Dodaj do ulubionych

Mój synek odstaje od grupy

20.04.05, 14:05
Bardzo się martwię. Mój syn chodzi do przedszkola od września zeszłego roku.
Trochę chorował, potem urodziła mu się siostra, stąd miał przerwę od listopada
do kwietnia. Ma teraz 4, roku. W przedszkolu wychowawczyni zawołala mnie kilka
dni temu i powiedziała, że syn ma problemy z kolorowaniem, rysowaniem (także
trzymaniem kredki), samodzielnym ubieraniem się i rozbieraniem i ma słaa
sprawnośc fizyczną. Ze bardzo dostaje od grupy.Zdawałam sobie sprawę,że syn ma
problemy logopedyczne(słabiej mówi niż jego rówieśnicy),ze nie nalepiej
rysuje(Ja też nie jestem w tym orłem), ale myśałam,że aż tak źle nie będzie.
Obserwował go psycholog i za tydzień mam pójść na rozmowę. Brardzo się boję
tej rozmowy. Myślę,ze te opóźnienia wynikają z trudnego porodu, syn był do
dwóch lat rehabilitowany z powodu wzmożonego napięcia mięśni. Nie myślałam
jednak,że pozostawi to trwałe ślady w jego życiu. Chce wierzyc,że w szkole
sobie jakoś poradzi (martwi mnie to tym bardziej, bo byłam prymuska
przynajmniej w podstawówce i myślałam zawsze,że wszelkie poroblemy wynikają u
dzieci z lenistwa dzieci i ich rodziców).Dziewczyny co robić. Staram się z nim
ćwiczyć (mam córeczkę 5 miesięcy więc nie zawsze się da), ale on jest
strasznie uparty(czasem nie che słuchać jak się do niego mówi) i się szybko
denerwuje, rzuca kredkami, butami....Najbardziej zmartwiło mnie dzis zdanie
jednej z pań: zapytałam odbierając go czy w porządku było dziś w przedszkolu,
a pani na to: "jak na niego tak". Zamiast powiedzieć wychowawczyni kilka słow,
wyszłam bardzo smutna i roztrzęsiona. Dziewczyny powiedzcie co robić i
powiedzcie czy moze byc jeszcze dobrze.
Obserwuj wątek
    • kmsanczia Re: Mój synek odstaje od grupy 20.04.05, 19:38
      Smutne to strasznie. sad
      Może spróbuj przenieść dzieciaczka do przedszkola integracyjnego jeżeli masz
      możliwość, tam na pewno nikt nie wytykał by mu, że "odstaje". I również twój
      synek poczułby się pewniej widząc dzieci, które bardziej od niego sobie nie radzą.
      POzdrawiam. smile
      • mamaadama4 Re: Mój synek odstaje od grupy 20.04.05, 22:54
        Adas jest ze stycznia 2004r i po jednym dniu pobytu w maluchach został przez
        panią dyrektor przeniesiony do grupy starszej. Rocznikow jest od nich młodszy o
        rok. Tez się samodzielnie raczej nie ubiera, bazgrze dowolne krechy zamiast
        rysować, od niedawna próbuje sam jeśc. Ale nikt mi z tego powodu nie robił
        problemu. Dzieci z jego grupy lepiej rysuja, większość ubiera się samodzielnie
        i same tez jedzą. Z mówieniem natomiast nie ma żadnego problemu. Nikt nigdy
        złego słowa nie powiedzial. Myślę, że musisz spokojnie umówić się na rozmowę z
        dyrektorem, spytac o zastrzeżenia, dowiedzieć się o co im tak naprawdę chodzi.
        • 7xladniej Re: Mój synek odstaje od grupy 20.04.05, 23:05
          Jestem mamą Trzylatka, więc bliskie mi są wszelkie problemy związane z dziećmi
          ich odczuciami a nade wszystko tolerancją i poszanowaniem ich praw. Na Twoim
          miejscu natychmiast umówiłabym się na spotkanie z wychowawczynią w obecności
          dyrektorki przedszkola, Przygotowałabym się do tej rozmowy (notatki) bo w
          nerwach, czasem nas przytyka i totalna blokada. Jeśli taka rozmowa by nie
          pomogła zmieniłabym przedszkole. Na jakie? to pewnie zależy od Twojej rozmowy z
          psychologiem. Na Twoim miejscu umówiłabym się z 2 niezależnymi. To przecież
          Twój największy skarb. Może problemy wynikają z powodu zazdrości o siostrę?
          Może to coś innego? Nie wiem, ale na pewno nie można tego tak zostawić i trzeba
          Maluszkowi pomóc.
        • e5121 Re: Mój synek odstaje od grupydo mamaadama4 21.04.05, 01:23
          Mój synek jest z listopada 2000r. więc jest najmłodszy w swojej grupy.Poza tym
          chodzi pierwszy rok, tamte dzieci już drugi( nie został rok wcześniej przyjęty,
          bo nie miał skończonych trzech lat). No ale moim zdaniem aż tak dużych róznic
          jednak byc nie powinno, bo przecież w szkole nikt nie bedzie patrzył na miesiąć
          tylko na rok urodzenia.
    • anek.anek Re: Mój synek odstaje od grupy 20.04.05, 23:00
      Przede wszystkim spokojnie poczekaj na rozmowę z psychologiem. Może jest też w
      waszym przedszkolu dyżurny logopeda, który pomógłby Twojemu dziecki? Albo
      omówiłby z Tobą jak z młodym ćwiczyć, na co kłaść nacisk itd.
      I głowa do góry. Nie musi być prymusem, ważne żeby był szczęśliwysmile
    • anitat Re: Mój synek odstaje od grupy 20.04.05, 23:02
      Witaj, jeśli chcesz napisz do mnie na priv: ale na adres : tomala_a@op.pl, lub
      na gg: 4677853, mam identyczne "problemy" ze swoim Michałem, będziesz musiała z
      synkiem nieco popracować, mój jest juz zdiagnozowany.
      Anita
    • e5121 Re: Mój synek odstaje od grupy 21.04.05, 01:42
      Dziękuję za odpowiedzi. Rozmowę z psychologiem będę miała we wtorek, także
      napiszę wam o jego spostrzeżeniach po tej rozmowie. Dodatkowo planuję póść do
      drugiego psychologa, Dodaję,że swego czasu (do lat dwóch chodziliśy do
      neurologa-w sumie byliśmy u klkiu i oni nie zawuażyli zadnych odstępstw od
      normy, ale zdaję sobie sprawę,że psycholog bada inne "sprawy").Jedna z pań
      wychowawczyń mówi,że trzeba z synem pracować, nie jest potrzebny psycholog (to
      ja poprosiłam o psychologa) i będzie. Druga natomiast mówi,ze nie poradzi sobie
      w pięciolatkach,że one (panie) owszem mogą mu troche pomóc,ale bez przesady. Syn
      chodzi regularnie od 1 kwietnia (od listopada do marca ze względu na to,ze non
      stop w październiku był na antybiotyku i ze względu na małą córcię) i jest to
      jego pierwszy rok w przedszkolu. Syn jest z listopada, także jest praktycznie
      najmłodszy w grupie.Myślę jednak,że jakiś problem jest, o przecież dzieco mże
      nie chodzić do przedszkola, ale potem w szkole musi sobie poradzić.A może za
      bardzo wybiegam myślami w przyszłość?
    • silije.amj Re: Mój synek odstaje od grupy 22.04.05, 21:20
      E5121 Twój synek (jestem logopedą i polonistką) jest dzieckiem z tzw. ryzyka
      dysleksji i dysgrafii, więc dobrze że się tym zajęłaś tak wcześnie, rozchmurz
      się, wszystko można wyćwiczyć, obyś trafiła na kompetente osoby!
      • maak3 Re: Mój synek odstaje od grupy 22.04.05, 22:37
        nie martw się na zapas
        po pierwsze 4 latek nie musi koniecznie chcieć rysować
        sprawa z nie trzymaniem kredki zdaje się być poważniejsza, ale może chłopak nie
        miał okazji tego wyćwiczyć jeśli rysowania nie lubi
        co do ubierania samodzielnego - jesli w domu to robi, a w przedszkolu nie to
        znaczy, że protestuje i to jego święte prawo, a jesli nie robi tego w ogóle to
        daj mu sznasę smile) niech sie nauczy (jesli kiedys to robił, a teraz nie to
        znaczy, że ma lekki regresik w związku z urodzeniem się konkurencji i też chce
        byc dzidziusiem - kto by nie chciał wink
        i jeszcze jedno - narażę się Paniom Nauczycielkom Przedszkola, ale czasem mają
        zbyt duże oczekiwania i już, ostatnio słyszałam jak pani przedszkolanka mówiła
        matce, że jej dziecię w rozwoju emocjonalnym opóżnione jest o rok, a zapytana
        po czym to wnioskuje wymieniła wskaźniki z rozwoju społecznego he, he
        więc spokojnie
        na początku dziecku w przedszkolu jest zwyczajnie trudno i nie muszą wcale
        rozwijac skrzydeł we wszystkich oczekiwanych przez panie zakresach, ale
        kiedy kobieta mówi, że ,,w pieciolatkach będzie miał problemy" to ona raczej
        nie sprawia wrażenia chęci pomocy, a widzi jedynie trudności dziecka - lepiej
        uciekac od takich, uciekać....
        a nawet jesli syenk ma jakieś trudności to tak jak silije.amj napisala wcześnie
        uchwycone da się przezwyciężyć smile))
        i spokojnie z tym psychologiem on nie ma być sędzią tylko Twoim wsparciem i
        jesli będzie już widział jakieś kłopoty to niech ułozy jakiś sensowny program
        wsparcia rozwoju synka
        pozdrawiam
        maak3
        • agaschm Re: Mój synek odstaje od grupy 26.04.05, 13:27
          Mój synek też jest w grupie 4 latków i tez miałam podobne komentarze. Mi samej
          też podpadał fakt, że słabo mówi. Potem p. psycholog stwierdziła, że ma
          opóźniony rozwój mowy i problemy w kontaktach społecznych. Zaczęliśmy więc
          pracować. Najpierw logopada. Byłam na kursie dla rodziców nt "programu
          organizacji neurologicznej"- był on poświęcony rodzicom dzieci z różnymi
          opóźnieniami, nawet bardzo głębokimi. Krótko mówiąc istnieje ścicły związem
          między rozwojem fizycznym, emocjonalnym i neurologicznym. Jeśli nastąpi
          opóźnienie w jednej ze sfer może przejawić się różnymi dysfuncjami w innych
          obszarach. Dzieci z takimi opóźnieniami jak moje zazwyczaj mają problemy z
          motoryką małą (te rysunki, trzymanie kredki itp.) i dużą. Czy Twój syn jeździ
          na rowerze? czy potrafi czołgać się ruchem naprzemiennym? czy prawidłowo
          schodzi ze schodów (jedna noga na jednym stopniu)? Czy jak biego porusza
          naprzemiennie rękoma? czy potrafi skakać na jednej nodze???? Założę się że Twój
          syn ma z tym problemy. Ja z moim synem postawiłam na ruch. po kilku miesiącach
          widedzę ogroooomne efekty. Mowa ruszyła niesamowicie, rozumienie i postrzeganie
          świata oraz zachowanie jest nieporównywalne z tym co było.
          Polecam wszystkim - dużo ruchu i ćwiczeń plastycznych: plastelina, kredki,
          farby....
          • mona2002 Re: Psycholog 26.04.05, 14:48
            Witam,
            jestem psychologiem przedszkolnym i spotykam 4 latków z podobnymi opóźnieniami
            motoryki małej i dużej. Wspomniałaś o urazach okoloporodowych i rehabilitacji
            związanej z nadmiernym napięciem mięśniowym - sugeruję diagnozę w kierunku
            integracji sensomotorycznej - a potem właściwą terapię (zapytaj o miejsca
            diagnozy psychologa z którym sie spotkasz). Nie martw się na zapas, macie
            jeszcze rok na wspomaganie rozwoju przed "0". W razie chęci współpracy ze mną
            polecam: www.psychologMB.republika.pl
          • e5121 Re: Mój synek odstaje od grupy- do agaschm 26.04.05, 23:26
            agaschm napisała:

> Mój synek też jest w grupie 4 latków i tez miałam podobne komentarze. Mi samej
            > też podpadał fakt, że słabo mówi. Potem p. psycholog stwierdziła, że ma
            > opóźniony rozwój mowy i problemy w kontaktach społecznych. Zaczęliśmy więc
            > pracować. Najpierw logopada. Byłam na kursie dla rodziców nt "programu
            > organizacji neurologicznej"- był on poświęcony rodzicom dzieci z różnymi
            > opóźnieniami, nawet bardzo głębokimi. Krótko mówiąc istnieje ścicły związem
            > między rozwojem fizycznym, emocjonalnym i neurologicznym. Jeśli nastąpi
            > opóźnienie w jednej ze sfer może przejawić się różnymi dysfuncjami w innych
            > obszarach. Dzieci z takimi opóźnieniami jak moje zazwyczaj mają problemy z
            > motoryką małą (te rysunki, trzymanie kredki itp.) i dużą. Czy Twój syn jeździ
            > na rowerze? czy potrafi czołgać się ruchem naprzemiennym? czy prawidłowo
            > schodzi ze schodów (jedna noga na jednym stopniu)? Czy jak biego porusza
            > naprzemiennie rękoma? czy potrafi skakać na jednej nodze???? Założę się że Twój
            >
            > syn ma z tym problemy. Ja z moim synem postawiłam na ruch. po kilku miesiącach
            > widedzę ogroooomne efekty. Mowa ruszyła niesamowicie, rozumienie i postrzeganie
            >
            > świata oraz zachowanie jest nieporównywalne z tym co było.
            > Polecam wszystkim - dużo ruchu i ćwiczeń plastycznych: plastelina, kredki,
            > farby....
            Witaj
            Oczywiście syn mój ma problemy z równowagą, ćwiczeniami sportowymi i
            zapamietywaniem pozycji utrzymanina kredki czy nożyczek. Lubi wyłacznie jazdę na
            rowerze (z dodatkowymi kółkami) i robi to bardzo dobrze. Natomiast pozostałych
            wymienionych ćwiczeń nie wykonuje poprawnie. Dziś była u pani psycholog
            przedszkolnej, która zaleciła dużo ruchu i ćwiczenia z zakresu plastyki.
            Stweirdziła,że intergacja sensoryczna nie jest potrzebna. Ja nie jestem co do
            tego stwierdzenia o SI pani psycholog do końca przekonana.
            Chciałaby żebyś mi napisała w jaki sposób postawić na ruch, codziennie ok.
            godzinki jezdzimy na rowerze. Natomiast podpowiedz mi co jeszcze mogę z synem
            robic jeśłi chodzi o sportowe zajęcia,ąby nastąpił przęlom. Dodam,że syn nie
            jest chętny do ćwiczeń oprócz wspomnianej jazdy na rowerze.
            • mona2002 Re: rozwijanie poprzez sport 27.04.05, 09:02
              Spróbujcie z synkiem zwisać na drabinkach, huśtać się na huśtawkach, dobre
              rezultaty poprawy koordynacji wzrokowo-ruchowej dają ćwiczenia na równoważni,
              deskorolce (tylko asekuruj dziecko!!!), skakanie na jednej nodze (wyścigi) i co
              podpowie wyobraźnia
    • kropka55 Re: Mój synek odstaje od grupy 28.04.05, 09:28
      Z tym psychologiem należy oczywiscie się spotkać.Jednak dziecko najwięcej czasu
      spędza w przedszkolu i pani powinna być dla Ciebie najwiekszym
      wsparciem.Porozmawiaj z nią szczerze, ale nie podczas odbierania dziecka z
      przedszkola( w drzwiach itp.) tylko poproś ją o rozmowę w okreslonym terminie.
      Powiedz jej, że ponieważ zgłasza Ci tekie problemy chciałbyś popracować z
      dzieckiem.Niech da Ci konkretne wskazówki, przykłady ćwiczeń do wykonywania z
      dzieckiem w domu.Mysle,że nauczycielka właśnie liczy na to,że podejmiesz pracę
      z dzieckiem.
      Większość 4-latków bazgroli a nie rysuje, najczęściej kredkami świecowymi i
      dlatego mogą mieć problemy z trzymaniem kredki drewnianej czy ołówka,jest na to
      jednak sposób.Trzeba kupić specjalną nakładkę na ołówek (ok. 3 zł.),która
      ułatwia trzymanie i po kilku tygodniach nie będzie tego problemu. a psychologa
      też nie traktuj jak wyrocznię,bo on dziecka nie pozna dobrze w ciągu jednego
      czy kilku spotkań.
    • magda.evie.zoe Re: Mój synek odstaje od grupy 28.04.05, 13:48
      Hej,
      Mam podobnego typu problemy z jedną z moich córek - jest słabszą z pary
      bliźniaczek, miała problemy zdrowotne, do dziś jest mniejsza i mniej sprawna.
      Na dodatek obie są z grudnia (2000) więc w grupie są otoczone dziecmi bardziej
      sprawnymi. O ile Ewelina (silniejsza) podejmuje walkę, o tyle zauważyłam, że
      Zosia poddaje się w przedbiegach. Np. byłam z nimi u ortopedy i dostały tylko
      jedno zadanie do wykonania - stanąć przy ścianie i podnieść do góry rączki.
      Ewelina zrobiła to pierwsza, a wtedy Zosia stanęła okoniem i nie dała się
      przekonać nawet do spróbowania.

Moja interpretacja tej sytuacji jest taka, że Zosia doskonale słyszy i rozumie
      moją troskę o nią - i niebyt jej się to podoba. Sama uważa siebie za dziecko
      słabsze, mniej mądre, brzydsze - np. interesuje się dinozaurami bo jak
      twierdzi, są brzydkie tak jak ona sad

Myślę, że opór Twojego synka do ćwiczenia z Tobą wynika z tego samego - skoro
      ćwiczy, to znaczy że przyjmuje do wiadomości swoje problemy. Jak nie ćwiczy, to
      tak jakby problemów nie było. Jedynym wyjściem jest traktowanie tych ćwiczeń
      jako zabawy i nie wspominanie słowem o "problemach".

Bardzo nie podoba mi się podejście pani przedszkolanki do tej sprawy - ona już
      go zaszufladkowała jako dziecko z problemami. To niedobre dla Twojego synka.
      On powinien jak najczęściej słyszeć o tym, co robi dobrze - oczywiście nie
      naciągaj rzeczywistości ale czekaj cierpliwie i obserwuj aż coś faktycznie mu
      się uda.

I nie bój się wizyty u psychologa (chociaż ona już chyba się odbyła) tylko
      słuchaj z otwartą głową co Ci pani powie, zadawaj pytania. Pamiętaj też, że nie
      wszyscy psychologowie to wyrocznie - ja chodziłam z córkami przez 3 lata do
      poradni wcześniaków i z wizyt u tamtejszej pani psycholog nie wyniosłam nic.
      Tobie potrzebny jest psycholog, który zobaczy w Twoim dziecku chłopca z
      potencjałem a nie z problemami.

Magda
      • e5121 Re: Mój synek odstaje od grupy do Magdy 28.04.05, 17:39
        Magdo witaj
        Pamietam Cię, kiedyś kilka lat temu jak nasze dzieci były malutkie (mój synek
        jest o miesiąc starszy od twoich córek) i z problemami wymieniałyśmy się
        opiniami i obawami co bedzie dalej. Pamiętam,że pisałaś,ze psycholog powiedział
        ci,że córki będa miały problem w dogonieniu rówieśników. Mam nadzieję,ze się
        bedzie mylił...
        Ja z rozmowy z psychologiem przedszkolnym niewiele wyniosłam oprócz tego,że mamy
        uprawiać sporty wszelakiego rodzaju. Tyle,że my staramy się to robic od zawsze,a
        jednak jest trochę nie tak, choć ja mam nadzieję,że mimo wszystko bedzie dobrze.
        W związku z tym, aby biernie nie czekać postanowiłam udac się na badania
        dotyczące integracji sensorycznej i potem podjecia ewentualnych zajęć, które
        daja podobno zaskakujące efekty. Ty o ile mnie pamięć nie myli mieszkasz w
        Poznaniu także tez z takimi ośrodkami nie powinno być problemu. Pomyślałam,że
        lepiej coś robic niż czekac na dalsze problemy. Pozdrawiam Cie serdecznie. Ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka