Dodaj do ulubionych

Położna do porodu w domu w Krakowie

24.08.05, 07:26
Witajcie!

Mieszkam w Krakowie i poszukuję (jak na razie z marnym skutkiem)
jakiegokolwiek namiaru (chociażby mglistego) na położną przyjmującą porody w
domu... To jest moje marzenie i największy "ból głowy" obecnie.

Nie chcę dyskusji czy rodzić w domu czy nie, o wadach, zaletach itd.

Poprostu proszę o pomoc znalezieniu takiej osoby ... Z góry dziękuję!
Nie zawiedźcie mnie.
Obserwuj wątek
    • weronikaglow Re: Położna do porodu w domu w Krakowie 24.08.05, 10:01
      Nie mam namiarów na położną z Krakowa (mieszkam we Wrocławiu). Ale mi gin
      polecił przejść się do szkół rodzenia i tam popytać. Ponoć poród w domu kosztuje
      około 1000 zł + folia malarska. A położne się nie ujawniają i trzeba dotrzeć do
      nich samemu.
      Poród w domu był moim marzeniem od zawsze ale w ostateczności się na niego nie
      zdecydowałam i pierwsze dziecko urodziłam w szpitalu.
      Niemniej życzę powodzenia!
      • aisza75 do weronikaglow 24.08.05, 10:20
        To mniej wiecej wiem, ale właśnie nie moge dotrzeć do żadnej takiej
        położnej ... (choć już pytałam kogo tylko mogłam: moją gin., w swojej poradni
        zdrowia, na forach, inne kobiety ... owszem mają namiary na dobre położne, ale
        przyjmujące porody rodzinne w szpitalu, w domu - nie!)
        Mam wrazenie, że jakiś terroryzm panuje w tej kwestii (każdy się panicznie boi)
        i tak naprawdę nie ma się możliwości wyboru... - tylko tak szumnie piszą.
        Ja jestem okazem zdrowia i ... jestem skazana na szpital (?), bo nie mogę
        znaleźć położenej przyjmującej takie porody i to w dużym mieście, a co mają
        zrobić w mniejszych ? Dotrzeć samemu - ALE JAK ?

Nie mniej jednak ... - wielkie dzięki! Nadal mam nadzieję, że kogoś znajdę ...
        • weronikaglow Re: do weronikaglow 24.08.05, 10:31
          Nam lekarz powiedział, że nadal niestety istnieje zła atmosfera wokół porodów
          domowych. On sam jednak był ich wielkim zwolennikiem i jego żona - zresztą też
          lekarz - swoje drugie dziecko urodzia w domu. Oboje określali ten poród w
          superlatywach. Ona twierdziła, że czuła się bardzo komfortowo, mogła przybierać
          dowolna pozycję etc.
          Tak myślę, że może w Fundacji Rodzić po Ludzku by Ci pomogli. Może tam mają
          jakieś namiary.
          pozdrawiam
          • aisza75 Re: do weronikaglow 25.08.05, 08:37
            W załączeniu odpowiedź "Fundacji rodzić po ludzku" - wg mnie dość marna, a Ty
            jak sądzisz ?

"Niestety nie znamy położnych na terenie Krakowa, które przyjmują porody w
            domu, możmy jedynie zasugerować by szukali Państwo położnej przez Szkoły
            Rodzenia na terenie Krakowa, bądź na forum dziecka
            kobieta.gazeta.pl/edziecko/0,0.html, na którym mamy wymienają się
            informacjami i doświadczeniem.

z poważaniem,

Klaudyna Mularczyk

Fundacja Rodzić po Ludzku
            ul. Nowolipie 13/15
            00-150 Warszawa
            tel. (0-22) 887 78 76, -77, -78
            fundacja@rodzicpoludzku.pl
            www.rodzicpoludzku.pl"
            • weronikaglow Re: do weronikaglow 25.08.05, 09:05
              Podczas ciąży nie raz się zastanawiałam, czy Fundacja działa faktycznie czy
              tylko pozoruje działanie. Oni się chyba ograniczyli wyłącznie do Warszawy.
              Wielka szkoda, bo ostatecznie organizują szkolenia i jakąś bazę danych o
              położnych mogliby mieć.
              Ale może obawiają się ustawy o ochronie danych osobowych?
              Szkoda w każdym razie, że Ci nie pomogli.
              Pozdrawiam i mam nadzieję, ze jednak uda Ci sie namierzyc polozna od porodow
              rodzinnych.
              • aisza75 Re: do weronikaglow 29.08.05, 12:20
                W załączeniu ponowne pismo z "Fundacji Rodzić po Ludzku", w którym troszkę
                Fundacja się zrehabilitowała... - załączam, żeby nie wszyscy myśleli, że jest
                tak żle ... i można "Rodzić po ludzku". Daleko jeszcze do ideału, ale jakaś
                nadzieja.

"Szanowna Pani,

przeczytałam Pani wypowiedzi na forum Ciąża i poród. Bardzo mi przykro z powodu
                odpowiedzi z Fundacji, jaką otrzymała Pani na swoje pytanie. Udzieliła jej
                osoba zastępująca naszą sekretarkę, nie do końca wprowadzona w sprawy
                fundacyjne, niestety przed jej napisaniem nie zapytała osób lepiej
                poinformowanych.
                Jeśli zaś chodzi o położne domowe, to rzeczywiscie bardzo trudno jest, równiez
                nam, pomimo dobrej znajomości tego środowiska, "namierzyć" takie osoby. Jak
                Pani zapewne się orientuje, pomimo tego, że porody domowe są legalne, odbywają
                się w atmosferze pewnej konspiracji. Położne obawiają się ujawniać, ponieważ są
                narażone na negatywne reakcje w swoim środowisku, mogą zostac odsunięte od
                pracy na bloku porodowym, i często spotykają je różnego rodzaju szykany."

{...) Nie skopiowałam fragmentu, w którym Fundacja podaję konkretne nazwiska (2
                osoby), żeby "skoro panuje niezbyt korzystna atmosfera wokół porodów domowych".

ciąg dalszy:

"Jeszcze raz przepraszam za to niefortunne zdarzenie. Mam nadzieję że Pani
                poszukiwania połoznej domowej zakończą się sukcesem i dobrym,
                satysfakcjonującym porodem. Życzę wszystkiego dobrego,

z poważaniem

Urszula Kubicka-Kraszyńska
                Biuro Informacji i Interwencji
                Fundacja Rodzić po Ludzku
                tel. 0-22 635 30 92
                fax: 0-22 887-78-76,7,8 w. 69
                00-150 W-wa, ul. Nowolipie 13/15
                urszula.kubicka@rodzicpoludzku.pl
                www.rodzicpoludzku.pl"
        • farfala1 Re: do weronikaglow 25.08.05, 15:06
          znam naprawde idealna polozna do porodu w domu ale z Wwy od sw. Zofii, Monika
          Byczek. PROFESJONALNA, zakochana w tym co robi
          • aisza75 Re: do farfala1 26.08.05, 10:23
            Ale ja szukam w KRAKOWIE (nie w Warszawie, nie we Wrocławiu ...) - tutaj.

Nie ma takiej położnej w całym Kraku?!
            Przecież to nie możliwe ... Pomóżcie !

Jak ktoś nie chce ujawniać tego na forum niech pisze na priv. Proszę ...
            • agapod Re: do farfala1 12.03.19, 09:25
              Czy znalazła Pani położną, która przyjęła poród w domu? Była Pani zadowolona? Sama zastanawiam się nad takim porodem i szukam położnej, czy mogłaby Pani kogoś polecić?
              • born_to_sea Re: do farfala1 30.03.19, 19:24
                Na stronie Dobrze Urodzeni jest wyszukiwarka położnych przyjmujących porody domowe w poszczególnych województwach www.dobrzeurodzeni.pl/wyszukiwarka.html
                Ja dwa razy rodziłam w domu i bardzo polecam.
                Warto się przygotować, poczytać książki Ireny Chołuj, Katarzyny Oleś i ew. Iny May Gaskin.
                • przytulkotka Re: do farfala1 09.04.19, 16:55
                  na dobrze urodzeni jest tylko jeden kontakt, niestety z tamtego stowarzyszenia mocno trzymają się procedur medycznych. Boję rodzić się sama ale jeszcze bardziej w szpitalu lub położnej która "dla dobra kraju" (czyt. utrzymania statusu porodów domowych) nie będzie ryzykować problemami
                  • born_to_sea Re: do farfala1 10.04.19, 23:01
                    Chodzi Ci o ich oświadczenie w sprawie porodów bez asysty? Serio, dziwi Cie ono?
                    To są naprawdę cudowne kobiety. Fakt, w czasie kwalifikacji bardzo zasadnicze, ale potem, w czasie porodu absolutnie wspaniałe.
                    Nie wiem, czemu tak się boisz, rozmawiałaś już z tą położną? Odmówiła Ci z powodów zdrowotnych?
    • amoszyn Re: Położna do porodu w domu w Krakowie 24.08.05, 10:09
      Witam,
      Wyślę Ci na skrzynkę namiary na położną z Siemiradzkiego. Złoto nie kobieta i sama zamierzam z nią rodzić (w szpitalu). Nie wiem natomiast czy przyjmuje ona porody domowe - po prostu musisz zadzwonić i zapytać

Powodzenia w poszukiwaniach
      • przytulkotka Re: Położna do porodu w domu w Krakowie 09.04.19, 16:51
        Czy ja też mogę prosić o namiary na tę położną?
    • kokons Re: Położna do porodu w domu w Krakowie 24.08.05, 10:30
      A ja ci wysle na priva namiary na ginekologa,ktory przy okazji roznych rodzajow
      porodow mowil mi,ze zna polozna ktora odbiera porody w domu...osobiscie nie
      preferuje takich rozwiazan ale mysle,ze przez tego ginekologa dotrzesz gdzie
      trzeba.
      Byl niedawno artykul w Twoim Stylu na ten temat i nie wiem czy z tamtej gazety
      czy z jeszcze innego zrodla, wiem, ze sa rowniez dwie polozne pracujace w
      Spesie na Krolowej Jadwigi, ktore rowniez odbieraja porody w domu wiec i tam
      mozesz zadzwonic.
      Powodzenia.
    • kokaina28 Re: Położna do porodu w domu w Krakowie 05.04.14, 19:14
      Witam,
      czy mozna prosić na maila tereska1310@interia.pl o kontakt do takiej poloznej z krakowa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka