Dodaj do ulubionych

cennik warszawskich szpitali

11.01.06, 11:52

Tak się zastanawiam czy może ktos zna link do cennika usług warszawskich
szpitali( położna, lekarz, sala porodów rodzinnych, poród rodzinny, salka
poporodowa- jedynka, - dwójka, znieczulenie itd)?? czyli do informacji co w
którym szpitalu ile kosztuje. Ceny zaraz po opiniach koleżanek z forum
dotyczących warunków i podejścia do połoznic i dzieciaków, będa kolejnym
argumentem który przemawia za wybraniem danego szpitala. Niestety informacje
na temat cen w szpitalach sa często bardzo rózne...
Jeśli taki cennik nie istnieje to może pokusiłabym się o stworzenie
takowego wink, więc jeśli znacie aktualne ceny to wrzuccie je do tego wątka a
ja postaram się to poskładac do kupy smile
Pozdrawiam eager
Obserwuj wątek
    • anja.t Re: cennik warszawskich szpitali 11.01.06, 14:29
      Fajne by było stworzenie takiego cennika w jednym miejscu. Ja juz mam dość
      skakania po kilkudziesiąciu postach.
      • eager Re: cennik warszawskich szpitali 11.01.06, 14:48

Dokładnie.
        Jednak nikt się nie dopisuje...sad
        • ktargonska Re: cennik warszawskich szpitali 11.01.06, 16:59
          czołem,
          ja wykonałam parę telefonów w zeszłym tygodniu, poniżej podaję info z
          rozmów+stron internetowych:

Żelazna (tel. do punktu info: 53 69 321-322; link do cennika:
          www.szpitalzelazna.pl/index.php?id_page=118&PHPSESSID=cb541e60497701240e1e8d920619db59)
          poród (rodzinny lub nie) w sali 1-os.: 1000 zł (lub 800, jesli ma się wykupioną
          położną i chyba też jesli ma się lekarza prowadzącego z tego szpitala)
          położna: 1000 lub 1500zł (nie udało mi się dociec dokładnie, od czego to zalezy
          - pewnie od doświadczenia; w informacji powiedzą Wam, która położna ile kosztuje)
          sala poporodowa 1-os.: 400-500zł/doba
          sala poporodowa 2-os. o podwyższonym standardzie: 300zł/doba
          szkoły rodzenia: 450zł (sprawdzalam 3, ale jest ich więcej i nie znam cen)

Solec
          położna: 600 zł
          poród rodzinny bezpłatny, sale porodowe tylko 1-os. => bez dopłat
          szkoła rodzenia (Krystyny Komosy): 400zł

Wołoska (tel. na izbę porodową: 508 11 26)
          położna: 600zł
          sala porodowa 1-os.: 300zł (lub 150zł jeśli kończyłaś ich szkołę rodzenia)
          sala poporodowa 1-os.: 280zł/doba
          zzo na życzenie: 650zł
          szkoła rodzenia: 450zł

Karowa
          poród rodzinny w sali 1-os. z łazienką: 400zł
          położna: 1000zł
          zzo na życzenie: 400zł
          sala poporodowa 1-os.: 150zł/doba
          szkoła rodzenia: 400zł

Bielański (tel. na izbę porodową: 56 90 248)
          sala porodowa 1-os.: 900zł (600zł jeśli ma się położną/lekarza prowadzącego z
          tego szpitala)
          położna: 500zł
          sala poporodowa 1-os.: 300zł/doba
          zzo na życzenie: 500zł
          szkoła rodzenia: 500zł

jedno zastrzeżenie: info z rozmów mogą wymagać weryfikacji, np. nie jestem
          pewna, czy wszystkie położne w danym szpitalu biorą tyle samo za asystę przy
          porodzie. ale rząd wielkości powinien się zgadzać. pozostałymi szpitalami się
          nie interesowałam...

pozdrowienia,
          katka
          • laminja Żelazna: 11.01.06, 17:43
            małe korekty:

Poród rodzinny za darmo (w sali standardowej - dwa łóżka, wanna)
            Sala porodowa o podwyższonym standardzie 800-1000zł (800zł lekarz prowadzący ze
            szpitala, oplacona położna)
            Swoje ceny położne ustalają indywidualnie. Zatem te najpopularniejsze mają
            wyższe stawki

znieczulenie 500zł

• ktargonska Re: Żelazna: 11.01.06, 23:18
              hej,
              w kwestii położnej nie mogę się zgodzić - od Magdy Witkiewicz dowiedziałam się,
              że to szpital ustala stawki za położne, i są dwa progi: 1000 i 1500 (być moze od
              marca będzie tylko 1500 sad). nie jestem pewna, ale zdaje się, że te pieniądze
              'przechodzą' przez fundację przy szpitalu. natomiast być moze jakieś położne
              (Jeanette?) życzą sobie jeszcze dodatkowych pieniędzy (swoją drogą, byłoby to
              skandalicznie dużo).
              czy na poród rodzinny w sali 2-os. zgodę musi wyrazić druga rodząca?

pozdrowienia,
              katka
              • sajpa Re: Żelazna: 12.01.06, 13:45
                tak, w sali porodowej dwuosobowej na poród rodzinny musi wyrazic zgode druga
                rodząca- jesli jestwink
              • laminja Re: Żelazna: 12.01.06, 15:20
                to nie do końca jest prawda. Do marca 2005 roku wszystkie (oprócz Jeanette)
                położne miały jedną stawkę - 1000zł. Część z nich (te najpopularniejsze)
                ustaliły, że muszą podnieść stawki, bo mają za dużo chętnych. I podniosły na
                1500zł. Oczywiście za indywidualną opiekę płaci się po porodzie do kasy
                szpitala (fundacji). Położna dostaje tylko część wynagrodzenia. Położne mają
                miesięczne limity indywidualnych pacjentek. Nie każda położna może
                indywidualnie prowadzić porody. Nie zgadzam się z tym, że jeśli Jeanette ma
                wyższe stawki (czego nie jestem pewna) to jest to skandaliczne. Jesli ma chętne
                (a z tego co wiem ma ich dość dużo), które za obecnośc tej własnie położnej
                chcą zapłacić tak dużo to ich sprawa. Działają tu poniekąd prawa rynku.
                Profesor Dębski (ordynator z Bielańskiego) za wizytę bierze 300zł (przeważnie
                trwającą 10 minut), zaś T. Roszkowski 250-300zł za usg. W obu przypadkach to
                znacznie wyższe stawki niż u innych lekarzy, ale skoro są chętne to czemu nie.

Na poród z mężem w sali ogólnej musi się zgodzić druga rodząca - to chyba z
                karty praw pacjenta.
                • ktargonska Re: Żelazna: 13.01.06, 10:54
                  czołem,
                  oczywiście, ceny są takie, na jakie pozwala rynek - i masz rację, jesli jest
                  popyt, to takie będa i już. natomiast moim prywatnym zdaniem cena np. 2000zł za
                  usługę położnej jest skandalicznie wysoka. tak samo jak uważam, że 300zł za
                  wizytę u lekarza to skandalicznie dużo i do niego nie pójdę - chyba że uznam, że
                  za te 300zł dostaję usługę pod jakimś względem trzy razy lepszą od innych. rzecz
                  jasna, w tej sprawie zapewne punkt widzenia jak najbardziej zalezy od punktu
                  siedzenia (płacenia, gwoli ścisłości wink.

pozdrowienia,
                  katka
                  • laminja Re: Żelazna: 13.01.06, 11:13
                    smile tyleże wszystko też zależy od realiów w jakich się żyje. To co dla jednych
                    jest drogie dla innych takim nie jest. Dla dziewczyn z mniejszych miejscowości
                    ceny wizty prywatnych w Warszawie są b. wysokie (średnio wiztya kosztuje
                    100zł) - w mniejszych miastach płaci się 50zł. Nie od dziś wiadomo, że płaci
                    się za doświadczenie i pozycję smile Płaci się też za modne nazwiska. Na innym
                    gruncie można zaobserwować podobne zjawiska. U Leszka Czajki (fryzjer-stylista
                    znany z Idola) możesz obciąć włosy za 100-200zł. U Jagi Hupałło zapłacisz dwa-
                    trzy razy więcej. Czy Jaga jest lepsza? Chyba nie. Jednak ma wyrobioną pozycję
                    i dlatego może sobie pozwolić na takie ceny - pewnie gdyby miała nizsze na
                    wizitę czekałoby się kilka tygodni - jak u Leszka.

Wracając do położnictwa. Różnica między 1500zł a 2000zł to tylko 25%. Jeśli za
                    tym idzie o wiele lat dłuższa praktyka, ugruntowana pozycja itp. to czemu nie.
                    W dzisiejszych czasach często płacimy za markę. A dobra położna (czy lekarz) to
                    też pewnego rodzaju "marka". Ja bym nie zapłaciła 2000zł, bo wiem że za 1500zł
                    można wynająć świetną położną. Ale wiem, że są osoby, które byłyby spokojne
                    tylko przy tej jednej jedynej wink

Przy okazji ciąży, porodu i wychowania dziecka często trzeba się zmagać z
                    wyborami. Tańsze nie musi znaczyć gorsze. Ale na cenę często składa się dobra
                    jakość. Nie zawsze, więc trzeba się kierować racjonalnymi przesłankami, a nie
                    tylko ceną smile)
              • monika_d_edziecko Re: Żelazna: 12.01.06, 22:04
                rozwiewam watpliwosci Jeannette ma tez ustalone 1500.
            • majka995 Karowa 13.01.06, 14:24
              Opieka połoznej-1000zł
              znieczulenie zzo-400zł
              poród rodzinny- 400zł
              Na Karowej sa wszystkie sale porodowe pojedyńcze wiec nie ma opłat za
              pojedyńcza sale
          • pipi72 Szpital im Św Rodziny, Madalińskiego, Warszawa 11.01.06, 21:03
            www.szpitalmadalinskiego.pl
            - indywidualna opieka położnej w czasie porodu: 900 zł
            - zzo:
            a/ jeśli wykupiona położna, to 500 zł (czyli "pakiet" położna+znieczulenie: 1
            400 zł
            b/ w pozostałych przypadkach: 700 zł
            - poród w sali jednoosobowej: 300 zł
            Pozdrawiam smile
            • kurczako Warszaw-Solec 12.01.06, 08:07
              www.cmsolec.pl/index.php?w=3&d=0&id=146&u=1
            • kristoferxxl Re: Szpital im Św Rodziny, Madalińskiego, Warszaw 16.01.06, 23:51
              Nie jest tak dokładnie jak piszesz.
              Indywidualna opieka położnej 900zł
              Znieczulenie 700zł
              pojedyńczy ppkoj 300zł
              Jeśli się bierze wszystko razem czyli tak zwany pakiet wszystko wynosi 1700zł
              Informacja pewna bo dziś byłam u naczelnej i złożyłam stosowny wniosek
              • pipi72 Re: Szpital im Św Rodziny, Madalińskiego, Warszaw 17.01.06, 12:00
                smile Przed umieszczeniem cennika na forum konsultowalam go telefonicznie z
                naczelna i to ona mnie poinformowala o stawkach. Przeciez z mojego wyliczenia
                wynika dokladnie to samo co Tobie, zzo+polozna = 1400 (czyli 500+900) + sala
                pojedyncza 300 zł. Razem 1700 zł. Bez indywidualnej opieki poloznej zzo: 700 zł.
                Pozdrawiamsmile
          • pfogt numer do izby przyjec Bielanski 01.02.06, 13:54
            niestety numer na Izbe, gdzie mozna zasiegnac informacji jest inny niz podala
            kolezanka. Podaje wlasciwy:56 90 279
            Tamten jest na patologie ciazy....
    • eager Re: cennik warszawskich szpitali 12.01.06, 14:05

Dobra.
      Zaczynam się zabierac do pracy smile
      • sisi55 Bródnowski 12.01.06, 16:43
        Szpital bródnowski

Poród rodzinny - 20 PLN (za fartuch dla męża)
        Poród w oddzielnej sali - 0 PLN, bo wszystkie sale sa pojedyncze
        Zzo - 330 PLN
        Poród na kole porodowym w sali o podwyższonym standardzie - 500 PLN
        Oddzielny pokój po porodzie 75 PLN/dobę

Ogólnie szpital polecam!
        • kwiatek-21 Szpital PRASKI 13.01.06, 12:14
          1.Poród rodzinny 0 zł w sali 2 osobowej jezeli inna rodzaca wyrazi zgode
          2.zoo na życzenie 600zł
          3.połozna do porodu w dzień 500zł w nocy 600zł( ale nie jest konieczna bo mają
          tam wspaniałą opieke)oczywiście opieka wlicza sie też po porodzie.
          sala 1-no osobowa 75 zł za dobe płatne z góry za trzy doby cyli 225 zł
          • katrem Re: Szpital PRASKI 13.01.06, 12:20
            W Szpitalu Praskim właśnie rozważają wprowadzenie odpłatności za poród rodzinny
            (wiem nieoficjalnie). Podobno ma być to wydatek 100 zł, a więc i tak mniej niż w
            innychsmile
            • katrem Re: Szpital PRASKI 17.01.06, 13:19
              W praskim obok sali ogólnej porodowej (2-osobowej) jest sala do porodów
              rodzinnych (bezpłatna).
              Sale poporodowe są 2-osobowe z wanienkami i przewijakami dla maluchów oraz dwie
              sale jednoosobowe z łazienkami (odpłatne).
        • adju do sisi 13.01.06, 14:52
          Sisi
          Nie wiesz czy w tym pojedyńczych salach poporodowych jest własna łazienka?
          Chyba cena wynosi 50 zł/za dobę ale mogę się mylić.
          Z góry dziękuję za odpowiedź
          Pozdrawiam
          justa
          • sianula Re: do sisi 02.02.06, 12:20
            > Nie wiesz czy w tym pojedyńczych salach poporodowych jest własna łazienka?

Z tego, co się orientuję to tak
    • lessa1 Re: cennik warszawskich szpitali 14.01.06, 18:51
      W grudniu rodziłam w Międzylesiu;
      - sala porodowa prywatna 200zł - POLECAM, jest dobrze wyposażona
      - sala półprywatna 100zł za zgodą dugiej rodzącej
      - poporodowa jedynka 100zł za dobę
      - poporodowa dwójka 50zł

Szpital trochę stary ale obsługa strasznie miła (czułam się jak w towarzystwie
      starszych ciotek).Polecam położną panią Ewę, rodziłam prawie jak przy matce -
      bezpiecznie. Niestety nie wiem jak ma na nazwisko. W salce porodowej prywatnej
      jest telewizor - tak mówił mi mąż...ja byłam zajęta czym innym. Na pewno jest
      stoliczek, fotel, czajniczek na herbatę żeby osoba toważysząca mogła odpocząć.
      Jest super fotel do rodzenia, widziałam piłkę. Sala jest mała i rodzi się
      super.
      Na poporodowych trzeba uważać na łóżka bo niektóre strasznie skrzypią i się
      zapadają.
      Jeśli chodzi o jedzenie - jest obrzydliwie szpitalne, lepiej jak mąż dowozi
      kanapki. Herbatkę można sobie zalać u położnych.
      W zasadzie jestem zadowolona i mogę polecać.
    • laurels do ktargonska 15.01.06, 17:20
      Hej, ja mam termin na kwiecien. Widac, ze zrobilas porzadny reserach o
      szpitalach. Ciekawa jestem czy byłaś w każdym z tych szpitali czy tylko tam
      dzwoniłaś? Wydaje mi się, że mamy podobne podejście do porodu - bez nacięcia i
      aktywny poród bez leżenia na łóżku. Który szpital najbardziej cie przekonał? Ja
      odwiedziłam praski i żelazną. Zdecydowanie żelazna jest bardziej przekonywująca
      do rodzenia po ludzku ale wiadomo jak drogo jest w tym szpitalu. Jeśli możesz
      podziel się swoimi spostrzeżeniami co do pozostałych szpitali.
      • ktargonska Re: do ktargonska 15.01.06, 18:35
        czołem,

bardzo się cieszę, że nie ja jedna tak 'wydziwiam' i usiłuję urodzić siłami
        natury raczej niż medycyny smile (nota bene, jedna z dziewczyn które spotkałam
        ostatnio odrzucała Żelazną ze wstrętem, bo tam 'podobno zmuszają do porodu
        naturalnego wink. w sobotę odwiedziliśmy z mężem szpitale: na solcu, bielański na
        na żelaznej. po kolei:

- solec: obsługa sympatyczna, sale przyzwoite, chociaż wrażenie całości
        szpitalne jak sprzed lat - dużo osób, zapachy gotowanych ziemniaków przeplatają
        się ze szpitalnymi (była akurat pora okołoobiadowa). nacięcie jest raczej
        rutyną, ostatnia faza - na łóżku (fakt, że przynajmniej w sali którą widzieliśmy
        - nowoczesnym). tylko p. Krystyna Komosa czasem 'pozwala rodzić inaczej' (sic!),
        ale też są to raczej wyjątki. nacięcie jest dla pierwiastki 'lepsze i zdrowsze'.
        my zrezygnowaliśmy.

- bielański: obsługa też miła, wygląda to wszystko zdecydowanie lepiej, po
        remoncie, jasno i czysto. byliśmy tylko nieco skrępowani uprzejmością
        oprowadzającej nas położnej, która wprowadzała nas do sali, gdzie leżała
        dziewczyna tuż po porodzie i gdzie toczył się poród. ja czułam się niezręcznie i
        nie bardzo chciałam tam zaglądać, mój mąż kompletnie nie chciał, ale z nami
        oglądała szpital jeszcze jedna para i oni wchodzili wszędzie, komentując na głos
        - trochę to wszystko było dziwne, pewnie jak ja będę rodzić, nie chciałabym być
        oglądana przez innych... w każdym razie, podejście pań położnych sympatyczne,
        ciepłe i trochę 'ciotkowe' - starają się bardzo, ale i wiedzą, co dla rodzącej
        najlepsze. niewątpliwie warunki dobre, sale porodowe (szczególnie ta pojedyncza)
        spore, chyba wygodne. wahałam się nad tym szpitalem, ale w końcu przeważyło
        zdanie moje i męża, że mało tam prywatności, i wolelibyśmy, żeby położna
        traktowała nas mniej jak 'życiowo doświadczona' ciotka, a bardziej jak partner,
        choć oczywiście gotowi jesteśmy jak najbardziej słuchać jej wskazówek.

- żelazna: tu niestety sal nie zobaczyliśmy - możliwe są tylko odwiedziny u
        konkretnej mamy, natomiast nie prowadzi się 'zwiedzania' - sądzę, że przede
        wszystkim dlatego, że punkt informacyjny jest w innym budynku, ale mam nadzieję,
        że i dla zapewnienia nowym mamom większej prywatności. informacje w punkcie
        bardzo profesjonalne (ulotki informujące o szpitalu, koniecznej wyprawce etc. -
        sponsorowane wprawdzie obficie, ale i podające wszystkie potrzebne informacje,
        są też zdjęcia sal); położna bardzo uważnie nas wysłuchała i udzieliła
        odpowiedzi, uprzejmie i sympatycznie. poród naturalny i aktywny jest rzeczą
        naturalną smile. oczywiście, czego się spodziewałam, podejście jest raczej
        komercyjne: ze względu na spore obłożenie, przyjęcie jest bardziej prawdopodobne
        jeśli 'jest się związanym ze szpitalem' przez: wynajętą położną (kasa), lekarza
        prowadzącego z tego szpitala (kasa, bo w ramach ubezpieczenia w przychodni
        przyszpitalnej przyjmuje się tylko ciąże z komplikacjami, zagrożone, przenoszone
        etc. - pozostałych za pieniądze) lub kończyło się szkołę rodzenia polecaną przez
        szpital (kasa, wszystkie są płatne). niemniej jednak, przekonali nas do siebie,
        bo ich podejście do przebiegu porodu zdecydowanie najbardziej nam odpowiada, a
        koszt wizyty u lekarza w przychodni przyszpitalnej jest niższy niż u mojego
        obecnego gina smile (fakt, że bardzo dobrego - ale ci z Żelaznej też mają dobre
        opinie). zamierzamy zapłacić wyłącznie za pojedynczą salę porodową, natomiast
        ufamy, że położne są po prostu wszystkie na poziomie i możemy oczekiwać bardzo
        dobrej opieki także bez pieniędzy, zarówno w trakcie porodu, jak i po.

więc Żelazna, cieszę się, że mamy tę decyzję już za sobą! teraz rozglądamy się
        za szkołą rodzenia. uff, rozpisałam się, ciekawa jestem bardzo Twojej opinii - i
        decyzji! no i powodzenia smile
        katka
        • daniela123 Re: do Katki 15.01.06, 21:01
          A nie boicie się, ze nie będzie mijsc? Ja na Żelaznej boję się tego, że pójdę i
          okaże się, że nie ma dla mnie miejsca... Nie wiem, czy deklaracja wynajęcia 1
          osobowej sali załatwi wszystko
          • laurels Re: do Katki 15.01.06, 21:52
            bardzo dziękuje za opis. Ja moge dodać moje wrażenia ze szpitala praskiego i w
            wołominie (tam praktykują porody w wodzie).
            - praski: wchodząc na oddział nie mogliśmy znaleźć nikogo kto by nas oprowadził
            więc szliśmy nieskrępowanie do pierwszej otwartej sali. Jakie było nasze
            zdziwienie, że trafiliśmy do 2 osob. sali porodowej(!!!) w której odbywały się
            dwa porody (drzwi były otwarte na osież). Jak tylko się zorientowaliśmy szybko
            zawróciliśmy w poszukiwaniu jednak kogoś kto mógłby nas oprowadzić. Znaleźliśmy
            2 położne które na pytanie czy możemy obejrzeć oddział i porozmawiać zaczeły
            się licytować, która ma z nich to zrobić.... Co prawda obydwie były bardzo
            miłe, ale jakoś mnie to zniechęciło. Wg mnie warunki salowe dość skromne, sala
            porodowa 1 osob. o wyglądzie mało przyjaznym, nie widziałam tam żadnych
            akcesoriów do aktywnego porodu.
            - wołomin: bardzo sympatyczny szpital, bardzo przyjazna atmosfera,
            rozmawialiśmy chyba z 3 położnymi i każda była przesympatyczna. Niestety nie
            zwiedziliśmy sali porodowej, bo akurat był nawał rodzących. Sale poporodwe
            malutkie 3 osob. ale całkiem przyzwoite pokoje pojedyncze. Brak prywatnośći
            prawie wszystie sale ogólne pootwierane i można było sobie zaglądać. Trochę to
            krępujące. Tylko 1 osob. były zamknięte, ale za zgodą mogliśmy je sobie
            obejrzeć. Szkoda, ze ten szpital znajduje się poza Warszawa, ok. 40 min zajął
            nam dojazd bez korków.
            Ja i mój nieślubny żartowaliśmy sobie, że jeśli na oddziale jest ciepło to
            znaczy, że szpital potrafi zapewnić przynajmniej ogrzewanie. Tylko na żelaznej
            ten warunek był spełniony... Słyszałam jeszcze dobre rzeczy o IMiD na
            Kasprzaka, może się jeszcze tam wybiorę. Jak na razie jestem przekonana do
            Żelaznej. Mam zamiar zacząc szkołę rodzenia akredytowana przez ten szpital i
            nie przejmuję się tym, że mogą mnie nie przyjąć. Siłą mnie nie wyrzucą a ja
            stamtąd nie wyjdę. Zastanawiam się nad wykupieniem położnej, ale denerwuje mnie
            polityka szpitala, że jeśli prywatna położna to również pokój 1 osob. Nie
            bardzo rozumiem co to ma wspólnego. Wtedy oczywiście koszt porodu jest większy
            o 800 zł!!!!
            Tak więc jestem raczej zdecydowana i jestem na etapie poszukiwania szkoły
            rodzenia. Mam nadzieję wkrótce zacząć zajęcia.

Pozdrawiam
            • ktargonska Re: do Katki 15.01.06, 22:13
              czołem,
              no własnie, ja też sądzę, że szkoła rodzenia (+lekarz) powinny wystarczyć, na
              Żelaznej jest sporo sal porodowych, no i na coś się trzeba zdecydować.
              dzięki za opisy - mam ten sam problem z Wołominem, za daleko! a dużo dobrego
              słyszałam i ja...

niech się wszystko uda bez stresów, powodzenia!
              katka
            • laminja Re: do Katki 17.01.06, 15:52
              na Żelaznej sala porodowa z dwoma łóżkami jest dość mała. Są dwa łóżka
              oddzielone zasłoną, wanna. Poród z mężem może się tam odbywać jeśli zgodzi się
              druga rodząca - czasem są z tym problemy. Trudno sobie wyobrazić poród z
              opłaconą położną, która stara się spełniać oczekiwania swojej pacjentki, na
              łóżku obok drugiej rodzącej... Dlatego wymagane jest wynajęcie pojedyńczej sali
              porodowej. Zapewnia to potrzebne warunki do porodu rodzinnego z indywidualną
              opieką położnej. Z doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że warto mieć własną salę.
              To bardzo pomaga. Możesz ustawić radio, przygasić światło. Na sali dwułóżkowej
              nie masz czasem takich możliwości. Słyszysz obok siebie rodzącą kobietę,
              trudniej się skoncentrować, idziesz do wanny, też obok drugiej rodzącej. 800zł
              to nie mało, ale dla nas to były pieniądze świetnie zainwestowane. W każdym
              szpitalu decydowałabym się na pojedyńczą salę porodową. Własna położna to
              sprawa drugorzędna. Pamiętaj też, że są położne, które mają niższą stawkę
              (1000zł) i też są fajne. Poczytaj na forum o Ani Kalinowskiej - poród z nią
              kosztował 1000zł.
          • ktargonska przyjęcie na Żelazną - do Danieli 15.01.06, 22:10
            Daniela,
            zamierzam zacząć chodzić do lekarza z Żelaznej, na szkołę rodzenia położnej
            stamtąd i liczyć na brak pecha smile. myślę, że kiedy już się zacznie, zadzwonimy
            po prostu na Żelazną i zapytamy, czy jest miejsce - a podobno jesli się ich
            uprzedzi i jest się 'związanym ze szpitalem', prawdopodobieństwo nieprzyjęcia
            jest bardzo małe (choć oczywiście ani tu ani nigdzie indziej wykluczyc go nie
            można). własnej położnej nie zamierzam opłacać, bo wolę wydać te pieniądze na
            wyprawkę, np. fajniejszy wózek (z którym będę miala do czynienia przez parę lat,
            i Maluch też smile. liczę na to, że położne są na poziomie.

powodzenia i pozdrowienia,
            katka
          • joanna4120 Re: do Katki 16.01.06, 23:43
            sZPITAL NA żELAZNEJ dostać się tam ?? kpina
            4 miejsca na patologii i 9 na porodówce ?
            Chyba tylko mając jakies dobre układy , ale skąd je wziąc
            Odysłąją każdego kto nie z układu do innych szpitali w ktorych także nie ma
            miejsc
            Moj syn z synowa od 5 dni szukali jakiegos szpitala by położyć ciężarówkę z
            przenoszoną 12 dni ciążą
            Mówią ,że miejsc nie ma i nikt nie przejmuje się co oni mają zrobić.
            Proponowali im rózne dziwne warianty z odsyłaniem do Pruszkowa albo Grodziska
            włącznie
            Dziewczyny szukajcie możliwości zapewnienia sobie miejsca koniecznie , bo gdy
            przychodzi pora może być horror
            Ponoć odsyłają także rodzące !!??
            • pipi72 Re: do Katki 17.01.06, 12:24
              Rok temu na Żelaznej rodziła moja przyjaciółka, na szczęście miała wykupioną
              położną (czyli gwarantowane przyjęcie do szpitala), bo przy niej odesłali
              rodzącą do Pruszkowa...
            • s_malgoska do joanna4120 17.01.06, 12:44
              Wiem ze ze szpitalami jest kiepsko. Kiedy mieli mnie szywac bo szyjka mi sie
              zaczynala rozwierac i krwawilam przez 2 godziny szukali szpitala.
              Zszokawalas mnie tym ze chcieli twoja synowa wyslac do Grodziska Maz. TU NIE ma
              poloznictwa i pewnie nigdy nie bedzie
              • aga_qan cennik IMiD na Kasprzaka? 18.01.06, 16:35

Czy ktoras z was zna cennik Instytutu i realia porodu tam? bede wdzieczna
                • malusia4 Re: cennik IMiD na Kasprzaka ? 18.01.06, 21:26
                  Mam zamiar rodzić w IMiD na Kasprzaka i też bardzo mnie to interesuje. Czy masz
                  może jakieś opinie???
            • laminja Re: do Katki 18.01.06, 17:44
              miejsc na patologii jest więcej. Czasem też kładą na ginekologię, ale
              faktycznie trudno się tam dostać jeśli się nie ma lekarza prowadzącego ze
              szpitala.
              • kwiatek-21 Co do PRASKIEGO 19.01.06, 10:23
                nie wiem jak to jest ale ceny poszływ góre nie wiem na ile w góre ale poszły na
                pewno bo byłam w poniedziałek na usg do tej pory usg kosztowało 40 zł a teraz
                70 zł
                • katrem Re: Co do PRASKIEGO 19.01.06, 11:17
                  W Praskim niedawno kupili nowy sprzęt usg (3d! jeden z najnowszych i najlepszych
                  modeli) i chyba dlatego cena poszła w górę.
                  Taki sprzęt to wydatek ok.400tys.zł, więc muszą na czymś sobie odpracowaćsmile
    • s.szewczyk Re: cennik warszawskich szpitali 27.01.06, 21:00
      Moze by przykleic ten watek, albo gdzie indziej zebrac do kupy cennik
      warszawskich szpitali? Pytania o to w kolko powtarzaja sie na forum...
      Brakuje mi informacji o nowym cenniku Starynkiewicz (podobno za ZZO placi sie
      od nowego roku) i o Czerniakowskim... Moze ktos cos wie?
      • oljot Re: cennik warszawskich szpitali 30.01.06, 18:03
        Mam pytanie.Czy za cc zaplace na Żelaznej(i ile) jesli bede miala skierowanie
        czy tez opinie od lekarza prowadzacego,ze jest konieczne?Jak to wyglada?
        • ktargonska Re: cennik warszawskich szpitali 30.01.06, 22:05
          czołem,
          na Żelaznej, ani w żadnym innym szpitalu publicznym nie płaci się za cc, do
          którego są wskazania medyczne - sądzę, że jeśli Twój lekarz chce wystawi
          skierowanie i opinię o jego konieczności, nie powinno być z tym problemów.
          Żelazna nie jest może tanim szpitalem, ale bez przesady, za procedury wynikające
          ze wskazań tu też się nie płaci. inna sprawa, jesli chodzi o cc na życzenie, ale
          rozumiem, że to nie jest Twój przypadek.
          zajrzyj sobie też na ich stronę, jest tam cennik usług poza ubiezpieczeniem lub
          wykonywanych na życzenie.
          pozdrowienia,
          katka
        • magnolia59 Re: cennik warszawskich szpitali 02.02.06, 11:46
          Słysząc i czytajac o przypadkach, kiedy mimo wskazań i zaśiwadczeń odmówiono
          rodzącej wykonania cc (bo nie ich lekarz, bo dla nich to nie powód, itp) nigdy
          nie zdecydowałabym sie pójśc do szpitala rodzac na cc z ulicy. To nie jest
          komentarz tylko do Żelaznej, ale do (niestety) większosci szpitali.
          Jeśli masz skierowanie na cc to wybierz szpital i zapytaj wcześniej czy to
          skierowanie będą Ci honorować. bo jak zaczniesz rodzic to już bęidze sytuacja
          bez wyjścia
    • eager Re: cennik warszawskich szpitali 31.01.06, 10:41

Przesłałam spreparowaną tabelkę, choć brakuje w niej 2 szpitali(może ktos
      uzupełni??) do naszej moderatork, ja sama nie stety ni epotrafię jej tu
      umieścić.Może już niedługo ją tu zobaczymy...(tabelke oczywiście wink)
      • kwiatek-21 Praski 31.01.06, 13:56
        mam najświeższe informacje co do cen za poród rodzinny płaci sie 100 zł a za
        sale 1-no osobową 80 zł za 3 doby z góry a nie jak było wczesniej po 75 a tak
        wszystko bez zmian i jeszcze USG na zyczenie kosztowało 40 zł a teraz 70 i 60
        zł pozdrawiam
        • katrem Re: Praski 31.01.06, 14:00
          Wczoraj zwiedzałam porodówkę i jestem pod wrażeniemsmile
          I raczej zdecyduję się na odpłatną "jedynkę".
          • kwiatek-21 Re: Praski 01.02.06, 14:57
            to jednak zdecydowałas się na poród w praskim ja tez ale ja polecała bym ci
            porodówke zbiorczą bo są lepsze łuzka tak mi poleciła moja położna
            • maja_38tyd Re: Praski 01.02.06, 19:28
              ja to już lada dzień. bardzo się boje jak to wszystko będzie. wiem że nie
              skorzystam ze zzo ponieważ cena odstrasza.najlepiej by było przyjść urodzić i
              zaraz do domu,smile możesz mi jeszcze cos doradzić na co muszę finansowo i nie
              tylko byc przygotowana? pozdrawiam
            • katrem Re: Praski 02.02.06, 11:03
              tak, oglądałam i jedne i drugie łóżka, i na sali ogólnej faktycznie są nowsze i
              przyjemniejszesmile
    • eager Re: cennik warszawskich szpitali 02.02.06, 11:23
      Wysłałam ten cennik z prośbą o umieszczenie go na tym forum. Niestety nasza
      moderatorka nawet nie odpowiedziała...Sama nie potrafię załączyć tabelki. Może
      w takim razie, któraś z forumowiczek mogłaby to zrobć??
      Pozdrawiam
      • zabolek27 Re: cennik warszawskich szpitali 03.02.06, 12:38
        a jakie sa ceny w szpitalu na Starynkiewicza?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka