziś pierwszy dzień. to chyba zalatwi mu też miejsce od
      września.
      Może to jest wyjście?
    • olast Re: Warszawa -kiedy zapisy do przedszkoli 12.01.10, 10:03
      Słuchajcie, dziś koleżanka podesłała mi info o tym, że słyszała w radio o
      dramacie z dostaniem się do warszawskich przedszkoli! Ale sama tego nie
      słyszałam, więc dużo nie powiem na ten temat... No i nie wiem czy na poważnie to
      brać? Co roku straszą, że ciężko jest się dostać a jednak jakoś się udaje.
      W stanie zapisów stołecznych przedszkoli na 2009/2010 wyczytałam, że do
      publicznych przedszkoli oraz oddziałów przedszkolnych i klas pierwszych w
      szkołach podstawowych miało chodzić prawie 47, 7 tys. dzieci w wieku od 3 do 6
      lat - o ponad 7, 5 więcej, niż 3 lata temu. Upowszechnienie wychowania
      przedszkolnego w Warszawie sięgało 95% i było najwyższe w Polsce. Jednak pomimo
      tych dużych liczb w maju (już po przyjęciach) było 809 wolnych miejsc -
      najwięcej w dzielnicach Śródmieście, Mokotów, Praga Południe, Ursynów i Wola. A
      od stycznia 2010 r. liczba miejsc w przedszkolach na Bemowie miała się zwiększyć
      o 400.
      Więc może nie taki diabeł straszny....?
      • bbkk Re: Warszawa -kiedy zapisy do przedszkoli 12.01.10, 12:05
        Co z tego ze w Centrum sa miejsca jesli brakuje ich na obrzezach
        • klara_0204 meldunek 13.01.10, 02:59
          Nie bardzo rozumiem dywagacje na temat różnicy pomiędzy miejsce zamieszkani i zameldowania. Póki co istnieje obowiązek meldunkowy i przed upływem 3 doby pobytu w nowym miejscu należy się zameldować (na stałe lub czasowo). Jesli zatem ktoś mieszka w Warszawie - powinien być tu zameldowany. Jeśli ktoś obowiązku nie dopełni - łamie prawo i nie powinien być za to nagradzany.
          Zdając sobie jednak sprawę z realiów uważam, że to meldunek powinien mieć kluczowe znaczenie w przypadku rekrutacji. Pierwszeństwo powinny mieć osoby płacące lokalne podatki w Warszawie - zatem osoby zameldowane.

• asimama Re: meldunek 13.01.10, 09:48
            Wiesz - tzw. obowiązek meldunkowy to fikcja i nawet większość
            polityków jest wyjątkowo zgodna, że należy go zlikwidować - na
            świecie to przeżytek, a w PL w praktyce nikt go nie egzekwuje. No i
            co najważniejsze - nie ma nic wspólnego z płaceniem podatków -
            zgodnie z Ordynacja podatkową podatki osobiste (PIT) płacisz i sie z
            nich rozliczasz tam, gdzie faktycznie zamieszkujesz przez ostatnie
            trzy miesiące poprzedniego roku podatkowego. Ja płacę w Warszawie
            podatki od 15 lat, a zameldowana jestem od nieco ponad 4 - od
            momentu, kiedy kupiłam tu mieszkanie.
            A rejonizacji w jakiejkolwiek formie jestem przeciwna - gdyby
            obowiązywała, przedszkola w centrum świeciłyby pustkami, a te w
            sypialnianych dzielnicach miałyby jeszcze dłuższe listy rezerwowe.
            Mnie natomiast wkurza to kryterium "samotnego rodzica" - większość
            dzieci w przedszkolu mojej starszej córki dostała się w pierwszym
            podejściu właśnie dzięki temu pozornemu kryterium. Pozornemu, bo
            mieszkają razem z mamusią i tatusiem pod jednym dachem, z tą
            różnicą, że ich rodzice żyją w związku nieformalnym... My jako
            małżeństwo, jesteśmy "karani" połową punktów. W tym roku oddaję do
            przedszkola drugą córkę - i mimo, że będzie miała dodatkowe punkty
            za starszą siostrę w przedszkolu oraz za kolejną, która się urodzi
            na początku marca, to i tak - wg ubiegłorocznej punktacji - możemy
            liczyć na max 50 pkt. podczas, gdzy za tzw. samotne rodzicielstwo
            jest 64.... no comment
            • klara_0204 Re: meldunek 13.01.10, 14:08
              Czyli dochodzimy do tego, ze czas skończyć z niejasnymi i łatwymi do "naciągnięcia" kryteriami. Moim zdaniem przy rekrutacji powinno się uwazględniać:
              1. czy rodzeństwo chodzi do tego przedszkola, o miejsce w którym się ubiegamy (dla mnie to kryterium podstawowe - nie wyobrażam sobie odprowadzania dzieci do różnych przedszkoli)
              2. miejsce zamieszkania (nie jestem za nieprzyjmowaniem dzieci spoza rejonu, ale uważam że dzieci "z okolicy" powinny mieć pierwszeństwo)
              3. Fakt, że oboje rodzice pracują.
              Uważam też, że poza wklepaniem danych do systemu powinno się dostarczać dokumenty potwierdzające ww. informacje czyli dokument z meldunkiem, zaświadczenie z pracy.
              Co prawda dyrektorzy przedszkoli mają prawo wymagać okazania dokumentów potwierdzająch prawdziwość danych zawartych we wniosku, ale wiem że czynią to niezmiernie rzadko.
              • sabina_74 Re: meldunek 13.01.10, 14:21
                ale co to znaczy "z okolicy"? ja mam bardzo blisko przedszkole pod
                które "nie podlegam" jeśli chodzi o rejonizację, jest tak samo
                blisko jak to pod które podlegam, no i co ze względnością tego "z
                okolicy"? ile km od przedszkola jest się "z okolicy", a 500 m dalej
                to już nie? poza tym część rodziców chce aby dzieci chodziły do
                pracy koło ich pracy, wtedy kryterium "z okolicy" ich
                dyskwalifikuje, a takie rozwiązania logistycznie są czasami niezbędne

a co do zatrudnienia obojga rodziców, to już chyba pojawiały się tu
                na forum słuszne uwagi o zamniętym kole z tym związanym - matka
                zostaje z dzieckiem w domu do czasu jego przyjęcia do przedszkola,
                nie może podjąć zatrudnienia bo ma w domu dziecko, które ma mniejsze
                szanse na przyjęcie do przedszkola bo matka jest niepracująca...

obawiam się że żadne kryteria nie będą obiektywne i właściwe
                • filipianka Re: meldunek 13.01.10, 14:51
                  > obawiam się że żadne kryteria nie będą obiektywne i właściwe

dokładnie

poza tym ewentualne sprawdzanie (pomijając, że przedszkola nie mają do tego prawa) kryteriów jest w okresie rekrutacji, a do września sytuacja może się diametralnie zmienić
            • agus-ka Re: meldunek 14.01.10, 13:54
              wg mnie kluczowe powinno być wlaśnie placenie podatków. Wciaz jest
              bardzo dużo ludzi, ktorzy mieszkają w Wawie, a podatki płaca w innym
              miejscu, własnie tam gdzie są zameldowani.

Co do samotnego rodzicielstwa zgadzam się, ale uwazam, ze Ci rodzice
              którzy faktycznie samotnie wychowują powinni mieć preferencje w
              przyjęciu dziecka do placówki. No chyba że sady zaczną zasądzac
              normalne alimenty a nie minimum socjalne.
              • nikt111 samotne rodzicielstwo... 14.01.10, 17:55
                znam taką jedną parę...mają dwoje dzieci, z kasą normalnie a nawet lepiej, ale
                ponieważ nie mają ślubu ona zapisała dziecko jako samotna matka...miała
                pierwszeństwo i mimo że jest w domu mają z czego żyć to wykorzystała tą lukę w
                prawie a osoby które bardziej potrzebowały tego miejsca nie mogły go dostać...
                ja wiem że nie zawsze tak jest, ale jednak są osoby wykorzystujące konkubinat ;/
                • ifanka Re: samotne rodzicielstwo... 15.01.10, 10:32
                  dokładnie - mam taką samą znajomą "samotną" matkę - co do poprzedniczek to tez
                  jestem za, żeby pierwszeństwo miały osoby płacące podatki w danym miejscu. Ja
                  jestem zameldowana na Bielanach - ale chcę zapisać córkę do przedszkola na
                  śródmieściu koło pracy - zobaczymy czy się uda smile
                  • nea78 Re: samotne rodzicielstwo... 15.01.10, 16:18
                    Słuchajcie dziewczyny mam takie pytanie z innej beczki. Czy to prawda, że system w pierwszej kolejności wybiera dzieci urodzone przed wrześniem, czyli te które mają pełne 3 lata??

W zeszłym roku czytałam wątki o tym problemie, oczywiście urzędy zaprzeczyły temu procederowi ale jednak pewna obawa została. Mam córę która jest z końca października i się zastanawiam czy w ogóle jest sen w tym roku próbować, z drugiej strony kiedy się na nią patrzę to raptem 3 miesiące temu kończyła 2 lata a ja już muszę myśleć o zapisach do przedszkola dla mnie to to wszystko zaczyna być posr.... za przeproszeniem jak jakiś chole... wyścig szczurów. Jeszcze parę lat a trzeba będzie się zapisywać do przedszkoli, szkół, liceów zanim się w ciąże zajdzie.... chore... normalnie... chore...
    • asimama iszczegóły o naborze 15.02, zapisy od polowy marca 15.01.10, 14:48
      Ogłosznie ze oficjalnej strony miasta:
      www.edukacja.warszawa.pl/index.php?wiad=2542
    • olinka733 Re: Warszawa -kiedy zapisy do przedszkoli 01.03.10, 20:10
      A czy to prawda że w tym roku maja być punkty lub preferencje dla dzieci które
      chodzą do żłobka? Nie wiem dokładnie bo informacje zaczerpnęłam z podsłuchanej
      rozmowy rodziców. A może wcześnie tez tak było?
      • dziub_dziubasek Re: Warszawa -kiedy zapisy do przedszkoli 01.03.10, 20:19
        Kiedyś były punkty za żłobek, w zeszłym roku nie było...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka