pani.simpson
13.07.12, 14:44
Dziecko zostało przyjęte do przedszkola samorządowego. We wrześniu będzie miało 2 lata, 8 miesięcy i kilka dni. Wszystko wskazuje na to, że dla tego dziecka na przedszkole jest jeszcze za wcześnie. Chciałabym przeciągnąć moment rozpoczęcia edukacji przedszkolnej przynajmniej do czasu ukończenia przez dziecko 3 roku życia.
Zastanawiałam się również nad posłaniem dziecka do przedszkola dopiero od przyszłego roku szkolnego, ale:
1) wiązałoby się to z koniecznością zatrudnienia opiekunki, a na to może mnie być nie stać.
2) w trakcie roku, może się okazać że dziecko potrzebuje kontaktu z rówieśnikami, w samorządowym miejsce nie będzie na niego czekało, a na opłacenie prywatnego może mnie być nie stać.
Zgodnie z regulaminem dyrektor przedszkola może dokonać skreślenia dziecka z listy jeśli dziecko nie uczęszcza do przedszkola przez okres miesiąca, a rodzice nie zgłoszą przyczyny nieobecności.
W związku z tym, że miałam już przyjemność poznać dyrekcję przedszkola, mam takie przeczucie, że moja ocena, może nie być uznana za wystarczającą przyczynę nieobecności i potrzebowała będę ZAŚWIADCZENIA.
Kto i co ma zaświadczyć, żeby mi dziecka z listy nie skreślili i żeby mogło pójść do przedszkola jak już do tego dojrzeje?