ascii2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 06.12.05, 19:38 Witam Fajnie, że trafiłam na ten wątek bo właśnie dzisiaj prowadziłam debate z moją mama na temat przedszkola mojego synka. A więc mój synek chodzi do najmłodszej grupy w lutym 2006 skończy 4 latka, i jakież było moje zdziwienie kiedy w piątek zobaczyłam, że do Jego grupy chodzą również dwulatkowie, mianowicie ostatnio został przyjęty chłopiec który w styczniu 2006 skończy 2 latka. Synek jest starszy od większości dzieci, więc kiedy przychodzi do domu ich właśnie naśladuje, sepleni itp.itd.Moja mama miała ochote iść dzisiaj do Pani Dyrektor naszego przedszkola i zapytać o co tu chodzi czy to jest żłobek czy przedszkole, bo moje dziecko nie ma wiekszych szans tam sie rozwinąć. Zastanawiam sie też czy nie przepisać Go na moją prośbe do starszej grupy? Prosze o poradę Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 09.12.05, 16:21 Myślę, że warto przeczekać jeszcze te pół roku. Młodsze dzieci zazwyczai dołącza się do najmłodszej grupy. W przyszłym roku dziecko napewno bedzie w grupie ze swoimi rówieśnikami, a przepisując go do starszej grupy w przyszłości będzie musiał się z nimi rozstać, bo oni pójdą do szkoły, a on jeszcze nie - dopiero wtedy będzie mu smutno. Co do dwulatka to trochę sie dziwie, bo zapisać można 2,5 latka ale gdy nie ma dzieci i chodzi o uratowanie placówki albo etatów to czasami tak się robi - i proszę sie nie dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
efi13 czy moze mi Pani Dyrektor odpowiedziec?:) 08.12.05, 19:24 jak w temacie-pytanie wyslalam 5.12, bardzo zalezy mi na jak najszybszej odpowiedzi. bede wdzieczna. serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 rekrutacja tuż, tuż 06.01.06, 22:20 Drodzy rodzice, może trzeba popodbijać zeszłoroczne wątki dotyczące przedszkoli w różnych dzielnicach W-wy i wątki dotyczące rekrutacji i ich zasad, wyboru przedszkola itd. Może watro skorzystać z wymienianych tu doświadczeń. Pozdrawiam wszytkich forumowiczów i wszytkiego dobrego w nowym roczku. Odpowiedz Link Zgłoś
marmusia Re: rekrutacja tuż, tuż 07.01.06, 23:06 Witam serdecznie . Bardzo prosze o rade. Moja corka urodzila sie w listopadzie 2002 roku, teraz w styczniu rozpoczela swoja przygode z przedszkolem. Niestety znosi to bardzo zle, codziennie błaga, zeby jej tam wiecej nie zabierac, przez caly tydzien rano miala biegunke, stala sie klebkiem nerwow, z odwaznej, smialej i radosnej dziewczynki zmienila sie w male, przestraszone, ciagle wtulone we mnie zwierzatko. Jestem przerazona zmianami w zachowaniu corki, mysle, zeby zrezygnowac z tego przedszkola. Zdaje sobie sprawe z tego, ze tydzien to za malo, by miala szanse na akceptacje, ale nie mam juz sily dluzej jej meczyc ta sytuacja. Bardzo chcialabym wiedziec, co Pani o tym mysli. Czy pozostawic ja tam jeszcze bez wzgledu na wszystko? Przedszkolanki przekonuja mnie, ze za tydzien Mala polubi przedszkole, ale jakos trudno mi to sobie wyobrazic. I najwazniejsza czesc mojego pytania: czy we wrzesniu bedzie szansa na to, by znalazlo sie dla niej miejsce w innej placowce? Wtedy powinna isc juz do grupy czterolatkow. Czy sa tworzone takie grupy, czy tez beda to tylko i wylacznie grupy terazniejszych trzylatkow? Chcialabym znalezc placowke, w ktorej moglabym byc na zajeciach razem z Patrycja przez kilka pierwszych dni. Czy w grupie czterolatkow to w ogole mozliwe? Dodam, ze mieszkam w malym miescie, nie ma tu zadnego przedszkola prywatnego.Z gory dziekuje za odpowiedz, bede bardzo wdzieczna za kazda sugestie. Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: rekrutacja tuż, tuż 08.01.06, 13:12 Nauczycielki mają trochę racji, tydzień to za mało na adaptację, Jednak widać, że dziecku trzeba pomóc. Może skrócić czas pobytu do 2-3 godzina aż się przyzwyczai. Może zaproponować, że kilka dni Pani będzie z dzieckiem, potem przeniesie się Pani do sztni, a dzieckow grupie, potem na chwile wyjdzie Pani do sklepu i tak stopniowo. CO do grupy4latków, to zazwyczaj jeśłi jest komplet u maluchów to potem tylko można wskoczyć jak ktoś odejdzie. Ale nie wiem jakie są zasady w placówce, gdzie chodzi córeczka. Poza tym jeśłi teraz Pani nie przetrwa tego okresu i zrezygnuje we wrześniu będzie jeszcze gorzej. Wtedy musiałaby pani pczekać przynajmniej rok - dwa, że dziecko zapomniało alebo dojrzało i samo czuło, że musi iść a to drugie to najczęściej wiek 6 lat. Proszę też nagradzać córkę za odwagę, mówić, że jest Pani z niej dumna ze zostaje w przedfszkolu i dopieszczać w domu. To trudny okres ale zazwyczaj najgorszy jest pierwszy tydzień , a od trzeciego jest juz coraz lepiej z wyjątkiem poniedziałków i powrotów o dłuższych nieobecnościach. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
magdusia11 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 08.01.06, 12:56 Witam, jestem mamą 3-letniej Oleńki. Od grudnia 2005 roku córeczka zaczęła chodzić do przedszkola. Przez pierwsze 2 tygodnie wydawało się,że w2szystko jest w porządku. Olka bardzo chętnie wstawała, ubierałam ją i wychodziłyśmy do przedszkola. Jednak później sielanka sie kończyła. Mała wstaje z płaczem a pierwsze słowa wypowiadane każdego ranka to :"nie chcę do przedszkola". Kiedy wychodzę z przedszkola (po zaprowadzeniuu Oleńki) stwierdzam,że moja energia przeznaczona na cały dzień jest wyczerpana. Od momentu kiedy zaczynam ją przebierać tak żałośnie płacze,że serce mi pęka. Później Pani zabiera ją na salę, odrywając ode mnie. To jest po prostu jak koszmar. Nie chodzi o to co ja przeżywam ale mam wrażenie,że Oleńce świat zupełnie się zawalił. Wcześniej Olka chodziła do żłobka (poszła tam mając 4,5 miesiąca). W związku z tym,że zmieniliśmy miejsce zamieszkania a nie chciałam,żeby szła do kolejnego żłobka zapisałam ją do przedszkola. Wielokrotnie myślałam o tym,żeby choć na kilka miesięcy córcia wróciła do żłobka. Być może jeszcze nie "dorosła" do przedszkola. Do żłobka Oleńka chodziła b.chętnie i pomimo tego,że jest on oddalony od naszego domu to może warto zaoszczędzić jej tych emocji i wrócić tam gdzie dobrze się czuła i chodziła z zadowloeniem i uśmiechem. Będę czekała na odpowiedź... Z góry dziękuję Magda (Mama Oleńki-kochanej córeńki 20.12.2002) Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: do magdusia 11 16.01.06, 20:11 Przepraszam, że dopiero teraz odpowiam. Zwyczajnie nie zauwazyłam Pani postu. Z doświadczenia wiem, że dzieci żłobkowe mają dużo krótszy czas adaptacji, a czasem wogóle znoszą zmianę placóeki ze żlobka na przedszkole " bez bólu". Proponowałabym przetrwać jeszcze tydzień, może półtora a myślę, że kryzys minie. Czasami tak jest, że kryzys następuje z opóźnieniem. Dla dziecka żlobkowego przedszkole to też stres. Wprawdzie jest on trochę inny bo raczej dotyczy nowego miejsca, pań, dzieci .... a mnie rozstania z mamą - ale jest. Prosze też porozmawiać z nauczycielkami o swoich wątpliwosciach. Poprosić o pomoc. Teraz dzieci już nie płaczą więc "dopieszczenie" jednego nowego dziecka jest łatwiejsze w wykonaniu. A powrót do żlobka odradzam. W końcu i tak trzeba zostawić za sobą bezpowrotnie ten rozdział życia dziecka i ruszyć do przedszkola. Zazwyczaj drugie podejście bywa trudne. Pozdrawiam i życze cierpliwości i siły. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 25.01.06, 16:47 Podbije, bo lektura może się przydać w okresie zbliżającej się rekrutacji. Odpowiedz Link Zgłoś
babelecke Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 27.01.06, 15:27 Witam, probuje zorganizowac przedszkole dla dzieci niemieckojezycznych i mam kilka watpliwosci co do kilku zagadnien: 1. Jakie wyksztalcenie nauczycieli bedzie ode mnie wymagane. Czy wystarczy germanista ze sciezka pedag lub pedagog z certyfikatem znajomosci jezyka. Ile nauczycieli na gr... 2. Jakie sa wymogi sanitarne, np. czy musze miec koniecznie zmywarke za 5-8000 zl cisnieniowa??? 3.Czy znajde gdzies przepisy co do ilosci ubikacji, zlewow itp 4. Czy sa jakies wymogi odnoscnie podlogi- wykladzina? parkiet 5. Czy na scianach mozna miec tapety czy musza byc ekologiczne farby? 6.Mam mnostwo pytan+ moze jest jakis zbior przepisow, ktore mnie ukierunkuja bede wdzieczna za kazda podpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 27.01.06, 17:41 Pytanie Pani to temat na obszerną pracę. Proponuje lekturę przepisów na stronach ministerstwa edukacji. CO do kwalifikacji to zapewne nauczyciel pracujący z dziećmi przedszkolnymi musi mieć ukończone wychowanie przedszkolne, kwalifikacje o których Pani piszę są wystaraczające do nauczania języka obcego w przedszkolu ale nie do realizacji podstawy programowej, która musi mieć miejsce w każdym przedszkolu - nawet prywatnym. Jeśli chodzi o warunki dotyczące kuchni to obecnie otwierane przedszkola muszą spełniać wymogi unijne, a to naprawdę niełatwa rzecz, począwszy od kolorowych desek do krojenia, odpowiednich lodówek i zamrażarek po magazyny z miernikami temperatury, wilgotności ... oraz drogami "czystymi" i "brudnymi" i osobnym miejscem na obieranie warzyw........... (!!!). Oczywiście musi Pani mieć lub być wykwalifikowanym dyrektorem od spraw nadzoru pedagogicznego. Natomiast wszytko co Pani zakupuje do przedszkola musi mieć atesty. Proponuje udać się do kuratorium i porozmawiać z wizytatorem, który ma "pod sobą" właśnie przedszkola prywatne. CO do nauczycieli w grupie to już Pani ustala ilu będzie i na ilu Pania stać, przypominam, że w zatrudnieniu musi brać Pani pod uwagę kodeks pracy i niektóre przpisy Karty Nauczyciela. Jednak nigdy nie zgłębiałam tematu prywatnych placówek więc nie wiele moge pomóc. Życzę powodzenia bo ogrom pracy przed Panią. Odpowiedz Link Zgłoś
babelecke Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 27.01.06, 19:12 Witam, dziekuje za tak szybka odpowiedz...Troszke mnie Pani zasmucila informacja o kwalifikacji nauczycieli...W przedszkolu niemieckojezycznym musze miec nauczycieli niemieckojezycznych, a z tego co Pani mowi musialabym miec pedagoga z Niemiec z ukonczonym kierunkiem wychowania przedszkolnego. Wynagrodzenie takiego nauczyciela kosztowaloby majatek ok 8000 zl, a czesne musialby wynosic tyle co w Warszawie 600 EUR i wpisowe 2000 EUR. Jest to wiec nierealne i zbyt ekskluzywne. Celem placowki jest stworzenie miejsca, w ktorym dzieci niemieckojezyczne mialyby kontakt z jezykiem. Czesne bedzie wynosilo 550 zl, a uwazam ze nauczyciele -germanista, pedagog wczesnoszkolny i przedszkolny spelniliby stawiane wymogi. W ustawach znalazlam tylko wytyczne odnosnie wyksztalcenia wyzszego.. Czy w Pani przedszkolu sa wszystkie zabawki ogrodowe z atestem. Dla prownania- wieza drewniana z jedna drabinka kosztuje ok 10 000 zl ale ma atesty, natomiast od firmy, ktora ich nie posiada kosztuje ok 1000 - 1500 zl. Pewna Pani dyr z przedszkola niepublicznego zakupila zabawki w Castoramie, tylko piaskownice wykonala firma ogrodowa...Byc moze jest jakis zloty srodek.. Nawiazala Pani rowniez co do norm unijnych..Czy to oznacza, ze placowki panstwowe nie musza sie dostosowywac...a tylko nowopowstale musza spelniac wymogi.... Bylaby wdzieczna za kila podpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 27.01.06, 20:10 Wyjściem dla Pani byłoby otworzenie czegoś co nie nazywałoby się przedszkolem ale nim było. Dziewne?? Np. Świetlicę tam z tego co słyszłam są już inne wymogi bo to nie placówka oświatowa ale opiekuńcza ale niestety bez zerówki. Może Pani też zatrudnić jednego nauczyciela wychowania przedszkolnego ze znajomością języka, a do tego nauczycieli - lektorów niemieckiego - zawsze jest jakiś wyjście. Trzeba pokombinować ale wcześniej poczytać prawo i poszukać furtki. Co do uni w kuchni to przedszkola już isteniejące mają 10 lat ( już pewnie mniej ) na wprowadzenie sytemu HACCP. Tylko nie wiem jak to z tym będzie, sanepid już zaczyna wielu rzeczy wymagać, a pieniędzy na to nie ma! WYjściem jest też wziącie firmy kateringowej, wtedy ma pani kuchnie z głowy, zmniejsza Pani zatrudnienie bo wystarczy tylko osoba, która to rozda i posprząta po jedzeniu. Wiem, że cena obiadu w w-wie to od 7 do 14zł. Śniadanie mogą dzieci przynosić swoje. Jest wiele wyjść z każdej sytuacji. Co do sprzętu ogrodowego to niestety kupujemy z atestem. Jeśli dziecko ma wypadek w ogrodzie i np. chodziłoby o wypłacenie odszkodowania przez ubezpieczyciela z OC nauczyciela, atest to pierwsza rzecz , która sprawdzają. Nie ma atestu nie ma OC, a nauczyciel przegrywa sprawę i płaci sam odszkodowanie, a i dyrektor dostaje za swoje. Piaskownica z marketu też napewno ma atest. Odpowiedz Link Zgłoś
babelecke Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 28.01.06, 18:00 Bardzo dziekuje..Chcialabym aby udalo mi sie stworzyc ciepla oaze dla dzieci.. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
tisen Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 26.06.06, 18:29 Witam Poszukuję wytycznych programowo — funkcjonalnych projektowania przedszkoli. Jakie akty, czy ustawy są obecnie aktualne? Dziękuję z góry Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 28.06.06, 21:32 Zapraszam na strony MEN. Odpowiedz Link Zgłoś
vingakinga Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 05.02.06, 21:18 Witam serdecznie! Zapisałam moją córkę do jednego z warszawskich przedszkoli. Na tym forum przeczytałam wypowiedź jedenj z mam, że ona sama chodziła do tego przedszkola i pamięta jeszcze panie które tam pracują. Że nic się przez te lata nie zmieniło, że cytuję "mentalność stara jak świat" itd. Mam pytanie: czy panie pracujące w przedszkolu mają obowiązek "iść z duchem czasu" tzn. czy podlegają jakimś szkoleniom w zakresie metod wychowaczych? Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 06.02.06, 17:17 Odpowiem krótko : kto nie idzie do przodu ten się cofa. Myślę też, że sama Pani powinna zajrzeć do tego przedszkola i porozmawiać z nauczycielkami. U mnie też pracuje parę pań, które mają teraz dzieci swoich wychowanków i mimo wieku sa one silnym fundamentem mojej placówki, wiedza, kreatywność uzupełniły sie doświadczeniem - są naprawdę mistrzami tego zawodu. Wszystko zależy od ludzi.Poza tym co oznacza iśc z duchem czasu? Nie zawsze to co nowe musi być najlepsze i odwrotnie. Nauczyciele oczywiście muszą się dokształcać i ciagle to robią ale nie można nikogo zwolnić za to, że nie jest nowoczesny, czy za coś co właściwie trudno zdefiniować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a.straszewska Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 05.02.06, 23:12 Panie Dyrkektorze. Jestem absolwetka 3 roku pedagogiki. Aktulanie pisze prace o przedszkolach. Mam pytanie dotyczace czynnikow wpłwyjacaych na wybor przedszkola, czy moze mi pan polecic jakas lekture na ten temat lub gdzie moglabym szukac na ten temat? Z gory dzekuje dzekuje na odpowiedz. Z pozdrowieniami Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 06.02.06, 17:20 Po pierwsze jestem kobietą. Po drugie to naprawdę nie wiem czy były prowadzone jakieś badania w tym zakresie, Pani jako studentka powinna być lepiej zorientowana w najnowszej literaturze. Tego typu badania raczej prowadzą przedszkola w ramach marketingu i promawania placówki i to dla własnych celów. Myślę, że materiał badawczy znajdzie Pani na tym forum i to miałaby pani badania na niezłej populacji. Odpowiedz Link Zgłoś
a.straszewska Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 26.02.06, 20:57 Tematem tym zajmuje się od niedawna i niestety nie mam zbyt duzo wiedzy.Przperaszam za pomylke.Poza tym dzekuje bardzo za odpowiedz.Ma Pani rację jeśli chodzi o to forum, jest tu dużo informacji które uda mi się wykorzystać . z pozdrowieniami studentka Odpowiedz Link Zgłoś
kluncia Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 06.02.06, 20:44 Witam Mam pytanie Wiem za za kilkanasice dni zbliza sie termin skladanie podan o przyjecie dzieci do przedszkola i tutaj mam wlasnie problem gdyz od stycznie przyszłego roku zmieniam miejsce zamieszkanie i co teraz gdzie mam zlozyc podaniew o przyjecie mojego dziecka do przedszkola, a moze moge dwa , jedno gdzie teraz mieszkam a drugie w tym innym miejscu ( czy to mozliwe w tym samym miescie?) A przeciez do tego drugiego przedszkola pogalbym poslac przeciez moja coreczke dopiero w stycznie przyszlego roku , czy w ogole moje podanie bedzie rozpatrywane, czy istnieje jakas mozliwosc ze bedzie na mnie czekało wolne miejsce wtym nowym przedszkolu A moze powinnam dopiero po przeprowadzceszukac dla Joasi przedszkola Czuje sie bezradna i bardzo prosze o pomoc Pozdrawiam serdecznie Ps Jestem z Warszawy i Ursynowa przeprowadzam sie na Brodno Katarzyna Dygała Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia1231 alergik, astmatyk w przedszkolu 07.02.06, 14:18 Jeszcze nie przejzrałam wszytskich postów, ale mam pytanie, które mnie nurtuje od dłuższego czasu, a odpowiedź (częściowa) pojawiła się w pierwszej setce. CHodzi o to, że u moje dziecko zaliczane jest do dzieci astmatycznych (jeszcze nigdy nie miało nagłego atatku duszności, co najwyżej utrudnione oddychanie, na które bez zagrożenia mogę zaaregować nawet po kilku godzinach), natomiast wśród wskazań jest to żeby nie wychodził na (intensywny) spacer przy temp. poniżej -5 stopni (bez inhalacji) i teraz moje pytanie, lekarz wyda mi zaświadzcenie o braku przeciwwskań do pójścia do przedszkola,a co z tą nieszczęsną astmą? Czy mogę prosić, żeby jednak moje dziecko nie wychodziło na spacer przy takiej temperaturze? Pani napisała, że wychodzicie ze wszytskimi dziećmi bez wyjątku przy temp. do -10? Staram się, żeby choroba w niczym nie ograniczała mojego dziecka - wieć z dnia na dzień nie powiem, dzisiaj baw się spokojnie - nie biegaj... Odpowiedz Link Zgłoś
sziwar przyjecia do przedszkola 08.02.06, 09:51 Dzien dobry, dotarlo do mnie, ze dzieci pracownikow oswiaty sa przyjmowane do przedszkoli w pierwszym rzedzie. Chcialabym sie dowiedziec, czy jest to prawda? I jeszcze jedno, czy w takim razie dzieci pracownikow szkol wyzszych, czyli krotko mowiac nauczycieli akademickich rowniez maja takie pierwszenstwo? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: przyjecia do przedszkola 09.02.06, 16:11 Dzieci nauczycieli nie są przyjmowane w pierwszym rzędzie tylko mają "lekkie" uprzywilejowanie. Pierwsze to dzieci rodziców samotnie wychowująch dzieci, dzieci rodzin zastępczych i rodziców z orzeczoną niepełnosprawnością. DOpiero wtedy gdy wybieramy do przyjęcia dzieci rodziców pozostałych , zamieszkujących daną dzielnice i pracujący to peny przywilej mają nauczyciele. Jednak nie jest to coś co zapisane jest w jakimś rozporzadzeniu tylko wewnętrzne ustalenia. Proszę zapytać w przedszkolu, do którego planuje Pani zapisać dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
sziwar przyjecia do przedszkoli 08.02.06, 09:54 Dzien dobry, chcialabym sie dowiedziec, czy to prawda, ze dzieci pracownikow oswiaty sa przyjmowane do przedszkoli w pierszej kolejnosci? I - jesli tak - czy dotyczy to takze pracownikow szkol wyzszych? Pozdrawiam. Sziwar Odpowiedz Link Zgłoś
agagaba_1 Re: kiedy przyjecia do przedszkoli 08.02.06, 13:54 Witam Mam zamiar od września 2006 posłać mojego trzylatka do przedszkola publicznego. Moje pytanie: od kiedy zaczynają się zapisy do przedszkoli? Podobno jest to bardzo różnie w różnych przedszkolach i że niektóre z nich mają swoje nieoficjalne listy. Bo przecież, tak mi się przynajmniej wydaje, skoro przedszkola publiczne to powinien być jeden termin zapisów do wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: kiedy przyjecia do przedszkoli 09.02.06, 16:17 Termin naboru do przedszkoli państwowych ustala organ prowadzący. Tak więc może on różnić się w W-wie, Otwocku, Łodzi, czy Wrocławiu. W W-wie ( na terenie miasta stołecznego )ustala go urząd m. st. Wwa i jest to od 20.02 do 31. 03. Jednak w związku z przepisami oświatowymi, dyrektor przedszkola powinien mieć już w maju zatwierdzoną przez organ prowadzący organizacje kolejnego roku szkolnego ( ilość grup, etatów, godziny pracy , itd. ) tak więc już powinien znać ilośc dzieci przyjętych. Odpowiedz Link Zgłoś
pat761 Re: kiedy przyjecia do przedszkoli 13.02.06, 14:10 Czy przedszkole ma prawo jako kryterium (jedno z kilku)wziąść pod uwagę miesiąc w jakim dziecko się urodziło. Mój syn jest z 18 września? Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: kiedy przyjecia do przedszkoli 13.02.06, 20:35 Teoretycznie nie, zapis mówi o dzieciach 3 letnich i większość interpretuje to jako 3 letnie rocznikowo. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: alergik, astmatyk w przedszkolu 09.02.06, 16:08 Prosze w karcie zgłoszenia napisac o problemie dziecka i zaznaczyć, ze nie miała ataków duszności oraz załączyć zaświadczenie lekarskie. Co do wychodzenia na dwór to problem jest w tym, że gdzy wszyscy są na dworze to nie bardzo jest z kim zostawić dziecko w przedszkolu jedynie z woźną, ktora nie poni odpowiedzialności prawnej za dziecko i do tego w tym czasie zazwyczaj sprzata sale, odkurza itp. korzystjąc z nieobecności dzieci w sali, co pewnie nie jest też wskazane dla Pani dziecka. A nawet jesli cala grupa pójdzie na dwór lepić bałwana przy 6 st. mrozie, Pani szczęscie może czuć się gorsze i być smutne bo będzie czuło, że jest karane za swoją chorobę. Ale może wyjściem byłoby żeby w dni gdy jest temperatura poniżej - 5 st. zostawić malucha w domu albo zadzwonić do przedszkola rano czy dzieci będą wychodzić. Na pocieszenie Pani powiem ( chociaż to akurat nie jest pocieszeniem dla większości rodziców ), że znam wiele przedszkoli gdzie dzieci zimą nie wychodzą wogóle ( to straszne! ). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 09.02.06, 16:02 Niestety chyba nie ma Pani innego wyjścia jak zlożyć kartę do przedszkola, do którego dziecko chodzi teraz, a kilka tygodni przed przeprowadzką szukać miejsca w pobliżu nowego zamieszkania. Nikt raczej nie pójdzie Pani na rękę ( co jest zrozumiałe i uzasadnione ) i nie będzie dla dziecka trzymać miejsca 4 miesiace. Może jeśli płaciłaby pani za przedszkole? Nie wiem ale warto chyba porzmawiać w tamtym przedszkolu. Może dyrektorka bedzie miała jakiś pomysł. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zalogowanamama jakie są warunki założenia prywatnego przedszkola? 08.02.06, 10:03 Chciałabym założyć własne małe prywatne przedszkole, nie więej niż 10 dzieci. Czy wiesz może jakie są przepisy w tym zakresie. Będę wdzięczna za pomoc Mama Mateuszka Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: jakie są warunki założenia prywatnego przedsz 09.02.06, 16:13 Pozwolę sobie skierować Panią do kuratorium z tym pytaniem ale przstrzegam , że wymogi dla przedszkola są duże i najpierw trzeba przekopać duża stertę papierów i spełniac warunki jeśli chodzi o lokal, wykształecenie nauczycieli, itd. Życze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 pierwsze dni w przedszkolu a placz? 13.02.06, 14:38 Pani Dyrektor, Moja córka we wrześniu będzie miała 3,5 roku. A wiec czas do przedszkola. zastanawiam się jednak nad pierwszymi dniami. Córka jest bardzo zwiazana ze mną. Codziennie rano, niezmiennie od 2 lat płacze ( bardzo) jak wychodzę do pracy i prosi żebym nie szła. Nie będę opisywała scen do jakich dochodzi, bo nie o tym chcę pisać. Czy lepiej będzie jeśli pójdzie do przedszkola 1 września razem z innymi, czy lepiekj odczekac tydzień i wtedy dopiero wystartować? Chcę żeby do przedszkola chodziła chętnie, a boję się że ta początkowa grupowa rozpacz może zaważyć na dalszej chęci, czy raczej niechęci chodzenia do przedszkola. I tak ogromnie przezywa moje codzienne wyścia do pracy, więc może moge chociaż jakoś złagodzić początki przedszkola? Odpowiedz Link Zgłoś
aga_qan Re: pierwsze dni w przedszkolu a placz? 13.02.06, 18:03 witam wszystkich, prosze o rade, zastanawiam sie nad poslaniem coreczki od wrzesnia do przedszkola (bedzie miala 2 lata i 1 miesiac), z uwagi na wiek, rozwazam przedszkola prywatne w okolicy. Wiem ze jeszcze sporo czasu,ale chcialabym w pore zaczac uczyc ja umiejetnosci ktore musi miec opanowane w chwili rozpoczecia kariery przedszkolaka. Czy ktos moze wypisac liste tych rzeczy? Czy zaczynajac teraz jestem w stanie na tyle przygotowac tak male dziecko do tego,czy raczej marne szanse i lepiej pomyslec o zlobku? Nie mowie tu o jej predyspozycjach osobowosciowych (tego nie da sie specjalnie wyuczyc,albo zaakceptuje zycie w grupie albo nie) bede wdzieczna za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: pierwsze dni w przedszkolu a placz? 13.02.06, 20:41 Wiek przedszkolny to wiek od 3 do 7 lat. 2 lata i 1 m-c to moim zdaniem jeszcze za mało na przedszkole. Ja proponowałabym opiekunkę lub w najgorszym wypadku żłobek. Najwcześniej do przedszkola to 2,5 roku. Nie chodzi nawet o umiejętności typu : samoobsługa, załatwianie się do ubikacji ale również samopoczucie dziecka wsród dzieci z grupy , niektóre z nich w za rok będą kończyć 4 lata! Poza tym treść i długośc zajęć dostosowana jest do wieku grupy i niektóre zadania mogą być zbyt nużące lub zbyt trudne dla dziecka, a brak poczucia sukcesu to nienajlepszy początek. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: pierwsze dni w przedszkolu a placz? 13.02.06, 20:37 Na tym wątku powinna Pani znaleźć mój post na temat adaptacji - tam powinna Pani dowiedzieć się czogoś na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia1231 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 13.02.06, 22:26 Właśnie przeczytałam wszystkie 830 postów i w tym miejscu chciałabym wyrazić moje wielkie uznanie dla Pani pracy. My obecnie przygotowujemy się do rozpoczęcia kariery przedszkolnej we wrześniu, mam w związku z tym wiele pytań, ale to innym razem. Na dzień dzisiejszy jeszcze raz DZIĘKUJĘ i mam nadzieję, że mimo nawału pracy związanej z Pani Rodziną i pracą (w tym przyjęciami) znajdzie Pani nadal czas dla forum. DZIĘKUJĘ (i proszę o jeszcze). Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.02.06, 16:32 Gratuluje cierpliwości w przepłynieciu przez to morze wątków. Dziekuję za miłe słowa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_k Rekrutacja na rok 2006/7 16.02.06, 14:57 Dzień dobry, Jestem mamą dwóch dziewczynek (3 i 4), które w ubiegłym roku ropoczęły karierę przedszkolną. Niestety nie dostały się do przedszkola w miejscu naszego zamieszkania - Ursus. Na szcześćie udało mi się znaleźć miejsca w fantastycznym przedszkolu na Mokotowie w pobliżu pracy. Chciałabym , żeby dziewczynki chodziły dalej do tego przedszkola. Sytuacja w przeszkolach publicznych w dzielnicy mojego miejsca zamieszkania nie uległa zmianie w ciągu minionego roku. Nie przybyło nowych przedszkoli ani nowych miejsc w "starych". Przypuszcam zatem, że moje podania o przyjęcie do przedszkola w rejonie zostaną rozpatrzone negatywnie. Zresztą nie chciłąbym zmieniać dzieciom przedszkola, bo w tym czują się cudownie, a mi jest wygodniej z przedszkolem 5 minut drogi od miejsca pracy. Czy mogę uważać, że przyjęcie do przedszkola moich dzieci "nierejonowych" ale już chodzących do danej placówki za pewne? Czy pierwszeństwo będa miały dzieci z rejonu mimo, nawet jeśli nie chodziły do tego przedszkola? Co Pani radzi mi zrobić w mojej sytuacji? Bardzo zależy mi na tym przedszkolu na Mokotowie. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: Rekrutacja na rok 2006/7 16.02.06, 15:49 Oczywiście, że może Pani złożyć kartę do przedszkola, w którym są dzieci. Zazwyczaj przyjmowanie zaczyna się od przyjęcia dzieci już chodzących do przedszkola, a potem w miarę miejsc dzieci "nowych". Ale proszę pozomawiać z dyrektorką przedszkola i zapytać jak ona to widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
juma.ma Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 16.02.06, 22:54 Witam. Przeczytałam cały podjęty przez Panią wątek, ale nie znalazałam nigdzie odpowiedzi na problem podobny do mojego. Zamierzam w tym roku posłać synka do przedszkola, w tej chwili nie pracuję, ale od maja podejmę pracę w firmie znajomego. Co mam wpisać w ankietę, skoro na dzień dzisiejszy nie potrafię tego udowodnić? Dodam, że syn jest alergikiem i podanie muszę złożyć do przedszkola dla alergików, które znajduje się w sąsiedniej dzielnicy. Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 17.02.06, 22:39 Jeśłi jest Pani pewna, że tam bedzie pracować proszę napisać , że podejmuje Pani pracę od maja i wpisać firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwaka_ Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 17.02.06, 16:56 Szanowna Pani, Być może takie pytanie juz padło, proszę wybaczyć, lektura 800 postów mnie przerasta... Czytałam w pani poście, że przy naborze do przedszkola swego rodzaju pierwszeństwo maja dzieci wychowywane przez samotne mamy. Proszę o informację co w rozumieniu tych przepisów oznacza samotna mama - czy muszę wylegitymować się wyrokiem sądu? Jesteśmy z mężem w separacji, w sensie realnym, a nie prawnym: mieszkamy oddzialnie, a on synka widuje raz na tydzien, nigdy go do przedszkola nie odprowadzi ani go nie odbierze, nie chciałabym by był tą osobą, do której nauczyciel zadzwoni gdyby coś się synkowi przytrafilo (odpukać). Jestem jednak w rozumieniu prawa nadaj jego żoną, a nawet ma on ten sam adres zameldowania, bo choc od dawna z nami nie mieszka, to nie zmienił meldunku, bo mu "się nie chce zmieniac dowodu" - a ja nie chce zadrażniać - schodzę z drogi, byleby był jak najlepszy dla dzieci. Jestem więc samotną mamą, czy nie? Dziekuję z góry za odpowiedź. Iw Odpowiedz Link Zgłoś
gugusiaczek Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 17.02.06, 17:30 Droga Pani mam trzy pytania 1.Jakie jest stanowisko Pani jako Dyrektora przedszkola do kwestii przychodzenia rodzicow-opiekunow na imprezy przedszkolne,np Bal? 2.Czy jest mozliwe aby osoby-firmy prowadzace imprezy przedszkolne zabranialy rodzicom robienia zdjec i krecenia kamera wideo?Dodam ze chodzi tu o zdjecia dzieci i krecenia zabawy dzieci,nie Pani prowadzacej 3.Czy dyrekcja przedszkola moze obejsc sie bez Rady Rodzicow?Podejmowac decyzje jednoosobowo-tzn dyrekcja przedszkola? Serdecznie dzieckuje z gory za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 17.02.06, 22:49 Ze wzglecu na warunki lokalowe czasami prosi się rodziców o nie przychodzenie na takie imprezy. Niestety czasami rodzice przedszkadzają i robia niepotrzebny tłok. Prosze sobie wyobrazić jakby przyszła choćby połowa. Co do nagrywania to jak już dyrektorka pozwala wejść to nie powinna czepiać się nagrywania, chyba że to przeszkadza. CHociaż to mówię zdroworozsądkowo bo nie ma na to żednych przepisów. Bo do podejmowania decyzji to Rada Rodziców jest organem doradczym, a nie decyzyjnym. Za wszystko i tak ponosi odpowiedzialność dyrektor. Jeśłi rada rodziców podejmuje jakieś uchwały to muszą być one zgodne z obowiązującym prawem bo jeśli nie to dyrektor nie dopuszcza ich do realizacji. Nie wiem czego dotyczą te opisane decyzje dyrektora więc trudno mi tu wypowiedzieć się na ten temat. Proszę naświetlić sprawę dokładniej o jaką decyzję chodzi to odpowiem jeśli będę potrafiła. Odpowiedz Link Zgłoś
gugusiaczek Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 18.02.06, 10:34 Witam serdecznie dziekuje za szybka odpowiedz Jesli chodzi o przychodzenie rodzicow na imprezy dla dzieci w przdszkolu to jest moze 5-8 osob,wiec nie jakis specjalny tlok Prosze mi powiedziec jak to jest z prawami autorskimi,skoro ja np nagrywam tylko swoje dziecko ew w otoczeniu innych dzieci?.Nie filmuje Pani,prowadzacej impreze. U nas w przedszkolu ostatnio Pani dyrektor nie organizuje zadnych !! zebran.Sama o wszystkim decyduje,dopiero juz w trakcie imprezy czego sie dowiadujemy-glownie chodzi tu o dobor imprez i osob je prowadzacych? Nasza prosba o zmiane osob prowadzacych(np.jedna impreze 4 lata z rzedu-a takim samych repertuarem-koszmar)spelza na niczym Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 18.02.06, 10:58 To faktycznie dziwna sprawa. Ja akurat co roku biorę inną firmę, co nie znaczy, że po kilku latach nie wracam do dobrze sprawdzonych firm, których imprezy są naprawdę dobre. Jeżeli imprezy te organizowane są z pieniędzy rady rodziców to oczywiście możecie Pańtwo nie zyczyć sobie żeby była własnie ta ekipa. Ciężko byłoby gdyby rodzice chcieli kontrolować wszytkie imprezy i teatrzyki w przedszkolu, bo umawianie całego roku szkolnego trwa około miesiąca, poza tym czasami dobiera się też treść teatrzyków do potrzeb tematów realizowanych w przedszkolu. Co do nagrywania to jestem bardzo zaskoczona, trzeba się może zapytać firmy czy sama płaci tantiemy do odpowiedniej instytucji za wykorzystywanie na imprezie utworów innych twórców, a zazwyczaj wykorzystują. Co moge poradzić ? Na najbliższym zebraniu wyraźnie wnieść sprawę na wokande i powiedzieć, że rodzice życza sobie zmiany firmy i zaprotokółować to. Jeśli jest problem z odbyciem się zebrania to przewodniczący rady rodziców powołuje zebranie i informuje o tym dyrektora, że tego i tego dnia rodzice chcieliby posiedzenia rady, najlepiej na piśmie. Proszę pamiętać o dużym wyprzedzeniu bo jeśłi to złośliwa osoba to może odczekać 14 dni z odpowiedzią na piśmie. Jeśłi odpowie odmownie, ponowić następną prosbę, jak odmówi dwukrotnie to złożyć pismo do kuratorium z kopiami odpowiedzi dyrektora informując, że dyrektor uniemożliwia organizację zabrań co sprzeczne jest z prawem oświatowym. To oczywiście najgorszy scenariusz, myślę, że do tego nie dojdzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 17.02.06, 22:42 Może wystarczyć tylko wpisanie w kartę, że jesteście Państwo w seperacji. Jednak proponuje zapytać w przedszkolu może pani dyrektor poprosi o jakieś dodatkowe oświadczenie. Jeśłi mąż płaci alimenty można załączyć wyrok sądu w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
agysa Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 17.02.06, 18:26 Witam! Mam pytanie jak przygotować córkę do przedszkola? Urodziła się w listopadzie, więc w porównaniu z dziećmi z lutego czy marca jest do tyłu. Nie używa pampersów, staram się ją nie karmić, ale czasami przyznam się, że trzeba. Obiad jakoś zje, ale kanapek nie. Jeśli chodzi o samodzielne ubieranie się to nic z tych rzeczy. Wiem, że jest jeszcze czas do września i pewnie sporo się nauczy, ale czy faktycznie panie w przedszkolach nie pomagają dziecku się ubrać?! Ja uważam, że przedszkole to ważny etap w rozwoju dziecka i dlatego chciałabym ją tam posłać a poza tym przecież do pracy ze mną chodzić nie będzie?! Jakie czynności musi wykonywać dziecko, żeby zapisać ją do przedszkola? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia1231 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 18.02.06, 15:07 Porozmawiaj w przedszkolu. U mnie (tam gdzie chcemy iść) stwierdzono, że dziecko musi być w 100% samoobsługowe i podobno tak jest (z relacji znajomej dowiedziałam się, że Panie jedzą obiad w tym samy czasie co dzieci), więc się bierzemy za naukę samodzielnego siusiania, co u chłopca nie jest takie łatwe.. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 18.02.06, 15:43 Akurat jeśli chodzi o siusianie to raczej normale jest, że 3 latek powinien sygnanlizować potrzeby fizjologiczne, co nie znaczy, ze czasem nie może się coś przytrafić. Ubieranie się to już trduniejsza sprawa i tego raczej dzieci uczą się między 3, a 4 rokiem życia. Podcieranie pupy to jeszcze trudniejsza sprawa, bo ręce 3 latka są trochę za krótkie. Samodzielne najedzenie się to oczywiście kwestia wprawy, jedne 3 latki robia to świetnie inne wogóle. Pani wprawdzie jedzą w tym samym czasie co dzieci ale najpierw dają czas na samodzielne pałaszowanie obiadku maluszkom, a gdy same zjedzą ( co zazwyczaj musi być ekspesowe ) siadają do dzieci i pomagają tym co sobie nie radzą albo już nie mają siły samodzielnie podnosić łyżki do góry. Jednak to prawda, że czym dziecko bardziej samodzielne tym będzie mu w przedszkolu łatwiej bo nie będzie musiało o wszystko prosić lub czekać aż panie zauważą. Przygotowanie dziecka pod względem samoobsługi do przedszkola to normalne, zresztą 3 latek powinien rozwijać się w tym kierunku bo wiele rzeczy jest dla niego już możliwe i napewno będzie okazją do radość i zadowolenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia1231 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 19.02.06, 14:16 Może troszkę odbiegnę od tematu ale nie chodziło mi o to , że moje dziecko nie syganalizuje swoich potrzeb (chociaż jak jest bardzo zaangażowany w zabawę to mu przypominam), ale samo techniczne wykonanie czynności - tj. zrobienie siusiu w taki sposób, żeby wszystko dookoła (łacznie z ubrankiem) nie było obsiusiane. Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 20.02.06, 09:52 O właśnie, to i ja sie dołączę. Co prawda mam dziewczynkę, bardzo samodzielną, ale nie chciałabym, zeby sama sobie pupkę wycierała, bo wiadomo z jakim skutkiem się to odbędzie. Nawet nie chcę, żeby ktoś ją do tego zachęcał, bo to jeszcze nie czas na takie czynnosci. Zresztą myślę, że mycie upapranych raczek może być bardziej kłopotliwe. Mam nadzieję, że Panie przedszkolanki nie zachęcają trzylatków do takich samodzielnych czynności? Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 21.02.06, 18:27 W najmłodszej grupie jest etat pomocy nauczyciela, która własnie zajmuje sie m. in. takimi sprawami. Nauczycielka nie zawsze może odejść od grupy w trakcie zajęcia, bądź pobytu na dworze i zająć sie Pani dzieckiem w toalecie. Niemniej moż być taka sytuacja, że czasamio dziecko przyjdzie z trochę brudną pupką z przedszkola bo bedzie chciało samo spróbować sił w tej czynności i warto uczyć, mimo wszystko padcierania sobie pupy. CO do zachęcania to mogą zachęcać, a nawet powinny zachęcać do samoobsługi i jeśli widać , że dziecko jest gotowe to czemu nie. Wyrośniety 3 latek czasami potrafi wykjonac ta czynność. Wiem też, że zdarzają się nauczyciele, którzy nie podcierają pup bo po pierwsze, czytałam to na tym forum, są już zakazy takich czynności w związku z wariactwem, które przychodzi do nas z zachodu ( podejrzenie o molestowanie ) ale i tacy, którzy uważają, że ta czynność uwłacza nauczycielowi. Z jedną i drugą argumentacją ja osobiście się nie zgadzam, ale cóż, ludzie bywają różni. Odpowiedz Link Zgłoś
meggg Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 20.02.06, 11:15 Mam pytanie, czy dziecko ktore jest w juz w II grupie (sredniaki)automatycznie dostaje sie do III grupy? Odnosze wrazenie ze w przedszkolu, do ktorego chodzi moj synek wcale nie jest to takie oczywiste i dzieci, ktore chodza juz do tego przedszkola w cale nie w pierwszej kolejnosci przyjmowane sa do nastepnej grupy. Co roku wiec pojawia sie stres. Moze byla juz o tym mowa ale bylabym wdzieczna za odpowiedz. dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
magda.u Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 20.02.06, 15:15 Szanowna Pani Dyrektor Chciałabym złożyć już w przedszkolu kartę zgłoszeniową tylko mój mąż pracuje za granicą i oczywiście wpisałam to do karty ale nie ma pieczątki (stwierdziliśmy, że za długo by trwało wysłanie pocztą i z powrotem), ja jestem obecnie na urlopie wychowawczym, który kończy mi się w sierpniu, wiem że pracodawca nie chce mnie dłuzej, takze zostane bez pracy. Co mam wpisać do karty zgłoszeniowej dziecka? Mąż ma firmę, którą ja prowadzę, nie jestem zatrudniona tylko mam upoważnienie od notariusza do zarządzania firmą - zastanawiam się czy nie wpisac takiej informacji do karty. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 21.02.06, 18:31 Prosze wpisać to co Pani podpowiada intuicja Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 21.02.06, 18:30 No i tu pojawia się problem. Wiem, że są dzielnice gdzie mimi wszytko najpierw dzieci z dzielnicy, a potem chodzące już z innych dzielnic. Co do dzieci chodzących i zamieszkujących w dzielnicy to myślę, że można być pewnym. Ja akurat uważam, że ta coroczna rekrutacja każdego rocznika mija się z celem i wystarczyłoby przyjąć dziecko raz na początku i jest ok. trudno wyrzuć z przedszkola dzieci chodzące, którzy rodzice mają już od roku lub więcej zorganizowane życie, dojazd, odbiór itd. i zastawić całą rodzinę na lodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pantalon przedszkolanka - tylko do 15.30? 20.02.06, 15:54 witam przebrnalem przez prawie caly watek. Dzieki kopalni informacji. Dzis wlasnie tesciowka robile resarch wsrod przedszkoli. Oczywiscie te ktore bylo na szczycie listy spadlo . Ale jest cos co nas zaniepokoilo. Otoz dzieci sa z przedszkolanka tylko do 15.30. Pani przedszkolanka jest jedna - nie ma podzialu na pania "poranna" i popoludniowa". Pozniej od 15.30 dziecmi zajmuj sie panie pomagajace. Czy to jest wlasciwe. Dotychczac bylem przekonany ze grupa zajmuja sie 2 przedszkolanki. Czy reguluja to jakies przepisy? A moze ja sie niepotrzebnie czepiam i to jest praktyka szeroko stosowana? Aha i na dodatek w przedzskolu czuc zapach papierosow sciskam PanTalon Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: przedszkolanka - tylko do 15.30? 21.02.06, 18:36 Ja osobiście nie znam w stolicy takie przedszkola. W przedszkolu za dzieci odpowiadają nauczyciele, chyba że chodzi o jakąś inną formę placówki, np. świetlicę, czy coś takiego. Jeśłi chce Pan poznać zasady funkcjonowania państwowego przedszkola, odsyłam do lektury rozporządzenia na temat statutu ramowego przedszkola na stronach ministerstwa. Można tez poprosić o statut w danej placówce. Oczywiście, że od któreś godziny dzieci powoli się łączy, bo bez sensu jest siedzenie 4 nauczycieli z 8 dzieci, i każda 2 w osobne grupie. Szkoda dzieci i pieniędzy. Tak więc około godziny przed końcem działalnosci powili grupy się łączyć, a na ostatnie pól godziny zostaje jedna nauczycielka i to samo rano przy schodzeniu się dzieci, zaczyna jedna, a potem dochodzą następne i zabierają swoje dzieci do sal. Odpowiedz Link Zgłoś
renay Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 20.02.06, 16:09 Witam, chciała bym zapytać jak wygląda lub powinna wyglądac współpraca rodziców z przedszkolem. Mój syn chodzi do jednego z warszawskich przedszkoli. Od września nie było żadnego zebrania, dni otwartych. Nie informuje się rodziców ani o sukcesach ani problemach dzieci. Prośby o spotkania sa zbywane - wychowawczynie nie mają żadnych spraw. Rodzice nie mają na nic wpływu. Płacimy składki na radę rodziców, której praktycznie nie ma (tylko na papierku). Chcielibyśmy wyremontować salę dla naszych dzieci,uporządkować plac zabaw ale jest to niemile widziane - miło iż wyposarzenie przedszkola jest w opłakanym stanie. Ja i inni rodzice czujemy się zupełnie niepotrzebni, rozżaleni i bezradni. Myślałam,że przedszkola zachęcają rodziców do inicjatyw na rzecz przedszkola, u nas jest odwrotnie. Co możemy zrobić? rena Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 21.02.06, 18:40 TO co Pani pisze jest trochę dziwne. Macie napewno wybraną radę rodziców, prosze problem zgłosić przewodniczacemu, zeby poprosił o zorganizowanie zebrania panią dyrektor. Zawsze też można napisać pismo do dyrektora z prosba o wyjasnienie sytuacji, dyrektor musi odpowiedzieć w przeciągu 14 dni. raczej stusuje się system dwóch zebrań we wrześniu organizacyjne, w połowie roku informacyjne lub szkoleniowe, do tego rózne formay częstrze jak zajęcia otwarte, warsztaty imprezy z rodziną itd. Rada rodziców też spotyka się średnio co 3 - 4 miesiące, lub częscie jak jest potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
renay Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 21.02.06, 19:13 Bardzo dziękuję za odpowiedż.Wiem, że to dziwne, ale nie ma zebrań rady rodziców. Niestety nie ma też innych form kontaktów z rodzicami poza wrześniowym zebraniem. Teraz wiem,że w innych przedszkolach jest inaczej. Dziękuję renay Odpowiedz Link Zgłoś
pychal Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 21.02.06, 15:01 Witam W tym roku będę ubiegała się o przyjęcie córki po raz drugi. W ubiegłym roku nie została przyjęta z braku miejsc (mieszkamy na Białołęce). W tym roku wybrałam drugie przedszkole. Czy składając kartę przyjęcia do przedszkola mogę gdzieś zaznaczyć, że raz dziecko było odrzucone. Ewentualnie jak w takim przypadku napisać dobre odwołanie. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 21.02.06, 18:43 Myślę, że można napisac taką informacje w karcie, ze dziecko w zeszłym roku nie zostało przyjete, a że na prywatną placówkę lub opiekunke zwyczajnie państwa nie stać i , że oboje pracuje, a przedszkole jest niezbedne aby kontynuowac pracę. Może to cos da. Co do odwołania to do kogo i jak składa się odwołanie będzie miała pani informacje ( powinna tam się znaleźć ) na liście dzieci przyjętych. Odwołanie to raczej dokumentowanie, że ... to co wyżej, czy praca, miejsce zamieszkania itd. Chyba, że ma Pani dowody, że procedura naboru dzieci została nieprawidlowo przeprowadzona ( ale musza być dowody ) to można to napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
gzsn Problem z panią dyrektor 21.02.06, 23:30 Witam, nasza córeczka chodzi do przedszkola niepublicznego we Wrocławiu. Od samego początku mamy problemy z dyrektorką tego przedszkola. Jest arogancka, niemiła, opryskliwa. Terroryzuje personel - szantażuje pod groźbą utraty pracy. Kilkoro rodziców wypisało już swoje dzieci z powodu skandalicznego zachowania dyrektorki. Jedna z mam zawiadomiła kuratorium i była kontrola, ale oczywiście nie zostały stwierdzone żadne nieprawidłowości, bo zterroryzowane panie przedszkolanki mówiły, że wszystko jest super. Natomiast cicho w kąciku skarżą się rodzicom, że nie mogą już wytrzymać, że pani dyrektor bardzo źle traktuje dzieci - np. niejadka zaczęła karmić na siłę aż prawie się zadławił itp. Ostatnio pomimo naszych próśb nie zawiadomiła nas, że w przedszkolu panuje ospa wietrzna i tym samym naraziła będącą w ciąży żonę, która nie chorowała na ospę na bardzo poważne konsekwencje. Niczego nie świadoma odbierała dziecko z przedszkola - miała kontakt z chorymi dziećmi - i teraz czekamy w stresie, czy zachoruje czy nie. Na nasze uwagi i pretensje odpowiada arogancko, że nie rozumie o co nam chodzi, że robimy z igły widły i że w ogóle dziwi się, że nie przyszło nam do głowy, że mogła zapomnieć nas poinformować. Prosimy o radę co robić w takim przypadku. Dopóki nie przełamią się przedszkolanki i nie zaczną mówić prawdy żadna kontrola nic nie wykaże. Pozdrawiam Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: Problem z panią dyrektor 24.02.06, 23:33 Najlepiej poczkeć do końca kadencji i wtedy się zbuntować. Rada pedagogiczna musi wtedy wystawić opinie o dyr. Na konkursie są przedstawiciele rady rodziców i pedy ped. A jeśli chodzi o stan obecny to można jeszcze napisac do organu prowadzacego - pewnie jakiś wydział oświaty się tym zajmuje. Sytuacja faktycznie patowa, a kuratorium skupia się w zasadzie na papierach. Jedynie nadzieja w nauczycielach, że się postawią, w masie siła. Odpowiedz Link Zgłoś
gzsn Re: Problem z panią dyrektor 26.02.06, 21:16 Dziękuję za radę. Niestety chyba bez szans na "bunt załogi". Ostatnio po ponownym zgłoszeniu sprawy do kuratorium miała miejsce konfrontacja i żadna z pań nie powtórzyła swoich uwag w obecności p. dyrektor. Wyszliśmy na idiotów- poszukiwaczy absurdu. Sytuacja rzeczywiści patowa. Zapisaliśmy córkę do innego przedszkola. Pomimo tego, że chętnie chodzi do obecnego obawiamy się o jej dalsze losy po tym, jak zaczęliśmy "stawiać" się p. dyrektor. Poza tym straciliśmy zaufanie do opiekunki grupy dziecka. Czy słusznie przenosimy małą do innego przedszkola? Czy stres związany ze zmianą przedszkola nie będzie większy niż ewentualne skutki "odgrywania" sie p. dyrektor na dziecku? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
elgosia Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 22.02.06, 00:12 Chciałabym posłać synka do przedszkola od września, ale tylko na parę godzin, bez jedzenia. Przyprowadzałabym go po śniadaniu, odbierała przed obiadem. Chcę, żeby pobawił sie z rówiesnikami, poznał gry i zabawy odpowiednie do jego wieku. Parę godzin, bo jestem w domu - mam córeczke, która we wrześniu bedzie miała 16 miesięcy. Jestem na wychowawczym. Czy mogę liczyć na państwowe przedszkole? Czy to, że synek jest z początku października ma znaczenie? Dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 25.02.06, 09:53 Musi Pani wiedzieć, że Pani dziecko ma mniejsze szanse na przyjęcie. Przedszkole jeśli chodzi o dzieci namłodsze jest przede wszystkim dla dzieci rodziców pracujących, którzy zwyczajnie nie maja w czasie pracy z kim zostawić dziecka. Oczywiście mówię tu o formalnej stronie, bo wiadomo, że grupa rówiesnicza i wspieranie rozwoju dziecka potrzebne jest wszystkim maluchom. A to czy Pani maluch dostanie się do przedszkola zależy od ilości chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
jamonka1 Czy przyznawać się do edukacji przedszkolnej? 24.02.06, 11:45 Witam, składam właśnie wniosek do superobleganego przedszkola w Warszawie. Zastanawiam sie, czy i jak ważna jest informacja w części III wniosku - o zdrowiu i funkcjonowaniu dziecka w przedszkolu. Moj syn chodzi do przedszkola od września, ale do takiego sporo od nas oddalonego i w przyszłym roku nie będziemy w stanie go tam wozić. Dlatego zmieniamy pzredszkole,ale na takie, które cieszy sie ogromnym zainyteresowaniem... I pytanie: czy przyznawać się, że syn chodził już rok do przedszkola? Mam wątpliowści, bo można pomyśleć, że skoro chodził do tzrylatków w innym przedszkolu, to może tam wciąż chodzić do czterolatków i nie warto zapewniać mu tu miejsca. Z drugiej strony cenną byłaby informacja o tym, że świetnie sobie radził w przedszk, że jest samodzielny i nowe przedszk nie miałoby z nim kłopotów adaptacyjnych. Proszę o radę, pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: Czy przyznawać się do edukacji przedszkolnej? 25.02.06, 09:54 To czy dziecko chodziło już do innego przedszkola wlaściwie nie ma żadnego znaczenia, są kryteria przyjmowania i dyrektor powinien nimi się kierować. Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia1231 samoobsługa 25.02.06, 17:05 Mam pytanie (jak jest w Pani przedszkolu bo w innych może być inaczej) ze stosowaniem śliniaków. Dla mojego dziecka jak na razie zawsze zakładam do zupy i zastanawiam się czy w przedszkolu też coś takiego się praktykuje (w najmłodszej grupie), a jeżeli tak to kto je zakłada i zdejmuje? Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: samoobsługa 27.02.06, 20:22 ŚLiniaczek to temat , o który trzeba już zapytać w danym przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
planetka Nabór do przedszkola na Ursynowie - problem 27.02.06, 11:43 Witam, Chciałabym wysłać córkę do przedszkola na Ursynowie, jednak najprawdopodobniej będę miała z tym problem. Ola urodziła się na początku października, no i w związku z tym nie będzie miała skończonych trzech lat... Wiem, że jest to jedno z kryteriów przyjęcia do przedszkola. Kolejne kryterium to to, czy matka samotnie wychowuje dziecko. No i tutaj mam pytanie. Mieszkam sama z dziećmi, mąż niedawno wyprowadził się, ale nie mamy formalnego rozwodu ani separacji. W jaki sposób mam to napisać na karcie przyjęcia do przedszkola? Wiem, że jeśli zaznaczę ten fakt, to szanse Oli wzrosną... A kolejne pytanie, to takie, czy to, że mam dwójkę dzieci ma jakieś znaczenie - bo nie jest to chyba wielodzietność? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam, planetka Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: Nabór do przedszkola na Ursynowie - problem 27.02.06, 20:22 Myślę, że wystarczy wpisac w kartę, że Pani samotnie wychowuje dwójke dzieci to powinna zwiększyć szanse. Jeśłi jednak trzeba będzie dołączyć jakiś dowód to może wystarczy oświadczenie, proszę zapytać w przedszkolu. Liczba dzieci nie ma tu znaczenia, chyba że starsze uczęszcza do tego przedszkola to oczywiście zwiększa szanse mlodszego na dostanie się w do przedszkola. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olusi-a-nia Re: Nabór do przedszkola na Ursynowie - problem 27.02.06, 22:26 Ponieważ wyszukiwarka nie znajduje mi tego problemu więc pytamo ilu jednocześnie przedszkoli można składać podanie i czy wogóle można?,ja chciałabym złożyć do trzech jednocześnie,ale jedno z nich wyraźnie zastzrega sobie tzw."rezerwację"Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
maj20061 Oświadczenie o zatrudnieniu w karcie naboru... 28.02.06, 12:05 Witam, mam pytanie, w karcie naboru znajduje się oświadczenie dla rodziców o zatrudnieniu. Czy przedszkole sprawdza w podanej firmie zatrudnienie takiej osoby, czy raczej jest to dla informacji. A co w przypadku, jeżeli taka osoba "pracuje na czarno"? Pytam, ponieważ mój znajomy jest w takiej sytuacji i nie wie co ma wpisać w karcie. Czy ma to wpływ na przyjęcie dziecka do przedszkola? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: Oświadczenie o zatrudnieniu w karcie naboru.. 28.02.06, 18:29 Rodzice wpisują i podpisują kartę tak więc biora odpowiedzialność za to co wpiszą. Nikt nie informuje ZUSu ani US i nie sprawdza danych z karty ( poza wyjątkowymi sytuacjami ). Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: Nabór do przedszkola na Ursynowie - problem 28.02.06, 18:27 Żyjemy w wolnym kraju, wiec może Pani skladac do kilku ale i tak karty są sprawdzane miedzy przedszkolami i dziecko zostanie przyjete tylko do jednego. Tak więc dla ułatwienia rekrutacji prosimy rodziców o składanie karty tylko do tego na którym rodzicowi najbardziej zależy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
planetka Re: Nabór do przedszkola na Ursynowie - problem 28.02.06, 15:18 Bardzo dziekuję za odpowiedź, nie tylko w swoim imieniu, ale także w imieniu innych e-mam Takie osoby jak Pani to prawdziwa skarbnica wiedzy. Jeszcze raz dziękuję, że poświęca nam Pani swój czas i dzieli się wiedzą. Pozdrawiam, Katarzyna Odpowiedz Link Zgłoś
madziaaaa Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 28.02.06, 14:49 witam i pozdrawiam serdecznie. Podziwiam Panią za tyle cierpliwości!!! Moja córka, Oleńka chodzi do przerdzkola od września 2005, jest zadowolona, my też. Wybraliśmy przedszkole integracyjne, bo ja jestem zwolenniczką integracji.udało się i Olcia została przyjęta. Do tego czasu byłam na urlopie Wychowawczym, byłyśmy zawsze razem i założyłam, że skoro mamy możliwość(moi rodzice oboje na emeryturze, mama męża też) a Ola jest jeszcze mała, to nie ma sensu, żeby siedziała w przedszkolu cały dzień i jest odbierana około 13. z Pani wypowiedzi wywnioskowałam, że mogłabym nie wnosić opłaty stałej, która w Łodzi jest ponoć najwyższa w Polsce.czy to prawda? a nasze p. naprawdę jest świetne, obowiązują trochę inne zasady, np.w każdej grupie są dzieci w różnym wieku(w tej samej liczbie), co skutkuje, bo uczą się od siebie nawzajem,2 razy w tyg. szwedzki bufet,nieobowiązkowe leżakowanie-jest wydzielony kącik do spania, kto chce, to korzysta, "ciocie" bardzo miłe,mnóstwo imprez dodatkowych. moja Olcia miała kryzys może 2 razy i tylko dlatego, że widziała płaczące dziecko. bez problemu rano wstaje, choć baliśmy się, że będąc ze mną 3 lata w domu może być różnie. oby więcej przedszkoli było takich. pozdrawiam, proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 28.02.06, 18:32 To zalezy jak nazwana jest ta opłata w uchwale rady miasta, czy dzielnicy ( nie znam samorzadowej konstrukcji Łodzi ). Jeśłi zapisane jest tam, że opłata dotyczy dzieci pozostających w przedszkolu powyżej podstawy programowej to oczywiście, że powinna jej Pani nie płaci ale spotkałam się tu na forum, że są to opłaty np. za przygotowanie obiadów i wtedy klapa. Proszę dotrzeć do uchały na temat opłat. Odpowiedz Link Zgłoś
gaja24 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 02.03.06, 10:50 Słyszałam, że do przedszkola od września mogą uczęszczać dzieci, które skończyły 3 latka przed 1 września. Pozostałe, czyli te które urodziły sie po 1 września dochodzą do grupy po swoich 3 urodzinach. Jest to dla mnie problem, ponieważ córka kończy 3 lata w listopadzie, a ja od października planowałam powrót do pracy. Czy wobec tego będę musiała zaczekać, aż faktycznie skończy 3 latka, czy też mogę wpłynąć jakoś na to, aby została przyjęta chociażby od października? Czy jest to prawda? Czy sprawę tą regulują jakieś przepisy, czy też dyrektor przedszkola ustala takie zasady? Jeśli tak to na podstawie jakich przepisów? Poza tym spotkałam sie z podaniem o przyjęcie do przedszkola (Warszawa- Ursynów) , w którym wymagana jest pieczątka zakładu pracy z podpisem pracodawcy. Jeżeli takowej nie będzie lub będzie z adnotacją, że w chwili obecnej jestem na urlopie wychowawczym, to dziecko będzie przesunięte na koniec listy oczekujących. A przecież nie moge podjąć pracy przed przyjęciem dziecka do przedszkola. Oczywiście wiem, są opiekunki, ale nie wszystkich na nie stać. Z drugirj strony może być taka sytuacja, że w tej chwili rodzic pracuje, a we wrzesniu może stracić pracę. I co tamto dziecko zostanie przyjęte, a moje nie, tylko dlatego ,że w momencie składania podania byłam na urlopie wychowawczym. Podania składa sie pół roku wczesniej i wiele w tym czasie może się zmienić. Czy można cos na to poradzić. Bo jeżeli nie, to moje dziecko w tym momencie nie ma najmniejszej szansy na dostanie sie do przedszkola, a bez tego ja nie będę mogła pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
tootoja Do ilu przedszkoli można złożyć podania? - dyrekto 02.03.06, 13:22 Mam dziecko, które chcę zapisać perwszy raz do przedszkola. W ilu przedszkolach naraz można złożyć podania? Czy trzeba informować, że już gdzieś się złożyło podanie? A może takie informacje dotyczące danego województwa można gdzieś znaleźć w necie, bo ja aurat mieszkam w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: Do ilu przedszkoli można złożyć podania? - dy 04.03.06, 23:07 Co do Karkowa, to ja nie udzielę informacji, bo nie wiem. Może inni? Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 04.03.06, 23:06 Oczywiście, że są przpisy dotyczące przyjmowania do przedszkoli. Przepisy te jednak są bardzo ogólne, czasami uścislają je burmistrzowie, a czasami dyrektor żeby dokonać wybory musi je jeszcze dokladniej uściślić. W dzielnicach gdzie przedszkoli jest za mało niestety dyrektor musi podjąć trudną decyzję kogo przyjąć, a kogo nie i oczywiście wyliczanka nic tu nie da. Tak więc określa on jeszcze dokładniejsze kryteria ale takie żeby nie łamały kryterów nadrzędnych , czyli tych wydanych przez organy wyższe ( MEN czy urząd miasta )> W związku z tym, że w ustawie o systemie oświaty i w rozporządzeniu o statutach przedszkoli określone jest, że dzieci przyjmuje się do przedszkola od 3 roku życia, dyrektor może określić , że przyjmuje te dzieci, które mają już skończone 3 lata ( nie będę dyskutować tu o zasadności ale tylko tłumaczę skąd biorą się niektóre kryteria ). To samo dotyczy pieczątki zakładu pracy, na którą nie ma miejsca w karcie w-wskiej. W związku z tym, że papier przyjmie wszytko i że czasami rodzice wpisują nieprawdę, dyrektor może, w celu przyjęcia tylko dzieci rodziców pracujących poprosić o potwierdzenie zatrudnienia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniawlo1 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 02.03.06, 20:59 Witam! Złozyłam dzisiaj wniosek o przyjecie mojego 3-letniego synka do przedszkola w Warszawie na Woli mialam zamiar złozyc równoczesnie wnioski w dwóch innych placówkach jednak podobno w tej samej dzielnicy mozna zlozyc tylko jeden wniosek do jednego przedszkola gdyz duplikaty sa odrzucane i wtedy dziecko "złosliwie" nie zostaje przyjete...Bardzo prosze o odpowiedz i z góry dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 04.03.06, 23:11 Wnioski dzieci "nowych" sprawdza się między przedszkolami żeby nie doszło do sytuacji, że jedno dziecko nie zostało przyjete, a drugie w pięci przedszkolach zostało. Składając kartę w kilku przedszkolach informuje Pani tym samym, że nie ważne , do którego się dziecko dostanie, byle się dostało. Może jednak warto wybrać te jedno? Trudno mi wypowiadać się na temat praktyki "złośliwego" odrzucania, bo ja takiej nie stosuje ale w jeśli wybieram między dwoma kartami spełniającymi takie same kryteria chętniej przyjmuję dziecko tych rodziców, którzy złożyli tylko do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniawlo1 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 05.03.06, 20:50 Dziekuje bardzo za odpowiedz,skorzystam z Pani rady i zostawie wniosek w jednym przedszkolu.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś