Dodaj do ulubionych

Zelazna- obecnie

02.04.12, 13:08
Ilekroc pytam polozne na Zelaznej albo lekarza o nowa czesc szpitala to sie wykrecaja, jak moga i nie udzielaja mi konkretnych odpowiedzi.
Moze zatem Wy wiecie, jak teraz jest- ile jest stanowisk porodowych? czy wszystkie sale porodowe sa jednoosobowe i czy platne? jak jest z na oddziale poporodowym- wiecej miejsc czy tyle samo? czy odsylaja? czy cos sie zmienilo w ciagu ostatnich 2 lat, jesli chodzi o opieke? smile
jak organizacyjnie? jak ze znieczuleniem-bez problemow?
czy nadal dostaje sie 'wyprawke' dla bobasa, bo nie wiem, ile pieluch pakowac smile
no i najwazniejsze- czy zalapie sie z porodem na nowe zasady? (koniec kwietnia)
dzieki wielkie za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • anes84 Re: Zelazna- obecnie 02.04.12, 18:37
      Jakie nowe zasady ? smile
      • pani.pusia Re: Zelazna- obecnie 02.04.12, 19:01
        jakiekolwiek smile
        • 1starlet Re: Zelazna- obecnie 02.04.12, 21:30
          Rodziłam na żelaznej w połowie marca tego roku.
          Jeśli chodzi o zasady to może masz na myśli poród w ramach tzw. "zielonej linii" - chodzi o poród jak najbardziej naturalny ze znacznym ograniczeniem zbędnych procedur szpitalno-medycznych (np. brak obowiązkowego wkłucia dożylnego, jeśli nie ma wskazań typu np. gbs +), jeśli nie ma się wykupionej usługi opieki położnej to w ramach zielonej linii trafiasz na położną z dyżuru, ale bardziej pro naturalną, co często przekłada się na bardziej doświadczoną smile
          Żeby się do tej zielonej linii zakwalifiikować trzeba spełniać warunki (czyli raczej bezproblemowa ciąża) i albo iść na wizytę do ordynatora, albo głośno mówić na izbie przyjęć że się chce w ramach programu rodzić i wtedy kwalifikuje położna lub lekarz z izby

jeśli chodzi o sale porodowe to raczej nie jest kwestia ich ilości (jest 6 pojedynczych + 1 do porodów septycznych z dodatnim hbs), ale kwestia przepustowości i obłożenia sal poporodowych. W największym zatłoczeniu na poporodową zamieniana jest jedna (a może i więcej) z porodówkowych - ja tak trafiłam i spędziłam tam 2 dni, aż się zluzowało na oddziale położniczo-noworodkowym.
          Niestety to się nie zmieniło od lat (ja poprzednio rodziłam 3 lata temu i wtedy wylądowałam na ginekologii...). Oddział położniczy jest w tym samym miejscu, gdzie był jest tylko połączony z nową częścią budynku.

A jeszcze inną sprawą jest dom narodzin, który ma powstać w wyremontowanej starej części porodowej, ale to pieśń przyszłości, remont trwa i potrwa jeszcze nie wiadomo ile....

Jak masz jakieś inne konkretne pytania to pytaj smile
          • pani.pusia Re: Zelazna- obecnie 02.04.12, 22:09
            dzieki za odpowiedz
            tak naprawde piszac o zasadach mialam na mysli odsylanie, miejsca 'po znajomosci' itd
            ja rodzilam na zelaznej w 2010r w pojedynczej sali platnej w starej czesci
            poporodowka byla zawalona - ja poczatek spedzilam na korytarzu smile
            no i zastanawiam sie, czy w zwiazku z wybudowaniem nowej czesci moze zwiekszyla sie ta przepustowosc, czy nie- czyli, czy jest tyle samo stanowisk porodowych i lozek na poporodowce
            bo ja sobie nie wyobrazam rodzenia gdzie indziej smile)))
            czy ta nowa czesc zostala w ogole juz oddana? co sie w niej miesci? smile
            • laminja Re: Zelazna- obecnie 05.04.12, 00:08
              www.szpitalzelazna.pl/aktualnosci/20-stycznia-otwarcie-nowego-budynku-szpitala?p=2
              a w praktyce chyba nie wiele się zmieniło w kwestii ilości miejsc, bo wraz z oddaniem sal w nowym budynku zabrano się za remont tych w starym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka