Dodaj do ulubionych

Jestem przeciwko likwidacji przedszkolnej zerówki

19.01.09, 11:15
Witajcie,
Jesteśmy rodzicami dzieci z rocznika 2003.
Aktywnie sprzeciwiamy się próbom likwidacji przedszkolnych zerówek w
Warszawie, między innymi na Bielanach. Jeszcze nie zapadły
ostateczne decyzje. Musimy działać szybko i w dużej grupie.
Pamiętajcie, że po likwiadacji waszej przedszkolnej zerówki nie
będziecie mieli wyboru innego niż zerówka w szkole.

Prosimy o wysłanie maila na adres bielanscyrodzice@gmail.com

tresci:

jestem przeciwko likwidacji zerówki w przedszkolu nr ....
dzielnica ....
Obserwuj wątek
    • alicja_fen Re: Jestem przeciwko likwidacji przedszkolnej zer 19.01.09, 13:01
      Hej,
      bardzo sie cieszę, że trafiłam na wasz apel, bo ja też jestem mamą
      takiego przedszkolaka...
      Piszecie, że nic nie jest przesądzone, ale przecież prasa
      przekonuje, że decyzje już zapadły! Jak jest naprawdę?
      Czy nadal jest o co walczyć, jak to zrobić?
      Pozdrawiam,
      alicja_fen
      • bielanscyrodzice2003 Re: Jestem przeciwko likwidacji przedszk. zerówek 19.01.09, 13:27
        Witaj Alicjo,
        na żadne działania nie jest za późno!
        Nie napisałaś z jakiego konkretnie jesteś przedszkola, ale pierwsza
        okazja do zebrania informacji i wyrażenia swojej opinii jest juz
        jutro, bo 20.01.2009 o godz. 15.00 w Przedszkolu nr 240, przy ulicy
        Marymonckiej 34 (teren AWF) odbędzie się spotkanie z burmistrzem
        Bielan Zbigniewem Dubielem.
        Każdy kto może zwolnić się z pracy albo ma wolny dzień, jest
        serdecznie zaproszony w imieniu organizatorów spotkania.

Pozdrawiamy serdecznie,
        bielanscyrodzice2003@gazeta.pl
        • korniszon76 Re: Jestem przeciwko likwidacji przedszk. zerówek 19.01.09, 14:10
          Ja też jestem przeciwko dlatego wybieram się na spotkanie z
          Burmistrzem. Mam nadzieję, że Pan Burmistrz jest człowiekiem
          rozsądnym i zrozumie zrozpaczonych i skołowanych przez pomysły pań
          Hall i Lipszyc rodziców.
    • caitala Re: Jestem przeciwko likwidacji przedszkolnej zer 19.01.09, 20:21
      Właśnie wysłałam mój protest. Wraz z innymi rodzicami z mojego przedszkola
      będziemy starali się spotkać z naszym burmistrzem. Trzeba walczyć!
      • sylwia7911 Zebranie odwołane !!! 19.01.09, 21:01
        Witam,

Informuję, że Pani Dyrektor Przedszkola Nr 240 odwołała zebranie Rodziców z
        Burmistrzem Panem Zbigniewem Dubielem, które miało się odbyć dnia 20 stycznia
        2009 o godzinie 15:00 w w/w placówce.

Pozdrowienia,
        • mariola1315 Re: Zebranie odwołane !!! 19.01.09, 21:03
          A dlaczego???!!!! To skandal!!!!!!!!!

Mateuszek ma

Łukaszek ma
          • edukacja-12345 Re: Zebranie odwołane !!! 19.01.09, 21:46
            Informuję, że zebranie zostało odwołane, ponieważ rodzice dzieci z Przedszkola
            nr 240 bez zgody dyrektora przedszkola zaprosili na zebranie rodziców z innych
            placówek, Według ustaleń miało to być zebranie Burmistrza Dzielnicy Bielany z
            rodzicami dzieci z Przedszkola nr 240.
    • przedszkole2 Szanowne mamy 19.01.09, 21:40
      po ostatnim zebraniu biura edukacji z dyrektorami przedszkoli
      obawiam się, że w dzielnicach gdzie jest dużo 3 latkow ( które w
      obecnej sytuacji nie wszystkie i nie w większości mają szanse dostać
      się do przedszkoli ) oraz 5 latków ( którym z polecenia MEN trzeba
      umożliwić dostanie się do przedszkola - przygotowania do
      obowiązkowego przedszkola dla 5 latków ) biuro edukacji nie ustąpi.
      Mimo, że to burmistrzowie mają podjęć obwieszczeniem decyzję to
      zerówmki zostaną w większości lub części przedszkoli w
      dzielnicach "stary" mniej obleganych. Szkoły mają obowiązek zapewnić
      podobne warunki zerówkowiczą jak przedszkole. Dyrektorzy przedszkoli
      nie wiele mają do powiedzenia. Osobiście też jestem przeciwna ale
      polityka oświatowa w wwie jest niestety inna.
      • edukacja-12345 Re: Szanowne mamy 19.01.09, 23:19
        Faktem jest, że ok. 3000 trzylatków nie będzie miało miejsca w przedszkolach,
        jeśli 6-taki nie przejdą do zerówek w szkole. Do takich zmian należy się
        przygotować i na pewno powiadomić rodziców z przynajmniej rocznym wyprzedzeniem.
        W niektórych dzielnicach Warszawy np. Białołęce nie ma zerówek w przedszkolach
        i nie ma protestów. Ważne jest, aby sprawdzić jak wygląda zerówka, poznać
        szkołę, warunki, nauczycieli i dyrekcję. Podobno rodzice dzieci, które
        uczęszczają do zerówek szkolnych są zadowoleni i nie wnoszą skarg. Czy to
        prawda? Czekam na odpowiedź.
        • korniszon76 Re: Szanowne mamy 20.01.09, 09:07
          Mnie rok wcześniej nikt nie poinformował dowiedziałam się o całej
          sprawie chyba z miesiąc temu i to też nie oficjalnie ale z mediów i
          forum. Zresztą oficjalnej wiadomości nie ma do tej pory.
          Co do decyzji pani dyrektor z przedszkola 240 to jestem jako rodzic
          dziecka z innego bielańskiego przedszkola zdziwiona - przecież pan
          Burmistrz jest burmistrzem całych Bielan i sprawa dotyczy wszystkich
          przedszkoli a nie tylko tego jednego........no chyba, że chciało się
          załatwić coś tylko dla siebie...........czym więcej osób tym chyba
          lepiej a może się mylę?
          Ale skoro Pan Burmistrz jest chętny na spotkanie z rodzicami to może
          warto zorganizować je gdzieś indziej (może inny dyrektor będzie
          bardziej otwarty na rodziców także z innych przedszkoli albo
          niekoniecznie w przedszkolu).
          Trochę się zdenerwowałam. Jest to dla mnie ważna sprawa i nawet
          dzien sobie tak poustawiałam, żeby mimo trudności spotkać się z
          Panem Burmistrzem.
          ........a może spotkanie jednak będzie tylko
          dla "wtajemniczonych"....
          • edukacja-12345 Re: Szanowne mamy 20.01.09, 19:34
            Proponuję,żeby nie zabierać głosu, kiedy nie ma się pewności co do przyczyny
            odwołania zebrania w przedszkolu nr 240. To rodzice poprosili dyrekcję
            przedszkola, by to właśnie ona umówiła ich na spotkanie z burmistrzem. Ponieważ
            swoją obecność zgłosiła duża liczba rodziców z P 240, to dyrekcja umówiła to
            zebranie w przedszkolu. Gdyby rodzice dzieci z tego przedszkola powiadomili
            dyrekcję i burmistrza o rozszerzeniu z ich inicjatywy uczestników zebrania o
            rodziców z innych placówek, być może do zebrania by doszło. Kultura i wzajemne
            zaufanie wymagają najpierw uzyskania takiej zgody, a nie stawianie dyrekcji,
            burmistrza i personelu przedszkola przed faktem. To była zagrywka nie na
            poziomie. Dlatego też część rodziców nie popiera takiego zachowania małej grupy
            rodziców z tego przedszkola .
            Burmistrz spotka się z grupą rodziców z Przedszkola 240 w urzędzie. Dlaczego nie
            ze wszystkimi rodzicami z bielańskich placówek? Bo czy o to spotkanie wystąpili
            rodzice z P 240, czy większa grupa ? Odpowiadam - Była to wyłącznie
            inicjatywa rodziców z p 240 . Jeżeli rodzice z p 240 chcą się zjednoczyć z
            innymi bielańskimi rodzicami, to nikt im tego przecież nie zabroni, ale niech
            postępują uczciwie w stosunku do dyrekcji przedszkola i innych rodziców z tej
            placówki, którzy są oburzeni ich postępowaniem. Mam nadzieję, że ten wątek
            został już wyjaśniony .
    • korniszon76 Re: Jestem przeciwko likwidacji przedszkolnej zer 20.01.09, 10:05
      Szanowni rodzice spotkanie z Burmistrzem Bielan jest aktualne Pan
      Burmistrz napewno będzie dziś o godż 15 w przedszkolu 240 przy ul.
      Marymonckiej. Dzwoniłam do sekretariatu pana Burmistrza i otrzymałam
      potwierdzenie, że spotkanie jest nawet byli zdziwieni dlaczego mam
      wątpliwości, że zostało odwołane
      • korniszon76 Re: Jestem przeciwko likwidacji przedszkolnej zer 20.01.09, 10:21
        Spotkanie ma być podobno u Burmistrza a nie w przedszkolu
        • bielanscyrodzice2003 Re: Jestem przeciwko likwidacji przedszkolnej zer 20.01.09, 12:02
          Witajcie,

Potwierdzamy informację, że Pani Dyrektor Przedszkola Nr 240
          odwołała zebranie Rodziców z Burmistrzem Panem Zbigniewem Dubielem,
          które miało się odbyć dnia 20 stycznia 2009 o godzinie 15:00 w w/w
          placówce.

Będziemy starali się dowiedzieć więcej, być może po spotkaniu
          Przedszkole 240 otrzyma od Burmistrza więcej informacji.

To co możemy robić teraz, to cały czas zbierać poparcie dla naszego
          sprzeciwu we własnych przedszkolach.

Prosimy o wysłanie maila na adres bielanscyrodzice@gmail.com

o tresci:

Jestem przeciwko likwidacji zerówki w przedszkolu nr ....
          dzielnica ....

Pozdrawiamy serdecznie,
          bielanscyrodzice2003@gazeta.pl
    • mokotowscyrodzice Re: Jestem przeciwko likwidacji przedszkolnej zer 20.01.09, 14:02
      Mokotów przyłącza się do akcji.

Jeśli jesteś rodzicem mokotowskiego przedszkolaka i jesteś przeciwko likwidacji przedszkolnych zerówek, pisz na adres:

mokotowscyrodzice@gmail.com

"jestem przeciwko likwidacji zerówki w przedszkolu nr .... "

Tylko razem możemy coś zdziałać!
      • karioko Re: Jestem przeciwko likwidacji przedszkolnej zer 21.01.09, 17:47
        uwaga! uwaga!
        Ursynowscy rodzice!
        Musimy zewrzeć szeregi! Jeżeli chcemy zaprotestować przeciwko przeniesieniu
        wszystkich zerówek do szkoły, musimy zebrać podpisy pod protestem i wręczyć
        naszemu burmistrzowi. Udało nam się zatrzymać nieprzygotowaną reformę edukacji,
        powinniśmy też zawalczyć o zerówki w przedszkolach. Jeśli nie zaprotestujemy
        potraktują nas jak mokotowskich rodziców, którzy dostali się do przedszkolnej
        zerówki i ich dzieci postfactum zostały przymusowo przeniesione do szkoły, bez
        konsultacji z ich rodzicami!!!
        Piszcie na maila: ursynowscy.rodzice@gmail.com

wiadomość o treści:

Jestem przeciwko likwidacji zerówki w przedszkolu nr......
    • johanab Re: Jestem przeciwko likwidacji przedszkolnej zer 25.01.09, 19:56
      a dlaczego jesteście przeciwni? ja chodziłam do szkoły do zerówki i
      ja i moji rodzice to przeżyli. pozatym jezeli zerówki pójda do
      szkoły bedzie wiecej miejsca dla dzieci do 5 lat.
      • nena22 Re: Jestem przeciwko likwidacji przedszkolnej zer 25.01.09, 22:41
        No jasne będzie więcej miejsca w przedszkolu a w szkole mniej, tak
        to działa. W szkole w której sa 2 zmiany, już zerowki chodzą na 2
        zmiany, w szkole gdzie duszna świetlica mieści wszystkie dzieci i
        nikt nie wychodzi na dwór... Tak masz rację przeżyją i to jest
        standard do ktorego Państwo Polskie dąży, byle przeżyli... A
        przypominam, że hasła reformy to wyrówntywanie szans i
        Europa...Jesteśmy przeciwni, bo to co teraz funduje minister
        edukacji oświacie to jest regres i pogorszenie jakości nauki.
        • ismen76 do chcących wykorzystać każdą możliwość ;o) 26.01.09, 23:58
          Pozwoliłam sobie poniższy tekst skopiować z Forum Rodziców ..bo
          sama bym tego lepiej nie ujęła. Niestety autorka tamtejszego forum nie wypowiada
          się "tu" ..a wielka szkoda.
          Wiem, że nie każdy ma możliwość i czas na siedzenie przed komputerem i
          wyszukiwanie wszystkich istotnych informacji dlatego mam nadzieję, że ten tekst
          ułatwi niektórym rodzicom prowadzenie czynnego protestu.

Maja MK

Rzecznik Praw Dziecka nic nie pomoże- już byliśmy
          www.forumrodzicow.pl/debata-u-rzecznika-praw-dziecka-relacja/
          Piszmy do Rzecznika Praw Obywatelskich, ustawa łamie nasze prawa (rodziców) nie
          tylko dzieci. Jedyny kłopot jest taki, że wniosek trzeba napisać imiennie,
          osobiście, złożyć pojedynczo. Jednak im więcej osób napisze, tym lepiej!
          Jakie prawa łamie ustawa i dlaczego
          Uważamy, że znowelizowana ustawa a także tryb jej wprowadzania w życie łamią
          przysługujące Obywatelom RP prawa:

art.31.1 Konstytucji RP:” Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa
          innych. Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie
          nakazuje.”, art. 31.2.: „Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych
          wolności i praw mogą być ustanawiane tylko w ustawie i tylko wtedy, gdy są
          konieczne w demokratycznym państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku
          publicznego, bądź dla ochrony środowiska, zdrowia i moralności publicznej, albo
          wolności i praw innych osób. Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i
          praw.”
          40 000 rodziców wyraziło swój sprzeciw przeciwko projektowi MEN ustawy o
          oświacie. MEN całkowicie zlekceważyło ten ruch społeczny. Pomimo sprzeciwu w
          wielu gminach i dzielnicach miast rodzice zostaną pozbawieni możliwości wyboru
          placówki, w której edukację miałoby realizować ich 6-letnie dziecko w okresie
          przejściowym reformy (2009-2011), ponieważ samorządy przystępują właśnie do
          likwidacji zerówek w przedszkolach publicznych (np. dzielnica Bielany w
          Warszawie). W miastach będzie to wybór: szkoła lub szkoła lub przedszkole
          prywatne- co usankcjonuje łatwiejszy dostęp do edukacji zgodnej z indywidualnymi
          potrzebami dziecka rodzicom zasobniejszym. W równie trudnej sytuacji będą
          rodzice z gmin wiejskich, gdzie wielokroć nie ma przedszkoli, zatem rodzicom
          pozostanie jedynie szkoła pomimo ustawowego fikcyjnego prawa wyboru.

art.32.1. Konstytucji RP:” Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do
          równego traktowania przez władze publiczne.” Oraz art.32.2.:” Nikt nie może być
          dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek
          przyczyny.”
          Tym samym nie zgadzamy się na niemoralne i niegodne urzędu stawianie interesów
          rodziców i dzieci 3–letnich ponad dobrem dzieci 6–letnich i ich rodziców: MEN
          uzasadnia posłanie dzieci 6-letnich do szkół koniecznością zwolnienia miejsc w
          przedszkolach dla dzieci 3-letnich. Minister Hall uzasadnia reformę najniższym
          wskaźnikiem demograficznym 6-latków z rocznika 2003. Podstawa programowa
          (podpisana rozporządzeniem przez Minister Hall na miesiąc przed uchwaleniem
          ustawy) nie zawiera programu nauczania dla dzieci 6-letnich, których rodzice
          zdecydują się pozostawić w przedszkolu. Dzieci te (2/3 rocznika 2003) odbędą
          roczne przygotowanie przedszkolne wg programu dla 5-latków, ich rówieśnicy w
          klasach 1-szych w szkołach (1/3 rocznika 2003 i następnych) będą realizować
          program wraz z dziećmi 7-letnimi. Dzieci 7-letnie będą w dużej mierze powtarzać
          program przerobiony rok wcześniej, podczas gdy w roku 2012 ustawa nie zakłada
          już takiej dyskryminacji poszczególnych dzieci z różnych okresów urodzenia w
          roczniku i pod względem wyboru placówki dokonanego przez rodziców.

punkt 8 preambuły Europejskiej Karty Praw i Obowiązków Rodziców: “Rodzice i ich
          stowarzyszenia mają prawo wydawania opinii i przeprowadzania konsultacji z
          władzami odpowiedzialnymi za edukację na wszystkich poziomach ich struktur.
          Rodzice mają obowiązek tworzyć demokratyczne, reprezentatywne organizacje na
          wszystkich poziomach. Organizacje te będą reprezentowały rodziców i ich interesy.”;
          MEN stale deprecjonowało zasadność i prawdziwość ruchu społecznego Ratuj
          Maluchy, nie

przestrzegało przepisów prawa administracyjnego w kwestii odpowiedzi na pisma
          urzędowe.

Również pytania rodziców przekazane MEN i Minister Hall przez Posłów w czasie debat

sejmowych pozostały bez odpowiedzi. Na konferencje w 40 największych polskich
          miastach

organizowane przez MEN i dotyczące reformy edukacji rodzice nie mieli wstępu,
          nie można było

również w ich trakcie zadawać pytań, które rodzice kierowali do dyrektorów szkół
          i przedszkoli. W wielu miastach i wsiach w Polsce samorządy nie chcą udzielać
          informacji o stanie przygotowania szkół do reformy rodzicom.

art. 18, ust. 3 Konwencji o prawach dziecka (przyjętej przez Zgromadzenie Ogólne
          Narodów Zjednoczonych dnia 20 listopada 1989 r. (Dz. U. z 1991 r. Nr 120, poz.
          526 oraz z 2000 r. Nr 2 poz. 11 i 12): “Państwa – Strony będą podejmowały
          wszelkie właściwe kroki dla zapewnienia dzieciom pracujących rodziców prawa do
          korzystania z usług instytucji i zakładów w zakresie opieki nad dziećmi, do
          których są one uprawnione”;
          W gminach(szczególnie wiejskich) i dzielnicach miast, gdzie nie będzie
          przedszkoli lub oddziałów dla 6-latków w przedszkolach rodzice nie będą mieli
          ustawowo zapewnionego miejsca dla dziecka 6-letniego w szkolnej świetlicy.
          Świetlice szkolne nie przyjmują wszystkich dzieci uczęszczających do danej
          szkoły/klasy, w przeciwieństwie do przedszkola, gdzie każde dziecko ma gwarancję
          pobytu do godz. zamknięcia placówki. Dla rodziców pracujących kwestia opieki nad
          dzieckiem w godzinach pracy jest bardzo istotna.

art. 26, ust. 3 Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka: “Rodzice mają prawo
          pierwszeństwa w wyborze rodzaju nauczania, którym objęte będą ich dzieci”.
          Prawo pierwszeństwa zostało rodzicom odebrane przez zapis, że to gmina ustala
          sieć placówek oświatowych, co właśnie pozwala samorządom na likwidowanie
          oddziałów dla dzieci 6-letnich w przedszkolach publicznych oraz samodzielne
          ustalanie zasad naboru do przedszkoli, pomimo zapisu znowelizowanej ustawy, że w
          okresie przejściowym to rodzice decydują o realizacji obowiązku szkolnego przez
          dziecko 6-letnie. Nowa podstawa programowa nie pozwala w żadnej mierze dokonać
          rodzicom wyboru rodzaju nauczania ich dzieci, zawiera bowiem treści typu
          „dziecko czyta lektury wskazane przez nauczyciela” ( a nie polecane przez
          nauczyciela) oraz „dziecko w skupieniu słucha muzyki poważnej” (a nie słucha
          muzyki polecanej przez pedagoga i wyraża swoje odczucia dostępnymi środkami
          wyrazu), a także wskazuje nawet pierwszy raz w historii polskiego prawodawstwa
          oświatowego obowiązkowe narzędzia zdobywania wiedzy- tzw. pakiety edukacyjne w
          przypadku bloku polonistycznego dla klas 1-szych (pkt. 2f), pozwalające na
          dyktat przemysłu wydawniczego wobec rodziców i nauczycieli.

Rzecznik Praw Obywatelskich na szczęście przyjmuje też korespondencję w formie
          elektronicznej ..oto link:
          www.rpo.gov.pl/wniosek/index.php?jezyk=0&poz=1
          • ismen76 z działającym linkiem ;o) 27.01.09, 08:03
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=587&w=90243607&a=90416727

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka