Dodaj do ulubionych

przedszkole ale nie codziennie?

29.05.06, 12:52
Przepraszam ,za szybko kliknęłamsmile
Mam pytanie, może jest ono głupie ale zapytać nie szkodzismile
Chodzi mi mianowicie o to, czy jest możliwość posyłania dziecka do
przedszkola tylko 3 razy w tygodniu?
Mam taką sytuację u mojej koleżanki- mąż pracuje codziennie od 8 do ok. 17,
18.
Koleżanka natomiast ma pracę na 5/8 etatu.
Gdy ich praca się pokrywa czasowo, powstaje problem, co zrobić z dzieckiem
(3,5-letnim)
Najprostrzym rozwiązaniem byłoby pewnie posłać na cały dzień, 5 razy w
tygodniu...to jednak wiąże się z kosztami, co przy pracy na 5/8 etatu ma duże
znaczenie. Nie warto byłoby w tej sytuacji pracować...
Mąż koleżanki nalega, by dziewczyna zrezygnowała z pracy, ale dla niej to nie
jest dobre rozwiązanie...widzę jak odżyła, gdy poszła do pracy...
Nie chciałabym, aby zrezygnowała z tego co daje jej dużą satysfakcję.
Dziekuję za przeczytanie tego listu, proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • pacynka27 Re: przedszkole ale nie codziennie? 29.05.06, 15:17
      W przedszkolu publicznym chyba nie ma takiej możliwości. Albo dziecko jest zapisane i wnosi opłatę przewidzianą przez przedszkole albo nie. Nie słyszałam o sytuacji gdy dziecko jest zapisane jakby na pół etatu. Może w prywatnym by sie na takie coś zgodzili. A koszta przedszkola publicznego nie są aż takie duże. Niw wierzę żę ta mama zarabia 200 zł bo tyle u nas kosztuje przedszkole (opłata stała, wyzywienie, ubezpieczenie, teatrzyki i inne opłty)
      • silvik Re: przedszkole ale nie codziennie? 29.05.06, 18:58
        "Nie wierzę że ta mama zarabia 200 zł bo tyle u nas kosztuje przedszkole
        (opłata stała, wyzywienie, ubezpieczenie, teatrzyki i inne opłaty)"
        Nie wiem gdzie mieszkasz ale u mnie przedszkole nie kosztuje 200...sad
        Gdy policzysz wszystkie opłaty( a nie masz rodzinnego, czy innych zniżek)to
        płacisz:140zł(opłata stała), 5zł/dzień(wyżywienie),12 (rytmika, nie jest
        obowiązkowa, ale dziecko by w tym czasie siedziało chyba samo w sali).
        A zarobki mojej koleżanki to prawie 600zł. Z czego musisz oczywiście doliczyć
        też koszty dojazdu, żaden autobus nie zawiezie Cię za darmosmile
        • jaroosi Re: przedszkole ale nie codziennie? 30.05.06, 11:25
          Jesli mozna to zabiore glos w dyskusji. Myslę, że przedszkola państwowe nie
          prowadza mozliwości chodzenia tylko w wybrane dni. Opłata stała jest wymagana
          co miesiąc jeśli dziecko jest zapisane. Natomiast stawka żywieniowa jest
          odliczana za kazdy dzień kiedy dziecka nie ma w przedszkolu. Moze mimo wszystko
          jest to rozwiązanie najlepsze i najtańsze. Popatrz: opłata stała 140 zł za
          miesiąc + przykładowo 13 dni x 5 zł ( kiedy dziecko idzie do przedszkola ) =
          140+65+12 rytmika to daje 217 zł. Nie wiem jakie są stawki płacone opiekunce w
          waszym mieście, ale chyba za 200 zł się nie znajdzie. Trudno doradzać ale ja
          bym chyba zdecydowała sie na przedszkole. Nawet jesli stawka za przedszkole
          bedzie porównywalna z opłata opiekunce, to są inne plusy. Dziecko bedzie miało
          lepiej zorganizowany czas, zabawy, kontakt z rówiesnikami...
          • silvik Re: przedszkole ale nie codziennie? 30.05.06, 11:45
            Dziękuję za Wasze odpowiedzismile Nie pozostaje mi nic innego jak porozmiawiać z
            koleżanką. Macie rację- przedszkole to chyba najlepsze rozwiązanie w tej
            sytuacji...
            Ile można "podrzucać" dziecko do różnych osób? W przedszkolu miałoby ono na
            pewno bardziej ustabilizowane to życie, no i co bardzo ważne- kontakt z innymi
            dziećmi...jak długo można się bawić tylko ze "starymi"?smile
    • siborki_mi Re: przedszkole ale nie codziennie? 01.06.06, 13:22
      Podejrzewam, że dziecko może chodzić w wybrane dni, przecież dni choroby się
      nie wybiera i nikt nie robi z tego problemu. A płacić na pewno trzeba. Dlaczego
      taka wysoka opłata stała???? Mieszkam w Warszawie i jest to ok. 85 zł, a tą
      opłatę z tego co wiem wyznacza miasto. Jak napisała moja poprzedniczka, to na
      pewno można płacić stawkę żywieniową za dni uczęszczania dziecka do
      przedszkola. Tylko ja raczej bym się zastanawiała jak dziecko zniesie takie
      chodzenie "w kratkę" Jak będzie miało problemy z adaptacją, to na pewno takie
      chodzenie będzie złe, bo trudno będzie mu zrozumieć dlaczego raz musi iść, a
      raz nie. Jeśli chętnie będzie chodziło, to może być niezadowolone z powodu np.
      takiego, że ma być teatrzyk, czy jakieś fajne zajęcia, a ono usi zostać w domu.
      także myślę, że jak będą chcieli przyjąć dzieckow przedszkolu, to formalnie
      problemów być nie powinno, ale warto się zastanowić ze strony dziecka. Takie
      moje zdanie smile Pozdrawiam
    • aniask_mama Re: przedszkole ale nie codziennie? 01.06.06, 13:41
      U nas w przedszkolu MOPS dopłaca do tych dzieci, których rodzice mało
      zarabiają, może spróbuj w ten sposób
      • barszczykk do aniask_mama 01.06.06, 14:00
        nie wiesz ktomoże wystąpić o dopłatę czy także rodzice z 504 zł.
        czy to że wisi informacja o opłacie 5% 44% to właśnie to ta dopłata niektórzy
        rodzice tyle płacą ale indendentka powiedziałaże mnie tonie dotyczy i
        tyle.płacę całość180stałej+30rada rodziców+jedzeniedzień4 zł.
        • aniask_mama Re: do aniask_mama 01.06.06, 15:33
          niestety, nie znam szczegółów, wiem tylko, że MOPS dopłąca, bo spotkałam się z
          tym w naszym przedszkolu, moż epo prostu warto tam zadzwonić, ??? albo do Rady
          Miasta, która ustala opłaty stałe
        • siborki_mi Re: do aniask_mama 02.06.06, 10:21
          Jak nie zapomnę to sprawdzę jakie są zasady zwolnienia z opłat, bo wiem, że
          mozna w przedszkolu wystąpić o zwolnienie z opłaty - ale nie wiem - czy to
          idzie przez MOPS czy nie. Poczytam na wywieszce i się odezwę! M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka