Dodaj do ulubionych

BOJĘ SIĘ PRZEDSZKOLA -MAMA

21.08.04, 15:55
Ja boję się tych pierwszych dni w przedszkolu-wszędzie piszą jak przygotować
dziecko do tego a co z matkami? Ja zaczynam mocno przeżywać ten zbliżający
się moment i boję się tylko żeby mój synek nie zauważył.Jak sobie z tym
radzicie mamusie?
Obserwuj wątek
    • kaimek Ja też się boję. 21.08.04, 18:27
      No cóż, nie pocieszę Cię. Ja też się boję. I myślę, że nie ma siły, by dziecko
      tego nie poczuło. Mój synek dostrzega najmniejsze drgnięcie, zniecierpliwienie
      w moim głosie (niewidoczne dla innych); każdą zmianę humoru...Słyszę
      zewsząd "musisz być silna, busisz być dla niego oparciem". No tak, tylko jak to
      zrobić...?
    • kajka_997 Re: BOJĘ SIĘ PRZEDSZKOLA -MAMA 22.08.04, 17:25
      Mama idzie do pracy i ty bedziesz chodzil.Widzisz jaki duzy jestes!Masz
      prace,ktora nazywa sie przedszkole.Ale tam jest fajnie,fajniej niz u mnie!Jest
      mnostwo zabawek i dzieci.Mila pani,smakolyki,olbrzymi plac zabaw.A jak tylko
      mama skonczy swoja prace to po ciebie przybiegnie i pojedziemy do domu na
      kolacje....Grunt to zachwalic przedszkole.Zaprowadzic malca i zmyc sie po
      angielsku.Dziecko placze dopoki mama sobie nie pojdzie.Uwierzcie mi!Od wrzesnia
      wracam do pracy,do grupy maluchow.Swojej 8 m-cznej dziewczynie nie wytlumacze
      dlaczego zostaje z jakas obca babka!Wy,to juz co innego....
      Pozdrawiam
      • brucha Re: BOJĘ SIĘ PRZEDSZKOLA -MAMA 26.08.04, 16:03

a co zrobić jak mi się maluch wczepi jak rzep w nogawkę i nie puści? w naszym
        przedszkolu panie powiedziały, że nie będą wyrywać dzieci od rodziców i ja je
        rozumiem...
        robię delikatne pranie mózgu mojemu maluchowi już od jakiegoś czasu (mama do
        pracy ty do przedszkola itd). od września chodziliśmy popołudniami raz w
        tygodniu na zajęcia przygotowujące. mały lubi to przedszkole nawet bardzo,
        uwielbia jedną panią (niestety prowadzi czterolatki), ale do tej pory zawsze
        razem z nim była mama albo tata. niedawno zaczęło do niego docierać, że tym
        razem przedszkole oznacza rozstanie i boję się, że to go mocno rozczaruje. np
        tekst z wczoraj: mały bawi się. nagle słyszę 'nie lubię jak zostaję sam'.
        zaczynam podpytywać kiedy to zostaje sam a on 'ty mnie zostawisz w przedszkolu
        i pójdziesz do pracy'. tłumaczenie, że będą z nim inne dzieci jest raczej
        kiepskie bo póki co innych dzieci mogłoby nie być. wystarczy przedszkole jako
        miejsce i jego ukochana pani...

w mężu też będę mieć kiepskie oparcie, bo jest bardziej miękki niż ja. w
        dodatku uważa, że takie branie płaczącego malucha na przetrzymanie to gwałt na
        psychice i dzieciak może mieć uraz na resztę życia.
        maluchowi na pewno będzie ciężko, ale jak go znam to ze swojej strony też
        będzie próbował nami manipulować.
        może się też zdarzyć, że jest po prostu psychicznie nie gotowy na takie
        przeżycie i boję się, że nie będę umiała rozpoznać sytuacji, kiedy to my
        powinniśmy jednak odpuścić.

ech kurcze, serce w rozterce...
        gośka
    • kkk69 Re: BOJĘ SIĘ PRZEDSZKOLA -MAMA 25.08.04, 14:34
      Witaj!
      Ja też się bałam - wszystkiego. Miałam głowę pełną obaw o tysiące spraw - a
      teraz mój najstarszy synek idzie do szkoły, i już się nie boję, tylko po prostu
      wzruszam. Bo przez te parę lat nauczyłam się jednego: jakoś to zawsze idzie do
      przodu. Jest dobrze, bo inaczej być nie może. Wybraliśmy naszym dzieciom fajne
      przedszkole, teraz fajną szkołę. To wszystko, co mogliśmy zrobić. Oczywiście,
      była rozpacz na początku i trudne chwile - ale przecież nigdy w życiu nie
      będzie nam tylko słodko... Przetrwaliśmy, bo mieliśmy wolę przetrwania i bardzo
      pomagaliśmy naszym dzieciom. A jeśli chcesz dobrą radę na początek - jeśli to
      możliwe, niech przynajmniej na początku Twojego malucha odprowadza do
      przedszkola tata. Zaoszczędzisz niemiłych chwil i sobie , i dziecku. Maluchy
      znacznie łatwiej rozstają się z tatusiami. Moja córeczka ma 5 lat i do dziś
      osprowadza ją mąż, bo mimo, że uwielbia przedszkole, mnie nigdy nie chce puścić
      i zawsze ma mokre oczy! A idzie już do starszaków smile
      Pozdrawiam, Kaśka
      • zyt Re: BOJĘ SIĘ PRZEDSZKOLA -MAMA 26.08.04, 22:42
        Witajcie!
        dzięki za wszystkie słowa wsparcia.schudłam 2 kg, a mąż nie daje mi pójść do
        przedszkola i powiedział że on zaprowadza małego,a ja pójdę tam w
        pażdzierniku.Na razie jest w miarę dobrze,choć dziś beksował już przed
        przedszkolem.Pozdrawiam Zyta
    • zappaleczka Re: BOJĘ SIĘ PRZEDSZKOLA -MAMA 26.08.04, 23:34
      nie bój nic, dasz rade, ani sie obejrzysz i już będą starszaki
    • zappaleczka Re: BOJĘ SIĘ PRZEDSZKOLA -MAMA 26.08.04, 23:38
      to był oczywiście żart
      • zyt Re: BOJĘ SIĘ PRZEDSZKOLA -MAMA 30.08.04, 21:34
        To że czas leci to wcale nie jest żart choć wolę aby jednak był
    • aasikp Re: BOJĘ SIĘ PRZEDSZKOLA -MAMA 31.08.04, 09:27
      ja też. Mój czterolatek nie jest już małym dzieckiem, ale się boję!!!!! do tej
      pory był z nianią. Co to będzie???
      Asik
      • jagasz Re: BOJĘ SIĘ PRZEDSZKOLA -MAMA 31.08.04, 11:30
        Ja też się trochęde nerwuję.
        Niby cały ceszły rok chodziłyśmy na zajęcia adaptacyjne, ale do innego
        przedszkola, raz w tygodniu i ja byłam tam z małą. A teraz.... sama nie wiem,
        niby mała sięcieszy, zędo przedszkola pójdzie, że ja idę do pracy itp. ale czy
        zdaje sobie sprawę z tego, że mnie tam faktycznie nie będzie????

aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka