Dodaj do ulubionych

Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji.

13.07.12, 14:44
Dziecko zostało przyjęte do przedszkola samorządowego. We wrześniu będzie miało 2 lata, 8 miesięcy i kilka dni. Wszystko wskazuje na to, że dla tego dziecka na przedszkole jest jeszcze za wcześnie. Chciałabym przeciągnąć moment rozpoczęcia edukacji przedszkolnej przynajmniej do czasu ukończenia przez dziecko 3 roku życia.

Zastanawiałam się również nad posłaniem dziecka do przedszkola dopiero od przyszłego roku szkolnego, ale:
1) wiązałoby się to z koniecznością zatrudnienia opiekunki, a na to może mnie być nie stać.
2) w trakcie roku, może się okazać że dziecko potrzebuje kontaktu z rówieśnikami, w samorządowym miejsce nie będzie na niego czekało, a na opłacenie prywatnego może mnie być nie stać.

Zgodnie z regulaminem dyrektor przedszkola może dokonać skreślenia dziecka z listy jeśli dziecko nie uczęszcza do przedszkola przez okres miesiąca, a rodzice nie zgłoszą przyczyny nieobecności.

W związku z tym, że miałam już przyjemność poznać dyrekcję przedszkola, mam takie przeczucie, że moja ocena, może nie być uznana za wystarczającą przyczynę nieobecności i potrzebowała będę ZAŚWIADCZENIA.

Kto i co ma zaświadczyć, żeby mi dziecka z listy nie skreślili i żeby mogło pójść do przedszkola jak już do tego dojrzeje?
Obserwuj wątek
    • q_fla Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 13.07.12, 15:44
      Chcesz blokować miejsce dopóki dziecko do niego dojrzeje, w sytuacji gdy wiele dzieci rodziców pracujących nie dostało miejsca w przedszkolu???
      Nie masz pewności, że w momencie, gdy dziecko skończy trzy lata bedzie dojrzałe.
      • pani.simpson Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 13.07.12, 16:33
        Jak dziecko skończy 3 lata nie będę miała innego wyjścia,
        dziecko będzie musiało iść do przedszkola.
        • kunda77 Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 13.07.12, 19:27

A dlaczego nie zapisalas dziecko od miesiaca w ktorym skonczy 3 lata czyli np od grudnia...wtedy nie byloby problemu
          • pani.simpson Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 14.07.12, 22:28
            Jeśli tylko by się dało, to byłabym skłonna tak właśnie zrobić.
    • binkaa Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 13.07.12, 20:33
      to jest blokowanie miejsca
      tyle znajomych nie dostało przedszkola
      a to przykre
      skoro miejsca są przez takie blokady crying
    • ola33333 Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 13.07.12, 20:43
      skoro dziecko bedzie musialo i tak chodzic do przedszkola jak ukonczy 3 lata to wykorzystaj te 4 miesiace zeby je lagodnie przyzwyczaic. Odbieraj je po prostu wczesniej poki jeszcze mozesz.
      • ola33333 Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 13.07.12, 20:45
        poza tym moze ci na poczatku przedszkola troche chorowac, wiec posiedzi ci dziecko i tak troche w domu.
    • senna.lawina Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 13.07.12, 21:00
      Pani.simpson, ale w czym rzecz ? Zgłosisz przyczynę nieobecności - wyjazd, chorobę, sanatorium, czy co tam Ci wypadnie - i z tego co napisałaś wynika, że dziecko nie będzie mogło być skreślone z listy.

A jesteś pewna, że dziecko nie potrzebuje teraz kontaktu z rówieśnikami i nie da sobie rady w przedszkolu czy to taka matczyna panika, którą doskonale rozumiem smile.

Masz wiele możliwości, możesz odbierać po obiedzie, może się okaże, że świetnie Wam idzie, jeśli nie, to zawsze możesz skonsultować się z psychologiem przedszkolnym i dopiero wtedy myśleć co dalej.
      Powodzenia smile
    • slonko1335 Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 13.07.12, 21:02
      Serio myślisz, że w momencie ukończenia 3 lat jakaś magiczna granica dojrzałości pęknie? Jeżeli możesz pozwolić sobie na to aby dziecko nie chodziło do przedszkola do ukończenia 3 roku życia to od września zapewnij mu łagodny start w nim i zaprowadzaj na krótko, stopniowo wydłużając czas pobytu tak aby wtedy kiedy będzie musiało już chodzić łatwo poszło na cały etat...
      • mojemieszkanie24 Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 14.07.12, 14:55
        myślisz naprawdę, ze dziecku będzie lepiej przyjść do grupy po okresie adaptacji ? to żart ?
        • gootica Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 14.07.12, 22:34
          Moje dziecko poszło do przedszkola jak miało 2,4. Nie było innego wyjscia. Teź się zamartwialam, ale jak się okazało zupelnie niepotrzebnie. Teraz jest przerwa wakacyjna i mała nie moźe się doczekać spotkania z kolezankami. Także większy luz i zobacz najpierw jak będzie wink
        • pani.simpson Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 14.07.12, 22:45
          Właściwie to nauczycielka w przedszkolu, obserwując dziecko w grupie, radziła żeby nie dawać go do przedszkola zanim się dzieci nie zaadaptują (min. 3 tygodnie), a jeśli tylko miałabym taką możliwość to żeby przeczekać tak do urodzin. Myślisz, że sobie ze mnie zażartowała?
          • mojemieszkanie24 Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 14.07.12, 22:54
            no chyba sobie zażartowała... Mi nawet do głowy by nie przyszło, by powiedzieć rodzicowi by przyprowadził dziecko po okresie adaptacyjnym !!! Przecież twoje dziecko też musi ten okres przejść !!!

Po 3 tygodniach intensywnego procesu adaptacyjnego dzieci będą się już znały więc twoje dziecko nie dosć, że pójdzie pierwszy raz do przedszkola to jeszcze,,wejdzie" do grupy, w ktorej zawiążą się już pierwsze znajomości, koleżeństwo... Naprawdę nie ma różnicy, czy dziecko ma 2,7msc czy 3 lata. Jeżeli nie jest dojrzałe emocjonalnie to po 3 miesiacach takze nie będzie ( warto wtedy spróbować ZA ROK).

• wilowka Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 14.07.12, 23:11

• q_fla Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 15.07.12, 09:12
              w
              > ejdzie" do grupy, w ktorej zawiążą się już pierwsze znajomości, koleżeństwo...

Ty chyba dyplom za koszyk jajek otrzymałaś... uncertain
            • kunda77 Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 16.07.12, 13:47
              u mnie w przedszkolu dzieci dochodza przez caly rok bo jest wymog aby maluch mial skonczone 3 lata i nie ma problemow z adaptacja w grupie...wiec to chyba zalezy od przedszkola od pan i od dzieci
        • kanna okres adaptacyjny 15.07.12, 23:18
          NIE MUSI być dla wszystkich dzieci na raz :p Przeciwnie, dużo lepiej jest, jak się rozkłada na dłuższy okres, bo wtedy panie mogą każdemu (nowemu, adpatującemu się akurat) dziecku czas poświęcać.

Dobre przedszkola niepubliczne sugerują startowanie w innym miesiącu niż wrzesień, żeby uniknąć zmasowanego ryku.

Jedno dziecko posłałam w sierpniu, drugie w marcu. Żadne nie płakało.

Do autorki: odczekaj - jeśli możesz - wrzesień i zacznij od X stopniowo dziecko adaptować. Jak masz możliwość - zacznij od dziś brać udział z dzieckiem w zajęciach grupowych (rodzic+dziecko). Nie ma lepszego sposobu na bezbolesne wejście do przedszkola.

I jak dziewczyny wyżej piszą: dojrzałość to jest coś, co się osiąga. To nie przychodzi z wiekiem, a z doświadczeniami.
    • pani.simpson Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 15.07.12, 22:39
      ola33333, senna.lawina, slonko1335, wilowka
      dziękuję za konkretne rady smile

Zaczniemy wbrew sugestiom mojemieszkanie24 już PO okresie adaptacyjnym,
      ale jeszcze na długo przed urodzinami, stopniowo wydłużając czas pobytu.
      • wilowka Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 15.07.12, 22:55
        Pani Simpson, prowadzę zaawansowane przygotowanie adaptacyjne rodziców do przedszkola. Jak byś miała doraźne pytania, to pisz na priv, a jak się odezwiesz na mejla na początku września to Ci podeślę pisane przeze mnie materiały co je wykorzystuję na warsztatach. smile
        • pani.simpson Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 17.07.12, 13:45
          O! Jestem bardzo zainteresowana i na pewno się odezwę. smile
          Dziękuję.
        • marika135 Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 18.07.12, 01:15
          wilowka napisała:

> Pani Simpson, prowadzę zaawansowane przygotowanie adaptacyjne rodziców do przed
          > szkola. Jak byś miała doraźne pytania, to pisz na priv, a jak się odezwiesz na
          > mejla na początku września to Ci podeślę pisane przeze mnie materiały co je wyk
          > orzystuję na warsztatach. smile

Czy ja też mogłabym się uśmiechnąć po takie materiały? smile. Jeśli tak, to dopiero we wrześniu, czy byłaby szansa wcześniej?
          • wilowka Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 19.07.12, 20:37
            Odezwij się pod koniec sierpnia. A masz jakiś konkretny problem?
    • aura1508 Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 16.07.12, 13:01
      Moja starsza córcia miała 2lata i 8 miesięcy jak zaczynała przygodę z przedszkolem. Bałam się, że sobie nie poradzi ale teraz z perspektywy czasu widzę, że wyszło jej to na plus. Małą się świetnie rozwija, duużo lepiej niż dzieci koleżanek, które posłały dzieci rok później do przedszkola.Uważam, że dziecku nic się nie stanie jak zacznie w tym wieku przedszkole. Gorzej będzie jeśli ją poślesz do 3 latków za rok. Uwierz mi, że 3 latki będą jak maluszki przy twoim dziecku.
      Moja córcia w tej chwili idzie do grupy starszaków czyli 5 latków, ma 4 lata i 8 miesięcy. Jest najmłodsza w grupie ale nie czuję żadnych obaw ponieważ te 2 wcześniejsze lata nauczyły ją funkcjonować w grupie rówieśników, radzić sobie w grupie. Jest bardzo elokwentna, inteligentna, wspaniale rysuje i nie wyobrażam sobie, żeby teraz była z dziećmi rok młodszymi big_grin
    • martha_sz2 Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 16.07.12, 14:08
      Mój synek poszedł do przedszkola w lutym 2012 jak miał 2 lata i 10 miesięcy - wcale nie płakał, wydaje mi się dlatego, że inne dzieci już też nie płakały, bo były po okresie adaptacji.
      Na początku zostawiałam go na 1-2 godziny i wydłużałam ten okres aż doszło do 6h. A teraz jest lipiec i przedszkole nie pracuje, a młody średnio co kilka dni pyta:"Idę jutro do przedszkola?" jak mówię, że nie to robi smutną minę.
      Jak możesz sobie na to pozwolić to daj dziecko w innym miesiącu niż wrzesień, no i powodzenia smile
      • marika135 Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 17.07.12, 04:46
        Też jestem w podobnej sytuacji, mój synek ma 2 lata i 8 miesięcy i od września ma iść do przedszkola. Mam obawy, czy jest gotowy, tym bardziej, że ma dwóch starszych braci, którzy poszli do przedszkola mając ok. 3 i pół roku.
        martha_sz2, Twoja wypowiedź jest bardzo budująca, ciekawa jestem tylko, czy na tę 1-2 godziny stopniowej adaptacji Twojego synka zgodzili się w przedszkolu państwowym, czy prywatnym. My jesteśmy zapisani do przedszkola państwowego i nie wiem, czy to by wchodziło w grę.
    • magda_krakow Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 26.07.12, 12:43
      Najmłodsze dziecko w mojej grupie miało 2 lata i 3 miesiące - w momencie, kiedy przyszło, gdzieś w grudniu. Była to dziewczynka, nawet jeszcze dobrze nie mówiła, ale była bardzo kontaktowa, porozumiewała się bardziej "niewerbalnie", dołączyła do grupy 3-latków (w której najstarsze dziecko było z 1 stycznia!). W grudniu, czyli dawno po okresie adaptacyjnym. Poradziła sobie doskonale!
      Ale miałam też dziecko 4.5-letnie, które prawie przez cały rok miało problemy z rozstaniem z rodzicami.
      Nie ma reguły, każde dziecko jest inne i może reagować zupełnie inaczej!

Uważam, że koniec września/październik to dobry moment w Waszym przypadku, aby podejmować próby, zostawiać dziecko na krócej, obserwować. Może akurat będzie dobrze, a jeśli nie, to będziesz miała czas, żeby powoli wprowadzać dziecko w przedszkolny świat.
      Była zresztą u mnie taka historia w zeszłym roku - mama na wychowawczym przeciągała moment posłania dziecka do przedszkola. Ale przyszła pora jej powrotu do pracy i wówczas z dnia na dzień dziecko posłano na prawie 10 godzin! Chłopiec zniósł to baaardzo ciężko, a można było go przecież wcześniej stopniowo przyzwyczajać...
      • magda_krakow Re: Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji. 26.07.12, 12:45
        *wkradł mi się błąd - miało być: "Ale miałam też dziecko 3.5-letnie (we wrześniu), które prawie przez cały rok miało problemy z rozstaniem z rodzicami."
        smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka