paulinaml1 09.12.05, 10:55 witam.mam problem.nie moge sie zdecydowac na szpital.zaczal mi sie wlasnie 9.miesiac wiec chyba wypadaloby juz sie zdecydowac.co mi mozecie polecic? (warszawa,wolomin) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iga59 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 09.12.05, 16:32 Polecam szpital na Karowej. Świetna pomoc w trakcie porodu, a przede wszystkim możesz być pewna, że jak siębędzie coś działo z dzidzią to się nią pożądnie zajmą. Wiem to z własnego doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaml1 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 09.12.05, 16:37 dzieki za pomoc,to powiedz mi cos jeszcze,prosze zastanawiam sie nad tym szpitalem,ale slyszalam ze jest tam ciasno,drogo i jest niemily personel.jakie jest Twoje zdanie na ten temat?mozna wybrac pozycje do rodzenia?czy raczej na lezaco jest ostatni okres porodu? Odpowiedz Link Zgłoś
iga59 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 09.12.05, 16:45 Poród rodzinny 400zł, znieczulenie 400zł, sala po porodzie jednoosobowa 150zł za dzień. W trakcie porodu można chodzić brać prysznic, albo kąpiel w wannie (jest chyba 1 sala). Ja przez większą część porodu musiałam leżeć, bo mój synek miałzanik tętna i miałam podawany tlen. Więc sama rozumiesz, że musiałam leżeć. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaml1 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 09.12.05, 16:48 a mialas bezplatny porod czy za cos placilas?dzieki za pomoc.im blizej terminu tym bardziej sie stresuje.mozna tam jechac o obejrzec szpital? Odpowiedz Link Zgłoś
iga59 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 09.12.05, 16:55 Ja rodziłam razem z mężem. Przedtem oglądaliśmy szpital. Oprowadzała nas położna p. Alfreda Szczekan. Ja też sie denerwowałam, więc się nie dziwię. Ale wszystko będzie dobrze. To na prawdę dobry szpital Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaml1 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 09.12.05, 16:57 najwyzej bede u ciebie reklamacje skaladac to tez tam pojade i obejrzedzieki Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaml1 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 09.12.05, 16:59 jeszcze mam pyt ad majtek.nie pozwalaja nosic z tego co wiem po porodzie ale czy takie jednorazowe mozna?co tam trzeba wziac ze soba do szp[itala?ubranka dla dzidzi?pieluszki?wszystko swoje? Odpowiedz Link Zgłoś
iga59 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 09.12.05, 17:31 Ja nosiłam jednorazówki. Pieluchy dla dziecka dostaje sie po 4 dziennie takie z wycięciem na pępuszek. Więc raczej paczke musisz wziąść. Podłady są ile chcesz na korytarzu. Tak, że idziesz i bierzesz. A ubranka lepiej wziąść bo ja nie widziałam żeby ktoś miał dziecko w szpitalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaml1 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 09.12.05, 17:33 dzieki,pojade tam i obejrze.trzymaj kciuki za moj porod Odpowiedz Link Zgłoś
iga59 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 09.12.05, 17:36 Napewno będe trzymać i nie bój się wszystko będzie dobrze. Wiem to bo moj synek ma już 4 miesiące a też się bałam i to bardzo. Jak byś czegoś jeszcze nie wiedziała to pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
iga59 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 09.12.05, 17:33 Po za tym potrzebna ci będzie oliwka dla dzidzi, jakiś kremik do pupki. I szre mydło do mycia krocza, bo niczym innym nie pozwalają. Odpowiedz Link Zgłoś
nokia.marta Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 11.12.05, 21:47 nigdy z zyciu bielanski!!!!! koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
meg1112 do nokia.marta 11.12.05, 23:15 a dlaczego??/ co sie stało??? kiedy tam rodziłas?? czy to było juz gdy nowa obsada z Orłowskiego przeszła??? chce tam rodzić, a tu masz Ci babo placek>... Odpowiedz Link Zgłoś
fernandita2 Re: do nokia.marta 16.12.05, 13:58 To bardzo subiektywna ocena. Ja rodziłam w bielańskim 3 tyg. temu i gorąco polecam. Bardzo profesjonalna , życzliwa opieka i super warunki. Jedyne na co można narzekać to niesmaczne jedzenie, ale to jest chyba najmniej ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
meg1112 Re: do nokia.marta 16.12.05, 20:52 no dokładnie... ja bede rodzic pewnie na dniach... zobaczymy... i byłam w szpitalu i jestem pod wielkim wrażeniem!!! ale chce miec swoja położna... i mam cudowną... )) Odpowiedz Link Zgłoś
ags2 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 14.12.05, 08:40 Ja mam wskazanie na cesarkę (to nie uniknione). czy powinnam wcześniej jechać na Karową i nie wiem "zarezerwować" dla siebie termin ? Okrutnie się boję !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tus200 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 10.12.05, 18:37 A ja polecam Solec . Rodziłam tam w październiku. Poród rodzinny w pojedynczej sali nic nie kosztuje. Wybór szpitala to bardzo indywidualna sprawa, bo każda z nas ma inne oczekiwania..ale ja jestem bardzo zadowolona ze szpitala, w którym rodziłam. A o Karowej też właśnie słyszłam, że tłoczno tam i że duże zamieszanie..ale odradzać też nie mogę bo własne doświadczenia mam jedynie z Solca ) Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru..Choć powiem Ci szczerze, że to i tak nie ma wielkiego znaczenia, czy sale są ładne, czy położne uśmiechnięte, czy łazienki czyste, itp kiedy masz już przy sobie ukochany mały skarb POWODZENIA! Odpowiedz Link Zgłoś
pozytywny Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 11.12.05, 21:26 Solec ciągle chyba w remoncie... Odpowiedz Link Zgłoś
jadrom Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 10.12.05, 18:48 Polecam Karową. Tydzień temu urodziłam tam córeczkę, położna Alfreda Szczekan. Rewacyjny szpital. Światowy poziom, profesjonalizm w każdym calu. Bardzo wysoka jakośc usług. Pomoc oferowana jest na każdym kroku. Bardzo ładny wystrój i nowoczesne wyposażenie szpitala. A najważniejsze - najlepszy OIOM dla noworodkó, zatem gdyby coś, to dziecko ma się pod ręką. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 10.12.05, 19:42 Bezdyskusyjnie Żelazna. Rodziłam w październiku- poród wspominam miło, doskonała opieka, od wejścia na izbę do wyjścia ze szpitala- wszyscy mili, traktowana jesteś podmiotowo, położne chronią krocze( moje jest jak nowe, obyło się bez nacinania ), preferowany poród aktywny, dzięki temu poród jest szybki(u mnie 4 h, koleżanki z sali- jedna 4 h, druga 1h), czysto, miło, kameralnie- jak w prywatnej klinice. POLECAM- jak powtórka to tylko tam Odpowiedz Link Zgłoś
kk_pysiak polecam Madalińskiego 11.12.05, 22:36 super połozne, przytulne sale porodowe, dobra opieka po porodzie Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
diianawawa Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 12.12.05, 10:32 Ja również polecam Madalińskiego!!! Rodziłam pod koniec października najpierw leżałąm na patologii ty7dzień po wywoływaniu porodu zakończyło się cesarką. Opieką, warunkami jestem bardzo zadowolona.Pozdrawiam gg220783 Odpowiedz Link Zgłoś
majka995 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 12.12.05, 11:30 Zdecydoweanie [polecam Karową. Rodziłam tam 2 dzieci, ostatni raz rodziłam w styczniu z połozną Agnieszką Muchą. Poród super, opieka fachowa i dla matki i dla dziecka. Super zaplecze medyczne, i warunki jak w luksusowym hotelu. A że jest tam tłoczno to się zgodzę ale myslę że to jest akurat pozytywne bo tyle kobiet tam chce rodzić więc to chyba o czymś świadczy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaml1 Re: Polecam Solec - rodziłam w sierpniu br. - n/t 15.12.05, 16:47 OLCIAK, a dlaczego polecasz Solec? bylam tam przed chwila i podoba mi sie wiec chyba sie zdecyduje. ale mozesz mnie jeszcze troche namowic,zebym byla pewna Odpowiedz Link Zgłoś
kk_pysiak Polecam Solec - rodziłam w sierpniu br. - n/t 15.12.05, 17:48 Też miałam tam rodzić, ale był remont... Odpowiedz Link Zgłoś
martitka.martitka Re: A jak juz wybiore szpital, to co wtedy???? 16.12.05, 07:22 Ojj, za szybko wyslalam Chodzi mi o to, czy jak juz wybiore szpital, to mam tam kogos o tym poinformowac, czy spisuje jakas umowe? Kurcze w ogole nie wiem jak sie to zalatwia... Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaml1 Re: A jak juz wybiore szpital, to co wtedy???? 16.12.05, 13:27 nic nie musisz robic.zaczyna ci sie porod,jedziesz i rodzisz.nie ma rejonizacji.ale jesli wybierzesz szpital zatloczony,np.:Karowa lub Zelazna to warto przed przyjazdem zadzw i zapytac czy sa miejsca.rzadko sie zdarza zeby nie bylo ale na wszelki wypadek warto jest zadzwonic. Odpowiedz Link Zgłoś
mailen2 Re: A jak juz wybiore szpital, to co wtedy???? 16.12.05, 14:21 Nawet jesli chce sie rodzic na Żelaznej czy Karowej to lepiej do nich nie dzwonić bo przewaznie Ci odpowiedzą ze nie ma miejsc, zapytają czy jesteś ich pacjentka (tzn.czy u nich prowadzilas ciąze) a jak juz tam pojedziesz to raczej małe prawdopodobienstwo że odesłali (chociaz zdarza sie) ale to juz ich w tym problem i oni biorą na siebie odpowiedzialność, muszą zapewnić transport i bezpieczeństwo. Ja rodziłam na Żelaznej, chociaz nie bylam ich pajentką (bo liczy się to jesli sie prowadzilo u nich ciaze przynajmniej od połowy) ja bylam na wizycie w przychodni przyszpitalnej ze 2 razy no i potem po terminie sie u nich pokazywałam na KTG i urodzilam wlasnie tam, chociaz mnie troche straszyli ze jest tłoczno (bo byl to sierpien i tego dnia co ja rodzilam bylo tam 17 porodow) kazali mi sobie wybrac jakas alternatywe, jesli nie bedzie miejsc to gdzie bym chciala rodzic, a wtedy to jzu oni dzwonia i załatwiaja reszte...ale na szczescie sie udało i bardzo sie z tego ciesze, bo zależalo mi na tym zeby urodziać właśnie w św.Zofii Odpowiedz Link Zgłoś
brendass Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 20.12.05, 17:39 najpierw powinnas wybrac dobrego lekarza , ktory bedzie odbieral porod. W kazdym szpitalu warszawskim zdarzają się niedbalosci ze strony lekarzy. Nie ma idealnego szpitala. Brenda Odpowiedz Link Zgłoś
haganna Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 27.12.05, 13:49 Przecież poród odbiera położna, a nie lekarz. Lekarz może co najwyżej zbadać, zszyć krocze, albo zrobić cc. Moim zdaniem najważniejsza jest dobra położna. Ja przy swoim porodzie lekarza na oczy nie widziałam. Nie był potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
klebek0 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 21.12.05, 13:12 POlecam Karową,personel jak personel,raz dobry raz zły,ale warunki dobre i oddział dla maluchow gdyby nie daj Boże cos sie wydarzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
de_la_hoya Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 21.12.05, 15:19 Oby nie Inflandzka! K O S Z M A R pozdrawiam ps. to nie tylko moje zdanie ale takze kilku kolezanek Odpowiedz Link Zgłoś
lalamido10 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 27.12.05, 10:45 Zgadzam sie, Inflancka raczej omijaj. Przy porodzie byl mlody lekarz, dr Szewczyk, ktory nie potrafil poradzic sobie z szyciem. Pomagal mu dr Stoklusa i tak podobno wyszlo im tragicznie. Przychodnia przyszpitalna - dr Koprowicz kolejny lekarz, dzieki ktoremu mam teraz problemy. Ogolnie bylo sympatycznie, nikt nie mowil ze bedzie latwo jednak wg opinii lekarzy powinnam ich podac do sadu za bledy lekarskie. Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 27.12.05, 12:06 A ja będę rodzić w Praskim. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaml1 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 27.12.05, 14:10 a moge wiedziec co Cie przekonalo do wyboru szpitala Praskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 31.12.05, 00:26 paulinaml1 napisała: > a moge wiedziec co Cie przekonalo do wyboru szpitala Praskiego? Przede wszystkim moja lekarka prowadząca Poza tym latem 2004r. leżałam tam na ginekologii i byłam zachwycona personelem. Wiele dziewczyn, które rodziły w Praskim są nim zachwycone - poszukaj starszych wątków. Kiedyś porodówka w Praskim straszyła, ale teraz po remoncie jest naprawdę przyjemnie! Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaml1 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 31.12.05, 14:26 prawde mowiac jakos nie jestem przkonana do tego szpitala,widzialam oddzial polozniczy po rmoncie i te sale poporodowe praktycznie na korytarzu mnie odstraszaja Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 31.12.05, 16:03 Wiem, szpital nie wygląda zachwycająco, ale akurat dla mnie liczy się personel, a ten jest tam konkretny i życzliwy Odpowiedz Link Zgłoś
tecza76 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 01.01.06, 15:28 Ja rodziłam w praskim 10 lat temu i byłam zadowolona tylko z tego że był taki mało oblegany, w sali byłam sama mimo iż nie był to poród rodzinny. Ale obsługa mało życzliwa, próbowali mi wmówić że poród jeszcze sie nie zaczyna, chcieli mnie odesłać do domu, ale mieszkałam daleko, więc zostałam, a potem wkurzona położna na dzwonek reagowała tak :To znowu Pani!!! No tak .. zaczyna się... Od chwili, kiedy mówili, że tamtego dnia nie urodzę do przyjścia na świat mojego synka mineło 6 godzin. Jeszcze jedno,po porodzie lekarz, mnie szył, a położna nacisneła na mój brzuch i wszystko co jeszcze było we mnie trafiło na pana doktora, nie chcę myśleć co by było gdyby tego nie zrobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_nie_martka Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 27.12.05, 13:13 To miałam jakieś szczęście. Rodziłam we wrześniu 2004 na Inflanckiej, poród odbierał właśnie dr Szewczyk, a "pilnował" go Stokłusko. Po porodzie szył mnie Szewczyk. Ginekolog, który badał mnie kilka mies po porodzie mówił, że tak dobrze mnie zszyto, że właściwie nie widać żebym rodziła. Również położna stanęł na wysokości zadania, ogólnie poród wspominam bardzo dobrze i za miesiac zamierzam rodzić tam drugie dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
kobra1980 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 28.12.05, 14:56 czy ktos rodził na czerniakowskiej??? Odpowiedz Link Zgłoś
kropek47 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 01.01.06, 19:04 Marta czy mozemy sie jakos skontatkowac. Prawie zdecydowalam sie na Inflancka ale mam jeszcze kilka pytan??? Daj znac na forum to sie jakos umowimy ) Odpowiedz Link Zgłoś
3q1 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 30.12.05, 15:37 Mimo ze na Inflanckiej rodzilam trzy lata temu to mam koszmarne wspomnienia i taze nie polecam tego szpitala niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
apple_pie_76 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 28.12.05, 15:56 moja koleżanka rodziuła w Wołominie, bardzo polecała, planowała na Kasprzaka ale nie wyszło i niby na zsyłkę pojechała do WOłomina i zachwycona. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna4411 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 03.01.06, 11:13 wutam wszytkie Panie. Ja mam termin dopiero na 1 maja , ale już teraz wiem, że będę rodzić na Karowej.Mialam możliwość porównania warunków ze szpitalem na Madalińskiego i Żelaznej i zdecydowanie najlepsza jest Karowa. Nie wiem za co płaci się tyle pieniędzy na Żelaznej, bo wiem z doświadczenia znajomej, że ani personel ani atmosfera nie jest tam przyjemna. Wiadomo, można rodzić tam za darmo, tyle tylko że odziały "państwowe" są pomniejszone kosztem "prywatnych". Sale poporodowe są 5 osobowe a ich wielkość pozostawia wiele do życzenia. Przy łóżkach są tylko podstawowe szafeczki na drobiazgi więc jeśli nie ma się łóżka przy parapecie to jest problem. Jeśłi chodzi o Madalińskiego to warunki iście szpitalne, nie czuć że jest to szpital w którym rodzą się dzieci, okropne sale, brudna pościel, położne nic nie pomagają w opiece nad noworodkiem, a lekarze tną krocze aż po nogach! Jedyny plus to przestrzeń- jest jej naptrawdę dużo. Co do Karowej Nie mam jak narazie żadnych zastrzeżeń, mogę wymienić plusy, które może Was przekonają. Otóż jest czyściutko, kolorowo- oddział poporodowy został oddany do użytku rok temu, są komody w pokojach więc jest gdzie pomieścić te wszystkie rzeczy które musimy ze sobą zabrać, opieka miła i sympatyczna, na każde zawołanie, sale porodowe są jednoosobowe, więc odpada koszt opłaty, znieczulenie bez skierowania 400 zł, sala jednoosobowa po porodzie 150 zł doba (na Żelaznej 500 zł!!!). Poza tym OIOM dla noworodków w razie gdyby coś było nie tak, świetni lekarze i nowoczesny sprzęt. Mam nadzieję, że udało mi się Was odwieść od porodu na Żelaznej- bezczelnością z ich strony jest to, że biorą pieniądze za coś co powinno nam się należeć, a jeśli się nie zapłaci położnej, to cierpienie masz jak w banku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
laminja Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 03.01.06, 11:54 justyna4411 napisała: > Wiadomo, można rodzić tam za darmo, tyle > tylko że odziały "państwowe" są pomniejszone kosztem "prywatnych". Sale > poporodowe są 5 osobowe a ich wielkość pozostawia wiele do życzenia. Przy > łóżkach są tylko podstawowe szafeczki na drobiazgi więc jeśli nie ma się > łóżka przy parapecie to jest problem. I to wszystko na podstwie opinii jednej koleżanki? Nie ma na Żelaznej sal poporodowych 5 osobowych. Owszem czasem z powodu zbyt dużej ilości pacjentek są robione dostawki do mniejszych sal. Ale to jest wybór - albo odsyłać albo obniżać standard takimi dostawkami. Teraz na Żelaznej był remont i oddział położniczy, który składał się wcześniej z kilkunastu sal dwułóżkowych z łazienkami teraz ma takich sal więcej. Z indywidualnie opłaconą położną rodzi tylko 25% kobiet, więc chyba to co piszesz o cierpieniach rodzących, które nie opłaciły położnej nie jest prawdą - zwłaszcza wobec faktu, że w zeszłym roku ponad 70% porodów odbyło się w zzo. Piszesz o bezczelności Żelaznej, szpitala miejskiego, w którym poród rodzinny jest za darmo (w sali dwułóżkowej z wanną). Zachwalasz przy tym szpital kliniczny na Karowej. Takich szpitali jak Żelazna jest w Warszawie wiele, jesli komuś nie odpowiadają ceny czy warunki może poszukać innego - prawo rynku. Kilka szpitali ma nawet znacznie lepiej wyposażony oddział neonatologiczny. Taki szpital jak Karowa jest jeden (no może dwa licząc IMID). Opłaty też dość wysokie, a wiele kobiet które trafiają do tego szpitala nie może wybrać innego. Poród martwego dziecka w piątym miesiącu nie był tam wystarczającym powodem do podania kobiecie zzo ze wsakazń medycznych (za darmo) musiała za nie zapłacić... Jesli cenisz szpital na Karowej (i słusznie) to świetnie, ale ponieważ nie masz własnych doświadczeń dlaczego stawiasz sobie za cel odwiedzenie kobiet od porodów na Żelaznej? I co wszystkie mają rodzić na Karowej? Ten szpital i tak już wiele osób odsyła (podobnie jak Żelazna). Chwal i promuj szpital na Karowej, ale nie poprzez pisanie nie do końca prawdziwych informacji na temat innego szpitala. Nikt kobietom nie obiecuje gruszek na wierzbie - każda osoba, która się zastanawia nad wyborem szpitala na Żelaznej może się wcześniej zorientować w tym jakie panują w nim warunki. Zasady i ceny są jasno opisane. A problem Żelaznej to przede wszystkim nadmiar pacjentek (w 2004 na Żelaznej było 4000 porodów, w tym samym roku na dwa razy większej Karowej było ich i 25% mniej...). Kiedy szpital jest przeładowany (a tak jest niemal codziennie) obniża się jakość opieki. Odpowiedz Link Zgłoś
laminja Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 03.01.06, 12:02 justyna4411 napisała: > sale porodowe są jednoosobowe, więc odpada koszt opłaty, znieczulenie bez skierowania 400 zł Owszem są, ale musisz zapłacić 400zł za poród rodzinny. Na Żelaznej poród rodzinny jest za darmo (w salu dwułóżkowej). Płaci się 800zł za pojedyńczą salę porodową. > Mam nadzieję, że udało mi się Was odwieść od porodu na Żelaznej- bezczelnością z ich strony jest to, że biorą pieniądze za coś co powinno nam się należeć, Cóż na Karowej też biorą ) tyle że 400zł a nie 800zł. 400zł to nie jest opłata symboliczna... Na Karową sporo kobiet jest "skazanych". I to nie jest bezczelne? Kobieta musi tam rodzić, bo ma zagrożoną ciążę i żeby rodzić z mężem w sali jednołóżkowej też musi zapłacić - 400zł. > a jeśli się nie zapłaci położnej, to cierpienie masz jak w banku. jeszcze raz piszę, żeby było wyraźnie - tylko 25% kobiet w 2004 opłacało indywidualną opiekę położnej. Natomiast aż 70% porodów, w tym samym roku, odbyło się w zzo. Więc jak jest z tym cierpieniem? Tutaj jest opis oddziału połozniczego przed remontem (teraz jest więcej sal dwułóżkowych z łazienkami - czyli z wiekszych sal zrobiono mniejsze i dodano łazienki). www.szpitalzelazna.pl/index.php?id_page=94&PHPSESSID=9b9699874d63480c4635e12b2f870a50 Odpowiedz Link Zgłoś
ktargonska Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 03.01.06, 12:06 czołem, ja też mam termin na przełomie kwietnia i maja, i powoli zaczynam się zastanawiać nad szpitalem, i coraz bardziej skłaniam się ku żelaznej. zdaję sobie sprawę, że opłaty tam moga trochę przerażać - sama zamierzam jak najwięcej z nich ominąć - ale z drugiej strony, najbardziej przekonuje mnie: - b. duża liczba świetnych opinii o porodach tam (przeczytanych w internecie i usłyszanych bezposrednio) - plus właściwie brak złych opinii (wybacz Justyna, ale takich z trzeciej ręki nie liczę, na Żelaznej rzeczywiście NIE MA takich duzych sal), - rozmowa z położną i panią w punkcie info tego szpitala - na razie telefoniczna: to JEDYNY szpital warszawski, w którym od razu powiedziano mi, że w II fazie kobieta też ma swobodę wyboru pozycji, a nacięcie krocza jest robione tylko po rozmowie z rodzącą i kiedy nie da się go uniknąć (w innych szpitalach: karowa, wołoska - II faza tylko na łóżku, pozycja ginekologiczna, a nacięcie jest powszechne u pierwiastek, z którymi się nie dyskutuje, "bo wie pani, kobieta jak rodzi to nie można z nią normalnie rozmawiać..."; trochę lepiej na solcu i w bielańskim, ale brak możliwości wyboru pozycji w II fazie też normalny). No i to mnie przekonuje, chociaz zamierzam zajrzeć jeszcze na Bielany i na Solec, żeby się ostatecznie przekonać. Ale jeśli któraś z Was ma inne doświadczenia z własnego porodu (np. mogła swobodnie wybrać pozycję w II fazie) - byłabym wdzięczna za opinię. No i bardzo jestem ciekawa, jak wiele zależy od własnej połoznej - zarówno na Żelaznej, jak i gdzie indziej. dzięki, pozdrowienia - i szczęśliwych narodzin katka Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 03.01.06, 14:10 Mimo że termin mam dopiero latem, już zaczynam się zastanawiać, gdzie chce rodzić. Post ktargonska to jeden z najbardziej rzeczowych, na jakie trafiłam. Podałaś konkretne argumenty i dałaś mi dużo do myślenia. Jeżeli lekarka z Karowej stwierdzi, że moja ciąża nie jest skomplikowana i mnie odeśle, to zapisuję się do lekarza z Żelaznej i zaczynam składać kasę na poród właśnie tam. Mam dobrych kilka miesięcy, więc powinno się udać zebrać te 2300 na poród rodzinny i położną. Najwyżej kupię polski używany wózek. Odpowiedz Link Zgłoś
saneta80 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 04.01.06, 17:53 Mam pytanko. Czy chodzisz lub zamierzasz chodzić do szkoły rodzenia przy karowej lub też masz tam lekarza prowadzącego, położną? Czy chcesz tam pojechać po prostu "z ulicy". Też chcę rodzić na karowej, ale nijak nie jestem związana z tym szpitalem. Chodze prywatnie do lekarza. Wiem napewno, że będę chciała mieć poród rodzinny. Zastanawiam się czy przypadkiem spełnienie warunków jak wyżej zapewni mi miejsce w szpitalu jak zacznę rodzić...... Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 06.01.06, 00:06 justyna4411 napisała: > wutam wszytkie Panie. > Ja mam termin dopiero na 1 maja , ale już teraz wiem, że będę rodzić na > Karowej. Jeszcze tylko musisz się tam dostać Mnie się to półtora roku temu nie udało, urodziłam na Solcu. aga Odpowiedz Link Zgłoś
mammal2 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 28.12.05, 16:05 Witam, 17 grudnia urodziłam córkę ( duża dziewczyna ) Bardzo długo zastanawiałam sie który szpital wybrać, brałąm pod uwagę wypowiedzi na forum, opinie znajomych, odwiedziłam 2 szpitale.......... byłam na Inflanckiej (bo tam tez urodziłam 7 lat temu moja pierwszą córkę- było ok, bo zapłaciłam) teraz jednak nie zdecydowałam sie na ten szpital- ma on złą opinię. odwiedziłam również IMiD na Kasprzaka, i to właśnie miejsce wybrałam, co uważam za doskonały wybór. Za nic nie płaciłam, bo uważam że jest to naprawdę zbędne- personel medyczny zajmował się mną dokładnie tak samo jak każdą inną pacjętka. Trafiłam na cudowną panią doktor Cygan + położną pania Grażynę( rewelacyjny duet), bo czy słyszałyście żeby którać rodząca była w trakcie porodu rozśmieszana i łaskotana .....? Czułam sie naprawde rozlużniona i moze dlatego urodzenie córki zajęło mi nie całe 4h. Mąż cały czas był przy mnie. Faktem jest że ten szpital ma dość duży " przemiał " i panuje tam rotacja i oblężenie, ale to chyba tylko dobrze o nim świadczy. Naprawdę nie wiem czy warto wydawać tyle pieniędzy na poród rodzinny na modnej Żelaznej. Po porodzie (urodziłam w nocy)leżałam na sali pojedyńczej, a następnego dnia przeniesiono mnie na salę ogólną- było nas 5 szt.To nie prawda że nikt się nie interesuje tobą i dzieckiem po porodzie-wręcz przeciwnie-pomoc jest w każdej chwili. prawdą natomiast jest to że łazienki i prysznice mogłyby być w lepszym stanie, ale ..... no i to nieszczęsne szpitalne jedzenie- byłam notorycznie głodna, zdecydowanie za mało i nie dobre(bieda panuje u nas w kraju- i myślę że to nie zależy od szpitala). JEDNYM SŁOWEM : NIE WIEM CZY MIAŁAM TYLE SZCZĘŚCIA ALE NAPRAWDE WYSZŁAM ZADOWOLONA I GDYBYM MIAŁA WYBIERAĆ JESZCZE RAZ NIE WAHAŁABYM SIĘ.... ale to tylko moje zdanie Życzę wam wszystkim powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
sister81 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 31.12.05, 22:56 witaj, ja 23 grudnia urodzilam synka na Madalinskiego. Jestesmy z mezem bardzo zadowoleni. rodzilismy w sali jednoosobowej bez platnej poloznej. dyzur miala akurat pani Ania - bardzo mila, fachowa. urodzilam naturalnie. po 16 minutach skurczy partych rozcieto krocze - maly mogl wazyc ponad 4 kg. w tej sali bylismy jeszcze 2 godziny, pozniej przewieziono nas na sale noworodkowa. byly na niej lacznie ze mna 4 mamy z dziecmi. opieka byla niesamowita. mimo ze byly Swieta niktnam nie dal odczuc, ze "przez nas" pracuja. pielegniarki pomagaly niesamowicie. kochane byly awet pani salowe. my z jakubkiem wyszlismy po 2,5 doby i czujemy sie swietnie. pojawiaja sie oczywiscie czasem watpliwosci - co do karmienia - wtedy mozna zadzwonic do telefoniznej poradni laktacyjnej - bardzo fachowa i mila pomoc. a oto nasza pociecha: www.jakubek.republika.pl pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
agus-ka Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 03.01.06, 16:31 Aga, mam pytanie o koszty. Ile zapłaciłaś za poród? Zastanawiam się nad szpitalem, ale powiem uczciwie, że nie stać mnie na wydanie 2000 na Żelazną. Odpowiedz Link Zgłoś
pathe Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 03.01.06, 12:27 witam, ja rodzilam na Inflanckiej i zdecydowanie ODRADZAM!!!! Pacjentki, olewczo traktowane, opieka beznadziejna i nad kobieta i nad dzieckiem! Spedzilam, po porodzie tydzien, bo z malym byly problemy (niska masa ur). Oczywiscie, wypis dostalismy standardowo po dwoch dniach od porodu i tylko dlatego, ze sie wyklucalismy laskawie zajeli sie dzieckiem. To byl chyba najciezszy tydzien w moim zyciu... Dlugo by tu opowiadac, a tak ogolnie to zostalo pogwalconych wiekszosc praw pacjenta wlacznie z narazeniem zdrowia dziecka!!! Powinnam ich byla zaskarzyc, ale jak to u nas bywa, pewnie jakos by sie wymigali. System rooming--n znaczy "zajmuj sie wszystkim sama" i soba i dzieckiem, to do cholery od czego jest tam caly prsonel?! Jak rodzisz i wychodzisz, to jest ok ale jak zaczynaja sie z dzieckiem klopoty, to fachowej opieki tam nie zaznasz. Wiele mam do zarzucenia temu szpitalowi, ale widze ze nie ja jedna. Tak wiec, moje drogie przyszle mamy OMIJAJCIE TEN SZPITAL wieeeeelkim lukiem!!!!!!!!!! na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo, synek ma osiem m-cy a o tej niemilej "przygodzie" na Inflackiej staram sie zapomniec. Pozdrawiam(y) Odpowiedz Link Zgłoś
nika721 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 05.01.06, 01:09 Witam. Jestem tu po raz pierwszy, bo zazwyczaj urzęduję na innym forum gazety. Ale tak z ciekawości zajrzałam - lubię czytać o tych polecanych i nie szpitalach. Sama jestem mamą dwójki maluchów - 7 i 2,5 roku. Pierwsze rodziłam na Inflanckiej i mam takie same odczucia co Ty. Z tym, że z synkiem było wszystko w porządku (dzięki Bogu)- pomijając żółtaczkę, z którą został wypisany. Za to mnie o mało na tamten świat nie wysłali - krwotok z powodu nieurodzenia się całeog łożyska, bo pani doktór Monika Gładkowska, nie była pewna ale uznała że jest całe to mnie zaszyła. Po 12 godzinach przeszłam zabieg pod pełną narkozą - pruta, czyszczona i zszywana ponownie. Opieka potem żadna, pielęgniarka na oddziale oświadczyła, że są tylko dwie i żebym sobie nie wyobrażała, że będą koło mnie skakać. Dziecko oczywiście przy mnie, a ja nie mogę się ruszyć, no i moja mama wyganiana po kilku godzinach. Do dziś nie wiem jak przeżyłam ten koszmar. Dochodziłam do siebie prawie rok, a czyszczenie macicy trwało około 5 miesięcy - to był koszmar. Wszystko to rzutowało oczywićie na dziecku, które teraz między innymi z tego powdu - tak sądzę - jest nerwowe.Ale to niestety moja wina - moje zachowanie po urodzeniu synka było dalekie od matczynej miłości - czasami oczywiście. Cały czas martwiłam się o siebie i gdyby nie znajoma emerytowan położna, to chyba bym zwariowała. Dlatego każdemu mówię, aby omijać ten szpital z daleka, chyba, że ma się lekarza prowadzącego tam pracującego. Ja, po 7 latach, trzęsę się na samą myśl o tamtym wydarzeniu, a na ulicy Inflanckiej nie byłam od tamtej pory i nie mówię tu o budynku szpitala, bo sama ulica wzbudza we mnie tragiczne wspomnienia. Drugie za to rodziłam w Orłowskim na Czrniakowskiej, jeszcze przed remontem. Bajka. I ten poród przywrócił mi wiarę w siebie. Szybko, sprawnie i fachowo. Po swoich doświadczeniach, chcę powiedzieć, że nie ważne jest to jak wygląda szpital, czy sprawia miłe wrazenie czy nie, najważniejszy jest FACHOWY personel - nie musi być miły, ma być pomocny. I na Czerniakowskiej tak jest. Tam rodzenie rodzinne traktują trochę jak nowomodę. I powiem tak - bez męża rodzi się o wiele lepiej i sprawniej, kobieta się tak nie mazgai i robi co powinna, aby ulżyć dziecku i sobie. W tym szpitalu dziecko ma się przy sobie, jest tylko zabierana na wieczorną i poranną toaletę, podczas której od razu jest badane przez pediatrę. Oczywiście mama jest na bierząco informowana o stanie dziecka. Można też dziecko w każdej chwili dokarmić mieszankami - nikt nie robi z tego tytułu rabanu i nie wyzywa od wyrodnych matek. I można odstawić na tyle ile jest to konieczne dziecko pod opiekę pielęgniarek. Od tego one tam są. Po to by się umyć chociażby. Uwierzcie mi, matka jest po porodzie tak zmęczona, że choć godzinkę by chciała odpocząć mając świadomość, że maluch jest pod opieką. Jak zaczyna być głodne to dowożą. To tyle. Mam nadzieję, że komuś pomogłam. Monika Odpowiedz Link Zgłoś
nika721 Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 05.01.06, 01:12 Małe sprostowanie - personel w Orłowskim jest bardzo miły, choć z mojego poprzedniego postu mogłoby wynikać, że nie. ALE BŁĘDÓW NAROBIŁAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agus-ka Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 03.01.06, 16:32 Dziewczyny, a czy któraś z Was rodziła w szpitalu Dzieciątka Jezus na pl. Starynkiewicza? Odpowiedz Link Zgłoś
marcyszka Re: Ktory szpital wybrac?WARSZAWA 03.01.06, 22:19 Ja rodziłam na Starynkiewicza synka 20 miesięcy temu i byłam zadowolona. Teraz też chcę tam rodzić, ale nie wiem jak będzie z miejscami. Rodziłam ze swoją położną i teraz też zamierzam. Może to pomoże mi się dostać. Odpowiedz Link Zgłoś