Dodaj do ulubionych

usg genetyczne 12 tydz. Kraków

20.03.07, 12:13
Przeszukałam forum (i nie tylko), ale nie znalazłam zbyt dużo informacji
gdzie w Krakowie są dobrzy specjaliści w tej dziedzinie.
Wiem, że usg genetyczne robią na Ujastku, w Macierzyństwie oraz w
Ultramedice. Niby na stronach www piszą, ze mają niezbędne certyfikaty, ale
spotkałam sie na forum z negatywnymi opiniami na temat dr Mirockiego (
Macierzyństwo ) oraz Ultramedici.
Proszę o wszelkie opinie i ew. namiary na inne pracownie usg w Krakowie,
gdzie można zrobiż to badanie. Z góry dziekuje.
Obserwuj wątek
    • twojginekolog Re: usg genetyczne 12 tydz. Kraków 20.03.07, 18:22
      Z usg genetycznym to jest tak, że wszyscy robią "prawie" badnie genetyczne,
      natomiast niewielu go umie zrobic na właściwym poziomie (prawie jak żywiec-
      tylko że robi to przeogromną różnicę!!!) Przeszkolonych w Polsce jest obecnie
      około 40 osób. Można sprawdzic na stronie www.fetalmedicine.com/f-downs.htm po
      wybraniu po lewej stronie z menu akredytowanych ultrasonografistów osoby
      posiadające certyfikat umiejetnosci do wykonywania badania genetycznego. Zwróc
      uwagę na to jakimi certyfikatami się posługują bo certyfikaty uczestnictwa w
      kursie teoretycznym nie są równoznaczne!!!!! z certyfikatem umiejętności,
      różnica polega chocby na tym ze jeszcze trzeba zdac ezgamin prakyczny i posłac
      zdjecia, a to niestety jest dla wiekszosci bariera niemozliwa do pokonania.
      • twojginekolog Re: usg genetyczne 12 tydz. Kraków 20.03.07, 18:25
        Z mojego rozeznania są to w Krakowie tylko dwie osoby, i niestety żadna z nich
        nie pracuje w wymienionych przez Ciebie miejscach.
      • marcin_wiechec1 Re: usg genetyczne 12 tydz. Kraków 25.03.07, 10:28
        Gratuluję rozeznania w temacie. Chyba koledzy z Siemiradzkiego się ujawniają,
        tak domniemywam. Pozwolę sobie dodać, że mamy już 3 lekarzy w Krakowie z
        certyfikatem FMF, a co najważniejsze są także trzy poziomy tego
        certyfikatu.Pierwszy podstawowy daje możliwość lekarzowi tylko oceny ryzyka
        zespołu Downa i innych na podstawie NT. Dwa kolejne (kość nosowa i zastawka
        trójdzielna) pozwalają na zwiększeenie wykrywalności i zmniejszenie
        nadrozpoznań.FMF nie publikuje kto uzyskał jaki poziom, ale widać to na wynikach
        badań w angielskim komentarzu w dolnej części strony: 'The adjusted
        risk...ultrasound factors(..'W przypadkach, gdzie ryzyko jest wysokie 'nasal
        bone' może nie pojawić się na wydruku, ale 'tricuspid regurgitation' będzie
        zawsze. Podkreslam chodzi o komentarz małym drukiem, bo w wyliczance parametrów
        nasal bone i tricuspid prawie zawsze się pojawiają poniżej pogrubionego tekstu
        'Wady płodu:---'. W razie wątpliwości można napisać maila do FMF, skąd powinni
        odpowidzieć na wszystkie pytania. Na końcu wyniku badania pod nazwiskiem
        badającego powinien widnieć napis FMF operator code i numer.Badania są zawsze
        opisywane w programie FMF (wynik zawiera trochę angielskich słów), który służy
        także do przesyłania danych podczas weryfikacji pomiarów i oznaczeń w rytmie
        średnio corocznym w celu przedłużenia licencji dla lekarza. Tutaj wychodzi jak
        przeprowadzane są badania przez konkretnego lekarza. Paru moich kolegów z Polski
        i z USA po takich weryfikacjach niestety utraciło licencje, a szkoda. Sprawa
        jest dosyć skomplikowana jak widać w moim zawiłym komentarzu, ale chcę ją Paniom
        przybliżyć, abyście były lepiej zorientowane.Nie chodzi tutaj o działania
        reklamowe, bo i tak przebywam na dłuższym urlopie. Polecam sprawdzanie podanej
        przez przedmówcę strony i zakładki 'accredited sonographers':
        www.fetalmedicine.com/f-downs.htm
        Odrębna historia to interpretacja wyników. Badania 'genetyczne' drugiego
        trymestru to jeszcze bardziej zawiła historia, ale o tym może kiedy indziej.
    • lobuz28 Re: usg genetyczne 12 tydz. Kraków 20.03.07, 20:54
      Ja słyszałam kilka pozytywnych opinii na temat ultramediki .
      www.ultramedica.pl/ Przynajmniej to, że poświęcają sporo czasu pacjentce.
      Niestety ceny mają wygórowane i czeka się trochę na termin.
      Pozdrawiam,
    • mgosz Re: usg genetyczne 12 tydz. Kraków 22.03.07, 20:08
      Ja robilam na ul. Kosciuszki chyba "Zdrowie kobiety"
    • aga294 Re: usg genetyczne 12 tydz. Kraków 26.03.07, 10:05
      Witaj ja własnie byłam pare dni temu na usg genetycznym..moja ginekolog
      poleciła mi jednego z lepszych specjalistów w tej dziedzinie..kontakt ZDROWIE
      KOBIETY ul. Kosciuszki 44 012 427 37 49 do dr Sułowicza tylko!!
      • aga294 Re: usg genetyczne 12 tydz. Kraków 28.04.07, 12:18
        ups Sajewicza..
        • reniferek6 Re: usg genetyczne 12 tydz. Kraków 28.04.07, 22:14
          Jeżli chodzi o USG -genetyczne -to tylko p. Marcin Wiecheć , który pisze
          wyżej . Uwierzcie mi jedyny fachowiec , który ma wiedzę i certfikaty .Warto do
          p.Marcina pójść , bo wtedy ma się pewność , czy dziecko jest zdrowe . Przeżyłam
          to na własnej skórze , wykonywał wiele badań , bo miałam wiele niedobrych
          objawów i wiele wątpliwości . Zapewnił mnie , że dziecko będzie zdrowe .I jest
          zdrowe . Jeżeli macie możliwość , to skorzystajcie z badań USG , które robi Pan
          Marcin. Najwyższej klasy wiedza i profesjonalność .Pozdrawiam .
          • iva_marti Re: usg genetyczne 12 tydz. Kraków 29.05.07, 16:50
            Bardzo proszę o kontak do p. Marcina Wiecheć. Może być na ivonka_krakow@o2.pl
            PILNE!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka