Dodaj do ulubionych

Żelazna - sala ogólna

15.09.05, 10:01
mam takie trochę inne pytanie - czy na Żelaznej jest w ogóle tzw. sala ogólna
do porodów (czyli bezpłatna). i jak tam jest? wyczytałam, że generalnie jest
super w salach pojedynczych, ale ja chyba będę rodzić sama (bo kto zostanie z
drugim szkrabem), a poza tym trochę przez ciekawość.
a czy na sali do porodów rodzinnych można rodzić samemu i czy wtedy lepiej
mieć swoją położną, czy niekoniecznie?
dzięki
Obserwuj wątek
    • m_golightly Re: Żelazna - sala ogólna 15.09.05, 10:16
      wszystkie informacje znajdziesz na stronie www.szpitalzelazna.pl
      ale o ile zdążyłam się zorientować to problem nie w tym czy można ale czy się
      załapiesz bo szpital niestety często odsyła pacjentki ze względu na brak miejsc,
      przynajmniej tak słyszałam zarówno od mojego lekarza jak i na forum, pzdr
    • mamadwoch2 Re: Żelazna - sala ogólna 15.09.05, 10:41
      dzięki. o oblężeniu Żelaznej wiem, ale mam nadzieję...
      nadal chętnie poczytam opinie mam, które mają doświadczenia własne (szpital o
      sobie sam pisze to co chce; nie zakładam, że jest coś nie tak, ale z własnych
      dośwaidczeń wiem, że nie zawsze to co w "reklamie" - a strona to przecież
      reklama - jest też w rzeczywistości)
      pozdrawiam
      • laminja Re: Żelazna - sala ogólna 15.09.05, 11:16
        sala jest równie ładna jak sale pojedyńcze. Są w niej dwa łóżka - oddzielone
        zasłoną. Jest wanna i inne przydatne urządzenia. Bardzo często pacjentkami z ej
        sali zajmują się najlepsze połozne. Możesz więc trafić na słynną Jeanette
        również rodząc za darmo.

Zdjęcia na stronie są autentyczne - nie oddają niestety miłej atmosfery, więc
        rzeczywistość może Cię pozytywnie zaskoczyć

A personel z izby przyjęć na pewno będzie robić wszystko, żebyś została
        przyjęta, jeśli tylko będzie kawałek miejsca.
    • cicuta Re: Żelazna - sala ogólna 25.09.05, 10:44
      mamadwoch2 napisała:

> a czy na sali do porodów rodzinnych można rodzić samemu i czy wtedy lepiej
      > mieć swoją położną, czy niekoniecznie?
      > dzięki

Mozna. Jak najbardziej-ja rodzilam, wywaliwszy mez apo 20 minutach big_grin
      A polozna z dyzuru byla super i naprawde nie wie, co jeszcze moglaby zrobic,
      nawet jakby miala zaplacone...
    • gloria2 Re: Żelazna - sala ogólna 25.09.05, 12:08
      A czy ktoś z Was może orientuje się jaka jest szansa dostać się do tego
      szpitala "z ulicy". Chodzi mi o to, czy np. na 20 odesłanych pacjentek, które
      nie były w żaden sposób zwiazane z tym szpitalem choć jedna jest przyjmowana,
      czy też sznasa jest jeszcze bardziej znikoma?
      • zocha72 Re: Żelazna - sala ogólna 26.09.05, 13:22
        Rodziłam w marcu 2004. W szpitalu pojawiłam sie o 12 w nocy i usłyszałam, że od
        początku dyżuru (czyli od 19.00) odesłli już 12 pacjentek, mnie też chcieli
        odesłać, ale że byłam związana ze szpitalem to mnie przyjeli. Teraz jest tam
        remont oddziału położniczego i podobno przyjmują tylko "swoich".
        • mkw1 Re: Żelazna - sala ogólna 26.09.05, 21:38
          Co to znaczy "związana ze szpitalem"? Czy wcześniejsza "rezerwacja" położnej i
          chodzenie do nich na szkole rodzenia to już bycie "swoim"?
          Pytam, bo mam termin dopiero na kwiecień, ale za namową znajomej, która rodziła
          tam już 2 razy juz wstepnie zarezerwowalam położną. Mam nadzieję, że to
          wystarczy, ale może się mylę ...
    • jadis76 Re: Żelazna - sala ogólna 27.09.05, 08:17
      jeśli masz zarezerwowaną polożną to na 99% zostaniesz przyjęta ( ten 1% to
      jakiś wyjątkowy wypadek losowy )
      ja mialam umowę z polożną i jak tylko coś sie zaczęlo dziać kontaktowalam sie
      z nią telefonicznie, ona od razu zarezerwowala salę na porodówce, wprawdzie w
      domu bylam jeszcze kilka godzin, bo poród sie nie rozkręcal, ale polożna kazala
      nam przyjechać i urodzilam bardzo szybko
      tak na marginesie; wynajęcie polożnej uważam za najlepiej wydane pieniądze w
      calej ciąży...mimo, że duże pieniądze
      • kaliaa Re: Żelazna - sala ogólna 27.09.05, 08:55
        Jadis popieram to co napislas, ja rowniez rodzilam na zelaznej i wynajelam
        polozna, korzystalam tez ze znieczulenia i sali do porodu rodzinnego
        rzeczywiscie koszta tego wszystkiego byly spore, ale ja uwazam ze byly to
        najlepiej wydane pieniadze w moim zyciu. Wspomnienia z porodu mam mile,
        wszystko trwalo 4 godzinki i nie boje sie rodzic kolejnego maluszka a o to
        glownie mi chodzilo.
        • mamakasienka Re: Żelazna - sala ogólna 27.09.05, 20:19
          Co do żelaznej to pierwszą styczność z tym szpitalem miałam czety lata temu
          kiedybyłam przy porodie mojej przyjaciółki, któa miała wynajęta slae
          jednoosobowa a położna nie, jednak te z duzury w tem sławna Jannet zajłeły sie
          nią wspaniale. Teraz sama jestem w ciąży i mam zamiar, głównie ze wzgledu na
          temet miłe wspomnienia i to że mieszkam blizutko tam rodzić.Lekarz, który
          prowadzi moja ciążę powiedział że moze mnie skontaktowaac z położną z tego
          szpitala i teraz po tym co przeczytałam to chyba na 100% to zrobię. Mam tylko
          pytanie jaki to mnie więcej koszt wynajecie położnej?? bo nie mam zielonego
          pojęcia chciałabym mniej wiecej wiedzieć.Z góry dziekuję za odpowiedź
          • laminja Re: Żelazna - sala ogólna 27.09.05, 20:25
            1000-1500zł + 100zł za podpisanie umowy (wtedy zakładana jest dokumentacja
            medyczna). Podpisujesz umowę (część kwoty trafia do kasy szpitala) za usługę
            płacisz w kasie szpitala przy wypisie. Z tego co wiem umowę się podpisuje koło
            36tc i od tego momentu położna dyżuruje pod telefonem (odpowiadając nawet
            pytania). Po porodzie jest w też pomaga. Znam kilka osób zadowolonych z porodu
            prowadzonego przez położną, która ma niższą stawkę - 1000zł.
            • mamakasienka Re: Żelazna - sala ogólna 30.09.05, 19:24
              Wielkie dziękismile
    • sdomitrz Re: Żelazna - sala ogólna 28.09.05, 09:29
      Sala ogólna jest, ale czesto jest wykorzystywana jako dodatkowe miejsca po
      porodzie dla położnic z powodu braku miejsc na połozniczym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka