ida.lipcowa 18.02.11, 10:25 wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35766,9062411,Skutki_reformy_edukacji__co_zrobic_z_szesciolatkiem.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
makurokurosek Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 18.02.11, 11:17 z artykułu wynika, ze dziecko w szkolnej zerówce czy pierwszej klasie po 4-5 godzinach pada na pysk, natomiast dziecko w przedszkolu ma full energii do godziny 17. Bardzo ciekawe spostrzeżenie, ciekawe tylko na jakiej podstawie wyciągnięto takie wnioski Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 18.02.11, 11:28 dokładnie. odbierając syna ze świetlicy o 16:15 (6-lateki, I klasista) nie widze pokładania się ze zmęczenia. i te sformułowania: > prawdziwa dżungla, w której przetrwają tylko jednostki silniejsze grunt to z sześciolatla zrobić totalnego niedorajdę, obrzydzić szkołę i podgrzac panikę. Odpowiedz Link Zgłoś
ola07 Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 18.02.11, 14:07 W przedzkolu dzieci mogą bardziej się wyciszyć, odpocząć w kąciku jak żle się czują,w przedszkolu panuje spokojniejsza atmosfera.Natomiast w szkole jest ogólny wrzask i harmider,przepychanki na korytarzu,nie mówiąc już o świetlicy,w takich warunkach dzieci szybciej się męczą i są bardziej znużone,nie widzę w tym nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
krolowanocy Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 21.02.11, 20:15 ola07 napisała: > W przedzkolu dzieci mogą bardziej się wyciszyć, odpocząć w kąciku jak żle się > czują,w przedszkolu panuje spokojniejsza atmosfera.Natomiast w szkole jest ogól > ny wrzask i harmider,przepychanki na korytarzu,nie mówiąc już o świetlicy,w tak > ich warunkach dzieci szybciej się męczą i są bardziej znużone,nie widzę w tym n > ic dziwnego. Taaa, oczywiście w przedszkolu dzieci są cichutkie jak myszki, wcale, ale to wcale nie biegają, nie krzyczą, wcale nie powodują harmideru. W świetlicach jest zakaz odpoczywania w kącikach, nie może być dywanu, kanapy, poduszek, zabawek, a dzieci są bite i głodzone :] Odpowiedz Link Zgłoś
ola07 Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 24.02.11, 14:33 Nie napisałam, że w przedszkolu jest cichutko,ale ciszej,zdecydowanie ciszej i bezpieczniej niż w szkole,gdzie dzieci tak wrzeszczą, że uszy puchną,a po korytarzu w trakcie przerwy musiałam przesuwać się wzdłuż ściany, żeby nie oberwać plecakiem lub nie zostać popchnięta ,wspomnnę jeszcze o stołówce szkolnej, gdzie panuje prawo dżungli, kto pierwszy ustawi sie w ogonku po obiad.Mam dziecko i w przedszkolu i szkole, więc naprawdę mam porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 24.02.11, 14:35 wspomnnę jeszcze o stołówce szkolnej, gdzi > e panuje prawo dżungli, kto pierwszy ustawi sie w ogonku po obiad.Mam dziecko i > w przedszkolu i szkole, więc naprawdę mam porównanie. gwoli sprawiedliwosci nalezałoby napisać: w szkole mojego dziecka. nie generalizować. w szkole mojego syna nie ma dżungli w stołowce, bo schodza do niej klasami pod opieką nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 10.03.11, 23:10 krolowanocy napisała: > Taaa, oczywiście w przedszkolu dzieci są cichutkie jak myszki, wcale, ale to wc > ale nie biegają, nie krzyczą, wcale nie powodują harmideru. > W świetlicach jest zakaz odpoczywania w kącikach, nie może być dywanu, kanapy, > poduszek, zabawek, a dzieci są bite i głodzone :] To tak może z realiów pobliskiej podstawówki i pobliskiego przedszkola: W przedszkolu jest całkiem spora sala na 30 dzieci. Każde dziecko ma miejsce przy stoliku i całkiem sporo miejsca na kładzenie się na dywaniku W szkole świetlicę tworzą 2 sale, w których przebywa w godzinach szczytu przeszło setka dzieci. O miejsce przy stoliku trzeba walczyć. O położeniu się na podłodze można zapomnieć - nawet gdyby był dywanik to istnieje całkiem realna groźna zadeptania. A panie świetliczanki potrafią głośno i strasznie wrzeszczeć. No i jedzenie w szkolnej stołówce jest znacznie gorsze niż w przedszkolu. O wychodzeniu na dwór to już nawet szkoda wspominać - w szkole jakoś nie mają tego zwyczaju... Odpowiedz Link Zgłoś
afrikana Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 19.02.11, 00:48 STANDARD. Media wszelkiego rodzaju są pełne takich własnie artykułów. Większość jednak dostrzega, że ta reforma to jeden wielki syf i że czeka nas niezła zawierucha. A czy koleżanki wielbicielki nowego systemu mogłyby wkleić nam coś pozytywnego na pokrzepienie serc ? Jakieś spojrzenie na sprawę od drugiej strony i nakreślenie pozytywów tego całego zamieszania ? Chetnie poczytam, bo jak narazie mogę wklejac jedynie artykuły z czarnymi scenariuszami Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 19.02.11, 01:26 Ku pokrzepieniu serc, proponuję trylogie A tak poważnie, wystarczy zdrowy rozsądek. Zarówno artykuły pisane przez zwolenników jak i przeciwników reformy są przejaskrawione i nie pokazują rzeczywistości, przedszkola pokazane sa jako raj dla dzieci natomiast szkoły jako piekło. Tak naprawdę wystarczy przeczytać wątki wrześniowe by zobaczyć jakie są realia polskich przedszkoli i szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
barakudaa Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 19.02.11, 10:24 >>>makurokurosek napisała: Jednak miałam rację,jestes stuprocentowym propagandowcem wiadomej pani minister,gdziekolwiek rodzice dyskutuja pojawiasz się jak cień z pięknymi haselkami a poniewaz z gruntu jestem złosliwa(ktoś musi byc) to życze ci abys po miesiacu pobytu twego dziecka w cudownej szkole ze swietlaną przyszłością (o ile takie dziecko posiadasz) dostała takiego kopaaaaw 4 litery i zweryfikowała straaaasznie negatywnie swoje opinie albo ewentualnie przejdz na florum "Małe dziecko" czy "Uczeń" i poczytaj co wypisują mamy ktore tak jak ty jeszcze jakiś czas temu tutaj piały z zachwytu a teraz mają łzy w oczach... A propaganda wiadomej partii dalej banialuki o świetlanej przyszłości dzieci rodzicom wciska... wiadomosci.onet.pl/regionalne/krakow/eksperyment-na-szesciolatkach-widmo-zatloczonych-k,1,4188121,region-wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
barakudaa Re: Głos praktyka! 19.02.11, 10:28 forum.gazeta.pl/forum/w,587,84467900,84467900,Nowa_pierwsza_klasa_dno_i_wodorosty_.html Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 19.02.11, 13:57 "a p > oniewaz z gruntu jestem złosliwa(ktoś musi byc) to życze ci abys po miesiacu po > bytu twego dziecka w cudownej szkole ze swietlaną przyszłością (o ile takie dzi > ecko posiadasz) dostała takiego kopaaaaw 4 litery i zweryfikowała straaaaszni" Raczej nie złośliwa , ale zamknięta na dyskusję. Dla twojej informacji polskie przedszkola to nie jest raj na ziemi, często grupy są przeładowane, toalety pamiętające Gierka, a remonty kończą się na odmalowaniu sal, ilość zabawek tez nie powala. Zarówno polskie szkoły jak i polskie przedszkola sa niedofinansowane i wyglądają tak jak wyglądają Odpowiedz Link Zgłoś
afrikana Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 19.02.11, 21:43 > Zarówno polskie szkoły jak i polskie przedszkola sa niedofinansowane i wyglądaj > ą tak jak wyglądają Przepraszam cię bardzo, ale piszę to co widzę W moim mieście przedszkola może nie są cudem objawionym i też wiele im brakuje, ale są o niebo lepiej przystosowane, przygotowane, wyposażone niż którakolwiek szkoła. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 20.02.11, 00:10 sytuacja finansowa w polskim szkolnictwie jest kiepska, co widać po przedszkolach jak i szkołach, obydwie instytucje posiadają chlubne i mniej chlubne obiekty. Są szkoły świetnie wyposażone, trzymające wysoki poziom, dostosowane do potrzeb sześciolatków jak również takie do których strach wejść i to samo tyczy się przedszkoli. Zazwyczaj jednak jest tak, że wszystko to zależy od umiejętności menadżerskich dyrekcji, a dokładnie od umiejętności przyciągania sponsorów ( w tym również rodziców). Tak, jest to nienormalne, że wygląd i wyposażenie szkoły czy przedszkola uzależnione jest od sponsoringu, bez którego stałyby się spelunami. Dlatego dziwi mnie robienie z przedszkola raju, a szkoły piekła skoro jada na tym samym wózku. Grzyb i wilgoć to nie tylko domena zaniedbanych szkół forum.gazeta.pl/forum/w,587,116216506,,wilgoc_w_przedszkolu_panstwowym_a_przepisy.html?v=2 Tak samo jak i przepełnione klasy /grupy forum.gazeta.pl/forum/w,587,116031826,,33_dzieci_w_grupie_.html?v=2 Przedmiotowe podejście do dzieci, tez nie odbiega od tego co proponuje szkoła forum.gazeta.pl/forum/w,587,116018197,116018197,Prosze_o_opinnie_i_porade.html forum.gazeta.pl/forum/w,587,117772852,,nieposluszny_przedszkolak.html?v=2 Jak widać w obydwóch instytucjach można znaleźć te same mankamenty, można się licytować w której więcej ale czy to ma sens. Czy nie lepiej po prostu przed zapisaniem dziecka do przedszkola/szkoły zrobić rozeznanie. A może po prostu jesteśmy narodem który woli narzekać i nic nie robić, niż spojrzeć na świat z większym optymizmem i nadzieją I jeszcze jedno dla niektórych przedszkole to też zabieranie maluchom dzieciństwa forum.gazeta.pl/forum/w,587,116096524,,czy_3_latek_powinien.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
afrikana Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 20.02.11, 01:04 Przedszkola powstają jak grzyby po deszczu, do wyboru, do koloru. Jak się w jednym nie podoba, można z łatwością i bez żadnych komplikacji przenieść do kolejnego albo zdecydować się na inną alternatywę i na przykład całkiem z niego zrezygnować bez żadnych konsekwencji zastępując je innymi alternatywami Prywatne przedszkola prześcigują sie w ofertach i walczą o klienta. Czy to samo można napisać o szkołach ? Jest taka dostępność i wybór ? Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 20.02.11, 11:24 > Przedszkola powstają jak grzyby po deszczu, do wyboru, do koloru. Państwowe? powiedz tą nowinę tym których dzieci nie dostały sie do przedszkola , tylko licz sie z tym że cię wyśmieją. Jeżeli mówisz o prywatnych to to samo tyczy się szkół, tylko zarówno w przypadku prywatnych przedszkoli jak i szkół cena nie zawsze idzie w parze z jakością. Odpowiedz Link Zgłoś
ida.lipcowa Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 20.02.11, 12:59 makurokurosek napisała: > > Przedszkola powstają jak grzyby po deszczu, do wyboru, do koloru. > > Państwowe? powiedz tą nowinę tym których dzieci nie dostały sie do przedszkola > , tylko licz sie z tym że cię wyśmieją. > > Jeżeli mówisz o prywatnych to to samo tyczy się szkół, tylko zarówno w przypadk > u prywatnych przedszkoli jak i szkół cena nie zawsze idzie w parze z jakością. > Sprawdź proporcje powstawania szkół i przedszkoli(obojętnie prywatnych czy państwowych) a potem się wymądrzaj,bo bzdury piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
afrikana Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 20.02.11, 15:07 W moim mieście przedszkola prywatne, których jest po prostu mnóstwo, kosztują praktycznie tyle samo co państwowe, bo są dofinansowywane. Szkoła prywatna jest JEDNA i kosztuje kupe kasy, a na dodatek dostanie się do niej graniczy z cudem. Odpowiedz Link Zgłoś
afrikana Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 19.02.11, 21:41 > A tak poważnie, wystarczy zdrowy rozsądek. A tak poważnie, to nie znajdzie się ANI JEDEN dziennikarz, który ma wg ciebie zdrowy rozsądek i napisze coś pozytywnego o tym wszystkim ??? Nic a nic cie to nie dziwi ? Aaaa...już wiem Pewnie wszyscy są w zmowie razem z nieukami nauczycielami Odpowiedz Link Zgłoś
barakudaa Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 20.02.11, 10:12 makurokurosek napisała: > sytuacja finansowa w polskim szkolnictwie jest kiepska, Dalej walisz propagandowymi linkami ,złymi czy dobrymi ale dalej propagandowymi,co z tego ze w Warszawce są extra szkoły jak wokoło mnie takich szkół nie ma a nie mieszkam w jakimś wyjątkowym mieście.Dalej walisz sloganami o dobrych menadżerach,śmiać się chce, z opustego nie nalejesz a właśnie zapowiadają ogromne cięcia w oświacie,więc jak to jest -tu dołożą a tam zabiorą????To może najpierw zapytaj swoich propagandowych mocodawców czemu chrzanią w kółko o świetnie przygotowanej kadrze skoro taka pani nauczycielka pierwszej klasy dostawała dzieci po przedszkolu w większości umiejące czytac i pisać (bo taki był program w zerówce) a teraz dostanie dzieci "zielone" i wybacz ale dla mnie to jest kłamstwo szyte grubymi nićmi,że taka pani jest specjalistką,owszem 20 lat może uczyła ale czegoś innego,teraz zaczyna od początku (inna metodyka i podejście psychologiczne i metody pracy jak myślę) a w ustach wiadomej pani minister ten problem brzmi inaczej,jako raj i oaza doskonałosci-haaaaaaaaaaaaaaaa kłamczuszek na całej lini,tylko partrzeć jak jej nos pinokia od kłamstwa urośnie! Odpowiedz Link Zgłoś
afrikana Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 20.02.11, 15:14 taka pani nauczycielka pierwszej klasy dostawała dzieci > po przedszkolu w większości umiejące czytac i pisać (bo taki był program w zeró > wce) a teraz dostanie dzieci "zielone" i wybacz ale dla mnie to jest kłamstwo s > zyte grubymi nićmi,że taka pani jest specjalistką,owszem 20 lat może uczyła ale > czegoś innego,teraz zaczyna od początku (inna metodyka i podejście psychologic > zne i metody pracy jak myślę) Tego większość ludzi nie rozumie, bo nie ma ZIELONEGO pojęcia o pracy nauczyciela. Wszystko takie łatwe ich zdaniem...bo łatwo się mówi A jeszcze najłatwiej napisać, ze WIĘKSZOSĆ nauczycieli to po prostu śmierdzące lenie, nieroby i półgłówki, którzy na dodatek sa w jakiejś cholernej zmowie i to razem z dziennikarzami Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 21.02.11, 13:11 Dalej walisz sloganami o dobrych mena > dżerach,śmiać się chce, z opustego nie nalejesz a właśnie zapowiadają ogromne c > ięcia w oświacie to nie slogan, to sama prawda. dyrektorka w szkole mojego syna jest przede wszystkim swietnym managarem (jakim jest pedagogiem, nie wiem). śmiem twierdzić, że zrobiłaby super karierę w biznesie. i to dzieki jej talentom w szkole jest kasa i na szafeczki na ksiązki, i na tablice multimedialne w kazdej sali, i na etaty świetlicowe, tak, żeby zajęcia świetlicowe były prowadzone w 6 salach w małych grupach i na mnostwo innych rzeczy. > skoro taka pani nauczycielka pierwszej klasy dostawała dzieci > po przedszkolu w większości umiejące czytac i pisać (bo taki był program w zeró > wce) a teraz dostanie dzieci "zielone" i wybacz ale dla mnie to jest kłamstwo s > zyte grubymi nićmi,że taka pani jest specjalistką,owszem 20 lat może uczyła ale > czegoś innego,teraz zaczyna od początku (inna metodyka i podejście psychologic > zne i metody pracy jak myślę) sugerujesz, że nauczyciel z 20 letnim doświadczeniem nie jest w stanie przestawic się i sprostać wymaganiom refomy? dokształcić? douczyc? akurat moj syn jest w I klasie 6-latków i ma wychowczynię z 20 stażem. 6-latków - czyli nie po "starej" zerówce. zyczyłabym kazdemu dziecku takiej nauczycielki i takiego zastoswania reformy w praktyce. chciec to moc. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 21.02.11, 13:40 Nie dziwię się, że jesteś tak niechętna szkole, bo jak widać mimo kilkunastu lat nauki nie nauczyłaś się czytać ze zrozumieniem. Od ponad dwudziestu lat polskie szkolnictwo jest niedofinansowane i jest to wina wszystkich rządów, bo dla wszystkich finanse w szkolnictwie sprowadzały przede wszystkim do podwyżek dla nauczycieli. W efekcie sytuacja jest jaka jest i jeżeli dyrektor szkoły nie jest dobrym menadżerem, nie potrafi ściągnąć sponsorów, nie potrafi zorganizować rodziców to wynikiem jest zaniedbane przedszkole/szkoła, bez nowych pomocy naukowych, bez nowych zabawek, bez remontu placówki, a ewentualnie po ciężkim boju z odmalowaniem sal. Oczywiście, że tak nie powinno być, oczywiście że kasa z ministerstwa powinna wystarczyć na zaspokojenie wszystkich potrzeb placówek jednak tak nie jest i sytuacja nie dotyczy tylko szkół. u nas w przedszkolu od lat organizowany jest czerwcowy festyn rodzinny, podczas którego organizowana jest loteria oraz aukcja ( wszystkie przedmioty w loterii to albo gadżety reklamowe z firm w których pracują rodzice, albo drobne niespodzianki kupione przez rodziców, to samo w aukcji) zebrana kasa przeznaczona jest albo na zakup nowych urządzeń na plac zabaw, albo zabawek. We wrześniu otrzymałam sporo telefonów od rożnych firm wykonujących prace dla szkół ( księgarnia,drukarnia i inne) które szukały chętnych do współfinansowania pomocy naukowych. Mówienie, że w przedszkolach jest ach i och, to nic innego jak zamknięcie się na rzeczywistość i życie złudzeniami Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Darmowe pomoce 21.02.11, 18:54 i sponsoring - ostrzegają się przed tym dyrektorzy szkół na swoim forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ida.lipcowa Re: Darmowe pomoce 06.03.11, 12:05 W naszym przedszkolu już 155 podań na 25 miejsc (tak powiedziała p.dyrektor na zebraniu) ,i prawdopodobnie wszystkie dla 5-latków... Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Rodzice-szykujcie się na bitwę! 10.03.11, 23:02 makurokurosek napisała: > Tak naprawdę wystarczy przeczytać wątki wrześniowe by zobaczyć jakie są realia p > olskich przedszkoli i szkół. Moja starsza jest w I klasie gimnazjum, młodsza w III grupie w przedszkolu. Sądzę, że do porównania realiów rejonowej podstawówki i pobliskiego przedszkola czytanie wątków nie jest mi wcale potrzebne... Odpowiedz Link Zgłoś