Dodaj do ulubionych

w jakim wieku wasze dzieci zaczynają przedszkole?

24.01.06, 18:49
Witajcie.
W jakim wieku puszczacie swoje maluchy do przedszkola? Czy w wieku
3 lat czy 4? Moja Baśka ma 3 i zastanawiam się czy puścić ją już do
przedszkola od września. Jest bardzo zdolna, zna kilka piosenek ( jadąc
samochodem śpiewa razem z Natalią Kukulską całą płytę), zna wierszyki,
opowiada sama bajki o śnieżce i kopciuszku. Oczywiście zmyśla strasznie, ale
jest przy tym dużo smiechu. Wymyśla różne historyjki bawiąc się lalkami.
Rozpoznaje swoich ulubionych piosenkarzy, ogląda dużo bajek i uwielbia
czytać. Nie lubi rysować, co mnie martwi, ale może samo przyjdzie z czasem.
CZy posłać ją już do dzieci? Muszę nadmienić, że strasznie jest za dziećmi,
jakbyłyśmy na wizycie kontrolnej w przedszkolu to niechciała z niego wyjść.
Poradzcie.
Monika
Obserwuj wątek
    • nika28wawa Re: w jakim wieku wasze dzieci zaczynają przedszk 24.01.06, 18:51
      Acha. Zapomniałam napisać, że ma 2 lata i 5 miesięcy.
      Monika
      • olamka1 Re: w jakim wieku wasze dzieci zaczynają przedszk 24.01.06, 19:34
        Zdecyduj się w końcu ile Twoja córka ma lat... . Raz piszesz, że TRZY a potem
        przepraszasz, że ZAPOMNIAŁAŚ napisac i le ma lat i podajesz, że DWA i PIĘĆ
        miesięcy. W tym wieku to KOLOSALNA różnica... . Według Ciebie nie???
    • sylwia80-80 Re: w jakim wieku wasze dzieci zaczynają przedszk 24.01.06, 20:14
      Hehe, mnie też to zastanowiło, to ile 3 czy 2,5?
      Moja chodzi już miesiąc, a ma 2,5 latek. Podoba jej sie i dobrze sobie radzi.
      Według mnie sama musisz ocenić czy dziecko jest na tyle samodzielne żeby iść do
      przedszkola.
    • sweet.joan Re: w jakim wieku wasze dzieci zaczynają przedszk 24.01.06, 20:17
      Ale we wrześniu juz będzie miała trzy, nie? wink

Mój syn poszedł do przedszkola w wieku trzech lat. Co więcej, rok wcześniej
      chodził do żłobka. Uspołecznił się, bo wczesniej był dzikuskiem. Ogólnie
      przedszkole ma na niego dobry wpływ. Cieszę się, że chodzi do przedszkola.
    • nika28wawa Re: w jakim wieku wasze dzieci zaczynają przedszk 25.01.06, 09:49
      To chyba jasne. Teraz ma 2,5 roku, we wrześniu ( kiedy pójdzie do przedszkola)
      będzie miała 3 latka.
      Ale czy to jest najważniejsze w moim pytaniu?
      Chyba nie.
      Skupiacie się tylko na ocenie kogoś a nie na odpowiedzi na moje pytanie.
      WSTYD.
      Monika
      • mama007 Re: w jakim wieku wasze dzieci zaczynają przedszk 25.01.06, 10:15
        moja poszła jak miała 2,4. wczesniej chodzi ok 2mies do zlobka. jest
        zachwycona, nie bylo zadnego kryzysu, jak po nia przychodze (chodzi na 5 godz)
        to nie chce wracac do domu...
        moim zdaniem jesli dziecko chce i Ty tez chcesz to nie ma sie nad czym
        zastanawiac.
        tylko przygotuj sie niestety na choroby - moja poszla niefortunnie w takim
        okresie "chorobowym" (w styczniu) i teraz mamy zakaz chodzenia do przedszkola
        do marca (po zapaleniu gornych drog oddechowych, a potem krtani i strun
        glosowych, odpukac na razie bez antybiotykow) uncertain
        pozdrawiam i powodzenia
        aga
      • jeangrey Re: w jakim wieku wasze dzieci zaczynają przedszk 25.01.06, 14:47
        Skupiacie się tylko na ocenie kogoś a nie na odpowiedzi na moje pytanie.
        > WSTYD.

Co wstyd? jaki wstyd? Przyjżyj się swojej wypowiedzi:
        "W jakim wieku puszczacie swoje maluchy do przedszkola? Czy w wieku
        3 lat czy 4? Moja Baśka ma 3 (...)"
        " Zapomniałam napisać, że ma 2 lata i 5 miesięcy"
        Nikt Ciebie nie ocenił, tylko rażącą niespójność wypowiedzi. Tak to ja też mam 18.

A żeby nie zawstydzać nikogo odpowiem też na pytanie:
        Jak skończy we wrześniu 3 lata to nie wiem nad czym się zastanawiasz. Opisałaś swoje dziecko tak, że pewnie sobie poradzi.

JG
    • grazbed Re: w jakim wieku wasze dzieci zaczynają przedszk 25.01.06, 11:50
      Moja córka zaczęła jak miała 2 lata i 8 miesięcy, w grupie była najmłodsza,
      pozostałe dzieci to były "skończone" 3 latki.
      Odstawała troszeczkę "emocjonalnie" od starszych dzieci ale w sprawach
      samoobsługowych dawała sobie świetnie radę.
      Generalnie nie było problemów z przystosowaniem się do przedszkola.

Z perspektywy czasu sadzę, że to czy zna bajki, piosenki itp. nie ma
      specjalnego znaczenia dla funkcjonowania w przedszkolu, tego właśnie się w
      przedszkolu bęzie uczyć. Ważne na ile umie zaistnieć w małej społeczności jaką
      jest grupa przedszkolna, czy rozumie potrzebę współpracy z innymi dziećmi, umie
      się dzielić zabawkami, jest w stanie zaakceptować pewne rygory wynikające z
      faktu bycia członkiem jakiejś grupy....

Oczywiście nabyte umiejętności mogą w tym tylko pomóc...

• dasikowa Re: w jakim wieku wasze dzieci zaczynają przedszk 25.01.06, 13:01
        moja corka miala 2l i 10m-cy. wiek był odpowiednismile Na pewno o niebo lepszy,
        niz by poszla rok pozniej. Niestety w zwiazku z tym, ze nie miała skonczonych
        3lat (z konca roku jest) nie miała szans na panstwowe przedszkole, poszla do
        prywatnego z bardzo ciepla opieka i duzym skupieniem na maluszkach adaptujacych
        sie dopiero.
        • dar25 Re: w jakim wieku wasze dzieci zaczynają przedszk 25.01.06, 13:38
          Ja obecnie uważam że moje dziecko zbyt wcześnie wysłałam do przedszkola- miał
          2lata i 7 miesięcy. Nie było płaczu-nie chciał wychodzić z przedszkola,uwielbia
          się bawić z dziećmi, dużo mówi, śpiewa, trochę gorzej było z sikaniem-ale jest
          już "prawie"ok. Dopiero teraz widzę różnicę miedzy moim trzylatkiem i niektórymi
          czterolatkami z jego grupy:są silnijsi-fizycznie dominują, posługują się
          "bardziej wyszukanym" słownictwem. Uważaja moje dziecko za malucha z którym nie
          chcą się bawić (dziewczynki go bardzo lubią-jest kim sie opiekować). Nie wiem
          czy w tym jest również wina podejścia Pań...???, w każdym razie mój syn cały
          czas chce być dużym, na każdym kroku to powtarza. Już wiem że w przyszłym roku
          pójdzie napewno ze swoim rocznikiem do innego przedszkola... Najważniejsze żeby
          dziecko było akceptowane w swojej grupie i nie warto wczesniej go wysyłać do
          "starszaków"
          • anetina Re: w jakim wieku wasze dzieci zaczynają przedszk 25.01.06, 14:29
            dar25 napisała:

> Ja obecnie uważam że moje dziecko zbyt wcześnie wysłałam do przedszkola- miał
            > 2lata i 7 miesięcy. Nie było płaczu-nie chciał wychodzić z
            przedszkola,uwielbia
            > się bawić z dziećmi, dużo mówi, śpiewa, trochę gorzej było z sikaniem-ale jest
            > już "prawie"ok. Dopiero teraz widzę różnicę miedzy moim trzylatkiem i
            niektórym
            > i
            > czterolatkami z jego grupy:są silnijsi-fizycznie dominują, posługują się
            > "bardziej wyszukanym" słownictwem. Uważaja moje dziecko za malucha z którym
            nie
            > chcą się bawić (dziewczynki go bardzo lubią-jest kim sie opiekować). Nie wiem
            > czy w tym jest również wina podejścia Pań...???, w każdym razie mój syn cały
            > czas chce być dużym, na każdym kroku to powtarza. Już wiem że w przyszłym roku
            > pójdzie napewno ze swoim rocznikiem do innego przedszkola... Najważniejsze
            żeby
            > dziecko było akceptowane w swojej grupie i nie warto wczesniej go wysyłać do
            > "starszaków"

a w jaki sposób dziecko 3-letnie trafiło do grupy 4-latków?
            nie możliwe
            • dar25 do anetina 26.01.06, 21:18
              Możliwe!Teraz do przedszkola przyjmują 2,5letnie dzieci- do gupy trzylatków
              (niektórzy mogą mieć 3,5)- obecnie: moje dziecko ma 3 lata, a dzieci z jego grupy-4.
              • anetina Re: do anetina 27.01.06, 15:51
                ok
                ale u nas
                rocznikowo dzieci idą do przedszkola
                chyba że rzecywiście jest młodsze (ma rocznikowo tylko 2 latka), wtedy
                praktycznie 2 razy powtarza grupę

• anetina Re: w jakim wieku wasze dzieci zaczynają przedszk 25.01.06, 14:29
          dasikowa napisała:

> moja corka miala 2l i 10m-cy. wiek był odpowiednismile Na pewno o niebo lepszy,
          > niz by poszla rok pozniej. Niestety w zwiazku z tym, ze nie miała skonczonych
          > 3lat (z konca roku jest) nie miała szans na panstwowe przedszkole, poszla do
          > prywatnego z bardzo ciepla opieka i duzym skupieniem na maluszkach
          adaptujacych sie dopiero.

a jaki to ma związek, czy dziecko skończyło czy nie 3 latka?

Mały pójdzie do przedszkola, jak skończy 2 latka i 10 miesięcy
          i pójdzie do państwowego
    • nchyb ponad 3 i prawie 2 lata... 25.01.06, 15:02
      Starszy zaczął chodzic do przedszkola w wieku 3 lati 4 miesięcy, ale wcześniej
      od skończenia roku chodził do żłobka. Młodszy do żłobka nie chodził, za to
      zaczął przedszkole w wieku ok. 23 miesięcy...

> Nie lubi rysować, co mnie martwi, ale może samo przyjdzie z czasem.
      Żaden z moich synów tego nie lubi. Prawie 12-lotkowi do tej pory nie przeszło,
      5-latek próbuje się przełamywać, rysuje, bo trzeba w przedszkolu, ale go to nie
      zachwyca...

> CZy posłać ją już do dzieci? Muszę nadmienić, że strasznie jest za dziećmi,
      Ja na Twoim miejscu posłałabym...
    • bea.bea Re: w jakim wieku wasze dzieci zaczynają przedszk 25.01.06, 16:51
      jestem tu ewenementem...smile
      marcel zaczoł chodzić do przedszkola kiedy miał 1,4 miesiace...3 raze w tygodniu
      na 4 godz.
      pełnoprawnym przedszkolakiem został w wieku 2 lat...

tu dowodysmile)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10022049&a=22878808
      • zuzia_i_werka Re: w jakim wieku wasze dzieci zaczynają przedszk 25.01.06, 18:08
        Moja córka pójdzie we wrześniu i będzie miała wtedy trzy i pół roku. ALe chodzi
        do żłobka od 19 miesiąca życia.Pozdr!
        • aniaop Re: w jakim wieku wasze dzieci zaczynają przedszk 27.01.06, 17:13
          Moja tez poszla, jak miala 3,5. Do zlobka nie chodzila.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka