Dodaj do ulubionych

USG genetyczne - Warszawa

17.03.11, 19:57
Dowiedziałam się, że usg genetyczne nie jest refundowane poniżej 35 roku życia. To dla mnie niezłe zaskoczenie - dotychczas sądziłam, że to element podstawowej opieki nad ciężarną...
Czy możecie podpowiedzieć, gdzie najlepiej je wykonać? W jakich placówkach Wy je robiłyście? (i ewentualnie ile kosztowało).
Jakby co uprzejmie proszę o nie przenoszenie wątku na inne forum, ponieważ tu zagląda znacznie więcej osób, a ja bardzo potrzebuję szybkiej i precyzyjnej informacji (albowiem jak się okazuje w mojej przychodni nie wykonują go w ogóle, a ja właśnie zaczęłam 12tc...)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lumierin Re: USG genetyczne - Warszawa 17.03.11, 20:09
      Ja robiłam u dr. Makowskiego na Łuckiej - koszt około 200 zł.
      Polecany jest też super doktor od USG - dr. Roszkowski tylko podobno jest bardziej "szorstki" w obejściu niż Makowski. U Roszkowskiego USG jest droższe ale nie wiem ile kosztuje.
      Niestety do Makowskiego zapisywałam się zazwyczaj około miesiąca przed badaniem także jak jesteś już w 12 tygodniu to możesz mieć problemy z dostaniem się do niego we własciwym terminie.
    • em.haa Re: USG genetyczne - Warszawa 17.03.11, 20:20
      Źle się dowiedziałaś bo ja miałam za free oba.
      • pepparkakor Re: USG genetyczne - Warszawa 17.03.11, 20:35
        możesz to rozwinąć??
    • langolier_maximus Re: USG genetyczne - Warszawa 18.03.11, 08:49
      Ja bym polecila Roszkowskiego na finlandzkiej za 350 pln, lub Kulika w przychodni Zdrova, na Florianskiej 6, koszt 200 pln.Tylko troche pozno na zapisy ale mozna sprobowac

Podobno niezle robia tez w Multimedzie.Generalnie nie poszlabym na genetyczne do przypadkowego lekarza i Tobie tez nie polecam.
      • dagmaralodz77 Re: USG genetyczne - Warszawa 18.03.11, 09:14
        pepar.... zgodnie z zaleceniami PTG standard badania usg obejmuje:
        1. 11-14 hbd
        2. 20 hbd (plus/minus 2 tygodnie)
        3. 30 hbd (plus/minus 2 tygodnie)
        Wszystkie mozna zrobić na NFZ... wystarczy posiadac skierowanie od lekarza ginekologa!!! Moze byc tez tak ze umowe z NFZ maja podpisana na badanie 1 i 2, a 3 z 30 hbd juz płatne!!!
        Pacjentce w ciaży powikłanej "przysługują" usg na NFZ w dowolnym dodatkowym terminie wskazanym przez lekarza ginekologa!!!
      • kate302 Re: USG genetyczne - Warszawa 18.03.11, 09:29
        na finlandzkiej kretowicz - 250 Plnów
      • amwaw Re: USG genetyczne - Warszawa 22.05.11, 09:20
        Wg Kulika moje dziecko miało wytrzewienie.
        Oh, taka mała pomyłka ....
        Konował i tyle
    • pepparkakor Re: USG genetyczne - Warszawa 18.03.11, 13:34
      Dziękuję!
      Udało mi się zapisać na Floriańską, ale że wcześniej mam jeszcze wizytę u swojego gina, to może da skierowanie gdzieś na NFZ...
    • lilka69 a czy genetyczne usg rozni sie od... 18.03.11, 20:56
      zwyklego?...
      bo mnie sie wydaje , ze tylko zaangazowaniem lekarza i kosztem.
      napiszecie pewnie, ze usg geetyczne robi doswiadczony ultrasonografista ale z tego wynika , ze ten co nie robi genetycznego to tepak i po co w ogole do takiego chodzic.
      • vanilla4 Re: a czy genetyczne usg rozni sie od... 18.03.11, 21:35
        Tak- porządne USG genetyczne - z przepływami, badaniem serca robi wyspecjalizowany DIAGNOSTA na sprzęcie do tego przenzczonym. Ginekolog to fachowiec w swojej dziedzinie, ale nie posiadając odpowiedniej wiedzy/kwalifikacji nie powinien podejmować się wykonywania USG genetycznego.
        • dagmaralodz77 Re: a czy genetyczne usg rozni sie od... 18.03.11, 21:55
          vanila... poperam co napisałaś i dodam ze powinien posiadac certyfikaty uprawniajace go do tych badan... niestety jest grono ginekologów ktorzy kupuja sobie do gabinetu usg i na szeroka skale uprawiaja bezkarnie tą sztukę!!! A wielka sztuką jest prawidłowa ocena płodu!!!
    • aya_1201 Re: USG genetyczne - Warszawa 28.03.11, 18:21
      Witam, chciałam polecić jeszcze jednego lekarza Dr hab. med. Piotra Węgrzyna. Lekarz przyjmuje na Pl. Starynkiewicza 1/3 w szpitalu Dzieciątka Jezus i Multi-Medzie na Waryńskiego 6. Niestety nie wiem jakie są opłaty za usg na Waryńskiego. Mi udało się do niego trafić na NFZ i z całą stanowczością mogę napisać, że jest bardzo dokładny, miły i chętnie rozmawia z pacjentką. Podczas samego badania nie należy zadawać setek pytań bo lekarz musi się skupić na obrazie dziecka i szukaniu ewentualnych wad. Pytania zostawiamy na później. Niestety pan doktor potwierdził powiększony fałd karkowy u naszego maleństwa i skierował do poradni genetycznej do Centrum Zdrowia Dziecka.
      • oziemek222 Re: USG genetyczne - Warszawa 26.08.11, 11:13
        Ja chodziłam do Kulika w obydwu ciążach i był rewelacyjny. Ma certyfikat na badania NT. Polecam.
        • pepparkakor Re: USG genetyczne - Warszawa 26.08.11, 18:39
          oziemek222 napisała:

> Ja chodziłam do Kulika w obydwu ciążach i był rewelacyjny. Ma certyfikat na bad
          > ania NT. Polecam.

Potwierdzam, byłam u niego na usg już 3 razy (12tc, 21tc, 32tc) i zawsze sprawdza wszystko bardzo rzetelnie, na bieżąco opisując co i jak.
          • anka000001 Re: USG genetyczne - Warszawa 30.08.11, 09:43
            w IMiD robia usg genetyczne dr Renata Jaczynska, bardzo kompetentna osoba, prywatnie przyjmuje w klinice novum.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka