Dodaj do ulubionych

dr M. Kostyk

14.10.06, 23:38
Wita, potrzebuje informacji nt porodu z tym lekarzem. U siebie w klinice
przyjmuje od rana do nocy wiec raczej juz nie pracuje w Niepolomicach.. Ale
kiedys czytalam post jednej z dziewczyn, ze na drzwiach u niego wisiala kartka
ze odbiera porod.. Moze to bylo jeszcze jak pracowal w Niepolomicach..? Jesli
ktoras z Was jest zorientowana to prosze o info. Dziekuje
Obserwuj wątek
    • motyl771 Re: dr M. Kostyk 16.10.06, 19:06
      Dr Kostyk nie pracuje w żadnym szpitalu. W Niepołomicach wynajmuje salę
      operacyjna albo salę do porodu.Tak było jeszcze pół roku temu. Urodziłam tam
      synka. W razie gdyby poród się zaczął można dzwonić o każdej porze, a jeżeli Dr
      jest za granicą to daje telefon do położnej, z którą współpracuje i ona
      wszystko organizuje. Zresztą przy porodzie sn to położna sie wszystkim zajmuje.
      Dr tylko czuwa nad przebiegiem i w razie potrzeby podejmuje decyję o cc. Dla
      mnie właśnie skończyło się na cc. Ale w tym samym dniu inna dziewczyna- tez
      pacjentka Dr Kostyka urodziła sn. W razie wątpliwości pytaj, chętnie odpowiemsmile
      • mamusia100 Re: dr M. Kostyk 16.10.06, 20:44
        Właściwie to zależy mi na Twoich wrażeniach i cenach jakie obowiązują. Narazie
        mam jeszcze sporo czasu - jestem w 13 tc. więc podczas wizyt są o wiele
        pilniejsze tematy do rozmów. Będę bardzo wdzięczna! Pozdrawiam
        • motyl771 Re: dr M. Kostyk 18.10.06, 23:23
          Z porodu jestem b.zadowolona. Dr Kostyk ma ogromną wiedzę, ogromne
          doświadczenie, a poza tym jest delikatny i daje duże poczucie bezpieczeństwa –
          ale to wie każda jego pacjentkasmile Nie mogę zgodzić się z opinią, która panuje
          na tym forum, że w Niepołomicach wykonuje się same cc, ale na pewno są to
          częste przypadki. Jak już pisałam rodziłam razem z inną pacjentką dr Kostyka.
          Ona z powodzeniem urodziła sn. Ja po ok. 8 godz porodu sn miałam zrobione cc,
          ponieważ mój synek źle się wstawiał główką i poród nie postępował. Synek
          urodził się z lekkim przedgłowiem po lewej stronie, ale na szczęście w drugiej
          dobie nie było już śladu. Nie chcę nawet myśleć co mogłoby się stać gdyby
          decyzja o cc nie była podjęta tak szybko. Koniecznie trzeba przygotować się na
          to, że jeżeli cokolwiek złego zacznie się dziać z dzieckiem albo poród będzie
          się nadmiernie przedłużał to dr na pewno zadecyduje o cc. Jeżeli ktoś upiera
          się na poród sn i chce męczyć siebie i dziecko to nie polecam Niepołomic bo
          naprawdę celem porodu w tej klinice jest URODZENIE ZDROWEGO DZIECKA, a droga
          którą przyjdzie na świat to już drugi plan. W przypadku porodu sn wszystkim
          zajmuje się położna – włącznie z szyciem po nacięciu, które wg moich
          informacji wykonuje się chyba w każdym przypadku. Dr Kostyk współpracuje z
          położną Wiolą Wolską z kliniki na Kopernika w Krakowie. P.Wiola jest znakomitą
          położną, bardzo profesjonalną. Mnie jednak brakowało trochę z jej strony
          serdeczności i ciepła, co jest ważne w takiej stresującej sytuacji jaką jest
          poród. Zaznaczam jednak że to jest moja subiektywna ocena - być może była po
          prostu skupiona na swojej pracy. Niestety oxytocyna i leżenie pod ktg to
          standard, ale można za to liczyć na zzo i to b.profesjonalnie zrobione. Mąż
          przy porodzie jest polecany, potem może przebywać w klinice od ok. 9 rano do
          22.00. Koleżanka po porodzie sn wyszła do domu w 3 dobie, a ja w 4. Obie
          czułyśmy się b.dobrze. Przez pierwsze dwie doby sami podają środki
          przeciwbólowe, a potem to już chyba na życzenie. Ja już nie brałam bo karmiłam
          piersią. Nie mogę sobie dokładnie przypomnieć cen, ale za poród ze
          znieczuleniem (już doliczając cc) zapłaciłam poniżej 4 tyś zł. Po porodzie
          opieka jest naprawdę rewelacyjna. Uczą wszystkich czynności przy dziecku- od
          zwykłej zmiany pampersa po kąpiel. Pomagają przystawiać dziecko do piersi. W
          klinice mają wszystkie potrzebne rzeczy dla dziecka-ubranka, kosmetyki itp. Dr
          Kostyk przyjeżdża tylko na chwilkę. Na miejscu jest głównie dr Liber-właściciel
          kliniki. W pierwszej chwili miałam mieszane uczucia, ale okazał się bardzo
          miły. Badał mnie i zmieniał mi opatrunek przed wyjściem do domu – nie mam
          żadnych zastrzeżeń. Co bardzo ważne- dziecko ma zapewnioną opiekę znakomitego
          lekarza. Do dzisiaj jestem pod wrażeniem jego wiedzy i dokładności z jaką
          przeprowadzał badanie synka. Najczęściej są to lekarze z Kopernika lub
          Prokocimia. Dziecko ma robione wszystkie badania i szczepienia, oprócz badania
          przesiewowego słuchu, na które lekarz wypisuje skierowanie.
          Co do bezpieczeństwa porodu w takiej klinice nie będę się wypowiadać, bo to
          każdy musi sobie sam ocenić. Ja czułam się bezpiecznie bo miałam zaufanie do
          ludzi, którzy się nami opiekowali. Poza tym atmosfera w klinice w niczym nie
          przypomina stresującej atmosfery szpitalnej. Pokoiki są ładne i przytulne,
          wszędzie czysto, smaczne obiady – jak w dobrym hotelu. Można sobie obejrzeć
          zdjęcia: www.life.com.pl ale najlepiej wybrać się osobiście. Sama
          szukałam przed porodem opinii na temat tej kliniki i niewiele znalazłam więc
          teraz chętnie podzielę się swoimi spostrzeżeniami.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka