Dodaj do ulubionych

Wigilia - do 16.30 w przedszkolu...koszmar!!

17.12.04, 22:15
To może dla niektórcy hgłupie pytanie ale koleżanka pracująca w przedszkolu
siedziała w ubiegłym roku w przedszkolu w dzień Wigilii z dzieckiem do 16.30.
Rodzice tego dziaciaka nie pracują. Chcieli mieć święty spokój. To jakieś
chore prawda??
Obserwuj wątek
    • ariana1 Re: Wigilia - do 16.30 w przedszkolu...koszmar!! 18.12.04, 14:26
      Prawda. Nawet jak nie mają babci, dziadka itp, to chyba maja jakichś znajomych,
      przyjaciół, sąsiadów od biedy, którzy nie mają tyle roboty z przygotowaniami i
      mogliby wziąć do siebie to dziecko. A poza tym nie wierzę ,że harowali aż do
      16.30. Nauczycielka też ma prawo być na wigilii w swoim własnym domu. Totalna
      głupota!
      • nanai11 Re: Wigilia - do 16.30 w przedszkolu...koszmar!! 18.12.04, 19:52
        Powiem nawet że to brak szacunku do nauczycielki do świąt ale przede wszystkim
        do własnego dziecka.
        • graz.ka Re: Wigilia - do 16.30 w przedszkolu...koszmar!! 19.12.04, 13:21
          To brak wyobraźni władz gminnych. Prezydent lub wójt wsaniałomyślnie daje
          kobietom pracującym w urzędzie wolne o 14.00 - prasa i media o tym trąbią - a
          zapomina się o placówkach przedszkolnych.
    • olka444 Re: Wigilia - do 16.30 w przedszkolu...koszmar!! 19.12.04, 13:35
      a co powiecie na to:
      kolezanka pracuje w placowce socjoterapeutycznej na krakowskiej nowej hucie
      dzieci przeychodza od razu po lekcjach,prawie w kazdy weekend jest wyjscie do
      kina lub wycieczka po muzeach, oczywiscie z jenej storny to wspaniała idea ale
      np w wigilie matki tych dzieci mogly by pomyslec o pracownikach jak o ludziach
      majacych rodzine itp.wigilia jest tam urzadzana wprawdzie 23 ale dosc poznym
      wieczorem i np jedna z osob tam pracujacych jedzie do domu na swieta 14 godzin
      wigilie spedzi wiec w pociagu, dorze bedzie jak dotrze na kolacje. po siwetach
      dzieciaki przychodza juz w poniedzialek rano(bez komentarza co do tej co jedzie
      14 godz same policzcie kiedy z domu musi wyjechac by dojechac do pracy)
      • michatka Re: Wigilia - do 16.30 w przedszkolu...koszmar!! 19.12.04, 17:49
        mam wrażenie, że gdyby matki tych dzieci wykazywały się tak daleko posuniętą
        empatią, to i z wychowywaniem własnych dzieci radziłyby sobie lepiej i dzieci
        nie potrzebowałyby korzystać ze swietlicy
        mój maz pracuje w swietlicy srodowiskowej codziennie do 20 - taki zawód taka
        praca
        znam ludzi pracujacych w hostelu dla młodziezy, którzy zawsze przed swietami
        daja podopiecznym swoje tel. i adresy bo zdarza sie ze zapita rodzina dziecka
        do domu nie wpuszcza
        tak tez swiat wyglada
      • ma.pi Re: Wigilia - do 16.30 w przedszkolu...koszmar!! 21.12.04, 17:02
        olka444 napisała:

> a co powiecie na to:
        > kolezanka pracuje w placowce socjoterapeutycznej na krakowskiej nowej hucie
        > dzieci przeychodza od razu po lekcjach,prawie w kazdy weekend jest wyjscie
        do
        > kina lub wycieczka po muzeach, oczywiscie z jenej storny to wspaniała idea
        ale
        > np w wigilie matki tych dzieci mogly by pomyslec o pracownikach jak o
        ludziach
        > majacych rodzine itp.wigilia jest tam urzadzana wprawdzie 23 ale dosc poznym
        > wieczorem i np jedna z osob tam pracujacych jedzie do domu na swieta 14
        godzin
        > wigilie spedzi wiec w pociagu, dorze bedzie jak dotrze na kolacje. po
        siwetach
        > dzieciaki przychodza juz w poniedzialek rano(bez komentarza co do tej co
        jedzie
        >
        > 14 godz same policzcie kiedy z domu musi wyjechac by dojechac do pracy)
        >

Jak mnie pamiec nie myli to Wigilia i pierwszy dzien po swietach sa dniami
        pracujacymi i od zawsze to wiadomo. I ta osoba tez to wie. To chyba powinna
        wczesniej o tym pomyslec i wziac sobie urlop na te dni, a nie miec pretensje do
        samego Pana Boga.

Nawet jakby sie szef ulitowal i zarzadzil, ze koncza 2 godziny wczesniej to na
        wigile i tak nie zdazy.

Pozdr.
    • honda1998 Re: Wigilia - do 16.30 w przedszkolu...koszmar!! 20.12.04, 10:59
      u Nas w przedszkolu jest dyzurna grupa : zbieraja dzieci z całego przedszkola
      tak aby jak najmniej Pań musiało pracować. A co do godziny. W mojej firmie w
      Wigilię pracuję się do 16-17 a w Sylwestra nawet do 19. Zatem nie rozumiem
      Waszego oburzenia, że rodzice odprowadzają dziecko do przedszkola. Są firmy
      gdzie mamy mają wolne ale sa tez firmy gdzie trzeba pracowac normalnie sad((

Ja akurat jestem na zwolnieniu więc Bartek do przedszkola nie pójdzie o czym
      już uprzedziłam przedszkole.

pozdrawiam,

eliza
      • kapustek81 Re: Wigilia - do 16.30 w przedszkolu...koszmar!! 20.12.04, 16:26
        witam
        ale w tym wątku nie chodziło o dzieci których rodzice pracują, tylko o dzieci
        których rodzice sa w domu a wysyłają dziecko do przedszkola zeby im nie
        przeszkadało w porządkach, przygotowaniach w dzień wigilii i nie myslących o
        tym że pani przedszkolanka tez ma rodzine i tez chciałaby zrobic cokolwiek. ja
        rozumiem rodziców pracujacych bo mój mąż pracuję w firmie gdzie pracuje sie 24
        godz na dobe 7 dni w tygodniu... ja nie.wiec Mała zostaje ze mną ...
        pozdrawiam
        • ma.pi Re: Wigilia - do 16.30 w przedszkolu...koszmar!! 21.12.04, 17:05
          kapustek81 napisała:

> witam
          > ale w tym wątku nie chodziło o dzieci których rodzice pracują, tylko o dzieci
          > których rodzice sa w domu a wysyłają dziecko do przedszkola zeby im nie
          > przeszkadało w porządkach, przygotowaniach w dzień wigilii i nie myslących o
          > tym że pani przedszkolanka tez ma rodzine i tez chciałaby zrobic cokolwiek.
          ja
          > rozumiem rodziców pracujacych bo mój mąż pracuję w firmie gdzie pracuje sie
          24
          > godz na dobe 7 dni w tygodniu... ja nie.wiec Mała zostaje ze mną ...
          > pozdrawiam

Wigilia jest dniem pracujacym, rodzice za ten dzien w przedszkolu musza
          zaplacic cala stawke i to juz na poczatku miesiaca, czyz nie tak? Pani
          przedszkolanka tez ma zaplacony za caly dzien.

Pozdr.
          • kerstink Re: Wigilia - do 16.30 w przedszkolu...koszmar!! 22.12.04, 07:55
            Ma.pi, musze ci przyznac racje. Nie wyobrazam sobie zrobic cokolwiek
            powazniejszego w domu, gdy moje (male) dzieci sa w domu. Stawke placimy cala, a
            przedszkolanka moze sobie zaplanowac czas i w najgorszym wypadku brac urlop.
            W przedszkolu moich dzieci po prostu przedszkole jest zamkniete w ten dzien. Tak
            rowniez jest podczas takich dlugich weekendow (np czwartek wolny, a piatek
            roznie). Troche mnie to irytuje, bo akurat nie mam na miejscu zadnej rodziny.

Kerstin
            • kerstink PS. 22.12.04, 07:58
              A tak w ogole, to sie troche dziwie, ze Wigilja jest calym dniem pracujacym. W
              Niemczech pracuje sie pol dnia (przynajmniej tak bylo w czasach NRD).
              Analogicznie 31.12.

K.
              • ariana1 Re: PS. 22.12.04, 20:02
                A to dobre, przedszkolanka może wziąć urlop....... Gdzie pytam???????
                Nauczyciele mają urlopy tylko w ferie i wakacje. W roku szkolnym nie ma takiej
                możliwości moja droga.
                • kerstink Re: PS. 22.12.04, 20:11
                  Czy przedszkolanka podlega takim samym zasadom jak nauczyciele ?

Troche nie rozumiem, dlaczego przedszkolanki sa biedniejsze od innych pracujacych.

K.
                  • ariana1 Re: PS. 23.12.04, 16:20
                    kerstink napisała:

> Czy przedszkolanka podlega takim samym zasadom jak nauczyciele ?
                    >
                    > Troche nie rozumiem, dlaczego przedszkolanki sa biedniejsze od innych
                    pracujacy

A dlaczego biedniejsze?
                • lidkamamakuby Re: PS.-do ariana1 23.12.04, 12:11
                  ariana1 napisała:

> A to dobre, przedszkolanka może wziąć urlop....... Gdzie pytam???????
                  > Nauczyciele mają urlopy tylko w ferie i wakacje. W roku szkolnym nie ma
                  takiej
                  > możliwości moja droga.
                  Witaj!
                  W przedszkolu mojego synka od 23.12.03 do 31.12.03 włacznie jest tylko dyzur,
                  tzn grupy są łaczone i nie przychodzą wszytkie panie tylko 2,3. To ja z kolei
                  pytam, co z pozostałymi paniami skoro nie mają urlopu? Idą wszystkie na
                  zwolnienie?? Czy mają do wybrania tyle nadgodzin?
                  L.
          • lidkamamakuby Re: Wigilia - do 16.30 w przedszkolu...koszmar!! 23.12.04, 12:05
            Witam!
            Trudno mi zrozumieć, dlaczego robi się "problem" z pracowania w wigilię w
            przedszkolu. Bardzo dużo osób w wigilię pracuje i skoro jest to dzień PRACUJĄCY
            dla przedszkoli to w czym problem????? Zgadzam się w zupełności z ma.pi !
            W przedszkolu mojego synka już dzisiaj jest "tylko" dyżur i będzie tak az do
            poniedziałku 03.01.05!!! Dziwia mnie te obyczaje... a zamykanie przedszkola na
            tzw "długie weekendy" ... czy wszyscy obligatoryjnie mają wtedy wolne!!!
            Rodzice pracujący (a dla takich są podobno przedszkola) muszą się gimnastykować
            z kim zostawić dziecko.
            Obserwuję różne obyczaje przedszkolne drugi rok i czasami nóż otwiera mi się w
            kieszeni! I to ciągłe narzekanie, jakie to panie są biedne, ile to musza
            siedzieć w pracy (przedszkole czynne do 16.00!!!)
            Nie maja urlopu... straszne!!!! Przecież każdy wybiera sobie zawód, każdy ma
            wolną wolę i decyduje się na daną pracę...
            Pozdrawiam
            Lidka

• ariana1 Re: Wigilia - do 16.30 w przedszkolu...koszmar!! 23.12.04, 16:19
              Ależ nikt tu na forum , przynajmniej nie narzeka na pracę w przedszkolu! Chyba
              coś ci się przywidziało. Nie generalizuj , jeżeli mowisz tylko o "swoich"
              paniach. A dyżury są i owszem, ale resztę nauczycielek zwalnia grzecznościowo
              dyrekcja i robi to tylko na swoją własną odpowiedzialność.
              A poza tym siedzenie w przedszkolu z 1 dzieckiem do 16.30 uważam za przegięcie.
              Tym bardziej ,że autorka wątku pisze ,ze rodzice nie pracują.
    • kasiula.m Re: Wigilia - do 16.30 w przedszkolu...koszmar!! 24.12.04, 00:01
      W tej kwestii przeciez się można dogadać, wystarczy być w jako takim kontakcie
      z kadrą. U nas, w małym osiedlowym przedszkolu, dyrektorka delikatnie zapytała
      niepracujących rodziców, czy byliby skłonni "dać wolne" jednej z pań... No i
      myślę, że wszyscy się zgodzili (mowa o nepracuących).
    • karola.v Re: Wigilia - do 16.30 w przedszkolu...koszmar!! 25.12.04, 10:59
      Nie zapominajmy jeszcze o rodzicach i dzieciach,którzy przynależą do innej niz
      katolicka religii.
      Skoro ktoś jest np.Świadkiem Jehowy,dzień wilgili(24.12) traktuje jak
      najzwyklejszy dzień w roku.
      Może tak własnie jest u rodziców dziecka,o którym pisała autorka wątku.
    • saba76 U nas przedszkole bylo otwarte do 14,30, ale.... 26.12.04, 12:31
      panie mialy w tym roku i tak wolne, bo na liste ( zawsze twożona w takie dni,
      gdzie moze być malo dzieci) było 4dzieci i to rodziców niepracujących,a po
      rozmowie z wychowawca,czy napewno chca puścić malca do przedszkola bo tylko
      jest 4dzieci,wykreślali z listy i tak w tym roku przedszkole było zamknietesmile)

a o 16,30 to my zaczynaliśmy w tym roku wueczeże,bo na 19 szliśmy na pasterke
      dla dzieci ( z instrumentami)
    • rysa9 Re: Wigilia - do 16.30 w przedszkolu...koszmar!! 28.12.04, 22:42
      W naszym przedszkolu też panie zrobiły listę (na dwa dni przed Wigilią) i
      podobno okazało się, że tylko moje dziecko by przyszło. Mało tego miałam
      jeszcze przynieść suchy prowiant na ten dzień.
      Efekt? Zabrałam dziecko do pracy.
      Bez komentarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka